بیماری‌های مغز و اعصابروانشناسی

دست خط در مورد ADHD چه می گوید؛ تشخیص و درمان

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۲ میانگین: ۵]

بررسی اجمالی

اختلال نقص توجه و بیش فعالی (Attention deficit hyperactivity disorder :ADHD) یکی از شایع‌ترین اختلالات دوران کودکی است. می‌تواند تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. علائم شامل مشکل در تمرکز (staying focused)، توجه (paying attention) و کنترل رفتار (controlling behavior) و بیش فعالی (hyperactivity) است.

درصد کودکان مبتلا به ADHD در حال افزایش است. بر اساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ۷.۸ درصد از کودکان آمریکایی در سال ۲۰۰۳ به آن مبتلا شدند. این تعداد تا سال ۲۰۰۷ به ۹.۵ درصد و تا سال ۲۰۱۱ به ۱۱ درصد افزایش یافت.

CDC میانگین سن تشخیص ADHD را ۷ سالگی قرار می‌دهد. وقتی صحبت از کودکان مبتلا به ADHD شدید می‌شود، میانگین سن تشخیص ۵ سالگی است. برای کسانی که ADHD خفیف دارند، ۸ سال سن دارند. این درست در زمانی است که والدین و معلمان روی قلم کودکان تمرکز می‌کنند.

علائم و نشانه‌های زیادی برای ADHD وجود دارد. برخی نسبتاً ظریف هستند، در حالی که برخی دیگر کاملاً آشکار هستند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما مهارت‌های رفتاری ضعیف، مشکلات تحصیلی یا مشکلاتی در مهارت‌های حرکتی دارد، ممکن است نشانه‌ای از ADHD باشد. دست خط ضعیف نیز با این وضعیت مرتبط است.

ADHD چگونه می‌تواند روی دست خط کودک شما تأثیر بگذارد؟

بر اساس مقاله منتشر شده در Learning Disabilities Research and Practice بسیاری از مطالعات ADHD را با دست خط ضعیف مرتبط می دانند. این ممکن است منعکس کننده این واقعیت باشد که کودکان مبتلا به ADHD اغلب دارای اختلال در مهارت های حرکتی هستند.

“مهارت‌های حرکتی” توانایی کودک شما را برای انجام حرکات با بدن خود توصیف می کند. مهارت های حرکتی درشت حرکات بزرگی مانند دویدن هستند. مهارت های حرکتی ظریف حرکات کوچکی مانند نوشتن هستند. محققان در مجله Research in Developmental Disabilities گزارش می دهد که بیش از نیمی از کودکان مبتلا به ADHD با مهارت های حرکتی درشت و ظریف مشکل دارند.

اگر کودک شما در مهارت های حرکتی ظریف، مانند حرکات تند و تند و کنترل ضعیف دست، مشکل دارد، این می تواند نوشتن سریع و واضح را برای او دشوار کند. در نتیجه، معلمان آنها ممکن است کار آنها را شلخته یا نامرتب بدانند. همسالان آنها ممکن است آنها را نیز قضاوت کنند، به خصوص در طول پروژه های گروهی که کودک شما را ملزم به همکاری با دیگران می کند. این تجربیات ممکن است منجر به احساس ناامیدی و اعتماد به نفس پایین شود که می تواند بر عملکرد فرزند شما در مدرسه و سایر زمینه ها تأثیر منفی بگذارد. در میان مسائل دیگر، آنها ممکن است شروع به اجتناب از تکالیفی کنند که به دست خط زیادی نیاز دارند.

اگر کودک شما با دست خط مشکل زیادی دارد، با پزشک او قرار ملاقات بگذارید. ممکن است نشانه ای از ADHD یا اختلال دیگری باشد. اگر کودک شما قبلاً مبتلا به ADHD تشخیص داده شده است، از پزشک خود در مورد راهبردهای درمانی و آموزشی که ممکن است به او کمک کند راحت تر و واضح تر بنویسد، سوال کنید.

ADHD چگونه تشخیص داده و درمان می‌شود؟

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص ADHD وجود ندارد. برای بررسی کودک شما از نظر ADHD، پزشک او با انجام یک معاینه پزشکی کامل شروع می کند. اگر کودک شما نشانه هایی از شش یا بیشتر نشانه های مربوط به بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری را نشان دهد، پزشک احتمالاً او را به ADHD تشخیص می دهد. این علائم باید در خانه و مدرسه مشهود باشد. آنها باید شش ماه یا بیشتر دوام بیاورند.

اگر کودک شما مبتلا به ADHD تشخیص داده شود، پزشک یک برنامه درمانی را توصیه می کند. ممکن است شامل ترکیبی از داروها، رفتار درمانی، مشاوره و تغییر سبک زندگی باشد. برخی از درمان ها ممکن است به بهبود مهارت های دست خط آنها و همچنین سایر علائم ADHD کمک کند.

یک مطالعه منتشر شده در مجله اختلالات توجه نشان می دهد که داروهای محرک ممکن است به بهبود خوانایی و سرعت دست خط در کودکان مبتلا به ADHD کمک کند. اما نویسندگان هشدار می دهند که دارو به تنهایی ممکن است کافی نباشد. کودکانی که در ابتدای مطالعه دستخط ضعیفی داشتند، در پایان نیز مشکلاتی داشتند. به عبارت دیگر، دست خط آنها با دارو بهتر شد، اما هنوز جای پیشرفت وجود داشت.

مطالعه دیگری در مجله CNS & Neurological Disorders اثرات دارو و آموزش مهارت های حرکتی را بر کودکان مبتلا به ADHD بررسی کرد. کودکانی که آموزش مهارت های حرکتی را به تنهایی یا در ترکیب با دارو دریافت کردند، در مهارت های حرکتی درشت و ظریف خود بهبود یافتند. در مقابل، افرادی که به تنهایی دارو دریافت کردند، هیچ بهبودی نشان ندادند.

آموزش مهارت های حرکتی ویژه، با یا بدون دارو، ممکن است به کودک شما کمک کند تا مهارت های دست خط بهتری را توسعه دهد.

دلایل دیگر دستخط ضعیف چیست؟

ADHD تنها حالتی نیست که می تواند باعث دستخط ضعیف شود. اگر کودک شما قلم ضعیفی دارد یا برای نوشتن مشکل دارد، ممکن است نشانه اختلال رشد دیگری باشد، مانند:

  • اختلال هماهنگی رشد
  • اختلال زبان نوشتاری
  • دیسگرافی

اختلال هماهنگی رشدی

اختلال هماهنگی رشدی (DCD) وضعیتی است که باعث مشکلات حرکتی می شود. اگر فرزند شما این بیماری را داشته باشد، ناهماهنگ و دست و پا چلفتی به نظر می رسد. آنها احتمالاً قلم ضعیفی نیز خواهند داشت. این امکان برای آنها وجود دارد که هم DCD و هم ADHD داشته باشند.

اختلال زبان نوشتاری

اختلال زبان نوشتاری (WLD) یکی دیگر از شرایطی است که می تواند باعث ضعف قلم شود. اگر فرزند شما دارای WLD باشد، از نظر رشد در مهارت های خواندن، املا یا نوشتن از همسالان خود عقب تر خواهد بود. اما این وضعیت بر هوش کلی آنها تأثیر نمی گذارد.

مطالعه ای که در مجله Pediatrics منتشر شد، ارتباط بین ADHD و WLD را نشان داد. محققان همچنین دریافتند که دختران مبتلا به ADHD در مقایسه با پسران در معرض خطر بیشتری برای اختلالات ناتوانی در خواندن و اختلالات خواندن قرار دارند.

دیسگرافی

ممکن است فرزند شما یک ناتوانی یادگیری به نام دیسگرافیا نیز داشته باشد. این وضعیت بر توانایی آنها در سازماندهی حروف و اعداد تأثیر می گذارد. همچنین نگه داشتن کلمات در یک خط مستقیم را برای آنها دشوار می کند.

دیگر

دلایل دیگر مشکلات دست خط عبارتند از:

  • مشکلات بینایی
  • اختلالات پردازش حسی
  • نارساخوانی، یک اختلال پردازش زبان
  • سایر اختلالات یادگیری
  • آسیب مغزی

پزشک کودک شما می تواند به شما در شناسایی علت چالش های نوشتن کمک کند.

نکته و ایده چیست؟

حتی با افزایش اتکای ما به فناوری، دست خط یک عنصر مهم در آموزش اولیه باقی می ماند. دست خط قوی می تواند به موفقیت فرزند شما در مدرسه و زندگی کمک کند. این نیاز به طیف گسترده ای از مهارت ها، از جمله سازماندهی فکر، تمرکز، و هماهنگی حرکتی دارد. همه این مهارت ها تحت تاثیر ADHD قرار دارند.

اگر مشکوک هستید که فرزندتان ADHD دارد، با پزشک قرار ملاقات بگذارید. اگر آنها با دست خط مشکل دارند، درمان یا راهبردهای آموزشی خاص ممکن است به آنها کمک کند تا مهارت های حرکتی ظریف خود را بهبود بخشند. بهبود مهارت های دست خط ممکن است به عملکرد کلی مدرسه بهتر و سطوح بالاتر اعتماد به نفس منجر شود.

منابع

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا