تنظیم عصبی؛ یاختههای بافت عصبی؛ نورون و نوروگلیا؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۲۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار یاختههای بافت عصبی» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
تنظیم عصبی
متخصصان برای بررسی فعالیتهای مغز از نوار مغزی استفاده میکنند. نوار مغزی، جریان الکتریکی ثبت شده یاختههای عصبی (نورونهای) مغز است. چگونه در یاختههای عصبی، جریان الکتریکی ایجاد میشود؟ جریان الکتریکی در فعالیت این یاختهها چه نقشی دارد؟ برای پاسخ به این پرسشها باید با ساختار یاختههای عصبی و دستگاه عصبی بیشتر آشنا شویم.
گفتار ۱ یاختههای بافت عصبی
میدانید بافت عصبی از یاختههای عصبی و یاختههای پشتیبان (نوروگلیاها) تشکیل شده است. شکل ۱، یک یاختهٔ عصبی را نشان میدهد. این یاخته عصبی از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
یاختههای عصبی سه عملکرد دارند. این یاختهها تحریکپذیرند و پیام عصبی تولید میکنند؛ آنها این پیام را هدایت و به یاختههای دیگر منتقل میکنند.
دارینه (دندریت) رشتهای است که پیامها را دریافت و به جسم یاختهٔ عصبی وارد میکند. آسه (آکسون) رشتهای است که پیام عصبی را از جسم یاختهٔ عصبی تا انتهای خود که پایانهٔ آسه نام دارد، هدایت میکند. پیام عصبی از محل پایانهٔ آسهٔ یک یاختهٔ عصبی به یاختهٔ دیگر منتقل میشود. جسم یاختهای محل قرار گرفتن هسته و انجام سوختوساز یاختههای عصبی است و میتواند پیام نیز دریافت کند. یاختهٔ عصبی که در شکل ۱، میبینید، پوششی به نام غلاف میلین دارد. غلاف میلین، رشتههای آسه و دارینهٔ بسیاری از یاختههای عصبی را میپوشاند و آنها را عایقبندی میکند. غلاف میلین پیوسته نیست و در بخشهایی از رشته قطع میشود. این بخشها را گره رانویه مینامند که با نقش آنها در ادامهٔ درس، آشنا خواهید شد.
غلاف میلین را یاختههای پشتیبان بافت عصبی میسازند. شکل ۲ را ببینید، یاختهٔ پشتیبان به دور رشتهٔ عصبی میپیچد و غلاف میلین را به وجود میآورد.
شکل۲ـ الف) غلافمیلین ب) چگونگی ساخت آن
تعداد یاختههای پشتیبان چند برابر یاختههای عصبی است و انواع گوناگونی دارند. این یاختهها داربستهایی را برای استقرار یاختههای عصی ایجاد میکنند؛ آنها در دفاع از یاختههای عصبی و حفظ همایستایی مایع اطراف آنها (مثل حفظ مقدار طبیعی یونها) نیز نقش دارند.
انواع یاختههای عصبی
شکل ۳، انواع یاختههای عصبی را نشان میدهد. یاختههای عصبی حسی پیامها را به سوی بخش مرکزی دستگاه عصبی (مغز و نخاع) میآورند. یاختههای عصبی حرکتی پیامها را از بخش مرکزی دستگاه عصبی به سوی اندامها (مانند ماهیچهها) میبرند. نوع سوم یاختههای عصبی شکل ۳، یاختههای عصبی رابطاند که در مغز و نخاع قرار دارند. این یاختهها ارتباط لازم بین یاختههای عصبی را فراهم میکنند. هر سه نوع یاخته عصبی میتوانند میلیندار یا بدون میلین باشند.
شکل ۳- انواع یاختههای عصبی
واژهشناسی
آسه (axon/ آکسون) هر دو کلمه به معنی محور است. آسه از کلمه آس گرفته شده است که به محور سنگ آسیا گفته میشود.
دارینه (dendrite/ دندریت) هر دو کلمه به معنی درخت و درختوار است. دارینه از کلمه دار به معنی درخت و (ینه) که پسوند شباهت است ساخته شده که در کل، آنچه شبیه درخت است معنی میدهد.
فعالیت ۱: ساختار و کار سه نوع یاختهٔ عصبی را که در شکل ۳ میبینید، مقایسه کنید.
یاختههای عصبی حسی نسبت به نورون رابط طول بیشتری دارند. اغلب دندریتهای آن نسبت به آکسون بلندتر و هر دو دارای غلاف میلین میباشند.
یاختههای عصبی حرکتی نیز نسبت به نورون رابط طول بیشتری دارند. اغلب آکسون میلین دار است که نسبت به دارینه بدون میلین بلندتر است.
یاختههای عصبی رابط نسبت به یاختههای عصبی حسی و حرکتی کوتاه تر هستند و اغلب آسه و دارینه آنها بدون میلین است.
پیام عصبی چگونه ایجاد میشود؟
پیام عصبی در اثر تغییر مقدار یونها در دو سوی غشای یاختهٔ عصبی به وجود میآید. از آنجا که مقدار یونها در دو سوی غشا، یکسان نیستند، بار الکتریکی دو سوی غشای یاختهٔ عصبی، متفاوت است و در نتیجه بین دو سوی آن، اختلاف پتانسیل الکتریکی وجود دارد. شکل ۴، اندازهگیری این اختلاف پتانسیل را نشان میدهد.
پتانسیل آرامش: وقتی یاختهٔ عصبی فعالیت عصبی ندارد (حالت آرامش)، در دو سوی غشای آن اختلاف پتانسیلی در حدود ۷۰- میلیولت برقرار است (شکل ۵). این اختلاف پتانسیل را پتانسیل آرامش مینامند. چگونه این اختلاف پتانسیل ایجاد میشود؟ برای پاسخ به این پرسش، دربارهٔ یاختههای عصبی باید بیشتر بدانیم.
شکل ۵ـ پتانسیل آرامش. در شکل، یونهای پتاسیم در بیرون و یونهای سدیم در درون یاخته نشان داده نشدهاند.
در حالت آرامش، مقدار یونهای سدیم در بیرون یاخته عصبی زنده از داخل آن بیشتر است و در مقابل، مقدار یونهای پتاسیم درون یاخته، از بیرون آن بیشتر است. در غشای یاختههای عصبی، مولکولهای پروتئینی وجود دارند که به عبور یونهای سدیم و پتاسیم از غشا کمک میکنند.
یکی از این پروتئینها، کانالهای نشتی هستند که یونها میتوانند به روش انتشار تسهیل شده از آنها عبور کنند (شکل ۶-الف). از راه این کانالها، یونهای پتاسیم، خارج و یونهای سدیم به درون یاختهٔ عصبی وارد میشوند. تعداد یونهای پتاسیم خروجی بیشتر از یونهای سدیم ورودی است؛ زیرا غشا به این یون، نفوذپذیری بیشتری دارد.
پمپ سدیم ـ پتاسیم، پروتئین دیگری است که در سال گذشته با آن آشنا شدید. در هر بار فعالیت این پمپ، سه یون سدیم از یاختهٔ عصبی خارج و دو یون پتاسیم وارد آن میشوند. این پمپ از انرژی مولکول ATP استفاده میکند (شکل ۶-ب).
فعالیت ۲
در گروه خود دربارهٔ پرسشهای زیر گفتوگو و نتیجه را به کلاس گزارش کنید.
۱- کار پمپ سدیم – پتاسیم و کانالهای نشتی را با هم مقایسه کنید.
۲- چرا در حالت آرامش، بار مثبت درون یاختههای عصبی از بیرون آنها کمتر است؟
شکل ۶- الف) کانال نشتی که عبور یونهای پتاسیم از آن نشان داده شده است. ب) چگونگی کار پمپ سدیم ـ پتاسیم
پتانسیل عمل: دانستید که در حالت آرامش، بار مثبت درون یاختهٔ عصبی از بیرون آن کمتر است. وقتی یاختهٔ عصبی تحریک میشود، در محل تحریک، اختلاف پتانسیل دو سوی غشای آن به طور ناگهانی تغییر میکند؛ داخل یاخته از بیرون آن، مثبتتر میشود و پس از زمان کوتاهی، اختلاف پتانسیل دو سوی غشا، دوباره به حالت آرامش برمیگردد. این تغییر را پتانسیل عمل مینامند. هنگام پتانسیل عمل، در یاخته عصبی چه اتفاقی میافتد؟
بیشتر بدانید
در دهۀ ۱۹۵۰ دو دانشمند بهنامهای هاجکین وهاکسلی برای بررسی تغییرات الکتریکی غشای یاختهٔ عصبی از آسۀ قطور نرمتن مرکب استفاده کردند. آنان پتانسیل الکتریکی غشای آسه را اندازهگیری و ترکیب شیمیایی درون آسه و اثر یونهای سدیم و پتاسیم بر فعالیتهای الکتریکی آن را نیز بررسی کردند. حاصل کار آنها یافتههای جدیدی دربارۀ عملکرد غشای تحریکپذیر یاختۀ عصبی به دنیای علم عرضه و جایزه نوبل رشته فیزیولوژی ـ پزشکی سال ۱۹۶۳ را نصیب این دانشمندان کرد.
در غشای یاختههای عصبی، پروتئینهایی به نام کانالهای دریچهدار وجود دارند که با تحریک یاختهٔ عصبی باز میشوند و یونها از آنها عبور میکنند. وقتی غشای یاخته تحریک میشود، ابتدا کانالهای دریچهدار سدیمی باز میشوند و یونهای سدیم فراوانی وارد یاخته و بار الکتریکی درون آن، مثبتتر میشود. پس از زمان کوتاهی این کانالها بسته میشوند و کانالهای دریچهدار پتاسیمی باز و یونهای پتاسیم خارج میشوند. این کانالها هم پس از مدت کوتاهی بسته میشوند (شکل ۷). به این ترتیب، دوباره پتانسیل غشا به پتانسیل آرامش (۷۰-) بر میگردد.
فعالیت بیشتر پمپ سدیم – پتاسیم موجب میشود غلظت یونهای سدیم و پتاسیم در دو سوی غشا دوباره به حالت آرامش باز گردد.
شکل ۷ ـ چگونگی ایجاد پتانسیل عمل؛ در شکل یونهای پتاسیم بیرون و یونهای سدیم درون یاخته، نشان داده نشدهاند.
فعالیت ۳
وضعیت کانالهای غشای یاختهٔ عصبی را در ۴ مرحلهٔ شکل ۷ مقایسه کنید.
وقتی پتانسیل عمل در یک نقطه از یاختهٔ عصبی ایجاد میشود، نقطه به نقطه پیش میرود تا به انتهای رشتهٔ عصبی برسد. این جریان را پیام عصبی مینامند (شکل ۸). رشته عصبی آسه یا دارینهٔ بلند است.
شکل ۸- هدایت پیام عصبی
بیشتر بدانید
سرعت هدایت پیام در رشتههای عصبی از ۰/۲m/s در رشتههای نازک بدون میلین تا ۱۲۰m/s در رشتههای میلیندار قطور متفاوت است.
گرههای رانویه چه نقشی دارند؟
هدایت پیام عصبی در رشتههای عصبی میلیندار از رشتههای بدون میلین همقطر سریعتر است؛ در حالی که میلین عایق است و از عبور یونها از غشا جلوگیری میکند. دانستید در یاختههای عصبی میلیندار، گرههای رانویه وجود دارد. در محل این گرهها، میلین وجود ندارد و رشتهٔ عصبی با محیط بیرون از یاخته ارتباط دارد. بنابراین، در این گرهها پتانسیل عمل ایجاد میشود و پیام عصبی درون رشتهٔ عصبی از یک گره به گره دیگر هدایت میشود. در این حالت به نظر میرسد پیام عصبی از یک گره به گره دیگر میجهد. به همین علت، این هدایت را هدایت جهشی مینامند (شکل ۹). در ماهیچههای اسکلتی سرعت ارسال پیام اهمیت زیادی دارد. بنابراین، نورونهای حرکتی آنها میلیندار است. کاهش یا افزایش میزان میلین به بیماری منجر میشود؛ مثلاً در بیماری ام. اس (مالتیپل اسکلروزیس) یاختههای پشتیبانی که در سیستم عصبی مرکزی میلین میسازند، از بین میروند. در نتیجه ارسال پیامهای عصبی به درستی انجام نمیشود. بینایی و حرکت، مختل و فرد دچار بیحسی و لرزش میشود.
شکل ۹- هدایت جهشی در نورون میلیندار
فعالیت ۴
پژوهشگران بر این باورند که در گرههای رانویه، تعداد زیادی کانال دریچهدار وجود دارد ولی در فاصلهٔ بین گرهها، این کانالها وجود ندارند. این موضوع با هدایت جهشی چه ارتباطی دارد؟
یاختههای عصبی، پیام عصبی را منتقل میکنند
دانستید پیام عصبی در طول آسه هدایت میشود تا به پایانهٔ آن برسد. همانطور که در شکل ۱۰ میبینید، یاختههای عصبی به یکدیگر نچسبیدهاند؛ پس چگونه پیام عصبی از یک یاختهٔ عصبی به یاختهٔ دیگر منتقل میشود؟
یاختههای عصبی با یکدیگر ارتباط ویژهای به نام همایه (سیناپس) برقرار میکنند. بین این یاختهها در محل همایه، فضایی به نام فضای همایهای وجود دارد. برای انتقال پیام از یاختهٔ عصبی انتقال دهنده یا یاختهٔ عصبی پیش همایهای، مادهای به نام ناقل عصبی در فضای همایه آزاد میشود. این ماده بر یاختهٔ دریافت کننده، یعنی یاخته پس همایهای اثر میکند. ناقل عصبی در یاختههای عصبی ساخته و درون ریزکیسهها ذخیره میشود. این کیسهها در طول آسه هدایت میشوند تا به پایانهٔ آن برسند. وقتی پیام عصبی به پایانهٔ آسه میرسد، این کیسهها با برونرانی، ناقل را در فضای همایه ترشح میکنند (شکل ۱۰). یاختههای عصبی با یاختههای ماهیچهای نیز همایه دارند و با ارسال پیام موجب انقباض آنها میشوند.
بیشتر بدانید
برخی مواد میتوانند از بازشدن کانالهای دریچهدار سدیمی و در نتیجه هدایت پیام عصبی، جلوگیری کنند. این مواد، بیحسکنندههای موضعی نام دارند.
واژهشناسی
همایه (synapse / سیناپس) هر دو کلمه به معنای به همپیوستن و به هم متصل شدن هستند. همایه از فعل به هم آمدن و در معنای به هم پیوستن ساخته شدهاست.
شکل ۱۰ – الف ) تصویر همایه با میکروسکوپ الکترونی ب ) آزاد شدن ناقل عصبی و اثر آن بر یاختهٔ پس همایهای
ناقل عصبی پس از رسیدن به غشای یاختهٔ پس همایهای، به پروتئینی به نام گیرنده متصل میشود. این پروتئین همچنین کانالی است که با اتصال ناقل عصبی به آن باز میشود. به این ترتیب، ناقل عصبی با تغییر نفوذپذیری غشای یاختهٔ پس همایهای به یونها، پتانسیل الکتریکی این یاخته را تغییر میدهد. براساس اینکه ناقل عصبی تحریککننده یا بازدارنده باشد، یاخته پس همایهای تحریک، یا فعالیت آن مهار میشود.
پس از انتقال پیام، مولکولهای ناقل باقیمانده، باید از فضای همایهای تخلیه شوند تا از انتقال بیش از حد پیام جلوگیری و امکان انتقال پیامهای جدید فراهم شود. این کار با جذب دوبارهٔ ناقل به یاختهٔ پیش همایهای انجام میشود، همچنین آنزیمهایی ناقل عصبی را تجزیه میکنند. تغییر در میزان طبیعی ناقلهای عصبی از دلایل بیماری و اختلال در کار دستگاه عصبی است.
بیشتر بدانید
در بخشهای مختلف دستگاه عصبی، مواد گوناگونی بهعنوان ناقل عصبی فعالیت میکنند. دوپامین، سروتونین، هیـستامیـن، آمـینواسـیدهایی مانند گاما آمینو بوتریک اسید، گلوتامات، گلایسین و گاز نیتریک اکساید از این موادند. معمولاً گاماآمینوبوتریک اسید و گلایسین، مهارکننده و گلوتامات تحریککنندهاند.
بیشتر بدانید
رعشه (پارکینسون): در این بیماری، یاختههای بخشی از مغز که ناقل عصبی دوپامین ترشح میکنند، تخریب میشوند. در نتیجه ماهیچههای بدن سفت و حرکات کند میشود؛ دست و پای فرد در حالت استراحت لرزش دارند. برای بهبود اختلالهای حرکتی این بیماری، دارویی تجویز میکنند که در مغز به ناقل عصبی دوپامین تبدیل میشود.
آلزایمر، بیماری آلزایمر یک نوع اختلال پیشرونده، تحلیلبرنده و کشندهٔ مغز است که به زوال عقل و ناتوانی فرد در انجام فعالیتهای روزانه منجر میشود. در این بیماری، یاختههای عصبی مغز بر اثر تجمع نوعی پروتئین تخریب میشوند و میزان ناقل عصبی استیل کولین کاهش مییابد. فراموشی، ناتوانی در تکلم، اختلال در حس به ویژه در بینایی و راه رفتن، از عوارض بیماری آلزایمر است. با پیشرفت بیماری، فرد نیازمند مراقبت مداوم خواهد بود. تجویز دارو میتواند پیشرفت بیماری را آهسته کند. فعالیت بدنی و ورزش منظم، تغذیه سالم، معاشرت با دیگران، فعالیتهای فکری مانند حفظ کردن شعر، آموختن یک زبان جدید به پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک میکند.
ثبت نوار مغزی (الکتروآنسفالوگرافی): فعالیت الکتریکی مغز را میتوان با دستگاه الکتروآنسفالوگراف ثبت و بررسی کرد. الکترودهای دستگاه را به پوست سر متصل میکنند. جریان الکتریکی مغز به شکل منحنیهای نوار مغز (الکتروآنسفالوگرام) روی نوار کاغذی، یا صفحه نمایش دستگاه ثبت میشود. متخصصان از این منحنیها برای بررسی فعالیتهای مغز و تشخیص بیماریهای آن استفاده میکنند.
» فایل word «گفتار یاختههای بافت عصبی»
» فایل pdf «گفتار یاختههای بافت عصبی»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی