روانشناسیسبک زندگیموفقیت

چرا دانش آموزان تقلب می کنند؛ آزمون‌های آنلاین

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]

چرا دانش آموزان تقلب می‌کنند؟

تقلب

این طور نیست که دانش آموزان ندانند تقلب، کار نادرستی است بلکه مسئله این است که آن ها خود را از نظر اخلاقی توجیه کرده و محق می دانند…

تقلب دانش‌آموزان

تقلب

سال‌هاست که معلمان، مدیران و سیاستگذاران نظام آموزشی در سراسر جهان درگیر پدیده تقلب هستند اما پیش از آن شاید این سوال مطرح باشد که تقلب تا چه میزان شیوع دارد؟ در سال ۲۰۱۲ مرکز اخلاقیات جوانان وابسته به موسسه جوزفسن گزارشی را منتشر نمود حاکی از آن که بیش از نیمی از دانش آموزان در مدارس از تقلب در امتحانات استفاده می‌کنند. همچنین حدود ۷۴% از آن ها نیز تکالیف همکلاسی‌هایشان را رونویسی می‌کنند. همچنین تحقیقی از هفتاد هزار دانش آموز دبیرستانی از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵، نشان داد که ۵۸% دانش آموزان در مقالات خود سرقت ادبی می کنند و ۹۵% از آن ها به نحوی تقلب می کنند.

با این میزان از گستردگی، حال این سوال مطرح می شود که چرا دانش آموزان تقلب می کنند؟ بر اساس یافته‌های محققان و روان شناسان، دلایل تقلب متعدد و متنوع هستند با این حال آموزشگران در تلاش هستند دلایل و عوامل ایجاد کننده این پدیده را کشف و برای رفع آن راهکارهایی را به کار برند.

توجیه تقلب

تقلب

این طور نیست که دانش آموزان ندانند تقلب، کار نادرستی است بلکه مسئله این است که آن ها خود را از نظر اخلاقی توجیه کرده و محق می دانند. دکتر دیوید رتینگر، استاد دانشگاه مری واشنگتن و سرپرست گروه تحقیق در این زمینه، بر این باور است که دانش آموزان خودپنداره ای مبتنی بر باور به نظام اخلاقی صادقانه برای خود می سازند اما تقلب کردن را به عنوان استثنایی که قاعده را زیر سوال نمی برد، تصور می کنند و سعی می کنند با انواع استدلالات این عمل نادرست را توجیه کنند.

برخی از آن ها تقلب می کنند زیرا نمی توانند ارزش کار یا تکلیفی که برایشان معین شده است را درک کنند برای مثال وقتی دانش آموزان با تکالیف حجیم، مفصل و سنگین مواجه می شوند نمی توانند درک کنند که چرا باید این همه کار را انجام دهند و دست به رونویسی می زنند. یکی از دانش آموزان در این باره می گوید” وقتی هیچ تفکر انتقادی در بین نباشد و تنها وظیفه تو به عنوان دانش آموز انجام تکالیف سنگین و رونویسی از کتاب باشد، معلوم است که تلاش می کنی این کار را برای خودتر سبک تر و رنج آن را کمتر کنی”.

اما دانش آموزان حتی در مورد تکالیفی که ارزش و اعتبار آن را هم درک می کنند، دست به تقلب می زنند. بسیاری از دانش آموزان موفق که تحت فشار زیادی برای گرفتن نمرات عالی و کمالگرایی بیش از حد هستند، نیز برای بالا بردن نمره خود در یک امتحانی که ماه ها برای آن زحمت کشیده اند، به تقلب رو می آورند. به طوری که حاضر نیستند حاصل ماه ها تلاش و درس خواندن خود را بابت یک چند سوال امتحان یا یک تکلیف سخت گیرانه هدر دهند.

هم چنین تحقیقات نشان می دهند که دانش آموزانی که معمولا از بابت هوش و استعداد خود و نه از بابت ارزش کاری که انجام داده اند مورد تشویق قرار گرفته اند، نیز برای حفظ جایگاه و تصویری که از آن ها ساخته شده است و کم کردن فشار روانی و اجتماعی ناشی از آن، به تقلب روی می آورند.

بخشی از مراحل رشدتقلب

طبق پژوهش های انجام شده، نوجوانان بیشتر از سایر مقاطع سنی، در معرض استفاده از تقلب هستند. نوجوانان احتمالا به سبب عوامل بیولوژیک و روانی، بیش از کودکان دبستانی و دانشجویان در دانشگاه، مترصد درگیر شدن در رفتارهای پرخطر، نتایج پیش بینی نشده و ریسک کردن برای استفاده از تقلب هستند. نوجوانان معمولا کمتر از سایر برهه های سنی، به عواقب کارهایشان فکر می کنند و از همین رو، خطر پذیری و انجام رفتارهای پرخطر در این مرحله سنی بیشتر است. نوجوانان اغلب مایلند جرأت و جسارت خود را به رخ دیگران بکشند و از همین رو حتی در صورتی که انجام تقلب برایشان عواقب بدی نیز داشت هباشد، همچنان مایل به انجام آن هستند و معمولا با دوستانشان شرط بندی می کنند که قادر خواهند بود از این مسئله، قسر در روند.

هم چنین تقلب معمولا در بین جوانان شایع تر است و به عنوان یک رفتار اجتماعی پذیرفته شده است. در تحقیقی که بین سال های ۱۹۵۹ تا ۲۰۰۲ در آکادمی نظامی امریکا صورت گرفته بود نشان داد که دانش آموزان/دانشجویان در محیط هایی که تقلب در آن ها پذیرفته است و با سخت گیری کمتری مواجهه می شود، تحت فشار همسالان قرار می گیرند به طوریکه تقلب نکردن برای آن ها به مراتب سخت تر از تقلب کردن می شوند و منجر به از دست رفتن جایگاه اجتماعی بین دوستان می شود. به طوریکه “نه گفتن” به دوستانی که درخواست تقلب دارند، بیش از تحمل فرد سخت می شود و این دور باطل، آغاز و تقویت می شود.

تکنولوژی: تسهیلگر

تقلب

امروزه دسترسی گسترده به تلفن های هوشمند و کامپیوترهای شخصی، گستره وسیعی را برای دانش آموزان فراهم آورده است تا بتوانند در کمترین زمان ممکن پاسخ سوالات، تکالیف و امتحانات را به دست آورند. از طرف دیگر به عقیده لیز راف، معلم زبان انگلیسی دبیرستان گارفیلد در لوس آنجلس، دانش آموزانی که از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند، به میزان بیشتری از سرقت ادبی در تکالیف و مقالات خود استفاده می کنند به عقیده این معلم، این دانش آموزان از آنجایی که به همرسانی، بازنشر و استفاده از آثار و سخنان دیگران در شبکه های اجتماعی عادت کرده اند، تصویر به کلی متفاوتی از مالکیت معنوی افکار و آثار دارند و مالکیت عکس، فیلم و نوشته را پدیده ای سیّال و غیرانحصاری تلقی می کنند. وقتی در مورد ارتکاب سرقت ادبی در مقالات شان به آن ها تذکر می دهید نمی توانند تفاوت آن را با آنچه هر روز در شبکه های اجتماعی انجام می دهند، به خوبی متوجه شوند.

یافته‌های پروفسور دانلد مک کیب از دانشگاه راجرز نیز نشان می دهد که ۶۰% از دانشجویانی که از تکنولوژی دیجیتال برای تقلب و سرقت ادبی استفاده می کنند، حتی ارتکاب این عمل را تقلب تلقی نمی کنند و برعکس از آن به عنوان یک روش مناسب و موثر برای انجام تکالیف نام می برند.

آن چه مسلم است آن که تقلب به شیوه های سنتی و مدرن آن همواره بخشی جدا ناپذیر از هر نظام آموزشی بوده و هست. آنچه به معلمان و اساتید در رو به رو شدن با این پدیده کمک می کند، مطالعه و درک عواملی است که دانش آموزان و دانشجویان را به سمت تقلب سوق می دهد زیرا تا زمانی که عوامل انگیزه بخش جوانان برای مبادرت به تقلب به خوبی شناخته نشود، با تهدید و تنبیه نمی توان تقلب را مهار کرد.

حاشیه‌های امتحانات آنلاین | ما تقلب نمی‌کنیم کمک می‌کنیم

عظیم زاده/ شهرآرانیوز – عضو گروهشان می‌شوم. بیشتر از ۱۳۰۰ نفر عضو دارد. اسم گروه را جوری انتخاب کرده اند که تمام فعل و انفعلات ممکن را شامل شود؛ رفع اشکال، خرید، تستی، تشریحی و هر چیز دیگری که ممکن است همین الان به ذهنتان خطور کرده باشد. یک لحظه می‌شوم همان دانش آموزی که از استرس شب‌های امتحان خوابش نمی‌برد. به سرعت، اما خیال خودم را راحت می‌کنم که در این روز و روزگار کرونایی می‌توانم از اطلاعات و کمک دوستان استفاده کنم و دیگر خبری از آن همه اضطراب و درگیری نیست و بیشتر و بهتر از آن، از دعوا‌های بعد از نمرات، نیمکت‌های چوبی سه نفره‌ای که بی خیال کرونا و هر تهدید دیگری، روی آن می‌نشستیم و موقع امتحان یک نفر مجبور بود برود پایین، یا کیف گذاشتن‌های بینمان و مراقبت‌های شدید معلم‌هایی که چهارچشمی حواسشان به ما بود که دست از پا خطا نکنیم.

ما تقلب نمی‌کنیم، کمک می‌کنیم

تقلب
در قسمت بیوگرافی گروه نوشته شده است: «این گروه برای کمک رسانی است» به انضمام توضیحات تکمیل کننده دیگری مثل «لطفا از چت‌های اضافه خودداری کنید» یا «به هم کلاسی‌های خود کمک کنید». تاریخ برگزاری امتحان‌های روز را «پین» کرده اند. فیزیک دهم ساعت ۱۷ برگزار می‌شود. پیام می‌دهم: «سلام دوستان. کسی می‌تونه به جای من امتحان بده؟» ۵‌نفر به طرفه العینی پاسخ می‌دهند: «نه» و یک نفر توضیح می‌دهد: «فقط سؤالاتو بفرست اینجا با هم جواب می‌دیم.» جالب‌تر اینکه یک نفر توی گروه پیام می‌دهد: «بچه‌ها تقلب نکنین، زشته.» و پشت بندش استیکر‌های خنده‌ای است که روانه گروه می‌شود و پیام دیگری که می‌گوید: «ما تقلب نمی‌کنیم، داریم به هم کمک می‌کنیم.» دوباره پیام می‌دهم: «می تونیم سر قیمتش توافق کنیم.» ۲ نفر می‌آیند خصوصی و پیام می‌دهند: «چقدر؟» می‌گویم: «نگران نباش. یه مبلغ خوب. فقط منو از شر این امتحانم خلاص کن. فیزیک هیچی نمی‌فهمم.» قبول می‌کنند و باقی قرار و توضیحات را برای ساعت ۵‌بعدازظهر هماهنگ می‌کنیم. فقط در انتها به خودم یادآوری می‌کنم مبادا فراموش کنم به وقتش خودم را محو کنم.

