سلامتی

آنژین صدری چیست؛ تاثیر روزه‌داری بر آنژین قلبی

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

آنژین صدری یا آنژین قلبی (به انگلیسی و از ریشه لاتین Angina pectoris) که به آن “چِست پین” هم گفته می‌شود به وضعیتی گویند که بیمار دچار درد قفسه سینه شده باشد که منشأ درد مشکل در شریان‌های کرونر باشد.

آنژین صدری
 
دیاگرام ناراحتی بیمار مربوط به سرخرگ کرونر. احساس فشار ٬پُر بودن٬ لگد از درون و یا احساس درد در ناحیه میانی سینه و گاهی انتشار درد به بازوی چپ یا هر دو بازو ٬فک٬ گردن و میان دو شانه.

دلیل ظهور آنژین صدری فقدان اکسیژن کافی در ماهیچه‌های قلبی‌است. این درد بیشتر در ناحیه میان‌سینه چپ و با قابلیت انتشار (بیشتر در نوع ناپایدار) به بازوی چپ (گاه هردو بازو)، فک و بخش میانه دو شانه نیز دارد.

علت‌شناسی

آترواسکلروز نقش مستقیم در آنژین صدری دارد.

آنژین (درد قفسه سینه) ناشی از انسداد نسبیشریان‌های کرونر قلب به مفهوم این است که قلب، خون کافی به‌خصوص در هنگام ورزش، فعالیت نیمه‌سنگین و سنگین یا مواجهه با استرس دریافت نمی‌کند. اگر درد قفسهٔ سینه در هنگام استراحت وجود داشته ویا درد پس از تظاهر، ظرف چند دقیقه بهبود نیابد احتمال حمله قلبی وجود داشته و باید بیمار به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل شود.

بعضی عوامل خطرساز پیدایش آنژین سن بالا٬ جنسیت با درصد بالای بروز در مردان، یائسگی، سابقه‌خانوادگی آنژین، دیابت، مصرف دخانیات، کلسترول بالا (هایپرکلسترولمی)، افزایش لحظه‌ای یا زیادی فشار خون مزمن، چاقی، کمی تحرک و فعالیت بدنی و استرس می‌باشند.

انواع

معمولاً آنژین موقتی است و گاهی هم دردی مزمن و ماندگار است. از نظر پزشکی آنژین به دو نوع تقسیم می‌شود:

آنژین پایدار

آنژین پایدار(stable angina) نوعی ایسکمی درمیوکارد است که بدلیل افزایش درخواست متابولیک ماهیچه قلب (میوکارد) رخ می‌دهد. دلیل بروز درد یا شرایط افزایش کار قلب شامل فعالیت بدنی، استرس با منشأ روانی و واکنش به هوای سرد بوده یا بدلیل آسیب‌های غیر قلبی که نیاز به اکسیژن را افزایش داده یا پرفیوژن قلبی را کاهش می‌دهند. از این موارد می‌توان به کم‌خونی حاد، هیپرتیروئیدیسم، فشارخون بالا و تب شدید اشاره نمود. درد بیمار با هرکدام از دلایل بالا ظاهر گردیده و با استراحت محو می‌شود. مهم‌ترین علت ابتلا به آنژین پایدار وجود آترواسکلروز ثابت در شریان کرونر بوده که ۷۰ تا ۷۵ درصد مجرای شریان بسته شده باشد. مدت‌زمان بروز درد از یک تا ۲۰ دقیقه ممکن است متغیر باشد و پاسخ فارماکولوژیک بیمار به نیتروگلیسرین زیرزبانی مناسب است.

آنژین ناپایدار 

آنژین ناپایدار (Unstable angina) می‌تواند بدون مقدمه ایجاد شود یا آنژین پایداری که حتی در حالت استراحت توسط شخص حس شود، آنژین حالت ناپایدار به خود گرفته‌است. تمام شرایط و حالات آنژین پایدار شامل محدوده ایجاد درد و کیفیت آن در این نوع آنژین نیز وجود دارد اما شدت و تناوب و مدت‌زمان آن شدیدتر است. آنژین ناپایدار بسیار خطرناک بوده و در ۱۰ درصد بیماران به یک سکته قلبی تبدیل می‌شود. علت آن کمبود اکسیژن مورد نیاز بافت ماهیچه قلب است. این کمبود اکسیژن به دلیل افزایش نیاز میوکارد نبوده و به علت ناتوانی قلب در پمپ کردن خون کافی درون شریان کرونر ایجاد می‌شود. درد در این نوع آنژین نیز به علت وجود انسداد و تنگی پلاکتی درون کرونر است ولی شکسته شدن پلاک‌های درون کرونر و ایجاد میکروآمبولی می‌تواند منجر به انسدادهای دیگری شود. درمان و دخالت‌های پزشکی و پیگیری آنژین ناپایدار همان است که در آنژین پایدار وجود دارد.

علایم و نشانه ها

آنژین (در هردو نوع) در بیمار پیش از احساس مشخصه درد خود را با احساس ناراحتی، هراس، سوزش، احساس فشار و سنگینی بر روی قفسه سینه بروز می‌دهد. ازآنجا که سنسورهای درد مشخص مربوط به قلب بر روی اعصاب وجود نداشته و بطور اشتراکی از سری اعصاب درد پوستی و اندام فوقانی بهره می‌برد، درد ناشی از آنژین بصورت قابل انتشار به بازو، انگشت کوچک دست چپ، فک و گردن است. درد فشارنده در ناحیه قفسه سینه و ازبین رفتن آن ظرف چند دقیقه پس از استراحت یا مصرف دارو تجویز شده توسط پزشک از شاخصه‌های نوع پایدار آن است. در برخی بیماران حالت تهوع٬ احساس کاذب آروغ زدن و تعریق نیز همراه با درد بروز می‌کند. نوعی آنژین با نام آنژین پرینزمتال وجود دارد که بیشتر در زنان جوان دیده می‌شود و در آن رگ‌های کرونر عادی و بدون انسداد بوده و دلیل آن اسپاسم در شریان کرونر است.

درمان

هدف از درمان آنژین بازگرداندن توانایی انجام زندگی روزمره و توان فعالیت به میزان متوسط و درمان بیماری قلبی زمینه‌ای و پیشگیری از وخیم شدن آن است.زمانیکه درد قلبی شدید بوده و با تعریق یا تهوع همراه است بهتر است از فعالیت اجتناب نموده و با مرکز فوریتهای پزشکی یا همان اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید و کمک بخواهید.

درمان دارویی

  • استفاده از داروهای نیترات دار همانندنیتروگلیسیرین: نیترات‌ها باعث انبساط موقت شریانها، و در نتیجه احیای جریان خون در رگهای جریان پایین می‌گردد. این دارو به فرم‌های متنوعی در بازار موجود است. از عوارض جانبی این قسم از داروها می‌توان به سرگیجه و سردرد اشاره کرد.
  • استفاده از داروهای بلوک کننده بتا: (نظیرپروپرانولول یا آتنولول)این داروها با توقف اثر اپی نفرین بر روی گیرنده‌های بتای قلب و در نتیجه باعث کاهش سرعت فعالیت قلبی و فشار خونمی‌گردند. بیماران آسمی از این دارو پرهیز داده می‌شوند.
  • استفاده از داروهای بلوک کننده کانال کلسیم: آنتاگونیست کلسیم(نظیر نیفدیپین) این داروها همانند نیترات‌ها عمل می‌کنند و باعث انبساط شریانها می‌گردند، اما طرز کارشان متفاوت است مانند نیفدیپین.
  • استفاده از داروهای آسپیرین: آسپیرین با اختلال در انعقاد خون باعث کاهش احتمال تشکیل لخته‌های خطر زا در قلب می‌شود.
  • استفاده از داروهای ضد-پلاکت: از این قسم داروها برای بیمارانی استفاده می‌گردد که به آسپیرین حساسیت دارند. نمونهٔ اینگونه دارو Clopidogrel تیکلوپدین است.
  • استفاده از داروهای رقیق‌کننده خون: داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین را می‌توان نام برد.

درمان خانگی آنژین قلبی

هر چیزی که سبب پدیدار شدن علائم آنژین می شود را متوقف کنید و با ۱۱۵ تماس بگیرید. اگر شخص در حال حمله ی قلبی یا دیگر مشکلات جدی است کمک فوری و مداخله بهترین شانس برای زنده ماندن یک فرد هستند.

در موقعیتی راحت دراز بکشید و سرتان را بالا نگه دارید.

یک قرص آسپرین بزرگسالان یا معادل آن را (در صورتی که فرد به آسپرین حساسیت نداشته باشد) بجوید. جویدن بیش از یک قرص آسپرین کمکی به شما نمی کند و ممکن است سبب عوارض جانبی ناخواسته شود.

اگر فرد قبلا آنژین قلبی داشته است و توسط یک پزشک ارزیابی شده است از پیشنهادات او پیروی کنید. این ممکن است به معنای استراحت و استفاده ی فوری از نیتروگلیسرین زیرزبانی باشد. و می تواند شامل رفتن به اورژانس بیمارستان نیز شود.

تشخیص پرولاپس دریچه میترال

درمان پزشکی آنژین قلبی چیست؟

در گام اول درمان در قفسه سینه اگر فرد به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کند ممکن است به بخش مراقبتی دیگری برای ارزیابی های بیشتر، درمان، یا نظارت فرستاده شود. بر اساس تشخیص اولیه ی ارائه دهندگان (مراقبت) بیمار ممکن است به بخش های زیر فرستاده شود:

اقدامات سریع آنژین قلبی

صرف نظر از اینکه بیمار به کدام بخش فرستاده می شود، چندین اقدام درمانی پایه ممکن است برای او انجام شوند. این اقدامات بسته به شدت علائم و بیماری زمینه ای انجام می شوند.

  • حداقل یک رگ گیری برای بیمار انجام خواهد شد. این رگ گیری برای دادن داروها و مایعات استفاده می شود.
  • آسپرین احتمالا به بیمار داده خواهد شد. (مگر اینکه بیمار قبلا خودش یکی مصرف کرده باشد)
  • اکسیژن از طریق یک ماسک صورت یا مجرایی در بینی داده خواهد شد. اگر بیمار دچار مشکل در تنفس است و یا دچار تنگی نفسی اذیت کننده است اکسیژن می تواند به بیمار کمک کند. استعمال مستقیم اکسیژن مقدار اکسیژن خون را بالا می برد.

معالجه به شدت علائم، شدت بیماری زمینه ای و وسعت آسیب عضله قلب (البته اگر آسیبی رسیده باشد) بستگی دارد.

  • اگر فرد تنها دچار آنژین شده باشد ممکن است همه ی چیزی باشد که بیمار به آن نیاز دارد استراحت ساده و تحت نظر بودن، مصرف یک آسپرین، تنفس اکسیژن، و نیتروگلیسرین زیرزبانی باشد.
  • داروهایی ممکن است برای کاهش اظطراب، کاهش فشار خون یا ضربان قلب یا کاهش خطر لخته ی خون یا لخته شدن بیشتر خون به بیمار داده شوند.
  • اگر متخصصان مراقبت سلامت بر این باورند که درد قفسه ی سینه نمایانگر یک حمله ی قلبی است ممکن است به بیمار یک فیبرینولیتیک (یک داروی قدرتمند از بین برنده ی لخته) داده شود.

پس از بررسی نتایج آزمایشات اورژانسی بیمار پزشک بیمارستان ممکن است تصمیمی درباره ی اینکه بیمار در چند ساعت یا چند روز آینده کجا باشد بگیرد.

اقدامات ثانویه آنژین قلبی پایدار

  • اگر تشخیص آنژین گرفته شده است و حال بیمار بهتر و شرایط او پایدار است آنها ممکن است به بیمار اجازه مرخص شدن بدهند. ممکن است داروهایی به بیمار داده شود تا آنها را مصرف کند. قرار گرفتن تحت نظر یک متخصص مراقبت سلامت برای یک یا دو روز بعد توصیه می شود.
  • اگر وضعیت بیمار ناپایدار باشد و علائم ادامه داری داشته باشد بیمار در بیمارستان پذیرش می شود و آزمایشات بیشتر ترتیب داده خواهند شد. اگر شریان ها به طرز خطرناکی گرفته شده باشند بیمار ممکن است تحت آنژیوگرافی کرونری، آنژیوپلاستی عروق کرونری یا حتی عمل جراحی بای پس باز عروق قلب قرار گیرد.

آنژیوپلاستی  یک روش درمان برای افرادی است که آنژین آنها با دارو بهتر نمی شود و در معرض خطر بالای حمله ی قلبی هستند.

  • قبل از اینکه آنژیوپلاستی انجام شود محدوده ی عروق کرونری با رگ نگاری کرونری مشخص می شود.
  • یک مجرای پلاستیکی باریک به نام کاتتر درون یک رگ در بازو یا کشاله ران با بی حسی موضعی وارد می شود. کاتتر دارای بالنی کوچک است که به انتهای آن متصل است.
  • کاتتر به درون رگ ها و جائی که تنگی رگ قرار دارد فرستاده می شود.
  • بالن متصل به به کاتتر متورم می شود و آن تنگی را باز می کند.
  • در روش درمانی بالن زدن، بسیاری از بیماران نیازمند قرار دادن یک استنت (یک قطعه ی فلزی کوچک که در رگ تنگ شده قرار می گیرد) هستند. این استنت رگ را باز نگه می دارد.

اگر بیمار علائم آنژین قلبی را داشته است و در برای ارزیابی یک متخصص مراقبت سلامت او را ویزیت می کند او ممکن است تصمیمی درباره ی چگونگی ادامه دادن ارزیابی بگیرد.

گزینه های پیش رو شامل ادامه دادن با یک ارزیابی سرپایی از بیمار، ارجاع دادن بیمار به یک متخصص اختلالات قلبی و یا پذیرش و بستری کردن بیمار در بیمارستان برای اقدامات بعدی می شوند.

آنژین قلبی

چه داروهایی آنژین قلبی را درمان می کنند؟

بسیاری از بیماران می پرسند داروی درد قفسه سینه چیست؟ یا چه قرصی برای کاهش درد قفسه سینه مصرف کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مصرف هر کدام از این دارو ها فقط با دستور پزشک باید صورت بگیرد.

در ادامه دسته هایی از این دارو ها را معرفی می‌کنیم:

نیتروگلیسرین

یک داروی زیرزبانی است که علائم آنژین را با گشادکردن عروق خونی و کاهش نیاز عضله به اکسیژن بر طرف می کند. این وضعیت اجازه می دهد که خون بیشتری از طریق شریان های کرونری عبور کند.

نیتروگلیسرین تنها زمانی مصرف می شود که شخص به صورت حقیقی این علائم را داشته و یا انتظار می رود که داشته باشد.

نیتروگلیسرین کوتاه یا بلند مدت می تواند به عنوان یک درمان پیشگیرانه برای آنژین باشد اما تا زمانی که بتا بلاکر ها قبل از آن استفاده نشده باشند.

بتا بلاکرها

بتا بلاکرها حجم کاری قلب را کاهش می دهند. این دارو ها ضربان قلب را کاهش داده، فشار خون را کم می کنند و نیروی انقباض قلب را کاهش می دهند.

این وضعیت نیاز قلب به اکسیژن کم کرده و به تبع آن علائم آنژین قلبی را کاهش می دهد. بتا بلاکر ها صرف نظر از اینکه شخص علائم را دارد یا نه، به صورت روزانه مصرف می شوند زیرا اثر آنها در جلوگیری از حملات قلبی و مرگ ناگهانی اثبات شده است.

 مسدود کننده های کانال های کلسیم

مسدود کننده های کانال های کلسیم در درجه اول هنگامی که امکان مصرف بتا بلاکرها وجود ندارد و یا شخص با مصرف کردن آنها هنوز دارای علائم آنژین است استفاده می شوند.

مسدود کننده های کانال کلسیمی همچنین فشار خون را کاهش می دهند و تعدادی از آنها ضربان قلب را نیز آهسته می کنند. مسدود کننده های کانال کلسیمی باید به صورت روزانه مصرف شوند.

آسپرین

مصرف روزانه آسپرین جهت کاهش احتمال ایجاد لخته توسط پلاکت های چسبناک الزامی است.

استاتین‌ها

استاتین ها کلسترول را کاهش می دهند و نشان داده شده است که حتی هنگامی که کلسترول خون نرمال است و یا مقدار به مقدار کمی زیاد است پلاک چربی را بر لایه ی درونی عروق کرونری تثبیت می کنند.

سطوح لیپو پروتئین های کم چگال یا کلسترول بد (LDL) برای افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستند باید کمتر از ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر باشند. هر فرد مبتلا به آنژین باید دقیقا بداند که چربی های بدنش چه هستند.

داروهای ضد آنژین متفرقه

داروهای جدید برای درمان آنژین قلبی تحت مطالعه هستند. در سال ۲۰۰۶ انجمن غذا و داروی آمریکا (FDA) داروی رانولازین (رانکسا) را تایید کرد. به دلیل عوارض جانبی این دارو (پتانسیل بی نظم کردن ریتم قلب را دارد) فقط پس از اینکه دیگر داروهای مرسوم غیر موثر بودند تجویز می شود.

جراحی آنژین قلبی

آیا برای آنژین قلبی جراحی انجام می‌شود؟

ماند آنژیوپلاستی، جراحی نیز برای افرادی که آنژینشان با دارو بهتر نمی شود و کسانی که در معرض خطر بالای حمله ی قلبی هستند گزینه ای برای انتخاب است. جراحی معمولا برای کسانی انجام می شود که تنگی شدید یا گرفتگی در چندین رگ کرونری دارند.

تقریبا در تمامی موارد، عمل انجام شده برای عروق کرونری تنگ شده عمل پیوند کنارگذر (بای پس) رگ کرونری است.

جراحی بای پس رگ کرونری

  • در این عمل قفسه ی سینه باز (عمل قلب باز) می شود.
  • قسمت تنگ شده ی شریان با قسمتی از ورید گرفته شده از پا یا قسمتی از شریان پشت جناغ یا قسمتی از شریان رادیال گرفته شده از قسمت پایینی بازو یا ساعد دست دور زده (بای پس) می شود.
  • در یک عمل چندین شریان می توانند دور زده شوند.
  • این عمل، عملی بسیار امن است. میزان مرگ و میر در افرادی که عضله ی قلبشان به طور شدید و غیر قابل برگشت آسیب ندیده و شش ها، کلیه ها، کبد و دیگر اعضایشان سالم است کمتر از یک درصد است.
  • از آنجاییکه قفسه ی سینه باز شده است زمان ریکاوری می تواند به طول بیانجامد مخصوصا اگر فرد مسن

درمان تهاجمی (Invasive)

در صورت مؤثر نشدن داروها ممکن است جراحی لازم شود روش‌های مختلف جراحی جهت رفع انسداد عروق خونی یا گشاد کردن عروق وجود دارد که موجب جریان خون بهتر قلب می‌شود .

  • آنژیوپلاستی
  • بای‌پس یا عمل جراحی گذرگاه شریان کرنری

تغذیه

پرهیز از چربی‌های اشباع شده مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچربی٬ کافئین و الکل و استفاده از سبزیهای تازه٬ غلات کامل و اسیدهای چرب ضروری در آنژین باید رعایت گردد. مکمل‌های غذایی بویژه اُمگا۳ نیز با تقویت عضله قلب٬ کاهش کلسترول و تقویت بافت همبند و تسهیل کار سلول‌های خونی موجب کاهش علایم آنژین می‌شوند.

پیگیری

مشخصات و خط سیر پیدایش آنژین باید کنترل شود٬ تعداد دفعات بروز آن مدت زمان بروز درد مهم است.اگر الگوی درد تغییر کند باید با پزشک مشورت نمود.

آخرین یافته محققان ایرانی درباره روزه داری بیماران قلبی

محققان پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران مجموعه تحقیقات درباره روزه داری برای بیماران مختلف را منتشر کردند. بر اساس این تحقیقات بستری شدن ناشی از نارسایی قلبی در ماه رمضان افزایش نمی یابد.

در این تحقیقات بیماریهای مختلف و اثرات روزه داری بر قلب، چشم، بارداری، سیستم عصبی،روان، گوارش و فشار خون توسط گروه روزه داری و سلامت پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران بررسی شده است.

اثر روزه داری بر سیستم قلبی و عروقی

افت فشار خون منجر به کاهش خون رسانی به قسمت های مختلف بدن می شود و قلب به منظور حفظ خون رسانی کافی به بافت های بدن با سرعت بیشتری می تپد و ضربان قلب افزایش می یابد. افت فشار خون در اثر روزه داری ماه رمضان شایع نیست مگر این که شخص روزه دار دچار کم آبی شدید شود و یا وعده سحری را مصرف نکند.

روزه داری ماه رمضان منجر به کاهش اندکی در ضربان قلب می شود. تصور می شود آرامش روانی ناشی از روزه داری منجر به کاهش استرس روزانه و کاهش تولید مواد افزایش دهنده ضربان قلب می شود و تحقیقات نشان داده است که پس از افطار این کاهش ضربان قلب جبران می شود.

اثر روزه داری ماه رمضان بر مقادیر چربی های خون متفاوت است که می تواند ناشی از تغییر رژیم غذایی، کاهش فعالیت، وزن و برخی عادات غذایی و فرهنگی باشد. تغییرات مفید چربی های خون ناشی از تغییر چربی های دریافتی به دلیل الگوی رژیمی خاص در این ماه باعث می شود که این تغییر مفید چربی های خون تا یک ماه پس از پایان ماه رمضان نیز حفظ شود.

اثر روزه داری بر بیماری قلبی آنژین صدری

آنژین صدری یا آنژین قلبی وضعیتی است که بیمار دچار درد قفسه سینه شده است و دلیل آن نیز فقدان اکسیژن کافی در ماهیچه های قلبی است. این درد گاه گاه بوده و اغلب به بازوها و به خصوص بازوی چپ نیز منتشر می شود. آنژین معمولاً موقتی است و با فعالیت فیزیکی و یا استرس ظاهر شده و با استراحت بیمار بهبود می یابد.

تحقیقات نشان می دهند روزه داری در ماه رمضان نه تنها شدت بیماریهای قلبی را افزایش نمی دهد بلکه در صورتی که فرد رژیم غذایی سالمی را در ماه مبارک رمضان رعایت کند، می تواند موجب بهبودی و ارتقای سلامتی این بیماران نیز شود.

اثر روزه داری بر نارسایی قلبی

نارسایی قلبی یعنی کاهش قدرت انقباضی قلب، در این حالت قلب نمی تواند نقش خود را به عنوان یک پمپ برای به جریان انداختن خون در بدن انجام دهد. بر اساس مطالعات، بستری شدن ناشی از نارسایی قلبی در ماه رمضان افزایش نمی یابد.

روزه داری از طریق کاهش فشار خون و بهبود تپش قلب، خطر بیماریهای قلب را کاهش می دهد و معمولاً ممنوعیتی برای روزه داری افراد مبتلا به بیماریهای دریچه قلبی و یا عروق قلبی تحت کنترل وجود ندارد.

این افراد می توانند با رعایت رژیم غذایی مناسب در ماه رمضان، کاهش اندکی در وزن و ادامه فعالیت بدنی علاوه بر اثرات معنوی از فواید جسمانی هم بهره مند شوند. اکثریت بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، اختلال عملکرد دریچه ای و نارسایی قلبی که در وضعیت تثبیت شده ای هستند می توانند بدون هیچ گونه عوارضی روزه بگیرند و تنها با مشورت پزشک نحوه مصرف داروها خود را در طول ماه رمضان تنظیم کنند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...! خدایــــــــــا! نام و آوازه مــــــرا چنان در حافظــه‌ها تثبیت کن که آلزایمـــــــــر نیز تــوان به یغمـا بـردن آن را نـداشتــــــه باشـد...! خدایـــــــــا! محبّـت مــرا در دل‌های بندگانت بینداز ... خدایــــــا! مــــرا دوســــت بــــدار و محبوبــم گـــردان...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا