شعار «نه شرقی، نه غربی» چه موقع «چه شرقی و چه غربی» است؟

حضرت جوادی آملی به شعار اساسی «نه شرقی، نه غربی» در نظام جمهوری اسلامی اشاره کرد و افزود: شعار نه شرقی و نه غربی که شعار عمومی در نظام جمهوری اسلامی است شعاری مربوط به استقلال کشور است اما شعار علمی خواص در بخشهای علمی و تحقیقی باید شعار «چه شرقی و چه غربی» باشد یعنی دین میگوید حرف علمی و منطقی را باید از هر کجا شنیدید بپذیرید. در بحث استقلال نه شرقی و نه غربی کاملا درست است اما وقتی انسان اهل فهم و استدلال شد میگوید چه شرقی و چه غربی و به این منظور باید راه صدور و ورود مسایل علمی کاملا باز باشد.
تأکید آیتالله جوادیآملی بر اسلامی شدن دانشگاهها
آیتالله جوادیآملی در سخنانی با اشاره به لزوم مراقبت دائم علما و دانشمندان در برابر ماهیت تکاثری علم، گفت: همه ما محتاج یک راهنمای دائمی هستیم، علما و دانشمندان باید دائما مراقب باشند چرا که علم خوی سرکشی دارد، علم قبل از اینکه ما را به سمت کوثر هدایت کند خود داعیه تکاثری دارد لذا باید مراقب باشیم تا گرفتار علم خود نشویم.
وی با بیان اینکه این مراقبت دائمی از دو طریق ممکن است، اظهار داشت: اول از طریق خواندن اذکار و ادعیه، که این مسیر مقدور همه افراد نیست و دیگر وارد شدن به رشتهای علمی است که این مراقبت دائمی همراه و لازم و ملزوم آن رشته علمی باشد.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه باید به همه علوم صبغه دینی بدهیم تا در سایه علوم دینی مراقبت از هوای نفس دائما همراه ما باشد، تصریح کرد: از این رو باید دانشگاه اسلامی شود و اسلامی شدن دانشگاه به اسلامی شدن دانش است.وی با بیان این نکته که داشتن علم غیردینی اساسا فرض ندارد، بیان کرد: اینکه علم دینی هست یا نه مسئلهای است که باید فلسفه به آن پاسخ بدهد چرا که فلسفه درباره همه هستی بحث میکند؛ اگر فلسفه، فلسفه الهی باشد اثبات خواهد کرد که همه علوم یا درباره نقل خداوند و یا درباره فعل خداوند هستند لذا همه علوم به عبارتی دینی خواهند بود. آیتالله جوادی آملی تاکید کرد: تزریق این نگرش به تار و پود همه علوم میتواند دانشپژوهان و اساتید را در بستری قرار دهد که با فراگیری علم دینی، مراقبت دائم از هوای نفس نیز داشته باشند.
وی وجود فلسفه الهی و باور به آن را لازمه تولید دانش اسلامی و داشتن دانشگاه اسلامی دانست و افزود: باید در سایه قرآن و آموزههای اهل بیت (ع) به این مهم صورت بگیرد.
برای اسلامی شدن دانشگاه ها باید موضوع مسئله را خوب تحقیق کرد
جوادی آملی گفت: تلاش همه ما این است که نظام اسلامی در همه مظاهرش اسلامی باشد و دانشگاه ها از بهترین و مهمترین مظاهر این نظام است برای اسلامی شدن دانشگاهها باید موضوع مسئله را خوب تحقیق کرد شما کارتان کارهای علمی است مستحضر هستید که یک دانشمند زمانی موفق است که صورت مسئله را خوب تحلیل کند و بفهمد صورت مسئله چیست و بهترین راه برای تحقیق یک مسئله روشن شدن مسئله است و یک مسئله را می توان از هشت راه حل کرد پس اصل مسئله آن است که بفهمد درباره چه چیزی صحبت می کند. مسئله دوم این است که اسلامی شدن دانشگاه ها چیست؟ خیلی ها بر این فرض هستند که با درست کردن مسجد در دانشگاه ها و جدا کردن پسر و دختر دانشگاه اسلامی می شود اما مسئله این است که دانشگاهها باید از ریشه اسلامی شود و دانشجوی اسلامی از دانشگاه ها فارغ التحصیل شوند.
خیلی زیبا بود