کرونا و بازار داغ امتحان‌های غیرحضوری

آموزش آنلاین
بازار داغ معامله بر سر امتحان‌های آنلاین؛ این عنوانی است که احتمالا شما هم این روز‌ها در صفحات مجازی با آن برخورد کرده اید. دانشجو و دانش آموز هم نمی‌شناسد ظاهرا. هشتگ می‌زنند: درخواستی و بعد تقاضای خودشان را اعلام می‌کنند. «توی تیرماه امتحان آمار و کاربرد آن در مدیریت ۱ و اصول حسابداری ۲ دارم. هرکس می‌تونه پیام بده. قیمت توافقی.» یا «یه نفرو می‌خوام که اقتصاد کشاورزی و محیط زیست بلد باشه.» این اتفاق واکنش‌های زیادی را در فضای مجازی به همراه داشت. واکنش‌هایی که بخش اعظم آن شوخی‌های افراد درگیر امتحان و ناظرانی است که از دور فقط مشغول تماشا هستند و احتمالا مثل خیلی‌های دیگر دارند این شرایط را با دوران خودشان مقایسه می‌کنند. کاربری از تعدادی گوشی روشن کنار هم عکس گرفته و نوشته است: «بچه‌ها کنار هم جمع می‌شن، بعدش امتحان که می‌آد با هم جوابشو می‌دن. همشون ۲۰ می‌شن. تقلب مدرن که می‌گن اینه.» در این بین عکس دیگری هم حسابی در فضای مجازی دست به دست شد که عنوان آن ابتکار جالب یک معلم ریاضی برای جلوگیری از تقلب در امتحانات آنلاین بود و سؤالات جالبی طرح کرده بود: «با توجه به شماره همراهی که با آن در واتس آپ عضو هستید، معادله زیر را حل کنید با فرض اینکه m اولین رقم از سمت راست شماره همراه شماست و n دومین رقم.»

فرصتی برای یک تغییر اصولی

فضای خانواده‌ها هم در این میان کاملا فرق کرده است. یعنی اگر تا پیش از این پدر و مادر‌ها باید زمان امتحان بالای سر بچه می‌ایستادند و با هزار ترفند و وعده و وعید دانش آموزان را به درس خواندن ترغیب می‌کردند، حالا همه یک گوشه کار را گرفته اند. یک نفر تایپ می‌کند، دیگری به کتاب رجوع می‌کند نفر سوم هم پای یک سیستم دیگر نشسته و مشغول جست وجوی اطلاعات در اینترنت است. تاخت و تاز کرونا در این روز‌ها هرچیزی را که فکرش را می‌کردیم و نمی‌کردیم با شدت و قدرت تمام تحت تأثیر قرار داد، حتی زندگی بچه درس خوان‌ها و نخوان‌ها و امتحانات را. به تبع همین قضیه خیلی از اتفاق‌های پیرامونی هم تحت تأثیر قرار گرفت. از همان ابتدا که نصب و استفاده از نرم افزار شاد به میان آمد و خیلی‌ها نسبت به نبود بستر مناسب برای استفاده و برخورداری از امکانات فضای مجازی گله کردند، مخصوصا در نقاط محروم، تا این روز‌ها که زمان برگزاری امتحانات فرا رسیده و خوب و بد‌هایی را برای خیلی‌ها رقم زده است. جالب‌تر اینکه در این بین معلم و دانش آموز و پدر و مادر و حتی سیستم آموزشی که تقلب کردن همیشه برایشان تابو بوده است، به این روال تن داده اند و خب اگر تن ندهند چه کنند؟ شاید بد نباشد حالا که کرونا چنین فضایی را رقم زده است، این اتفاق را به چشم یک پیش درآمد ببینیم؛ پیش درآمدی برای تفکر درباره فراهم کردن شرایط مناسب. دقیقا شبیه حرف همان کاربری که توئیت کرده بود: «شاید وضعیت این روزای امتحان دادن بچه‌ها بهترین وقت برای فکر کردن به این باشه که یا سیستم آموزشی ما درست و حسابی به فکر فراهم کردن زیرساختا باشه یا درست و اصولی فضا رو ببره به سمت کیفیت گرایی.»

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

‫۲۰ دیدگاه ها

  1. بنظر من با تقلب فقط جلوی پیشرفت گرفته میشه حتی اگ همه نمرات ۲۰ بشه اما شاید یه روزی فردی که نمراتش ۱۷.۱۸ بوده ب جایی برسه اما فرد متقلبی که ۲۰ میگیره به جایی نمیرسه نظر من اینه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا