بیماری‌های مغز و اعصاب

هیپراسمی: حساسیت بیش از حد به بوها؛ علائم، عوارض، تشخیص و درمان

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۲ میانگین: ۵]

هیپراسمی (Hyperosmia) یک حس بویایی (sense of smell) افزایش یافته و حساس است که با تعدادی از شرایط پزشکی مرتبط است. از دست دادن بویایی بیشتر از هیپراسمی است. خارج از شرایطی که به عنوان عامل این اختلال شناخته شده است، هیپراسمی مزمن گاهی اوقات می‌تواند بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهد.

علائم

افراد مبتلا به هیپراسمی ممکن است ناراحتی شدید و حتی بیماری ناشی از بوهای خاص را تجربه کنند. قرار گرفتن در معرض بوهای شیمیایی مانند عطرهای مصنوعی، عطرها و محصولات پاک کننده می تواند باعث ایجاد ناراحتی خفیف تا شدید شود. حتی بوی برخی از شامپوها می تواند بیش از حد باشد.

قرار گرفتن در معرض بوها و بخارات سمی که هیپراسمی شما را تشدید می کند ممکن است منجر به اضطراب و افسردگی شود. محرک ها و محرک های فردی از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

عوارض و شرایط مرتبط

هیپراسمی گاهی به دلیل میگرن ایجاد می شود. یک مطالعه نشان داد که بین ۲۵ تا ۵۰ درصد از ۵۰ بیمار در مطالعه آنها نوعی هیپراسمی را در طول حملات میگرنی تجربه کردند. ۱۱ نفر از بیماران قبل از میگرن واقعی هیپراسمی را تجربه کردند.

موارد شدید هیپراسمی می تواند زندگی شما را با ایجاد اضطراب و افسردگی مختل کند، به خصوص اگر مطمئن نیستید که چه بوهایی ممکن است باعث ایجاد ناراحتی شوند. این می تواند منزوی باشد زیرا ممکن است شرکت در رویدادهای خاص یا رفتن به مکان های خاص برای شما دشوار باشد.

علل

هیپراسمی با شرایط متعددی همراه است و می تواند علائم مختلفی را ایجاد کند. برخی از شرایط مرتبط با هیپراسمی می تواند باعث تغییر در بو شود و بالعکس. به همین دلیل، تشخیص اینکه هیپراسمی شما نشانه یک اختلال بزرگتر است یا علت آن، ممکن است برای شما دشوار باشد.

بارداری

یکی از شایع ترین علل هیپراسمی بارداری است . یکی از علائم اولیه بارداری افزایش حس بویایی است. این می تواند باعث سردرد، حالت تهوع و استفراغ در طول تهوع صبحگاهی سه ماهه اول شود. همچنین با استفراغ باروری، یک نوع شدید تهوع صبحگاهی که می‌تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان شود، مرتبط است. علائم اغلب با ادامه بارداری محو می شوند و معمولاً پس از تولد از بین می روند.

میگرن

سردردهای میگرنی می توانند باعث هیپراسمی یا ناشی از هیپراسمی شوند. حساسیت شدید به بوها می تواند بین دوره‌های میگرن (۱) اتفاق بیفتد. حساسیت بو همچنین می تواند باعث میگرن شود یا شما را مستعد ابتلا به آن ها کند.

بیماری لایم

بیماری لایم بیماری دیگری است که با هیپراسمی مرتبط است. در یک مطالعه، ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به بیماری لایم (۲) حس بویایی شدیدی را تجربه کردند. اگر فکر می کنید ممکن است در معرض بیماری لایم قرار گرفته باشید، در مورد آزمایش با پزشک خود صحبت کنید.

بیماری‌های خود ایمنی

اخیراً، محققان مطالعه ارتباط بین بیماری‌های خودایمنی (۳) مانند بیماری آدیسون را آغاز کرده‌اند. هیپراسمی همچنین یکی از علائم نارسایی غدد فوق کلیوی است که درمان نشده است، که پیش ساز بیماری آدیسون است.

شرایط عصبی

برخی از شرایط عصبی نیز با هیپراسمی مرتبط هستند، از جمله ام اس، پارکینسون، آلزایمر، و صرع. مولتیپل اسکلروزیس بر حواس مانند چشایی و بویایی شناخته شده است. از دست دادن بویایی در این شرایط بیشتر دیده می شود. به استثنای ام اس، افراد مبتلا به این شرایط ممکن است هیپراسمی را تجربه کنند.

در موارد نادر، رشد نئوپلاستیک مانند پولیپ یا تومور می تواند به صورت داخل بینی یا داخل جمجمه ایجاد شود. اینها ممکن است بر عصب بویایی تأثیر بگذارند.

سایر علل احتمالی (۴) هیپراسمی عبارتند از:

  • آلرژی
  • مننژیت استریل
  • دیابت
  • سندرم کوشینگ
  • کمبود B12
  • کمبود مواد مغذی
  • داروهای تجویزی خاص

این بیماری (یا مستعد هیپراسمی) نیز ممکن است ژنتیکی (۵) باشد. تحقیقات بیشتری در مورد علل و درمان های احتمالی آن باید انجام شود.

درمان

اگر هیپراسمی دارید، جویدن آدامس نعناع می تواند کمک کند تا زمانی که بتوانید از بوی محرک دور شوید.

درمان طولانی مدت موفقیت آمیز هیپراسمی شامل شناسایی دقیق و درمان علت اصلی علامت است. درمان بر اساس علت اصلی باید حساسیت شما را نسبت به بوها کاهش دهد. برای تعیین علت با پزشک خود کار کنید.

اگر رشدی مانند پولیپ یا تومور باعث هیپراسمی شود، برداشتن جراحی ممکن است علائم را کاهش دهد. داروهای میگرن می توانند به درمان هیپراسمی کمک کنند، زمانی که میگرن علت اصلی آن است. داروهای میگرن همچنین می توانند از بروز میگرن در نتیجه هیپراسمی جلوگیری کنند.

اجتناب از محرک های خاص در صورت امکان ارزشمند است. محرک ها برای هر فردی متفاوت است. برخی از افراد توسط غذاهای خاص تحریک می شوند. برخی دیگر نمی توانند بوی عطر یا مواد شیمیایی را تحمل کنند.

این احتمال وجود دارد که داروهای تجویزی شما باعث ایجاد هیپراسمی در شما شود. اگر پس از شروع یک نسخه جدید، هیپراسمی را تجربه کرده اید، باید از پزشک خود در مورد تغییر داروها سوال کنید.

چشم انداز

اگر بتوانید علت اصلی هیپراسمی خود را مشخص کرده و درمان کنید، چشم انداز بلندمدت شما خوب به نظر می رسد. شما باید بتوانید بهبودی کامل داشته باشید.

درمان هیپراسمی ممکن است دشوار باشد، زمانی که علت اصلی آن دشوار باشد. در این موارد، مدیریت علائم بهترین رویکرد تا زمانی است که علت آن پیدا شود.

در عین حال، قرار گرفتن در معرض بوهای تحریک کننده را تا حد امکان کاهش دهید یا از بین ببرید. سعی کنید ردیابی کنید که چه نوع بوهایی بیشترین دردسر را برای شما ایجاد می کنند. اگر در نتیجه این بیماری علائم افسردگی یا اضطراب را تجربه می کنید، قرار ملاقاتی را برای دیدن یک مشاور بگذارید تا به شما در مقابله با آن کمک کند. 

منابع


 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا