مولکولهای اطلاعاتی؛ همانندسازی دِنا؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۲۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار همانندسازی دِنا» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار نوکلئیک اسیدها؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
با توجه به اینکه دِنا به عنوان ماده وراثتی، حاوی اطلاعات یاخته است، این پرسش مطرح میشود که هنگام تقسیم یاخته، این اطلاعات چگونه بدون کموکاست به دو یاخته حاصل از تقسیم میرسند؟
این کار با همانندسازی دِنا انجام میشود. به ساخته شدن مولکول دِنای جدید از روی دِنای قدیمی همانندسازی میگویند.
با توجه به مدل واتسون و کریک و وجود رابطهٔ مکملی بین بازها تا حد زیادی همانندسازی دِنا قابل توضیح است؛ گرچه طرحهای مختلفی برای همانندسازی دِنا پیشنهاد شده بود (شکل ۹).
۱- همانندسازی حفاظتی: در این طرح هر دو رشتهٔ دِنای قبلی (اولیه) به صورت دست نخورده باقی مانده، وارد یکی از یاختههای حاصل از تقسیم میشوند، دو رشته دِنای جدید هم وارد یاختهٔ دیگر میشوند. چون دِنای اولیه به صورت دستنخورده در یکی از یاختهها حفظ شده است به آن همانندسازی حفاظتی میگویند.
۲- همانندسازی نیمهحفاظتی: در این طرح در هر یاخته یکی از دو رشته دِنا مربوط به دِنای اولیه است و رشتهٔ دیگر با نوکلئوتیدهای جدید ساخته شده است. چون در هر یاختهٔ حاصل، فقط یکی از دو رشتهٔ دنای قبلی وجود دارد، به آن نیمهحفاظتی میگویند.
۳- همانندسازی غیرحفاظتی (پراکنده): در این طرح هر کدام از دناهای حاصل، قطعاتی از رشتههای قبلی و رشتههای جدید را به صورت پراکنده در خود دارند.
شکل ۹- طرحهای مختلف برای همانندسازی
کدام طرح مورد تأیید قرار گرفته است؟
مزلسون و استال با بهکارگیری روش علمی پاسخ این پرسش را به دست آوردند. آنها فرضیههای متعدد ارائه شده را در نظر گرفتند و با توجه به امکانات آزمایشی را طراحی کردند تا بتوانند به پاسخ قانع کنندهای برسند. برای شروع کار، آنها باید بتوانند رشتههای دِنای نوساز را از رشتههای قدیمی تشخیص دهند. آنها با این هدف دنا را با استفاده از نوکلئوتیدهایی که ایزوتوپ سنگین نیتروژن (۱۵N) دارند، نشانهگذاری کردند.
دناهایی که با ۱۵N ساخته میشوند نسبت به دِنای معمولی که در نوکلئوتیدهای خود ۱۴N دارد چگالی بیشتری دارند. بنابراین، بهوسیله گریزانه با سرعت بسیار بالا میتوان آنها را از هم جدا کرد.
آنها ابتدا باکتریها را در محیط دارای ۱۵N کشت دادند. ۱۵N در ساختار بازهای آلی نیتروژندار که در ساخت دِنای باکتری شرکت میکنند، وارد شدند. پس از چندین مرحله رشد و تکثیر در این محیط باکتریهایی تولید شدند که دِنای سنگینتری نسبت به باکتریهای اولیه داشتند.
سپس این باکتریها را به محیط کشت دارای ۱۴N منتقل کردند. با توجه به اینکه تقسیم باکتریها حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد در فواصل ۲۰ دقیقهای باکتریها را از محیط کشت جدا و بررسی کردند.
برای سنجش چگالی دِناها در هر فاصلهٔ زمانی، دِنای باکتری را استخراج و در شیبی از محلول سزیم کلرید، با غلظتهای متفاوت و در سرعتی بسیار بالا گریز دادند؛ در نتیجه مواد بر اساس چگالی در بخشهای متفاوتی از محلول در لوله قرار گرفتند. مراحل آزمایش مزلسون و استال و نتایج آن را در شکل ۱۰ میبینید.
همانطور که مشاهده میکنید نتایج این آزمایش نشان داد که همانندسازی دِنا، نیمهحفاظتی است.
شکل ۱۰- آزمایشهای مزلسون و استال و نتایج بهدست آمده:
الف) دِنای باکتریهای اولیه پس از گریز دادن، یک نوار در انتهای لوله تشکیل دادند چون هر دو رشته دِنای آنها ۱۵N و چگالی سنگینی داشت.
ب) دِنای باکتریهای حاصل از دور اول همانندسازی در محیط کشت حاوی ۱۴N (بعد از ۲۰ دقیقه) پس از گریز دادن، نواری در میانه لوله تشکیل دادند. پس دِنای آنها چگالی متوسط داشت.
پ) دِنای باکتریهای حاصل از دور دوم همانندسازی (بعد از ۴۰ دقیقه) پس از گریز دادن دو نوار، یکی در میانه و دیگری در بالای لوله تشکیل دادند. پس نیمی از آنها چگالی متوسط و نیمی چگالی سبک داشتند. چرا؟
با مشخص شدن اینکه همانندسازی به صورت نیمهحفاظتی انجام میشود، سؤال دیگری مطرح شد: دو رشته دنا چگونه از یکدیگر باز میشوند؟ آیا هر دو رشته کاملاً از یکدیگر جدا میشوند و سپس همانندسازی انجام میشود یا جدا شدن دو رشته تدریجی و همراه با آن همانندسازی انجام میشود؟
تحقیقات نشان داده است در محلی که قرار است همانندسازی انجام شود دو رشته از هم باز میشوند. بقیه قسمتها بسته هستند و به تدریج باز میشوند.
عوامل و مراحل همانندسازی
در همانندسازی عوامل متعددی مؤثرند که مهمترین آنها به شرح زیر است:
– مولکول ډنا به عنوان الگو
– واحدهای سازندهٔ دنا که بتوانند در کنار هم نسخه مکمل الگو را بسازند. این واحدها نوکلئوتیدهای آزاد داخل یاخته و سه فسفاته هستند که در لحظه اتصال به رشته پلینوکلئوتید در حال ساخت، دو فسفات خود را از دست میدهند.
– آنزیمهای لازم برای همانندسازی که ضمن باز کردن دو رشته نوکلئوتیدها را به صورت مکمل روبهروی هم قرار میدهد و با پیوند فسفودیاستر به هم وصل میکند.
بیشتر بدانید
گریزانهٔ همچگال
بـرای جداکـردن ذرههایی با چگالی متفـاوت و تعییـن چگالـی آنهـا از روشـی بـه نـام گریزانـهٔ همچگال اسـتفاده میشـود. در ایـن روش محلولـی از نمـک یـک فلز سـنگین مثل سـزیم کلریـد را در لولهٔ آزمایش قـرار میدهنـد. غلظـت ایـن مـاده و چگالـی آن بـه طـور یکنواخـت از پاییـن بـه بـالای لولـه کم میشـود و بـه اصطلاح شـیب پیوسـتهای از غلظتهـای مختلـف نمـک در آن وجود دارد. بـا ورود مولکـولهـای مـد نظـر در ایـن محلـول و حرکـت آنهـا حیـن سـانتریفیوژ، براسـاس چگالـی خود در نقطهای متوقف میشوند. چون ذرههـا بـا چگالـی یکسـان در یـک منطقـه تجمـع مییابنـد، نوارهایی را تشـکیل میدهند که به آسانی قابل تشـخیصانـد. بـا مشـخص شـدن چگالـی محلـول در هر نقطـه از لولـه، مـیتـوان چگالـی ذرههـای مـورد آزمایش را معلوم کرد.
مراحل همانندسازی: قبل از همانندسازی دنا باید پیچوتاب فامینه، باز و پروتئینهای همراه آن یعنی هیستونها از آن جدا شوند تا همانندسازی بتواند انجام شود. این کارها با کمک آنزیمهایی انجام میشود. سپس آنزیم هلیکاز مارپیچ دنا و دو رشته آن را از هم باز میکند (شکل ۱۱).
شکل ۱۱ـ همانندسازی دِنا
به نظر شما برای باز شدن دو رشته دِنا آنزیم هلیکاز چه پیوندهایی را از هم باز میکند؟
انواع دیگری از آنزیمها با همدیگر فعالیت میکنند تا یک رشته دِنا در مقابل رشته الگو ساخته شود. یکی از مهمترین آنها که نوکلئوتیدهای مکمل را با نوکلئوتیدهای رشته الگو جفت میکند دِنابسپاراز (DNAپلیمِراز) است. با توجه به اینکه در محل همانندسازی، همانندسازی در دو جهت انجام میشود؛ به آن همانندسازی دو جهتی نیز میگویند.
دوراهی همانندسازی: در شکل ۱۱ میبینید در محلی که دو رشتهٔ ډنا از هم جدا میشوند، دو ساختار Y مانند به وجود میآید که به هریک از آنها دوراهی همانندسازی میگویند. در فاصلهٔ بین این دو ساختار، پیوندهای هیدروژنی بین دو رشته از هم گسیخته و دو رشته از یکدیگر باز شدهاند. همچنین پیوندهای فسفودیاستر جدیدی در حال تشکیل هستند. دنابسپاراز نوکلئوتیدها را به انتهای رشته در حال تشکیل اضافه میکند. اضافه شدن یک نوکلئوتید به نوع بازی بستگی دارد که در نوکلئوتید رشته الگو قرار دارد. هر نوکلئوتید باید با نوکلئوتید روی رشته الگو مکمل باشد. هنگام اضافه شدن هر نوکلئوتید سه فسفاته به انتهای رشته پلینوکلئوتید دو تا از فسفاتهای آن از مولکول جدا میشوند و نوکلئوتید به صورت تکفسفاته به رشته متصل میشود (شکل ۱۲).
شکل ۱۲- همانندسازی دِنا
فعالیتهای آنزیم دِنابسپاراز
همانندسازی دنا با دقت زیادی انجام میشود؛ این دقت تا حدود زیادی مربوط به رابطهٔ مکملی بین نوکلئوتیدها است. اگرچه آنزیم دِنابسپاراز، نوکلئوتیدها را براساس رابطهٔ مکملی مقابل هم قرار میدهد ولی گاهی در این مورد اشتباهی هم صورت میگیرد؛ بنابراین آنزیم دِنابسپاراز پس از برقراری هر پیوند فسفودیاستر، برمیگردد و رابطهٔ مکملی نوکلئوتید را بررسی میکند که رابطهٔ آن درست است یا اشتباه؟ اگر اشتباه باشد آن را برداشته و نوکلئوتید درست را به جای آن قرار میدهد. برای حذف نوکلئوتید نادرست باید بتواند پیوند فسفودیاستر را بشکند و نوکلئوتید نادرست را از دنا جدا کند. توانایی بریدن دنا را فعالیت نوکلئازی گویند که در آن پیوند فسفودیاستر میشکند. بنابراین آنزیم دِنابسپاراز، هم فعالیت بسپارازی (پلیمرازی) دارد که در آن پیوند فسفودیاستر را تشکیل میدهد و هم فعالیت نوکلئازی که در آن پیوند فسفودیاستر را برای رفع اشتباه میشکند. فعالیت نوکلئازی دنابسپاراز را که باعث رفع اشتباهها در همانندسازی میشود، ویرایش میگویند.
همانندسازی در پروکاریوتها و یوکاریوتها
در پروکاریوتها که شامل همه باکتریها میشوند، مولکولهای وراثتی در غشا محصور نشده و فامتن اصلی دارای یک مولکول دِنای حلقوی است که در سیتوپلاسم قرار دارد و به غشای یاخته متصل است. پروکاریوتها علاوه بر دِنای اصلی ممکن است مولکولهایی از دنایی دیگر به نام دیسَک (پلازمید) داشته باشند. اطلاعات این مولکولها میتواند ویژگیهای دیگری را به باکتری بدهد مانند افزایش مقاومت باکتری در برابر پادزیست (آنتیبیوتیک)ها.
اغلب پروکاریوتها فقط یک جایگاه آغاز همانندسازی در دِنای خود دارند. در این جایگاه دو رشته دِنا از هم باز میشوند. همانند یوکاریوتها، همانندسازی دو جهتی در باکتریها نیز وجود دارد؛ یعنی از یک نقطه همانندسازی شروع و در دو جهت ادامه مییابد تا به همدیگر رسیده و همانندسازی پایان یابد (شکل ۱۳).
شکل ۱۳ـ همانندسازی دو جهتی دِنا در پروکاریوتها با یک نقطۀ آغاز
در یوکاریوتها که بقیه موجودات زنده یعنی آغازیان، قارچها، گیاهان و جانوران را شامل میشوند دنا در هر فامتن به صورت خطی است و مجموعهای از پروتئینها که مهمترین آنها هیستونها هستند همراه آن قرار دارند. بیشتر دِنا درون هسته قرار دارد که به آن دِنای هستهای میگویند. در یوکاریوتها علاوه بر هسته در سیتوپلاسم نیز مقداری دِنا وجود دارد که به آن دِنای سیتوپلاسمی میگویند. این نوع از دِنا که حالت حلقوی دارد در راکیزه (میتوکندری) و دیسه (پلاست) دیده میشود.
همانندسازی در یوکاریوتها بسیار پیچیدهتر از پروکاریوتها است. علت این مسئله وجود مقدار زیاد دِنا و قرار داشتن در چندین فامتن است که هر کدام از آنها چندین برابر دِنای باکتری هستند. بنابراین اگر فقط یک جایگاه آغاز همانندسازی در هر فامتن داشته باشند مدت زمان زیادی برای همانندسازی لازم است. به همین علت در یوکاریوتها، آغاز همانندسازی در چندین نقطه در هر فامتن انجام میشود (شکل ۱۴).
تعداد جایگاههای آغاز همانندسازی در یوکاریوتها حتی میتواند بسته به مراحل رشد و نمو تنظیم شود؛ مثلاً در دوران جنینی در مراحل مورولا و بلاستولا (مرحله تشکیل بلاستوسیست) سرعت تقسیم زیاد و تعداد جایگاههای آغاز همانندسازی هم زیاد است ولی پس از تشکیل اندامها، سرعت تقسیم و تعداد جایگاههای آغاز کم میشوند.
شکل ۱۴- همانندسازی در یوکاریوتها
» فایل word «گفتار همانندسازی دِنا»
» فایل pdf «گفتار همانندسازی دِنا»
کتاب زیستشناسی ۳
فصل ۱- مولکولهای اطلاعاتی
نوکلئیک اسیدها
همانندسازی دِنا
پروتئینها
فصل ۲- جریان اطلاعات در یاخته
رونویسی
به سوی پروتئین
تنظیم بیان ژن
فصل ۳ -انتقال اطلاعات در نسلها
مفاهیم پایه
انواع صفات
فصل ۴- تغییر در اطلاعات وراثتی
تغییر در مادۀ وراثتی جانداران
تغییر در جمعیتها
تغییر در گونهها
فصل ۵- از ماده به انرژی
تأمین انرژی
اکسایش بیشتر
زیستن مستقل از اکسیژن
فصل ۶- از انرژی به ماده
فتوسنتز: تبدیل انرژی نور به انرژی شیمیایی
واکنشهای فتوسنتزی
فتوسنتز در شرایط دشوار
فصل ۷- فناوریهای نوین زیستی
زیست فناوری و مهندسی ژنتیک
فناوری مهندسی پروتئین و بافت
کاربردهای زیست فناوری
فصل ۸- رفتارهای جانوران
اساس رفتار
انتخاب طبیعی و رفتار
ارتباط و زندگی گروهی
در ادامه خود را بیازمایید: