فصل مولکول های اطلاعاتی؛ آزمون های آنلاین فصل اول زیست شناسی دوازدهم
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
فصل مولکولهای اطلاعاتی
یکی از پرسشهایی که یافتن جوابی برای آن بیش از پنجاه سال طول کشید، این بود که ژن چیست و از چه ساخته شده است؟
پاسخ این سؤال، به ظاهر شاید ساده باشد ولی برای رسیدن به آن، پژوهشها و آزمایشهای زیادی انجام شد که در حال حاضر هم ادامه دارد.
در این فصل مطالب در قالب زنجیرهای از آزمایشها توضیح داده میشود که نتایج آنها آگاهی ما را از ژن و مولکولهای مرتبط به آن یعنی دِِنا (DNA)، رِنا (RNA) و پروتئین بیشتر میکند. آشنا شدن با ساختار این مولکولها مقدمهای است برای فهم بهتر فصلهای دیگر این کتاب. همچنین، در کنار این مباحث با سازوکار مولکولی و چگونگی ذخیره و انتقال اطلاعات وراثتی آشنا میشویم.
گفتار ۱: نوکلئیک اسیدها
هریک از یاختههای بدن ما ویژگیهایی مانند شکل و اندازه دارند. این ویژگیها تحت فرمان هسته هستند. دستورالعملهای هسته در حین تقسیم از یاختهای به یاخته دیگر و در حین تولیدمثل از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. اطلاعات و دستورالعمل فعالیتهای یاخته در چه قسمتی از هسته ذخیره میشود؟ قبلاً آموختیم که فامتنها در هسته قرار دارند و در ساختار آنها دِنا و پروتئین مشارکت میکنند. کدامیک از این دو ماده، ذخیرهکنندهٔ اطلاعات وراثتی است؟
پاسخ این سؤال مشخص شده است. این ماده دِنا است که بهعنوان مادهٔ وراثتی عمل میکند. امّا دانشمندان چگونه به این پاسخ رسیدهاند؟
اطلاعات اولیه در مورد مادهٔ وراثتی از فعالیتها و آزمایشهای باکتریشناسی انگلیسی به نام گریفیت به دست آمد. او سعی داشت واکسنی برای آنفلوانزا تولید کند. در آن زمان تصور میشد عامل این بیماری، نوعی باکتری به نام استرپتوکوکوس نومونیا است. گریفیت با دو نوع از این باکتری، آزمایشهایی را روی موشها انجام داد. نوع بیماریزای آن که پوشینهدار (کپسول دار) است در موشها سبب سینه پهلو میشود ولی نوع بدون پوشینه آن موشها را بیمار نمیکند (شکل ۱).
بیشتر بدانید
دانشـمندی سوئیسـی بـه نام میشـر در سـال ۱۸۶۹ نوکلئیکاسـیدها را کشـف کرد. او ترکیبات سفید رنگی را از هسـته گویچههای سـفید انسان و اسپرم ماهی استخراج کرد که نسبت نیتـروژن و فسـفات در ایـن ترکیبـات بـا نسـبت آن در ترکیبـات حاصـل از بخشهـای دیگـر یاختـه متفـاوت بـود. همین باعث شـد که میشـر این ترکیـب زیسـتی را بـه عنـوان ترکیـب جدیـدی معرفـی کنـد. او ایـن مـاده را نوکلئیکاسـید (اسـید هسـتهای) نامیـد؛ چـون از هسـته (Nucleus) استخراج شده بود و خاصیت اسیدی ضعیفی هم داشت.
.
.
.
گفتار ۲: همانندسازی دِنا
با توجه به اینکه دنا به عنوان ماده وراثتی، حاوی اطلاعات یاخته است، این پرسش مطرح می شود که هنگام تقسیم یاخته، این اطلاعات چگونه بدون کم و کاست به دو یاخته حاصل از تقسیم میرسند؟
این کار یا همانندسازی دنا انجام میشود. به ساخته شدن مولکول دنای جدید از روی دنای قدیمی همانندسازی می گویند.
با توجه به مدل واتسون و کریک و وجود رابطه مکملی بین بازها تا حد زیادی همانندسازی دنا قابل توضیح است: گرچه طرح های مختلفی برای همانندسازی دنا پیشنهاد شده بود (شکل ۱)
۱- همانندسازی حفاظتی: در این طرح هر دو رشته دنای قبلی (اولیه) به صورت دست نخورده باقی مانده، وارد یکی از یاخته های حاصل از تقسیم می شوند، دو رشته دنای جدید هم وارد یاخته دیگر می شوند. چون دنای اولیه به صورت دست نخورده در یکی از یاخته ها حفظ شده است به آن همانندسازی حفاظتی می گویند
۲- همانندسازی نیمهحفاظتی: در این طرح در هر یاخته یکی از دو رشته دنا مربوط به دنای اولیه است و رشتهٔ دیگر با نوکلئوتیدهای جدید ساخته شده است. چون در هر یاختهٔ حاصل، فقط یکی از دو رشتهٔ دنای قبلی وجود دارد، به آن نیمه حفاظتی می گویند.
۳- همانندسازی غیر حفاظتی (پراکنده): در این طرح هر کدام از دناهای حاصل، قطعاتی از رشته های قبلی و رشته های جدید را به صورت پراکنده در خود دارند.
شکل ۹- طرحهای مختلف برای همانندسازی
کدام طرح مورد تأیید قرار گرفته است؟
مزلسون و استال با به کارگیری روش علمی پاسخ این پرسش را به دست آوردند. آنها فرضیه های متعدد ارائه شده را در نظر گرفتند و با توجه به امکانات آزمایشی را طراحی کردند تا بتوانند به پاسخ قانع کننده ای برسند. برای شروع کار، آنها باید بتوانند رشته های دنای نوساز را از رشته های قدیمی تشخیص دهند. آنها با این هدف دنا را با استفاده از نوکلئوتیدهایی که ایزوتوپ سنگین نیتروژن (۱۵N) دارند، نشانه گذاری کردند.
.
.
.
گفتار ۳: پروتئینها
علاوه بر دنا و رنا که در یاخته ذخیره و انتقال اطلاعات را بر عهده دارند مولکولهای دیگری نیز هستند که به انجام فرایندهای مختلف یاخته ای کمک می کنند. از جمله این مولکول ها پروتئینها هستند که نقش بسیار مهمی در فرایندهای یاخته ای دارند.
ساختار آمینواسیدها
پروتئینها بسپارهایی از آمینواسیدها هستند. نوع، ترتیب و تعداد آمینواسیدها در پروتئین، ساختار و عمل آنها را مشخص می کند. آمینواسیدها همان طور که از نامشان برمی آید یک گروه آمین (NH۲-) و یک گروه اسیدی کربوکسیل (COOH-) دارند. همان طور که در شکل ۱۵ می بینید گروه آمین و کربوکسیل به همراه یک هیدروژن و گروه R همگی به یک کربن مرکزی متصل اند و چهار ظرفیت آن را پر می کنند. گروه R در آمینو اسیدهای مختلف متفاوت است و ویژگی های منحصر به فرد هر آمینواسید به آن بستگی دارد.
هر آمینواسید میتواند در شکل دهی پروتئین موثر باشد و تأثیر آن به ماهیت شیمیایی گروه R بستگی دارد.
شکل ۱۵- ساختار عمومی یک آمینواسید
.
.
.
آزمونهای آنلاین زیستشناسی ۳
فصل ۱- مولکولهای اطلاعاتی
نوکلئیک اسیدها
همانندسازی دِنا
پروتئینها
فصل ۲- جریان اطلاعات در یاخته
رونویسی
به سوی پروتئین
تنظیم بیان ژن
فصل ۳- انتقال اطلاعات در نسلها
مفاهیم پایه
انواع صفات
فصل ۴- تغییر در اطلاعات وراثتی
تغییر در مادۀ وراثتی جانداران
تغییر در جمعیتها
تغییر در گونهها
فصل ۵- از ماده به انرژی
تأمین انرژی
اکسایش بیشتر
زیستن مستقل از اکسیژن
فصل ۶- از انرژی به ماده
فتوسنتز: تبدیل انرژی نور به انرژی شیمیایی
واکنشهای فتوسنتزی
فتوسنتز در شرایط دشوار
فصل ۷- فناوریهای نوین زیستی
زیست فناوری و مهندسی ژنتیک
فناوری مهندسی پروتئین و بافت
کاربردهای زیست فناوری
فصل ۸- رفتارهای جانوران
اساس رفتار
انتخاب طبیعی و رفتار
ارتباط و زندگی گروهی
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید: