مغز و اعصاب

نور آبی و ارتباط آن با خواب؛ نور آبی مانع تصادف رانندگان در شب

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

نور آبی و ارتباط آن با خواب

نور آبی، چه از خورشید یا نمایشگر یک لپ تاپ، در مهار تولید ملاتونین بسیار موثر است، از این رو، کیفیت و کمیت خواب را کاهش می دهد.

خواب یکی از ستون پ‌های سلامت مطلوب است. با این وجود، مردم بسیار کمتر از گذشته می‌خوابند و کیفیت خواب افراد نیز کاهش یافته است.

نور آبی و ارتباط آن با خواب

عصر ایران: به نقل از “هلث لاین”، خواب ناکافی و بی‌کیفیت با شرایط خطرناکی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، افسردگی و چاقی پیوند خورده است.

استفاده از روشنایی مصنوعی و دستگاه‌های الکترونیکی هنگام شب ممکن است به مشکلات خواب منجر شود. نور آبی ساطع شده از این دستگاه ها ممکن است موجب فریب مغز شده و فکر کند که روز است.

مطالعات بسیاری نشان داده اند که نور آبی هنگام شب می‌تواند چرخه های خواب-بیداری طبیعی مغز انسان که برای سلامت مطلوب بسیار مهم است را مختل کند.

نور آبی خواب را مختل می‌کند

بدن انسان دارای یک ساعت داخلی است که ریتم شبانه روزی – چرخه بیولوژیکی ۲۴ ساعته که بر بسیاری از عملکردهای داخلی بدن تاثیرگذار است – را تنظیم می کند.

از همه مهم‌تر، ساعت داخلی بدن مشخص می کند که چه موقع به خواب رفته و چه موقع بیدار شوید.

با این وجود، ریتم شبانه روزی شما نیازمند سیگنال هایی از محیط بیرونی – مهم‌تر از همه نور روز و تاریکی – برای تنظیم خود است.

نور آبی حسگرهای موجود در چشم‌های شما را برای ارسال سیگنال هایی به ساعت داخلی مغز تحریک می کند.

به خاطر داشته باشید که نور خورشید و نور سفید حاوی ترکیبی از طول موج‌های مختلف هستند که هر یک دارای میزان قابل توجهی نور آبی هستند.

دریافت نور آبی، به ویژه از خورشید در طول روز به شما در حفظ هوشیاری کمک می کند، در شرایطی که عملکرد و خلق و خو را نیز بهبود می بخشد.

دستگاه های نور درمانی ممکن است به درمان افسردگی کمک کنند و لامپ های آبی نشان داده اند که خستگی را کاهش داده و خلق و خو، عملکرد و خواب کارمندان اداره را بهبود می بخشند.

با این وجود، لامپ های مدرن و دستگاه های الکترونیکی، به ویژه نمایشگر رایانه ها نیز مقادیر زیاد از نور آبی را تولید می کنند و اگر هنگام شب در معرض آنها قرار بگیرید ممکن است در ساعت داخلی بدن شما اختلال ایجاد کنند.

زمانی که هوا تاریک می شود، غده کاجی، هورمون ملاتونین ترشح می کند که احساس خستگی و به خواب رفتن را در بدن ایجاد می کند.

نور آبی، چه از خورشید یا نمایشگر یک لپ تاپ، در مهار تولید ملاتونین بسیار موثر است، از این رو، کیفیت و کمیت خواب را کاهش می دهد.

مطالعات سرکوب تولید ملاتونین هنگام شب را با مشکلات سلامت مختلف از جمله سندرم متابولیک، چاقی، سرطان و افسردگی پیوند داده اند.

عینک رنگی ممکن است کمک کند

عینک های کهربایی رنگ ساده‌ترین و موثرترین روش برای پرهیز از مواجهه با نور آبی را در هنگام شب ارائه می‌کنند. این عینک‌ها به طور موثر کل نور آبی را مسدود می کنند. از این رو، مغز سیگنالی که باید بیدار بماند را دریافت نمی کند.

مطالعات نشان داده اند زمانی که افراد از عینک های مسدودکننده نور آبی استفاده می کنند، حتی در یک اتاق روشن یا هنگام استفاده از دستگاه های الکترونیکی، به همان اندازه زمانی که در یک اتاق تاریک قرار دارند، ملاتونین تولید می کنند.

در یک مطالعه، سطوح ملاتونین در بدن افراد هنگام شب در مواجهه با نور کم، نور زیاد و نور زیاد با عینک رنگی مقایسه شد. نور روشن تقریبا به طور کامل تولید ملاتونین را سرکوب کرد، در شرایطی که نور کم این گونه نبود.

افرادی که عینک های رنگی پوشیده بودند نیز به همان اندازه افرادی که در برابر نور کم قرار گرفته بودند، ملاتونین تولید کردند. عینک رنگی تا حد زیادی اثر سرکوب کننده تولید ملاتونین نور روشن را خنثی کرده بود.

به همین ترتیب، عینک های مسدودکننده نور آبی نشان داده اند که در شرایط خواب و عملکرد ذهنی بهبود چشمگیری ایجاد می کنند.

در یک مطالعه دو هفته ای، ۲۰ شرکت کننده به دو گروه تقسیم شده و یک گروه از عینک های مسدودکننده نور آبی و گروه دیگر از عینک هایی که این نور را مسدود نمی کردند برای سه ساعت پیش از خواب استفاده کردند. گروه نخست بهبود چشمگیر در کیفیت خواب و خلق و خو را تجربه کردند.

این عینک ها بهبود قابل توجه در شرایط خواب کارگران شیفتی را نیز نشان دادند.

افزون بر این، در مطالعه ای با حضور افراد مسن مبتلا به آب مروارید، لنزهای مسدودکننده نور آبی کیفیت خواب این افراد با بهبود بخشیده و به طور قابل توجهی اختلال در عملکرد آنها طی روز را کاهش داد.

با این وجود، تمام مطالعات پشتیبان استفاده از لنزها یا عینک های مسدود کننده نور آبی نیستند. یک تجزیه و تحلیل شامل چندین مطالعه این گونه ننتیجه گیری کرد که شواهد با کیفیت بالا که از این شرایط پشتیبانی کنند، وجود ندارد.

با این وجود، عینک های مسدود کننده نور آبی ممکن است برخی فواید را ارائه کنند.

روش های مسدودکننده دیگر

اگر هنگام شب تمایلی به استفاده از عینک ندارید، چند روش دیگر برای کاهش مواجهه با نور آبی وجود دارند.

یک روش محبوب نصب برنامه‌هایی روی رایانه است که رنگ و روشنایی نمایشگر را بر اساس منطقه زمانی تعیین می کنند. زمانی که بیرون تاریک است، این برنامه ها نور آبی را مسدود کرده و یک رنگ نارنجی کم رنگ به نمایشگر می بخشند.

گزینه های مشابه برای گوشی های هوشمند نیز در دسترس هستند.

چند نکته دیگر شامل موارد زیر می شوند:

– خاموش کردن تمام چراغ ها در خانه یک یا دو ساعت پیش از خواب

– استفاده از یک چراغ مطالعه قرمز یا نارنجی که نور آبی از خود ساطع نمی کند (شمع نیز گزینه خوبی است)

– تاریک نگه داشتن کامل اتاق خواب یا استفاده از ماسک خواب

به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن در معرض نور آبی هنگام روز اهمیت دارد.

اگر می توانید از خانه خارج شده و در معرض نور خورشید قرار بگیرید. در غیر این صورت، استفاده از یک دستگاه نور درمانی را مد نظر قرار دهید.

درمان بی‌خوابی با عینک شیشه کهربایی

محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا راهکاری را یافتند که بر اساس آن با استفاده از عینک‌هایی با شیشه کهربایی رنگ می‌توان مانع رسیدن نورآبی به چشم کاربران شده و بی‌خوابی ناشی از کار با تجهیزات الکترونیکی را درمان کرد.

عینک با شیشه کهربایی

به گزارش ایرنا به نقل از ساینس، گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها و سایر تجهیزات الکترونیکی دارای نمایشگر، برای نوردهی از LED استفاده می‌کنند که طول موج آن در قسمت آبی طیف نور مرئی قرار دارد. نورآبی در شب موجب کاهش ملاتونین و افزایش هوشیاری می‌شود.

با اطلاع از این موضوع محققان فرضیه‌ای را ارایه کردند برای بررسی صحت این فرضیه محققان ۱۴ داوطلب مبتلا به عارضه بی‌خوابی را مورد مطالعه قرار دادند. از این کاربران خواسته شد به مدت ۷ شب به مدت دو ساعت از عینک‌هایی استفاده کنند که دارای شیشه کهربایی رنگ بودند. دو هفته بعد همین آزمایش با استفاده از عینک‌های دارای شیشه بدون رنگ تکرار شد.

در این تحقیقات معلوم شد مدت خواب داوطلبان با استفاده از شیشه‌های کهربایی حدود ۳۰ دقیقه افزایش می‌یابد. همچنین بر اساس اظهارات داوطلبان کیفیت خواب آن‌ها نیز افزایش یافته و به طور کلی آثار نامطلوب بی‌خوابی کاهش داشته است.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Journal of Psychiatric Research منتشر شده است.

نور آبی مانع تصادف رانندگان در شب

تحقیقات صورت گرفته توسط محققان فرانسوی نشان می دهد، قرار گرفتن در معرض نور آبی، نقش بسزایی در افزایش سطح هوشیاری راننده هنگام شب ایفا می کند.

خستگی و خواب آلودگی باعث کاهش سطح هوشیاری، میزان واکنش و ادراکات بصری راننده شده و عامل بروز یک سوم تصادفات مرگبار جاده ای محسوب می شود. محققان دانشگاه بوردو فرانسه با همکاری گروهی از محققان سوئدی دریافته اند نور آبی مانند مصرف قهوه می تواند به افزایش سطح هوشیاری راننده بویژه هنگام شب کمک کند.

در حال حاضر نوشیدن قهوه بهترین روش برای مقابله با خستگی و خواب آلودگی حین رانندگی محسوب می شود.

محققان در سراسر جهان به دنبال طراحی دستگاه های ضد خواب برای نصب در درون خودروها هستند و به نظر می رسد نتایج یافته جدید محققان فرانسوی می تواند به توسعه یک سیستم الکترونیک ضدخواب در داخل خودرو و پیشگیری از وقوع تصادفات مرگبار منجر شود.

نور آبی با تحریک سلول های گانگلیونی در شبکیه چشم باعث افزایش سطح هوشیاری فرد می شود.

سلول‌های گانگلیونی با بخشی از مغز که مسئول کنترل هوشیاری است، در ارتباط هستند و تحریک این سلول‌ها با نور آبی باعث توقف ترشح ملاتونین می شود؛ این هورمون عامل کاهش هوشیاری در شب محسوب می شود.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

‫۴ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا