علوم پزشکی

راه‌های ساده برای مقابله با کرونا

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]
مراقبت ‌های بهداشتی را به عنوان تنها راهکار مقابله با ویروس کووید ۱۹ جدی بگیریم. در ادامه با بیماری کرونا و راه های مقابله با آن بیشتر آشنا می شویم.
شهرآرانیوز؛ تعطیلات فروردین و دور نخست قرنطینه‌های اجباری که تمام شد، تلاش کارکنان بخش بهداشت و درمان و همراهی مردم هم جواب داد و آمار مرگ‌ومیر‌ها تا روزانه ۳۳ نفر و بستری‌ها به کمتر از ۴۰۰ نفر رسید. تصور می‌شد تا مرحله مهار و ریشه‌کنی بیماری کرونا فاصله چندانی نداشته باشیم، اما یکباره ورق برگشت و ظرف کمتر از ۲ هفته آمار‌ها دوباره سیر صعودی به خود گرفت و رکورد مرگ‌ومیر‌های روزانه تا بیش از ۲۲۹ نفر و بستری‌ها تا بیش از ۲۰۰۰ نفر هم رسید.
اتفاقی که بی‌مبالاتی خود ما و دست‌کم گرفتن بیماری آن را رقم زد. این در حالی است که اگر همه ما ۳ نکته ضروری و البته بسیار ساده (فاصله اجتماعی مطمئن، زدن ماسک خارج از خانه و شست‌وشوی مرتب دست‌ها) را رعایت می‌کردیم، به احتمال خیلی زیاد تا الان مانند بسیاری از کشور‌ها دیگرخبری از شیوع بیماری در کشورمان نبود. گذشته از این موضوع، این روز‌ها حرف و حدیث‌های زیادی چه در حوزه درمان چه پیش‌گیری بین مردم شایع شده است که به رغم هشدار‌های دائمی وزارت بهداشت و درمان، همچنان شاهدیم که گهگاه خسارت و آسیب‌هایی جدی به سلامت و جیب مردم وارد می‌کند.

چگونه بیماری را تشخیص دهیم؟

درست است که ویروس کووید ۱۹ هنوز جهش نیافته است و جای نگرانی نیست، اما علائم و عوارض آن هرروز متفاوت‌تر از قبل می‌شود. در روز‌های نخست، بیماری فقط ریه‌ها را درگیر می‌کرد، اما کم کم آسیب‌های بیماری به سایر اندام‌ها مانند قلب، مغز، پوست، کلیه‌ها و سیستم عصبی هم کشید و از هر فرد به فرد دیگر متفاوت شد.
با همه این ها، همچنان علائم بیماری کرونا شبیه سرماخوردگی و آنفلوانزاست. به عبارت دیگر، در صورتی که فردی این نشانه‌ها را داشته باشد یا پس از تماس با فردی مشکوک، این علائم در او بروز کند، باید احتمال بیماری را بدهد: تنگی نفس یا مشکل در تنفس، اسهال، تهوع و استفراغ، آب ریزش بینی، سرفه‌های خشک، گلودرد و سردرد، تب و لرز و اختلال در حس بویایی و چشایی. در صورت شدت یافتن بیماری، عفونت ریه، سندرم تنفسی حاد و نارسایی کلیه هم در بیمار بروز می‌کند.

همچنان اصل را بر پیشگیری بگذارید

وقتی می‌گوییم ویروس کرونا مانند ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزا عمل می‌کند، یعنی نه داروی خاصی دارد و نه واکسن قطعی که بتوان با دریافت آن از بروز بیماری پیشگیری کرد. پس باید اصل را مانند همیشه بر پیشگیری گذاشت، به ویژه در شرایط کنونی که قدرت‌های بهداشتی و اقتصادی جهان هم هنوز نتوانسته اند برای در امان ماندن از این ویروس کاری بکنند.
بر اساس اطلاعات وزارت بهداشت، ۷۰ درصد افرادی که تا امروز به ویروس کرونا مبتلا شده اند، طی حدود ۵ روز تا یک هفته بهبود پیدا می‌کنند. فقط ۳۰ درصد ممکن است دچار علائم شدید سیستم تنفسی شوند. ضمن اینکه ۵ درصد هم ممکن است به علت شدت بیماری به بستری شدن در بخش آی سی یو نیاز پیدا کنند و در نهایت، از این تعداد هم ممکن است ۳۰ درصد به دلیل شدت بیماری فوت کنند. وقتی شدت شیوع و همه گیری زیاد باشد، ناخواسته آمار مرگ ومیر‌ها هم افزایش چشمگیری دارد؛ بنابراین همچنان بهترین و کم هزینه‌ترین روش درمانی برای این بیماری همان پیشگیری است.
از این رو، توصیه‌ می‌کنیم ۳ اصل پیش گیری و قطع زنجیره بیماری را واقعا جدی بگیرید: دست هایتان را مرتب با آب و صابون با دقت بشویید، درخارج از خانه حتما ماسک بزنید و فاصله اجتماعی لازم را رعایت کنید.

چه کسانی بیشتر در معرض آسیب اند؟

هنوز هم سالمندان، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابتی‌ها و بیماران قلبی و خانم‌های باردار درصورت ابتلا بیشترین آسیب را از این بیماری می‌بینند. اما با تغییرات رفتاری که در ماه‌های اخیر از ویروس کووید ۱۹ شاهد بوده ایم، دیگر نمی‌توان با قطعیت از شدت بیماری یا آسیب‌های آن در گروه‌های مختلف سخن گفت. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد یک فرد سالم و جوان یا یک کودک هم می‌تواند به دلیل ابتلا به این بیماری فوت کند یا آسیب‌های جبران ناپذیری ببیند. همچنین یک فرد سالمند یا بیمار زمینه‌ای هم می‌تواند درصورت ابتلا حتی به نوع شدید آن، بیماری را رد کند و جان سالم به در ببرد؛ بنابراین تا زمانی که فردی به این بیماری مبتلا نشود نمی‌توان نظر قطعی درباره وضعیت سلامتی او داد.

راه‌های احتمالی ابتلا کدام اند؟

اطلاعات موجود همچنان حاکی از آن است که ۲ مسیر اصلی برای انتقال ویروس کووید۱۹ وجود دارد: تماس و قطرات تنفسی. قطرات تنفسی زمانی ایجاد می‌شود که فرد آلوده صحبت، سرفه یا عطسه کند و شخصی که در تماس نزدیک با اوست در معرض قطرات تنفسی عفونی قرار بگیرد. همچنین این قطرات ممکن است روی سطوحی که ویروس روی آن زنده می‌ماند فرود بیاید و فرد سالم بدون تماس مستقیم با فرد بیمار یا ناقل، آن را دریافت کند؛ بنابراین همچنان زدن ماسک و شستن دست‌ها بهترین گزینه برای پیش گیری است.

چرا حتما باید ماسک بزنیم؟

لابد درباره ناقلان سالم شنیده اید. بررسی‌های کارشناسان نشان می‌دهد تعداد مبتلایان بی علامت در نقاط مختلف دنیا متفاوت و بین ۲۵ تا ۸۰ درصد است. یعنی تا ۸۰ درصد احتمال دارد کسی مبتلا باشد و خودش یا دیگران به هوای سالم بودن با او ارتباط نزدیک داشته باشند. نتیجه مشخص است. بخش چشمگیری از این افراد مبتلا و به احتمال زیاد بستری می‌شوند. در خانه یا بیمارستان هم فرقی ندارد. متأسفانه در صورتی که بین این افراد گروه‌های حساس باشند، باید احتمال مرگ آن‌ها را بیشتر بدانیم، به ویژه این روز‌ها که کرونا دیگر خردسال و کهن سال یا جوان و ورزشکار نمی‌شناسد و همه را با درصد‌های مختلفی درگیر می‌کند. همچنین باید به این نکته توجه داشت که دوره نهفتگی یا کمون برای کووید۱۹ به طور متوسط بین ۵تا ۷ روز است که می‌تواند تا ۱۴ روز هم طولانی شود. در این دوره که به آن دوره قبل از علامت داشتن هم می‌گویند، افراد آلوده می‌توانند ناقل باشند و ویروس را به دیگران منتقل کنند، در حالی که بازشناسی این افراد بسیار دشوار است.
بنابراین، این امکان وجود دارد که افراد آلوده به کرونا بتوانند ویروس را حتی قبل از بروز علائم نیز منتقل کنند. باوجود آنکه هنوز هیچ کشوری با اجباری کردن ماسک، تأثیر آن را به طور عملی در کاهش این بیماری منتشر نکرده است، کارشناسان حوزه سلامت همچنان معتقدند: زدن ماسک تا ۹۵ درصد از انتقال ویروس کووید ۱۹ در جامعه جلوگیری می‌کند. با این اوصاف، زدن ماسک بهترین گزینه پیشگیری در شرایط فعلی است.

از چه نوع ماسکی استفاده کنیم؟

این روز‌ها که استفاده از ماسک برای همه در همه جا توصیه شده، حرف و حدیث‌ها هم درباره نوع و چگونگی استفاده از آن بیشتر شده است. برای نمونه، استفاده از ماسک‌های خانگی بی فایده است. ماسک حتما باید سه لایه باشد. ماسک‌های N ۹۵ بهترین انتخاب هستند. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است استفاده از ماسک‌های N ۹۵ فقط ویژه کارکنان بخش بهداشت و درمان و کسانی است که با بیماران ارتباط زیادی دارند. حتی افراد مبتلا هم نباید از این نوع ماسک‌ها استفاده کنند، چون این ماسک‌ها یک طرفه هستند و هوای آلوده را به بیرون انتقال می‌دهند؛ بنابراین افراد سالم هم نیازی نیست که از این نوع ماسک‌ها یا سایر ماسک‌های فیلتردار استفاده کنند.
همچنین هیچ اجباری به استفاده از ماسک‌های سه لایه و بازاری نیست. افراد سالم بهتر است از ماسک‌های خانگی و دائمی استفاده کنند تا بتوانند زودبه زود آن‌ها را بشویند و هزینه زیادی هم برای تهیه مداوم آن‌ها نپردازند. فقط ماسک باید به گونه‌ای باشد که بینی و دهان را تا زیر چانه و پهلوی صورت به خوبی بپوشاند. نه آن قدر سفت باشد که مانع تنفس عادی شود و نه آن قدر شل و گشاد باشد که ذرات آلوده به راحتی از آن عبور کند.

میزان ابتلای جوان تر‌ها چقدر است؟

در ابتدای شیوع اپیدمی کرونا در دنیا محققان اعلام کردند که قدرت کشندگی و میزان خطر این ویروس بسیار کمتر از سایر ویروس‌های هم خانواده خود مانند سارس و مرس است، اما رفتار‌های عجیب این ویروس در طول این مدت باعث شد بسیاری از اصول بررسی زیر سؤال برود. یکی از این موارد که زیاد بر آن تأکید می‌شد و رسانه‌ها هم دائم بر آن تأکید داشتند این بود که ویروس قشر سالمند یا افرادی را که دارای بیماری زمینه‌ای هستند، تهدید جدی می‌کند و بقیه یا مبتلا نخواهند شد یا بسیار خفیف علائم بیماری را نشان خواهند داد.
اما در هفته‌های اخیر مواردی مشاهده شده است که این گفته‌ها را نقض می‌کند. برای نمونه، ابتلای کودکان و جوان تر‌ها به این بیماری و حتی وقوع مرگ ومیر در آن‌ها بیشتر شده است. متأسفانه هرچه بیشتر از عمر شیوع این ویروس می‌گذرد سن ابتلا به آن کمتر و علائم آن متفاوت‌تر می‌شود؛ بنابراین دیگر نمی‌توان درصد یا شانس ابتلای قطعی برای جوانان یا افراد سالم اعلام کرد. برای نمونه، در تحقیقی که یک گروه پزشکی در ژاپن روی ۴۱۶ مبتلا به کرونا انجام داد، میزان ابتلا در سنین ۳۰ تا ۴۰ سال را ۸۹ مورد، ۲۰ تا ۲۹ سال را ۶۲ مورد، ۱۰ تا ۱۹ سال را ۸ مورد و زیر ۱۰ سال را ۴ مورد اعلام کرد. به عبارت ساده تر، حدود ۴۰ درصد از کل مبتلایان نمونه مورد بررسی، افراد زیر ۴۰ سال سالم و بدون بیماری زمینه‌ای بودند.

از کدام ضدعفونی کننده‌ها باید استفاده کرد؟

براساس بررسی‌های صورت گرفته ویروس کرونا به اشعه ماورای بنفش و گرما حساس است. ۳۰ دقیقه دمای ۵۶ درجه سانتی گراد، دی اتیل اتر، اتانول (الکل) ۷۰ درصد، مواد ضدعفونی کننده دارای کلر، پراستیک اسید، کلروفرم و دیگر حلال‌های چربی، ویروس را نابود می‌کنند، ولی کلرهگزیدین نمی‌تواند به طور مؤثر ویروس را غیرفعال کند. الکل ماده‌ای اشتعال آور است و نباید برای ضدعفونی، آن را در مساحت زیاد اسپری کرد. هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر هم باید به نسبت‌های رقیق سازی توجه و از مخلوط کردنش با دیگر ضدعفونی کننده‌ها پرهیز کرد، چون می‌تواند باعث تولید گاز‌های سمی شود. برای ضدعفونی کردن مواد مقاوم به حرارت هم می‌توان آن‌ها را به مدت ۱۵ دقیقه در آب جوشاند.

وقتی فرد بیمار یا مشکوکی در خانه داریم

در صورتی که یکی از اعضای خانواده بیمار شده است یا مشکوک به کروناست، باید او را در خانه قرنطینه کنیم. در این مدت، او باید در اتاقی جداگانه و با تهویه مناسب زندگی کند. دیگر اعضای خانواده هم باید در فضای مجزایی زندگی کنند. در صورت فراهم نبودن شرایط هم باید فاصله بیش از یک متر را در همه حالات با فرد قرنطینه حفظ کنند. محدوده‌های مشترک را باید به کمترین میزان و استفاده از لوازم مشترک را به صفر رساند. کسی که وظیفه پرستاری از فرد قرنطینه را دارد باید سالم و بدون بیماری مزمن باشد. هنگام حضور در اتاق فرد قرنطینه نیز حتما ماسک بزند و دست هایش را بعد از هر بار ملاقات خوب بشوید. هرروز با استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر، لوازم اتاق خواب و روشویی دست شویی را ضدعفونی کند. لوازم فرد قرنطینه شده را با آب گرم ۶۰ تا ۹۰ درجه و مواد شوینده جداگانه بشوید. استفاده از دستکش در زمان کار هم نباید فراموش شود. اگر بعد از ۱۴ روز علائمی از فرد قرنطینه شده دیده نشد، می‌توان به قرنطینه پایان داد. قرنطینه برای فرد بیمار هم پس از بهبودی باید تا ۲ هفته ادامه پیدا کند.

راه‌های از بین بردن ویروس کدام است؟

هرچند ویروس کووید ۱۹ رابطه خوبی با گرما ندارد، شواهد علمی مبنی بر مؤثر بودن استفاده از وسایلی مانند سشوار، اتو، خشک کن‌های برقی و بخارشوی برای ضدعفونی هنوز وجود ندارد و نمی‌توان خطر کرد. ازاین رو، کارشناسان همچنان توصیه می‌کنند باید از روش‌های مطمئن تری مانند استفاده از محلول‌های ضدعفونی مناسب و رعایت بهداشت فردی نظیر شست وشوی مداوم دست‌ها و رعایت فاصله اجتماعی برای پیش گیری از انتقال این بیماری بهره گرفت. همچنین از آنجایی که دیگر اعضای خانواده این ویروس در حالت منجمد بسیار پایدارترند و حتی در دمای منفی ۲۰ درجه سانتی گراد تا ۲ سال باقی می‌مانند، نمی‌توان خطر کرد و از سرمای زیاد برای از بین بردن ویروس استفاده کرد. هرچند شواهد آزمایشگاهی نشان می‌دهد دمای ۵۶ درجه سانتی گراد به مدت بیش از ۳۰ دقیقه باعث کاهش چشمگیر این ویروس می‌شود.

Protect Yourself

Three Important Ways to Slow the Spread
  • Wear a mask to protect yourself and others and stop the spread of COVID-19.
  • Stay at least 6 feet (about 2 arm lengths) from others who don’t live with you.
  • Avoid crowds. The more people you are in contact with, the more likely you are to be exposed to COVID-19.

Wear a mask

  • Everyone 2 and older should wear masks in public.
  • Masks should be worn in addition to staying at least 6 feet apart, especially around people who don’t live with you.
  • If someone in your household is infected, people in the household should take precautions including wearing masks to avoid spread to others.
  • Wash your hands or use hand sanitizer before putting on your mask.
  • Wear your mask over your nose and mouth and secure it under your chin.
  • Fit the mask snugly against the sides of your face, slipping the loops over your ears or tying the strings behind your head.
  • If you have to continually adjust your mask, it doesn’t fit properly, and you might need to find a different mask type or brand.
  • Make sure you can breathe easily.

Effective February 2, 2021, masks are required on planes, buses, trains, and other forms of public transportation traveling into, within, or out of the United States and in U.S. transportation hubs such as airports and stations.​

Stay 6 feet away from others

  • Inside your home: Avoid close contact with people who are sick.
    • If possible, maintain 6 feet between the person who is sick and other household members.
  • Outside your home: Put 6 feet of distance between yourself and people who don’t live in your household.
    • Remember that some people without symptoms may be able to spread virus.
    • Stay at least 6 feet (about 2 arm lengths) from other people.
    • Keeping distance from others is especially important for people who are at higher risk of getting very sick.

Avoid crowds

  • Being in crowds like in restaurants, bars, fitness centers, or movie theaters put you at higher risk for COVID-19.

Avoid poorly ventilated spaces

  • Avoid indoor spaces that do not offer fresh air from the outdoors as much as possible. If indoors, bring in fresh air by opening windows and doors, if possible.

Wash your hands often

  • Wash your hands often with soap and water for at least 20 seconds especially after you have been in a public place, or after blowing your nose, coughing, or sneezing.
  • It’s especially important to wash:
    • Before eating or preparing food
    • Before touching your face
    • After using the restroom
    • After leaving a public place
    • After blowing your nose, coughing, or sneezing
    • After handling your mask
    • After changing a diaper
    • After caring for someone sick
    • After touching animals or pets
  • If soap and water are not readily available, use a hand sanitizer that contains at least 60% alcohol. Cover all surfaces of your hands and rub them together until they feel dry.
  • Avoid touching your eyes, nose, and mouth with unwashed hands.

Cover coughs and sneezes

  • Always cover your mouth and nose with a tissue when you cough or sneeze or use the inside of your elbow and do not spit.
  • Throw used tissues in the trash.
  • Immediately wash your hands with soap and water for at least 20 seconds. If soap and water are not readily available, clean your hands with a hand sanitizer that contains at least 60% alcohol.

Clean and disinfect

  • Clean AND disinfect frequently touched surfaces daily. This includes tables, doorknobs, light switches, countertops, handles, desks, phones, keyboards, toilets, faucets, and sinks.
  • If surfaces are dirty, clean them. Use detergent or soap and water prior to disinfection.
  • Then, use a household disinfectant. Use products from EPA’s List N: Disinfectants for Coronavirus (COVID-19)external icon according to manufacturer’s labeled directions.

Monitor Your Health Daily

  • Be alert for symptoms. Watch for fever, cough, shortness of breath, or other symptoms of COVID-19.
    • Especially important if you are running essential errands, going into the office or workplace, and in settings where it may be difficult to keep a physical distance of 6 feet.
  • Take your temperature if symptoms develop.
    • Don’t take your temperature within 30 minutes of exercising or after taking medications that could lower your temperature, like acetaminophen.
  • Follow CDC guidance if symptoms develop.

Get Vaccinated to Protect Against COVID-19

  •  COVID-19 vaccination is especially important for people who may be more likely to get very sick from COVID-19, such as older adults and people with certain medical conditions.
  • People with underlying medical conditions may get a COVID-19 vaccine as long as they have not had a severe or immediate allergic reaction to the first dose of aCOVID-19 vaccine or any of the ingredients in a COVID-19 vaccine. CDC has made recommendations on who should get vaccinated first.
box tissue light icon

Protect Your Health This Flu Season

It’s likely that flu viruses and the virus that causes COVID-19 will both spread this fall and winter. Healthcare systems could be overwhelmed treating both patients with flu and patients with COVID-19. This means getting a flu vaccine during 2020-2021 is more important than ever.

While getting a flu vaccine will not protect against COVID-19 there are many important benefits, such as:

  1. Flu vaccines have been shown to reduce the risk of flu illness, hospitalization, and death.
  2. Getting a flu vaccine can also save healthcare resources for the care of patients with COVID-19.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا