زوال عقل و دیابت ترکیبی خطرناک هستند
تحقیقات جدید نشان میدهد دیابت (Diabetes) و هیپوگلیسمی (hypoglycemia) ناشی از آن ممکن است زوال عقل و بیماری آلزایمر را تشدید کند.
شاید به نظر میرسد که با یک بیماری مزمن به تنهایی میتوان دست و پنجه نرم کرد، اما متأسفانه، یک بیماری مزمن اغلب میتواند اثرات بیماری دیگر را تشدید کند. دیابت یکی از این بیماری هاست که خطر ابتلای بیمار به بیماری های دیگر، به ویژه بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
بر اساس گزارشهای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، دیابت به خودی خود هفتمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است. محققان دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو (UCSF) در مطالعه جدیدی که در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است، میگویند به نظر میرسد در میان افراد مسن مبتلا به دیابت، ارتباطی بین قند خون پایین (هیپوگلیسمی) و زوال عقل نیز وجود دارد. این می تواند یک مارپیچ خطرناک ایجاد کند که در آن یک رویداد هیپوگلیسمی ناشی از دیابت منجر به زوال ذهنی شود و بالعکس.
مغز از گلوکز به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده میکند. نویسندگان این مطالعه نوشتند، زمانی که گلوکز خون به سطوح پایین کاهش می یابد، عملکرد شناختی مختل می شود و هیپوگلیسمی شدید ممکن است باعث آسیب عصبی شود.
دیابت مجموعه ای از شرایط مزمن است که بر تولید و تنظیم هورمون انسولین تأثیر می گذارد. انسولین به سلولهای خونی کمک میکند تا گلوکز را جذب کنند، به این معنی که برای بیماران دیابتی، رساندن گلوکز به مغز کار دشواری است. اگر مغز دچار کمبود انرژی باشد، احتمال بروز مشکلات عصبی مانند زوال عقل و بیماری آلزایمر بیشتر است.
محققان UCSF دریافتند که رابطه بین زوال عقل، آلزایمر، دیابت و هیپوگلیسمی متقابل است. نویسندگان این مطالعه نوشتند: “ما دریافتیم که هیپوگلیسمی قابل توجه بالینی با افزایش دو برابری خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط است… به طور مشابه، شرکت کنندگان مبتلا به زوال عقل بیشتر احتمال دارد که یک رویداد شدید هیپوگلیسمی را تجربه کنند.”
شکستن چرخه باطل
بیش از ۳۰۰۰ شرکتکننده در این مطالعه ثبتنام کردند و در زمان شروع مطالعه، کمی بیش از یک چهارم مبتلا به دیابت بودند اما اختلال شناختی نداشتند. در ۱۲ سال بعد، ۶۱ شرکت کننده مبتلا به دیابت یک رویداد هیپوگلیسمی را گزارش کردند که آنها را در بیمارستان بستری کرد، در حالی که ۱۴۸ شرکت کننده به زوال عقل مبتلا شدند.
محققان دریافتند افراد مسنی که یک رویداد کاهش قند خون و منجر به بستری شدن در بیمارستان داشتند، بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل بودند و این خطر پس از چندین دوره بیشتر بود.
ماهیت رابطه بین این دو وضعیت کمی مبهم است، اگرچه محققان می گویند که هیپوگلیسمی ممکن است با ایجاد آسیب مغزی در قشر مغز و هیپوکامپ به ایجاد زوال عقل کمک کند. به گفته محققان بیمارستان سلطنتی ادینبورگ در بریتانیا، کمبود انسولین ناشی از دیابت نیز ممکن است به زوال شناختی کمک کند.
نویسندگان مطالعه نتیجه گرفتند: «هیپوگلیسمی ممکن است سلامت شناختی را مختل کند و کاهش عملکرد شناختی ممکن است خطر یک رویداد هیپوگلیسمی را افزایش دهد که میتواند شناخت را بیشتر به خطر بیندازد و در نتیجه یک چرخه مضر ایجاد کند».
برای شکستن این چرخه، نویسندگان توصیه میکنند که از تستهای عملکرد شناختی و درمان در مدیریت و مراقبت از بیماران مسنتر مبتلا به دیابت استفاده شود.