جریان اطلاعات در یاخته؛ آزمون های آنلاین فصل دوم زیست شناسی دوازدهم

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
فصل جریان اطلاعات در یاخته
تصویر بالا دو گویچه قرمز را نشان میدهد. گویچه سمت راست مربوط به شخصی است که دچار نوعی بیماری ارثی به نام کم خونی داسی شکل است. علت این بیماری نوعی تغییر ژنی است که باعث میشود پروتئین هموگلوبین حاصل از آن دچار تغییر شود که نتیجه آن تغییر شکل گویچه قرمز از حالت گرد به داسی شکل است. این تغییر ژنی، بسیار جزئی است و در آن تنها یک جفت از صدها جفت نوکلئوتید دنا در افراد بیمار تغییر یافته است. همچنین این بیماری به نوعی، رابطه بین ژن و پروتئین را نشان میدهد. به نظر شما اطلاعات ژنها چگونه در این یاختهها مورد استفاده قرار میگیرد؟ آیا این اطلاعات در سایر یاختهها نیز وجود دارد؟ چرا بعضی ژنها مانند ژن سازنده هموگلوبین فقط در گویچههای قرمز بروز میکنند و مثلاً در یاختههای بافت پوششی پوست بروز نمیکنند؟ این موارد نمونه پرسشهایی هستند که در این فصل به آنها پاسخ داده میشود.
گفتار ۱: رونویسی
در فصل گذشته دیدید که واحد سازنده مولکول دنا، نوکلئوتید است ولی پلیپپتیدها از آمینواسید تشکیل شدهاند. چون دستورالعمل ساخت پلیپپتیدها در مولکول دنا قرار دارد، پس باید بین نوکلئوتیدهای ژن و آمینواسیدهای پلیپپتید، ارتباطی وجود داشته باشد.
دنا چگونه نوع آمینواسیدهای پلیپپتید را تعیین میکند؟
آموختید که در مولکول دنا، ۴ نوع نوکلئوتید وجود دارد که فقط در نوع بازهای آلی تفاوت دارند. درحالی که پلیپپتیدها از ۲۰ نوع آمینواسید تشکیل شدهاند. پس از پژوهشهایی مشخص شد که هر توالی ۳ تایی از نوکلئوتیدهای دنا، بیانگر نوعی آمینواسید است. با ۴ نوع نوکلئوتید به کار رفته در دنا، ۶۴ توالی ۳ نوکلئوتیدی مختلف ایجاد میشود که میتوانند رمز ساخت پلیپپتیدهایی با ۲۰ نوع آمینواسید را داشته باشند؛ به هر یک از این توالیهای سه نوکلئوتیدی در دنا رمز میگویند.
.
.
.
گفتار ۲: به سوی پروتئین
پلیپپتیدها از مهمترین فراوردههای ژنها هستند. پروتئینها اعمال مختلفی را در بدن انجام میدهند که پیش از این با برخی از آنها آشنا شدهاید. اینکه چگونه ژنها و پروتئینهای حاصل از آن، صفات را ایجاد میکنند در آینده مورد بحث قرار میگیرند. در این گفتار به نحوه تبدیل اطلاعات وراثتی رنا، به پروتئین میپردازیم.
تبدیل زبان نوکلئیک اسیدی رنا به زبان پلیپپتیدی
دانستید که در فرایند رونویسی از روی توالیهای دنا، رنا ساخته میشود که هر دو از نوکلئوتید تشکیل شدهاند. ولی در ساختار پلیپپتیدها، آمینواسید وجود دارد. به ساخته شدن پلیپپتید از روی اطلاعات رنای پیک، ترجمه میگویند. طرح سادهای از ژن تا پلیپپتید را در شکل زیر مشاهده میکنید (شکل ۷).
شکل ۷- طرح سادهای از تشکیل شدن پلیپپتید
توالیهای ۳ نوکلئوتیدی رنای پیک تعیین میکند که کدام آمینواسیدها باید در ساختار پلیپپتید قرار بگیرد. به این توالیها، رمزه (کُدون) گفته میشود. در یاخته ۶۴ نوع رمزه وجود دارد. نکته قابل توجه این است که مزه آمینواسیدها در جانداران یکساناند. به نظر شما این موضوع بیانگر چه واقعیتی است؟ رمزههای UGA ،UAA و UAG هیچ آمینواسیدی را رمز نمیکنند که به آنها رمزه پایان میگویند، زیرا حضور این رمزهها در رنای پیک موجب پایان یافتن عمل ترجمه میشود. رَمزه آغاز یا AUG رمزهای است که ترجمه از آن آغاز میشود. این رمزه، معرف آمینواسید متیونین نیز است.
.
.
.
گفتار ۳: تنظیم بیان ژن
در سال گذشته آموختید که همه یاختههای پیکری بدن از تقسیم رِشتمان (میتوز) یاخته تخم منشأ میگیرند. یاختههای حاصل، از نظر فامتنی و ژنها یکساناند. با این حال در ادامه تقسیمات و رشد جنین، یاختههای متفاوتی ایجاد میشوند که اعمال مختلفی انجام میدهند؛ مثلاً یاختههای عصبی و ماهیچهای بدن یک فرد، ژنهای یکسانی دارند ولی دارای عملکرد و شکل متفاوتی هستند. حال این سؤال مطرح میشود که چگونه ممکن است یاختههایی با ژنهای یکسان تا این حد متفاوت باشند؟ پاسخ این است که در هر یاخته تنها تعدادی از ژنها فعال و سایر ژنها غیرفعال هستند. هرگاه اطلاعات ژنی در یک یاخته مورد استفاده قرار بگیرد، میگوییم آن ژن بیان شده و به اصطلاح روشن است و ژنی که مورد استفاده قرار نمیگیرد خاموش و به اصطلاح بیان نشده است. مقدار، بازه و زمان استفاده از ژن در یاختههای مختلف یک جاندار ممکن است فرق داشته باشد و حتی در یک یاخته هم بسته به نیاز متفاوت باشد. به فرایندهایی که تعیین میکنند در چه هنگام، به چه مقدار و کدام ژنها بیان شوند و یا بیان نشوند، فرایندهای تنظیم بیان ژن می گویند. تنظیم بیان ژن فرایندی بسیار دقیق و پیچیده است و عوامل متعددی ممکن است بر آن اثر بگذارند. تنظیم بیان ژن موجب میشود تا جاندار به تغییرات پاسخ دهد؛ مثلاً در گیاه، نور میتواند باعث فعال شدن ژن سازنده آنزیمی شود که در فتوسنتز مورد استفاده قرار میگیرد. در نبود نور این ژن بیان نمیشود. همچنین تنظیم بیان ژن میتواند موجب ایجاد یاختههای مختلفی از یک یاخته شود. یاختههای متفاوتی که از یاختههای بنیادی مغز استخوان ایجاد میشوند، مثالی مناسب در این مورد هستند. در مورد این یاختهها در کتاب دهم مطالبی را فرا گرفتید. آیا میتوانید برخی یاختههای حاصل از یاختههای بنیادی مغز استخوان را نام ببرید؟
تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها
محصول ژن، رنا و پروتئین است. بنابراین، تغییر در فعالیت ژنها، بر ساخت این محصولات نیز اثر میگذارد. تنظیم بیان ژن در پروکاریوتها میتواند در هر یک از مراحل ساخت رنا و پروتئین تأثیر بگذارد ولی به طور معمول تنظیم بیان ژن در مرحله رونویسی انجام میشود. در مواردی هم ممکن است یاخته با تغییر در پایداری (طول عمر) رنا یا پروتئین، فعالیت آن را تنظیم کند.
.
.
.
فهرست کتاب زیستشناسی ۳
فصل ۱- مولکولهای اطلاعاتی
نوکلئیک اسیدها
همانندسازی دِنا
پروتئینها
فصل ۲- جریان اطلاعات در یاخته
رونویسی
به سوی پروتئین
تنظیم بیان ژن
فصل ۳ -انتقال اطلاعات در نسلها
مفاهیم پایه
انواع صفات
فصل ۴- تغییر در اطلاعات وراثتی
تغییر در مادۀ وراثتی جانداران
تغییر در جمعیتها
تغییر در گونهها
فصل ۵- از ماده به انرژی
تأمین انرژی
اکسایش بیشتر
زیستن مستقل از اکسیژن
فصل ۶- از انرژی به ماده
فتوسنتز: تبدیل انرژی نور به انرژی شیمیایی
واکنشهای فتوسنتزی
فتوسنتز در شرایط دشوار
فصل ۷- فناوریهای نوین زیستی
زیست فناوری و مهندسی ژنتیک
فناوری مهندسی پروتئین و بافت
کاربردهای زیست فناوری
فصل ۸- رفتارهای جانوران
اساس رفتار
انتخاب طبیعی و رفتار
ارتباط و زندگی گروهی
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید: