از ماده به انرژی؛ اکسایش بیشتر؛ چرخه کربس؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۲۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار اکسایش بیشتر» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار نوکلئیک اسیدها؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش شده بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۲. اکسایش بیشتر
مولکول گلوکز در تنفس هوازی باید تا حد تشکیل مولکولهای CO2 تجزیه شود. بخشی از تجزیه گلوکز در قندکافت و اکسایش پیرووات و بخش دیگر آن در چرخه کربس انجام میشود.
چرخه کربس
شکل ۷ ترسیم سادهای از وقایع کلی چرخه کربس را نشان میدهد.
شکل ۷- طرح سادهای از چرخه کربس
در این چرخه، ضمن ترکیب استیل کوانزیم A با مولکولی چهارکربنی، کوآنزیم A جدا و مولکولی شش کربنی، ایجاد میشود. پس از آن در طی واکنشهای متفاوتی که در چرخه کربس رخ میدهد، دواتم کربن به صورت CO2 آزاد و مولکول چهار کربنی برای گرفتن استیل کوآنزیم دیگر، بازسازی میشود.
از اکسایش هر مولکول شش کربنی در واکنشهای چرخه کربس، مولکولهای FADH2 ،NADH و ATP در محلهای متفاوتی از چرخه تشکیل میشوند.
FADH2 ترکیبی نوکلئوتیددار و همانند NADH حامل الکترون است. FADH2 از FAD ساخته میشود. (واکنش ۳).
واکنش ۳)
FAD + 2H+ +2e– ⇆ FADH2
به این ترتیب با انجام قندکافت، اکسایش پیرووات و چرخه کربس، مولکول گلوکز تا تشکیل مولکولهای CO2 تجزیه میشود. انرژی حاصل از تجزیه گلوکز صرف ساخته شدن ATP و مولکولهای حامل الکترون (NADH و FADH2) میشود.
تشکیل ATP بیشتر
دیدیم که در تنفس یاختهای ATP به وجود میآید. جالب است بدانیم که مولکولهای NADH و FADH2 نیز برای تولید ATP مصرف میشوند، چگونه انرژی مولکولهای حامل الکترون برای تولید ATP به کار میرود؟
همچنین براساس رابطه کلی تنفس یاختهای می دانیم که در این فرایند آب نیز تشکیل میشود. آب چگونه در این فرایند تولید میشود ؟ پاسخ این پرسشها در زنجیره انتقال الکترون در غشای درونی راکیزه نهفته است.
زنجیره انتقال الکترون
این زنجیره از مولکولهایی تشکیل شده است که در غشای درونی راکیزه قرار دارند و میتوانند الکترون بگیرند یا از دست دهند.
در این زنجیره میبینید که الکترونها در نهایت به اکسیژن مولکولی میرسند. اکسیژن با گرفتن الکترون به یون اکسید (اتم اکسیژن با دو بار منفی) تبدیل میشود.
شکل ۸- زنجیره انتقال الکترون در راکیزه و تشکیل ATP
یونهای اکسید در ترکیب با پروتونهایی که در بخش داخلی قرار دارند، مولکولهای آب را تشکیل میدهند (واکنش ۴).
۱/2O۲ + 2e → O۲- O۲- + 2H+ → H۲O
واکنش ۴- تشکیل آب
اگر به شکل ۸ توجه کنید، میبینید که پروتونها (یونهای H+) در سه محل از زنجیره انتقال الکترون از بخش داخلی به فضای بین دو غشا پمپ میشوند. انرژی لازم برای انتقال پروتون¬ها از الکترونهای پرانرژی NADH و FADH2 فراهم میشود.
انتظار دارید ادامه ورود پروتونها به فضای بین دو غشا چه نتیجهای در پی داشته باشد؟
با ورود پروتونها از بخش داخلی به فضای بین دو غشا، تراکم آنها در این فضا، نسبت به بخش داخلی افزایش مییابد. پروتونها براساس شیب غلظت، تمایل دارند که به سمت بخش داخلی برگردند، اما تنها راه پیشِ روی پروتونها برای برگشتن به این بخش، مجموعهای پروتئینی به نام آنزیم ATP ساز است. پروتونها از کانالی که در این مجموعه قرار دارد، میگذرند و انرژی مورد نیاز برای تشکیل ATP از ADP و گروه فسفات فراهم میشود.
فعالیت ۲
الف) توضیح دهید چرا ساخته شدن ATP در زنجیره انتقال الکترون، از نوع ساخته شدن اکسایشی ATP است؟
ب) با توجه به نقش غشای درونی راکیزه در تنفس یاختهای، چین خورده بودن آن چه ارزشی برای یاخته دارد؟
مروری بر تنفس یاختهای
خلاصهای از تنفس یاختهای را در شکل ۹ مشاهده میکنید. همانطور که میبینید در فرایند قندکافت از گلوکز پیرووات ایجاد میشود. پیرووات به راکیزه میرود و در آنجا به استیل کوآنزیم A اکسایش مییابد. استیل کوانزیم A وارد چرخه کربس میشود. در تنفس یاختهای مولکولهای کربن دی اکسید، ATP ،FADH2 , NADH و آب تولید میشوند.
شکل ۹- خلاصهای از تنفس هوازی
فعالیت ۳
ارائه دهید
با استفاده از شکل ۹، به طور گروهی طرحی تصویری و نوشتاری از تنفس یاختهای تولید و سعی کنید حداقل واژهها را به کار برید. هر گروه طرح خود را در کلاس ارائه دهد. این طرح را میتوانید با استفاده از نرم افزارهای رایانهای، نقاشی و به صورتهای متفاوت تولید کنید.
بیشتر بدانید
موتور چرخنده
آنزیم ATPساز در واقع مجموعهای پروتئینی است که مانند یک موتورچرخنده عمل میکند. این موتور دارای پایه، قسمت چرخان و سر است. کانالی که پروتونها میتوانند از آن عبور کنند، در پایه قرار دارد و از دو نیمه تشکیل شده است. دونیمه کانال رو به روی هم قرار ندارند. پروتون وارد یک نیمه کانال میشود و سپس از یک زیر واحد به زیر واحدی دیگر از بخش چرخنده متصل و به نیمه دیگر کانال منتقل و باعث چرخش چرخنده میشود. این چرخش به سر، منتقل و سبب میشود که سر در وضعیت مناسب برای ساختن ATP قرار گیرد.
بیشتر بدانید
ویتامینهای B و تنفس یاختهای
شاید شنیده باشید که ویتامینهای گروه B برای سلامت مغز و اعصاب ضروریاند. یکی از دلایل آن عملکرد انواعی از ویتامینهای B به عنوان کوآنزیم در واکنشهای مربوط به تنفس یاختهای است. مثلاً تشکیل استیل کوانزیم A وابسته به حضور ویتامین B1 (تیامین) است. جالب است که مغز حدود دو درصد از وزن بدن را تشکیل میدهد، اما بیش از ۲۰ درصد انرژی مصرفی در بدن را استفاده میکند. بنابراین تغذیه نامناسب میتواند بر کارکرد درست مغز از طریق تأثیر بر میزان ATP تولید شده، اثر منفی بگذارد. ویتامین B2 (ریبوفلاوین) ویتامین B3 (نیاسین) نیز در تنفس یاختهای نقش کوآنزیمی دارند.
تنظیم تنفس یاختهای: تولیدی اقتصادی
اندازهگیریهای واقعی در شرایط بهینه آزمایشگاهی نشان میدهند که مقدار ATP تولید شده در ازای تجزیه کامل گلوکز در بهترین شرایط در یاخته یوکاریوت، حداکثر ATP ۳۰ است. باید توجه داشت که تولید ATP در یاختههای متفاوت و متناسب با نیاز بدن فرق میکند. به نظر شما اگر مقدار ATP در یاخته زیاد باشد، واکنشهای قندکافت و چرخه کربس، به همان میزانی انجام میشوند که در شرایط کمبود ATP است؟ مشخص شده که تولید ATP تحت کنترل میزان ATP و ADP است. اگر ATP زیاد باشد، آنزیمهای درگیر در قند کافت و چرخه کربس مهار میشوند تا تولید ATP کم شود. در صورتی که مقدار ATP کم و ADP زیاد باشد، این آنزیمها فعال و تولید ATP افزایش مییابد. این تنظیم مانع از هدر رفتن منابع میشود.
یاختههای بدن ما به طور معمول از گلوکز و ذخیره قندی کبد برای تأمین انرژی استفاده میکنند. در صورتی که این منابع کافی نباشند، آنها برای تولید ATP به سراغ تجزیه چربیها و پروتئینها میروند. به همین علت تحلیل و ضعیف شدن ماهیچههای اسکلتی و سیستم ایمنی از عوارض سوء تغذیه و فقر غذایی شدید و طولانی مدت در افرادی است که رژیم غذایی نامناسب دارند یا اینکه به دلایل متفاوت غذای کافی در اختیار ندارند.
فعالیت ۴
گفت وگو کنید
شاید دیده باشید که در دانههای خشک و بدون آب مانند نخود و لوبیا، حشرات و لارو آنها رشد و نمو میکند. با توجه به اینکه این دانهها خشکاند و تقریباً آبی ندارند، آب مورد نیاز این جانوران چگونه تأمین میشود؟
بیشتر بدانید
انرژی در دسترس
مقدار انرژی آزاد شده از اکسایش گلوکز در آزمایشگاه در شرایط استاندارد Kcal/mol ۶۸۶ است اگر در تنفس یاختهای از یک مولکول گلوکز ATP ۳۰ تولید شود، با توجه به اینکه هر ATP حدود Kcal/mol ۷٫۳ انرژی دارد، بنابراین بازده فرایند تنفس حدود ۳۲ درصد خواهد بود که بسیار بیشتر از دستگاههای ساخت بشر است که در آنها تبدیل انرژی صورت میگیرد.
بیشتر بدانید
اگر گربوهیدرات ها کافی نباشند
پروتئینها و چربیها نیز برای تأمین انرژی به کار میروند. چربیها به اسیدهای چرب و گلیسرول تجزیه میشوند. پروتئینها نیز به آمینواسیدها تجزیه میشوند و در مراحل متفاوت تنفس هوازی به کار میروند.
بیشتر بدانید
ATP بیشتر
باکتریها راکیزه ندارند؛ در نتیجه قندکافت و چرخه کربس در سیتوپلاسم باکتریهای هوازی انجام میشوند. بنابراین به ازای اکسایش هر مولکول گلوکز در تنفس یاختهای در باکتریها تا ATP ۳۲ ممکن است تولید شود.
» فایل word «گفتار اکسایش بیشتر»
» فایل pdf «گفتار اکسایش بیشتر»
کتاب زیستشناسی ۳
فصل ۱- مولکولهای اطلاعاتی
نوکلئیک اسیدها
همانندسازی دِنا
پروتئینها
فصل ۲- جریان اطلاعات در یاخته
رونویسی
به سوی پروتئین
تنظیم بیان ژن
فصل ۳ -انتقال اطلاعات در نسلها
مفاهیم پایه
انواع صفات
فصل ۴- تغییر در اطلاعات وراثتی
تغییر در مادۀ وراثتی جانداران
تغییر در جمعیتها
تغییر در گونهها
فصل ۵- از ماده به انرژی
تأمین انرژی
اکسایش بیشتر
زیستن مستقل از اکسیژن
فصل ۶- از انرژی به ماده
فتوسنتز: تبدیل انرژی نور به انرژی شیمیایی
واکنشهای فتوسنتزی
فتوسنتز در شرایط دشوار
فصل ۷- فناوریهای نوین زیستی
زیست فناوری و مهندسی ژنتیک
فناوری مهندسی پروتئین و بافت
کاربردهای زیست فناوری
فصل ۸- رفتارهای جانوران
اساس رفتار
انتخاب طبیعی و رفتار
ارتباط و زندگی گروهی
در ادامه خود را بیازمایید:
آزمونهای آنلاین زیستشناسی
فصل ۱- مولکولهای اطلاعاتی
نوکلئیک اسیدها
همانندسازی دِنا
پروتئینها
فصل ۲- جریان اطلاعات در یاخته
رونویسی
به سوی پروتئین
تنظیم بیان ژن
فصل ۳- انتقال اطلاعات در نسلها
مفاهیم پایه
انواع صفات
فصل ۴- تغییر در اطلاعات وراثتی
تغییر در مادۀ وراثتی جانداران
تغییر در جمعیتها
تغییر در گونهها
فصل ۵- از ماده به انرژی
تأمین انرژی
اکسایش بیشتر
زیستن مستقل از اکسیژن
فصل ۶- از انرژی به ماده
فتوسنتز: تبدیل انرژی نور به انرژی شیمیایی
واکنشهای فتوسنتزی
فتوسنتز در شرایط دشوار
فصل ۷- فناوریهای نوین زیستی
زیست فناوری و مهندسی ژنتیک
فناوری مهندسی پروتئین و بافت
کاربردهای زیست فناوری
فصل ۸- رفتارهای جانوران
اساس رفتار
انتخاب طبیعی و رفتار
ارتباط و زندگی گروهی