موفقیت

مصاحبه با سیاوش مهران نفر اول رشته تجربی در کنکور ۹۰

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۳ میانگین: ۴]

آقای مهران کمی از خودتان برایمان بگویید.

سیاوش مهران

ما یک خانواده‌ی ۴ نفره هستیم. پدرم دکتر داروساز است و مادرم متخصص اطفال است و یک برادر کوچک‌تر هم دارم. پدر و مادرم مشغله کاری زیادی دارند، به همین خاطر کمتر به شیوه‌ی اجرای برنامه‌ی درسی‌ام نظارت داشتند و فقط در جریان نتیجه‌ی کارم بودند. جا دارد از همکاری برادر کوچک‌ترم تشکر کنم که تلاش کرد محیط خانه، محل مناسبی برای مطالعه‌ام باشد، چون من نمی‌توانستم در محیط کتابخانه درس بخوانم و آرامش محیط خانه هم برایم خیلی مهم بود.

از چه زمانی عزمتان را جزم کردید که در بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور شرکت کنید؟

با توجه به اینکه قرار بود نمرات نهایی سال سوم، ۲۵ درصد در کنکور امسال تاثیر داشته باشد و من هم تصمیم داشتم نتیجه‌ی خوبی در امتحانات نهایی کسب کنم، از نوروز سال سوم به طور جدی برای کنکور برنامه‌ریزی کردم.

اکثر داوطلبان، دروس سال دوم دبیرستان را همزمان با دروس سال سوم مرور می‌کنند، آیا شما هم به همین شیوه عمل کردید؟

به دلیل اینکه حجم دروس سال سوم زیاد بود، برای مرور کتاب‌های سال دوم خیلی وقت نگذاشتم و فقط در تابستان دوبار به مرور این دروس پرداختم و توانستم دروس پایه را جمع‌بندی کنم.

مطالعه‌ات به‌طور متوسط به روزی چند ساعت می‌رسید؟

روز‌هایی که به مدرسه می‌رفتم، حدود ۳ تا ۴ ساعت و روز‌هایی که کلاس نداشتم، ۶ تا ۷ ساعت مطالعه می‌کردم . البته ساعت‌های مطالعه بستگی به خود فرد دارد.

از چه زمانی شروع کردید؟

تقریبا از ۱۲ تیر شروع به مطالعه کردم. چون هنوز درس‌های پیش‌دانشگاهی شروع نشده بود، وقت بیشتری برای مطالعه‌ی دروس پایه داشتم و با توجه به اینکه آزمون جامع و کنکور آزاد را هم در پیش داشتم، دوبار دروس پایه را مرور کردم و سعی‌ام بر این بود که وقت بیشتری برای دروس سال سوم صرف کنم.

با شروع سال تحصیلی و اضافه شدن حجم سنگین دروس پیش‌دانشگاهی، دروس پایه را چگونه مطالعه می‌کردید؟

چون من از قبل عادت داشتم از نکات مهم خلاصه‌برداری کنم، در سال پیش‌دانشگاهی فقط به مرور این نکات پرداختم. البته به دلیل استرس ناشی از کنکور همیشه احساس می‌کردم ممکن است مطالب را فراموش کنم مخصوصا در یک ماه آخر.

آیا برنامه‌ی مطالعاتی کاملا فشرده‌ای را برای خودت در نظر گرفته بودی؟

در کل برنامه‌ی مطالعاتی‌ام به این صورت نبود که خیلی به خودم سخت بگیرم. حتی در فاصله‌‌ی میان فاز تابستان و شروع کلاس‌های مدرسه که برنامه‌ی درسی سبک‌تری داشتم، کمی هم به بازی‌های کامپیوتری ‌پرداختم.

برنامه تست‌زنی‌ات چگونه بود؟

من معمولا ۳-۲ مبحث از هر درس را مطالعه می‌کردم و ۵-۴ روز بعد؛ برای اطلاع از میزان ماندگاری آن در ذهنم، تست مبحث خوانده شده را می‌زدم. در تست‌هایی که مشکل داشتم با مرور دوباره‌ی مبحث یا زدن تست بیشتر ضعفم را برطرف می‌‌‌‌کردم.

به اول شدن فکر می‌کردید؟

نه. خیلی به این موضوع فکر نمی‌کردم، ولی می‌خواستم در یک رشته‌ی خوب مثل دندانپزشکی یا پزشکی و در یکی از دانشگاه‌های تهران یا مشهد پذیرفته شوم. هدفم در کل رشته و دانشگاه بود نه کسب رتبه‌‌ی یک کنکور سراسری. البته من رقابتی درس می‌خواندم، برای همین دوست داشتم در آزمون‌های مدرسه رتبه بیاورم، بنابراین در کنار خواندن درس‌ها؛ سعی می‌کردم خودم را برای آزمون‌ها آماده کنم.

در این مدت آزمونی هم بود که نتوانسته باشید در آن نتیجه‌ی دلخواهتان را کسب کنید؟

بله. در کل رتبه‌ام در آزمون‌ها از رتبه‌ی ۶ و ۷ تا رتبه ۱۶ و ۱۷ نوسان داشت و البته یک بار هم موفق شدم رتبه یک را در آزمون‌ها کسب کنم.

از امتحانات ترم اول (پیش‌دانشگاهی) بگویید.

اگر دو روز برای امتحانی فرصت داشتم، روز اول به مطالعه و حل تمرین می‌پرداختم و در روز دوم سعی می‌کردم تست همان درس را بزنم تا از نظر تکنیک‌های تستی مهارت پیدا کنم.

و بعد از امتحانات ترم اول؟

چون در کنار دروس پیش‌دانشگاهی بخشی از دروس پایه را مرور می‌کردم، فاصله‌ی میان پایان ترم اول تا شروع ترم دوم، زمان مناسبی بود تا دروس سال دوم را یک بار دیگر مرور کنم. بعد از تغییر رشته از ریاضی به تجربی؛ همواره ترسی نسبت به درس زیست داشتم که باعث شده بود نیمه‌ی اول سال سوم را به مرور دروس سال دوم اختصاص دهم.

با توجه به برنامه‌ی مدرسه برای به اتمام رساندن دروس پیش‌دانشگاهی تا قبل از عید، اضافه شدن حجم زیاد دروس ترم دوم؛ شما را اذیت نکرد؟

چون معلم‌ها می‌خواستند تا قبل از عید نوروز کتاب‌‌ها را تمام کنند، مسلما حجم درس‌ها سنگین بود؛ با این وجود من سعی کردم کتاب‌های سال سوم را هم در کنار کتاب‌های سال دوم مطالعه ‌کنم، ‌هر چند که ‌نتوانستم ‌به ‌طور‌ کامل‌ مرور ‌کتاب‌های سال سوم را به اتمام برسانم.

نوروز ۹۰ برای نفر اول چه حال و هوایی داشت؟

آخرین روز اسفند ماه و روز اول عید را استراحت کردم و همراه خانواده به دید و بازدید رفتیم. از روز دوم عید مرور دروس پایه را شروع کردم، البته مدرسه‌ هم یک برنامه‌ی اعتکاف درسی برای دوران نوروز گذاشته بود، ولی من ترجیح دادم در منزل مطالعه کنم. دوستانم که در برنامه‌ی مدرسه شرکت کرده بودند، روزی ۱۰ ساعت درس می‌‌خواندند و سعی من هم بر این بود که با برنامه‌ی درسی مدرسه پیش بروم. روز اول ۱۰ ساعت مطالعه کردم و از روز دوم ۷ تا ۸ ساعت درس می‌خواندم و حدودا روزی ۹ ساعت می‌خوابیدم.

وقت آزادم را هم یا پای کامپیوتر بودم یا به کارهای شخصی می‌پرداختم. روز دوازدهم فروردین برای اینکه به طور کامل بر دروس پایه مسلط شوم، یک دور کتاب‌های سال دوم و سوم را مرور کردم و چون درس‌های پیش‌دانشگاهی را از اول سال دقیق خوانده بودم، فقط یک هفته را به مرور دروس پیش اختصاص دادم. در روز ۱۷و ۱۸ فروردین به مدرسه رفتم که طبق برنامه تا آخر فروردین همه‌ی درس‌های پیش‌دانشگاهی را به طور کامل تمام کردیم و دبیرانمان جلسه‌هایی برای رفع اشکال و مرور کتاب‌ها گذاشتند. من در این کلاس‌ها شرکت می‌کردم و با برنامه‌ی مدرسه پیش می‌رفتم. در کل در این کلاس‌ها نکات مهم را دوره می‌کردیم.

جمع‌بندی مطالعاتت از کی شروع شد؟

تقریبا از اول خرداد که امتحانات پیش‌دانشگاهی تمام شد، جمع‌بندی دروس را شروع کردم و به شیوه‌ای برنامه‌ریزی کردم که همه‌ی درس‌ها را در ماه آخر مطالعه کنم. با توجه به اینکه از داوطلبان سال پیش شنیده بودم که مرور کتاب‌ها در ماه آخر؛ خیلی رتبه‌ها را جا‌به‌جا می‌کند، ماه آخر حدودا روزی ۱۰ ساعت مطالعه داشتم.

از آخرین روزهای قبل از کنکورت بگو.

کنکور ما روز جمعه بود. من شب چهارشنبه‌ی قبل از کنکور، آخرین درس را که زمین‌شناسی بود، مرور کردم. عصر پنجشنبه؛ حدود ساعت ۴ بعدازظهر سوالات ریاضی و ادبیات گروه ریاضی را در اینترنت دیدم. سوالات ادبیات یک مقدار سخت بود و امیدوار بودم ادبیات کنکور ما به این سختی نباشد که البته هم نبود. کمی هم در درس عربی دچار استرس شده بودم، چون یک سوال از مونث معنوی، که قواعد مربوط به این مبحث فقط در پاورقی کتاب بود، طرح شده بود که باز هم در کنکور تجربی سوالی از این بخش مطرح نشد.

وضعیت دفترچه عمومی کنکور چطور بود؟

چون سوالات صفحه‌ی اول دفترچه سخت بود؛ ۳-۲ دقیقه‌ی اول کمی تمرکزم را از دست دادم و روی یک سوال شمارشی املا مکث کرده بودم، ولی سعی کردم اول به سوالات دروسی مثل عربی و زبان که بیشتر به آنها تسلط داشتم؛ پاسخ دهم. در ابتدا سوالات راحت‌تر را جواب دادم و بعد سوالات سخت‌تر را. در کل از دفترچه عمومی راضی بودم.

سوالات دفترچه‌ی اختصاصی را به چه ترتیبی پاسخ دادید؟

دفترچه‌ی اختصاصی را با درس زمین‌شناسی شروع کردم و حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه برای پاسخگویی به سوالات آن وقت گذاشتم و به ترتیب دفترچه؛ به سوالات اختصاصی جواب دادم.

در کارنامه ۱۰۰ هم داشتی؟

بله، درس شیمی را ۱۰۰ زدم.

به نظر شما بین دروس عمومی و اختصاصی، نقش کدام یک در نتیجه کنکور پر‌رنگ‌تر است؟

به نظرم دروس اختصاصی‌ مهم‌تر است، چون ضرایب بیشتری را به خود اختصاص می‌دهد. بنابراین زمان بیشتری را هم باید برای مطالعه‌ی این دروس اختصاص داد.

اگر موافق باشید به سراغ شیوه‌ی مطالعه شما در هر درس برویم. از درس ادبیات شروع ‌کنیم.

با توجه به اینکه دبیر پیش‌دانشگاهی‌مان کتاب ادبیات را پاراگراف به پاراگراف از نظر معنی واژگان، آرایه‌ها و سوالاتی که ممکن است از آن قسمت مطرح شود، بررسی می‌کرد، منبع مطالعه‌ی ادبیاتم، کتاب‌ درسی بود. در جلسه‌ی کنکور تست‌های بخش شمارش املا کمی مشکل بود، ولی تست‌های آرایه را تقریبا خوب زدم. به داوطلبان توصیه می‌کنم که مثلا در مبحث قرابت معنایی؛ وقتی یک بیت را می‌خوانند ببینند در کتاب‌های ادبیات دبیرستان و پیش‌دانشگاهی بیتی مشابه آن هست؟ زیرا به آنها کمک می‌کند که بتوانند همین کار را برای بیت‌های خارج از کتاب هم انجام دهند. همچنین آرایه‌ها را باید دقیق بخوانند و در کنار کتاب درسی تست بزنند و به شیوه‌ی رد گزینه پاسخ بدهند. برای املا هم تست کنکورهای چند سال اخیر را بزنند و تمام نکات زبان فارسی را بخوانند و یادداشت کنند. بنده به همین شیوه عمل کردم و توانستم در جلسه کنکور این درس را ۸۲ درصد بزنم.

برای مطالعه‌ی درس دین و زندگی چه پیشنهادی به داوطلبان دارید؟

با توجه به اینکه سوالات درس دین و زندگی به گونه‌ای طرح می‌شود که باید از دید طراح به آنها نگاه کرد و به سوالات جواب داد، توصیه می‌کنم که داوطلبان در ابتدا سوالات کنکورهای سال قبل را ببینند تا با شیوه‌ی طرح سوالات کنکور آشنا شوند و براساس آن برنامه‌ریزی کنند.

مطالعه‌ی درس عربی را از چه زمانی شروع کردید؟

دبیران ما قواعدی مثل معتل و صرف فعل را که جزو مباحث مشکل است، برایمان خلاصه می‌کردند که این کار خیلی به فهم بهتر مطالب کمک می‌کرد. با توجه به اینکه قواعد عربی در کتاب درسی به صورت پراکنده آورده شده است، یادداشت‌برداری نقش خیلی مهمی دارد. من تا سال سوم طبق برنامه‌ی مدرسه پیش می‌رفتم و تا قبل از عید بیشتر تست‌های آزمایشی را زدم و جزوات درسی را مطالعه کردم و بعد از عید بیشتر تست کار کردم. نکته‌ی مهم در درس عربی این است که با تکنیک‌های تست‌زنی آشنا شوی و به علت صحیح بودن یک گزینه و غلط بودن گزینه‌های دیگر پی ببری. فکر می‌کنم در جلسه‌ی کنکور یک تست نزده از درک مطلب داشتم و در کل عربی را ۹۷ درصد زدم.

آیا برای درس زبان هم به همین شیوه عمل کردید؟

خب همان‌‌طور که می‌دانید زبان جزو دروسی است که باید از پایه‌ی قوی در آن برخوردار باشید، به همین خاطر من تا سال دوم دبیرستان، کلاس زبان می‌رفتم. برای کنکور فقط کتاب‌های درسی را ‌خواندم و در سال آخر گرامر و واژگان زبان انگلیسی سال سوم را دوبار مرور کردم و طبق بودجه‌بندی آزمون‌ها به مطالعه‌ی کتاب زبان پیش‌دانشگاهی پرداختم. قبل از عید شروع به زدن تست آزمون‌ها کردم و بعد از عید هم تست کنکورهای سال قبل را می‌زدم و در کنکور هم یک غلط داشتم و ۹۶ درصد زدم‌. توصیه می‌کنم داوطلبان به کتب درسی زبان، مخصوصا مبحث ریدینگ تسلط کامل داشته باشند و زیاد تست بزنند.

با توجه به اهمیت درس زیست و نگرانی‌تان راجع به این درس چه برنامه‌ریزی برای آن داشتید؟

روزی یک ساعت را به مطالعه زیست اختصاص داده بودم و حدود ۱۰ تا ۱۲ بار کتاب‌های درسی زیست را مرور کردم و تست‌های ترکیبی ‌آن را زدم. منابع اصلی مطالعاتم کتاب‌های درسی و کمک درسی بود ، ولی از زیست پیش‌دانشگاهی فقط تست مباحث مهم را یک دور زدم و در جلسه کنکور هم ۹۷.۶ درصد از این درس کسب کردم.

چه راهکاری برای مطالعه‌ی درس ریاضی به داوطلبان توصیه می‌کنید؟

در درجه‌ی اول باید سر کلاس، درس را خوب و کامل یاد بگیرند و به نظرم بهترین منبع برای این درس، سوالات کنکورهای سال‌های قبل است. تابستان فرصت خوبی است برای اینکه سوالات مهم را علامت بزنند تا در سال پیش‌دانشگاهی برای جلوگیری از اتلاف وقت؛ فقط برای همان سوالات وقت بگذارند. من هم در ماه آخر، اولین درسی که جمع‌بندی کردم؛ ریاضی بود چون یک مقدار از مبحث مثلثات می‌ترسیدم، ولی در جلسه‌ی کنکور این درس را ۹۲ درصد زدم و خیلی راضی هستم.

فیزیک را چند درصد زدید و شیوه‌ی مطالعه‌ی شما به چه صورت بود؟

با توجه به اینکه فیزیک سال دوم؛ مخصوصا مبحث گرما و فشار خیلی وقت‌گیر است، توصیه می‌کنم که تست‌های تکراری آن را بزنند تا روش‌ حل صحیح مسائل در ذهنشان تثبیت شود تا در جلسه کنکور وقت کمتری را صرف پاسخگویی به تست‌های سال دوم کنند و برای جواب دادن به سوالات پیش‌دانشگاهی که سخت‌تر است، وقت کافی داشته باشند.

به نظر شما بهتر است داوطلبان از چه زمانی برای مطالعه درس شیمی برنامه‌ریزی کنند؟

به دلیل اینکه مباحث این درس به هم پیوسته است و برای فهمیدن بعضی از مباحث هر کتاب، باید به شیمی سال قبل تسلط داشته باشند، بهتر است که از همان سال دوم به مطالعه‌ی دقیق این درس بپردازند و زمانی را هم به تست زدن اختصاص بدهند.

برای درس زمین‌شناسی چقدر وقت گذاشتید؟

برای این درس زیاد وقت نگذاشتم و فقط برای آزمون‌ها و قبل از امتحانات مطالعه می‌کردم. ماه آخر هم فقط یک روز برای این درس وقت گذاشتم.

چه توصیه‌ای به داوطلبان کنکور امسال دارید؟

بدانند که موفقیت در کنکور ارزش این را دارد که یک سال برایش وقت بگذارند، چون بخشی از آینده‌‌‌ی آنها را تضمین می‌کند و اگر در آزمون‌ها، درصدی را که می‌خواهند کسب نمی‌کنند، ناامید نشوند و به راهشان ادامه بدهند، چون در کنکور حتی صدم درصدها هم می‌تواند در نتیجه تاثیرگذار باشد. در ماه آخر هم با تمام قوا درس بخوانند تا به هدفشان برسند و مطمئن باشند که هیچ تلاشی بی‌ثمر نمی‌ماند.

اگر قرار باشد که یک بار دیگر در کنکور شرکت کنید، چه تغییری در روند برنامه‌ریزی‌‌تان انجام می‌دهید؟

در شروع سال پیش‌دانشگاهی درگیر میزان ساعات مطالعه‌ی دوستانم ‌شدم و وقتی ‌دیدم آنها بیشتر از من درس می‌خوانند، احساس خستگی می‌کردم. این موضوع حس درس خواندن را از من می‌گرفت. اگر به عقب بازگردم کاری را که برای خودم مفید است، انجام می‌دهم و به شیوه‌ای که خودم نتیجه می‌گیرم، درس می‌خوانم.

و یک توصیه‌ ویژه به نفر اول کنکور سال ۹۱ در رشته تجربی.

امیدوارم امسال را به خودش سخت نگیرد. به هر حال می‌شود با یک برنامه‌ریزی دقیق و بلندمدت و تلاش مستمر هم تفریح داشته باشد و هم درس بخواند برای نفر اول شدن.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

‫۶ دیدگاه ها

  1. واقعا عالیه همه چی از تلاش میاد یه نفر با ۵ ساعت تلاش نتیجه میگیره و درس رو میفهمه یه نفر با ۱۰ ساعت اینکه چطوری خوند بنظرم از همه مهم تره واقعا این ارزو رو برای همه دارم تا به این درجه از موفقیت برسند🌹🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا