سلامتی

علت و درمان ریختن آب دهان در خواب

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

ریختن آب دهان در خواب چه علتی دارد؟ مشکل ریختن آب دهان در خواب را چگونه بر طرف کنیم؟ در ادامه این مطلب از علت ها و درمان های ریختن آب دهان در خواب مطلع می شوید.
زمانی که از خواب که بیدار می شوید، می بینید بالش تان با آب دهان تان خیس شده است و متوجه می شوید علت ریختن آب دهان در خواب بوده است ؛ بزاق اضافی است از دهان شما بیرون می ریزد هر چند ممکن است این اتفاق باعث احساس ناراحتی شود، اما بیشتر در طول خواب رخ می دهد. در شب بازتاب قورت دادن مانند بقیه ماهیچه های صورت است این به این معنی است که بزاق شما می تواند انباشته شود و برخی از آنها می توانند از میان دو طرف دهان شما بیرون بریزند.
شرایط پزشکی برای آب دهان زیاد هایپرسلویشن نام دارد؛ ریختن آب از دهان در حال خواب، گاهی نشانه ای از وضعیت عصبی، اختلال خواب و یا دیگر شرایط سلامتی است. شما ممکن است بعد از یک اتفاق مانند سکته مغزی یا فلج مغزی یا ام اس، بزاق بیشتری تولید کنید ولی زود قضاوت نکنید همه علل ریختن آب دهان در خواب این بیماری ها نیستند.

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که آب دهان شما به یک باره افزایش پیدا کرده است، این امر به دلایل گوناگونی رخ می دهد و اکثر مواقع خود به خود رفع می شود. کارکرد بزاق دهان برای مرطوب و تر نگه داشتن دهان می باشد که این امر در واقع برای جلوگیری از پوسیده شدن دندان ها و حفاظت آن در برابر میکروبهای دهان می باشد.

بدن به طور طبیعی روزانه بیشتر از یک لیتر بزاق دهان تولید می کند. این بزاق توسط غدد بزاقی تولید و معمولا بلعیده می شود و از طریق جریان خون دوباره به گردش در می آید. اگر بزاق به جای این که بلعیده شود، در دهان جمع شود، به بیرون از آن می ریزد.

چرا این اتفاق بیشتر در خواب رخ می‌دهد؟

ساده‌ترین پاسخ این است که چون دهان در خواب باز است، بزاق از دهان به بیرون جاری می شود. عضلات بدن هنگام خواب شل می‌شوند، و این احتمال وجود دارد که در این زمان دهان باز بماند. به عقیده بعضی کارشناسان، وضعیت خواب هم می تواند موثر باشد و به پهلو خوابیدن می تواند احتمال بیرون ریختن آب دهان را بیشتر کند. یکی از بزرگ‌ترین دلایل باز ماندن دهان در شب این است که نمی توانید از طریق بینی نفس بکشید. ما باید طبیعتا با بینی نفس بکشیم، اما اگر دچار گرفتگی بینی باشیم، راهی نداریم جز تنفس از طریق دهان.

اگر این اتفاق در خواب رخ دهد، بزاق از دهان خارج شده و روی بالش می‌ریزد. گرفتگی بینی می تواند در زمان سرماخوردگی و یا در اثر عوارض آلرژی روی دهد. ضمنا انحراف تیغه بینی می تواند بینی را مسدود کرده و باعث تنفس از دهان شود. خروپف و ایست موقت تنفس در خواب (آپنه) هم می توانند منجر به بیرون ریختن آب دهان شوند. دلیل دیگر هم می تواند استفاده از داروهایی خاص و یا یک سری از بیماری ها باشد که موجب افزایش تولید بزاق (sialorrhea) می شوند. ضمنا مشکل در بلعیدن هم می تواند دلیل دیگر این مسئله باشد که در اثر آسیب مغزی، سکته مغزی و یا حتی بیماری پارکینسون بروز می کند. این حالت می تواند در طول روز هم رخ دهد که مربوط به بیماری ریفلاکس معده است. در ادامه با به تمام علل آشنا خواهید شد.

وضعیت خواب

معمول ترین علت ریختن آب دهان در هنگام خواب بسیار ساده است و این کار با جاذبه انجام می شود. وضعیتی که شما با آن می خوابید اغلب منجر به تجمع بزاق در دهان شما می شود. افرادی که به طرفین یا روی شکم خود می خوابند، بیشتر احتمال دارند که این اتفاق در آنها رخ دهد به خصوص اگر از طریق دهان تنفس می کنند، یا اگر مسیرهای سینوسی تنگی داشته باشند، بزاق انباشته شده ممکن است هنگام تنفس از دهان خارج شود.

سینوس‌های مسدود شده

اگر گرفتگی بینی به خاطر سرماخوردگی و یا عفونت دارید، ممکن است متوجه شوید که بیش از حد معمول بزاق دارید و در شب بیرون میریزد. اگر به طور مرتب مجاری سینوسی و یا سینوس های شما مسدود باشند، ممکن است در تمام مدت آب از دهان شما بیرون بریزد. سینوس های مسدود شده باعث می شود که شما وقتی خواب هستید از دهان خود نفس بکشید و “تنفس دهان” به تولید بزاق بیشتری منجر می شود.

گٍرٍد یا ترش کردن معده

اختلال گٍرٍد (ترش کردن) یک بیماری گوارشی است که در آن محتویات معده شما به مری باز می گردد و به آستر مری آسیب می‌رساند. ترش کردن می‌تواند باعث مشکل بلعیدن و قورت دادن شود و یا باعث احساس وجود چیزی در گلو می شود.

عوارض جانبی برخی داروها

برخی داروها می توانند باعث افزایش آب دهان شوند ؛ داروهای ضد روان شناختی (به ویژه کلوزاپین) و داروهایی که برای درمان آلزایمر مورد استفاده قرار می گیرند، باعث تولید شدن بیش از حد آب دهان می شوند.

اختلالات قورت دادن و مشکل بلع

دیسفاژی عبارت است از هر شرایطی که دشواری بلعیدن را ایجاد می کند. اگر قورت دادن آب دهانتان زیاد شده، این می‌تواند نشانه هشدار باشد. ام اس، پارکینسون، فساد عضلانی، و حتی برخی از انواع سرطان ها می توانند باعث دیسفاژی شوند و سختی در هضم آب دهان شما شوند.

آپنه خواب

زمانی که آپنه دارید، خواب شما قطع می شود چون بدن کاهی در طول شب تنفس نمی کشد؛ آب دهان می تواند عامل خطر برای گرفتگی تنفس در خواب باشد. گرفتگی تنفس می‌تواند بسیار جدی باشد و باید تشخیص مناسبی داشته باشد.
اگر در شب زیادی آب دهان تولید می کنید، از خودتان بپرسید که آیا این نشانه ها را دارید یا خیر:

  •  صدای خر خر بلند بلند.
  • وقتی از خواب بیدار می شوید، احساس تنگی یا توقف نفس داشتید.
  • مشکلاتی در توجه و تمرکز در طول روز.
  • خواب آلودگی در ساعات بیداری.
  • با گلو درد یا دهان خشک از خواب بیدار شدن.

اگر یک یا چند تا از این علائم را علاوه بر ازدیاد آب دهان دارید، به یک پزشک مراجعه کنید.

علل افزایش بزاق دهان

افزایش تولید بزاق در دهان و یا کاهش قورت دادن و نگه داشتن آن در دهان باعث افزایش مقدار بزاق در دهان می شود.

  • دندان مصنوعی جدید و یا نامتناسب با اندازه دهان
  • بیماری ریفلاکس یا بازگشت اسید و محتویات معده به مری
  • عفونت دهان و یا گلو
  • برخی داروها مثل کلونازپارم و کلوزاپین
  • بارداری
  • استوماتیت (التهاب و ورم مخاط دهان)
  • اگر افزایش بزاق دهان دائمی بود، نزد پزشک بروید. پزشک معلوم می کند که این افزایش بزاق، به دلیل افزایش تولید آن است، یا کاهش قورت دادن آن

عللی که به ندرت باعث افزایش تولید بزاق در دهان می شوند

  • مسمومیت با آرسنیک
  • فلج بل (عارضه ای که باعث ضعیف یا فلج شدن عضلات صورت می شود)
  • آترزی مری ( یک نوع اختلال مادرزادی که در آن مری به طور کامل و مناسب رشد نمی کند)
  • مسمومیت با جیوه
  • بیماری هاری (بیماری کشنده ای که توسط بزاق دهان حیوانات آلوده به انسان منتقل می شود)
  • سیفیلیس (یک نوع بیماری عفونی که با رابطه جنسی منتقل می شود)
  • بیماری سل (یک نوع بیماری عفونی که ریه ها را مبتلا می کند)

علل کاهش توانایی قورت دادن بزاق یا نگه داشتن آن در دهان

  • سینوزیت حاد
  • آلرژی‌ها
  • سینوزیت مزمن و طولانی مدت
  • بزرگی لوزه سوم
  • تومورهایی که روی حرکات زبان و یا لب ها تأثیر می گذارند.

مشکلاتی که روی هماهنگی عضلات و یا عملکرد حفره دهانی شما تأثیر می‌گذارند، ممکن است باعث کاهش توانایی قورت دادن بزاق یا نگه داشتن آن در دهان شوند. این مشکلات عبارتند از:

  • بیماری ALS: یک نوع بیماری عصبی مزمن که باعث ضعف عضلات و ناتوانی می شود.
  • اوتیسم
  • فلج مغزی (عارضه ای که باعث ناهماهنگی حرکات بدن می‌شود)
  • دمانس یا زوال عقلی
  • سندرم داون یا منگولیسم
  • سندرم ایکس شکننده (یک نوع عقب ماندگی ذهنی ارثی)
  • بیماری ام اس (در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به لایه پوشاننده اعصاب حمله می کند و آن را از بین می برد)
  • میاستنی گراویس (یک نوع اختلال ضعف عضلانی)
  • بیماری پارکینسون
  • سکته مغزی

روش‌های برطرف کردن بزاق زیاد

اگر از مشکل افزایش ترشح بزاق رنج می‌برید، بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا برای یافتن دلیل و درمان آن اقدام کند. اگر سیگار می‌کشید، این موضوع دلیل دیگری برای ترک آن است. اگر در ترک کردن سیگار ناتوان هستید، برنامۀ مشخصی جهت ترک تدریجی برای خود تهیه کنید. اگر مدت زیادی است که به دندان‌پزشکی نرفته‌اید، بهتر است برای معاینه اقدام کنید. ممکن است رعایت موارد زیر در کاهش ترشح بزاق به شما کمک کند:

دندان‌هایتان را مسواک بزنید و چندین مرتبه در روز از دهان‌شویه استفاده کنید.
در وعده‌های بیشتر و با حجم کمتر و حساب‌شده غذا بخورید و از خوردن غذاهای شور بپرهیزید.
زیاد آب بنوشید و یک بطری آب همراه داشته باشید تا بتوانید مرتب آب مزه‌مزه و دهانتان را تر کنید.
آب‌نبات بمکید یا آدامس بدون شکر بجوید. این امر به ترشح کمتر بزاق کمک نمی‌کند، اما قورت دادن بزاق تولیدشده را آسان‌تر می‌کند. از آب‌نبات‌ها و آدامس‌های ترش بپرهیزید، زیرا ترشح بزاق را بیشتر می‌کند.

اگر می‌توانید بزاق اضافه را قورت بدهید. اگر قورت دادن باعث احساس تهوع شما می‌شود، آب دهان را در دستمال کاغذی یا درون یک ظرف مخصوص تخلیه کنید، اما توجه داشته باشید که در این حالت باید آب بیشتری بنوشید تا دچار کمبود آب نشوید. برای بسیاری از زنان، این موضوع آزاردهنده است اما این مشکل اغلب مثل تهوع، در اواخر سه ماهۀ اول کمتر می‌شود یا به کلی از بین می‌رود، هرچند گاهی ممکن است در تمام دوره بارداری همراه شما بماند.

گزینه‌های درمانی برای رفع مشکل ریختن آب دهان

وضعیت خواب

اولین چیزی که باید امتحان کنید این است که وضعیت خواب خود را تغییر دهید. با خوابیدن به پشت قادر خواهید بود کنترل جریان آب دهان خود را بهتر کنترل کنید تا بر روی صورت و یا بالش نریزد. اگر با خوابیدن به کمر مشکل دارید، ممکن است به این دلیل باشد که وقتی در یک موقعیت جدید می خوابید برای شما سخت باشد ؛ توجه داشته باشید که آیا احساس “خفگی” می کنید و یا در حالی که تلاش برای خوابیدن می کنید برگشت اسید دارید یا خیر. به سادگی می توان فهمید که اگر احساس مشکل یا سختی می کنید، یعنی مشکلی برایتان وجود دارد و فقط یک حس نیست.

دستگاه مندیبولار

دستگاه مندیبولار یک دستگاه دهانی است چیزی است که در دهان خود قرار می دهید که باعث شود شما راحت تر بخوابید و خرناس و بزاق را کم می کند.

دستگاه CPAP

اگر آب دهان نشانه آپنه خواب باشد، باید به دنبال درمان بگردید. رایج ترین درمان برای آپنه خواب چیزی است که فشار هوای مثبت مداوم ( CPAP ) نامیده می شود. ماشین CPAP نه تنها به شما برای داشتن خواب عمیق کمک می کند بلکه شما رامطمئن می کند که به طور خوبی در موقعیت خواب قرار گرفته اید و در شب درست تنفس می کنید.

تزریق بوتاکس

برخی افراد تصمیم می گیرند که رویکردی تهاجمی داشته باشند ؛ یک روش درمانی، تزریق بوتاکس به غدد بزاق است که دهان شما را احاطه می کند. این کار باعث می شود که غده های بزاق دهان از کار اضافی دور شوند ؛ این روش درمان دائمی نیست، چون در نهایت بوتاکس، تمام خواهد شد و غده های شما دوباره فعال خواهند شد.

جراحی

مواردی وجود دارند که در آن یک پزشک توصیه می کند که غده های بزاق شما را از بدن جدا کنند. افرادی که به غدد بزاقی نیاز دارند معمولا ً مشکلات اساسی عصبی دارند که بسیار جدی تر از بیرون ریختن آب دهان در خواب هستند. این جراحی های به طور کلی در مهار ازدیاد تولید بزاق موفق هستند، اما باید ابتدا درمان های دیگری را امتحان کنند.

درمان‌های خانگی

به جای مصرف محصولات شیمیایی بر پایه مواد شیمیایی و دیگر روش های پزشکی که به نظر غیر ضروری و گران قیمت می رسد، چرا به دنبال چندین داروی خانگی نیستید که نه تنها برای شما در دسترس هستند، بلکه ارزان تر و سالم تر نیز هستند.

مهم است که یک تعادل سالم از بزاق دهان در دهان داشته باشید بزاق نقش حیاتی در حفاظت از بدن شما در برابر عفونت ایفا می کند. اگر سعی می کنید کم تر بزاق داشته باشید، ممکن است بخواهید یک لیمو را گاز بگیرید. برخی از مردم بر این باورند که مرکبات می توانند بزاق شما را رقیق کنند و باعث شود که دهانتان مثل استخر شود، هم چنین می توانید بیشتر آب بنوشید چون دهانتان را مرطوب می کند و تولید بزاق کم می شود.

۱‌. دارچین

یکی از رایج ترین روش ها برای درمان بزاق زیاد، دارچین است ؛ از آنجا که توانایی آن برای کاهش باکتری های موجود درون دهان کاملاً قدرتمند است، دارچین می تواند تولید بزاق را فوراً محدود کند. شما باید آن را به عنوان یک چای و چند بار در روز مصرف کنید تا وضعیتتان به تدریج بهبود یابد.
مقداری چوب دارچین پودر کنید و در داخل یک کیسه چای با آب داغ ترکیب کنید و اجازه دهید چند دقیقه بماند.کمی عسل (اختیاری) برای مزه بهتر بریزید و به صورت روزانه بخورید.

 ۲. میخک

میخک یک ادویه ویژه دیگری است که می تواند برای جلوگیری از تولید بزاق زیادی استفاده شود علاوه بر آن، به خاطر ترکیبات ضد التهاب و ضد باکتری، برای تخلیه میکروب ها از دهان بسیار عالی هستند.چند تکه گل میخک را پودر کنید و سپس با آب گرم مخلوط کنید، شما می توانید این چای را روزانه بنوشید.

۳. ماست

ماست به شدت به خاطر توانایی اش در تنظیم دستگاه گوارش و نیز برای کاهش آروغ بعد از غذا، به عنوان دسر توصیه می شود. همچنین به عنوان سلاحی قوی برای مبارزه با بزاق زیادی شناخته می شود. یک فنجان ماست شیرین را بعد از یک وعده غذایی برای بهبود سیستم گوارش و کاهش بزاق زیادی مصرف کنید.

۴. آب

مهم است که همیشه بدن خود را مرطوب نگه دارید وقتی آب از دهان شما وارد گلو می شود، در نتیجه مقدار بزاق را کاهش می دهد؛ با این حال، به عنوان یکی از کوچک ترین درمان ها در مورد نحوه حذف بزاق زیادی در نظر گرفته می شود.

۵. زنجبیل

زنجبیل یکی از موثرترین و مفیدترین روش ها است که می توانید مقدار بزاق زیاد در دهان خود را کاهش دهید.به خاطر خواص ضد التهابی آن، زنجبیل به طور کلی نه تنها برای دهان شما مفید است، بلکه مزایای بیشتری نسبت به دیگر ادویه جات آشپزی یافته در آشپزخانه دارد.می تواند میزان باکتری مضر را نیز کاهش دهد.
زنجبیل را به تکه های نازک ببرید و یکی از آن ها را در دهان خود بگذارید و چند دقیقه نگه دارید و این کار را به صورت روزانه انجام دهید تا کارایی زنجبیل را ببینید.

۶. نعناع

نعناع نه تنها تنفس تازه را به طور طبیعی به همراه می آورد بلکه نقش کلیدی در کاهش بزاق زیادی دارد ؛ این به عنوان یکی از بهترین نکات در مورد نحوه حذف بزاق در نظر گرفته می شود چون بررسی شده که نعناع این توانایی را دارد که تولید بزاق را دستکاری کند. برای دیدن بهترین نتایج، شما باید برگ های نعناع را به مدت چند دقیقه به صورت روزانه در دهان خود نگه دارید.

۷. قطع مصرف قند

وقتی با بزاق خود دچار مشکل می شوید، قند را کم کنید و یا از غذاهای شکر دار اجتناب کنید؛ در مقابل وسوسه نوشیدنی های شیرین، آب نبات ها و دسرهای شیرین مانند بستنی مقاومت کنید.

۸. لیمو

فواید متعددی برای لیمو وجود دارد که شامل کمک به تولید بزاق هم می شود؛ شما می توانید تولید بزاق را تنظیم کنید و تشکیل بزاق اضافی را با مکیدن لیمو کاهش دهید.

۹. دانه قهوه

دانه های قهوه بزاق را جذب می کنند و دهانتان را خشک نگه می دارند آن ها را تمیز کنید و زیر زبان خود بگذاری.

امتیاز کاربران

[taq_review]
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...! خدایــــــــــا! نام و آوازه مــــــرا چنان در حافظــه‌ها تثبیت کن که آلزایمـــــــــر نیز تــوان به یغمـا بـردن آن را نـداشتــــــه باشـد...! خدایـــــــــا! محبّـت مــرا در دل‌های بندگانت بینداز ... خدایــــــا! مــــرا دوســــت بــــدار و محبوبــم گـــردان...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا