گوارش و جذب مواد؛ جذب مواد و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش؛ زیست
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۱۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار جذب مواد و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش
مواد مغذی برای رسیدن به یاختههای بدن باید از یاختههای بافت پوششی لولهٔ گوارش عبور کنند و وارد محیط داخلی شوند. ورود مواد به محیط داخلی بدن، جذب نام دارد. خون، لنف و مایع بین یاختهای محیط داخلی را تشکیل میدهند. در دهان و معده، جذب اندک است و جذب اصلی در رودهٔ باریک انجام میشود.
جذب مواد در رودهٔ باریک
پس از گوارش در فضای رودهٔ باریک، مولکولهای گوناگونی وجود دارند که باید از غشای یاختههای پوششی دیوارهٔ روده بگذرند و به این یاختهها و پس از آن به محیط داخلی وارد شوند.
در دیوارهٔ داخلی روده، چینهای حلقوی وجود دارند؛ روی این چینها، پرزهای فراوانی دیده میشوند. غشای یاختههای پوششی رودهٔ باریک نیز در سمت فضای روده، چین خورده است. به این چینهای میکروسکوپی، ریزپرز میگویند. مجموعهٔ چینها، پرزها و ریزپرزها سطح داخلی رودهٔ باریک را که در تماس با کیموس است چندین برابر افزایش میدهند. در بیماری سلیاک بر اثر پروتئین گلوتن (که در گندم و جو وجود دارد) یاختههای روده تخریب میشوند و ریزپرزها و حتی پرزها از بین میروند. در نتیجه، سطح جذب مواد، کاهش شدیدی پیدا میکند و بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن جذب نمیشوند.
بیشتر بدانید
ابوالقاسم خلف ابن العباس زهراوی نخستین کسی بود که از نخهای تهیه شده از رودهٔ جانوران، برای جراحی استفاده کرد. این نخ تنها مادهٔ طبیعی است که بدن آن را میپذیرد و در بدن تجزیه میشود. ابوالحسن احمد بن محمد طَبَری، پزشک و دانشمند ایرانی سده چهارم هجری و مؤلف کتاب (المعالجات البقراطیه) برای اوّلین بار در تاریخ پزشکی، برای شستوشوی معدهٔ افرادی که دچار مسمومیت میشدند، از لوله استفاده کرد.
شکل۱۳ـالف) پرز، ب) چینهای حلقوی
مواد گوناگون به روشهای متفاوتی که در فصل قبل خواندید، از یاختههای پوششی هر پرز عبور میکنند و به شبکهٔ مویرگی درون پرز و سپس جریان خون وارد میشوند. همانطور که در شکل ۱۳-الف میبینید، در هر پرز، مویرگ بستهٔ لنفی نیز وجود دارد. لنف از آب و ترکیبات دیگر تشکیل شده و در رگهای لنفی جریان دارد. مولکولهای حاصل از گوارش لیپیدها به مویرگ لنفی و سپس به خون وارد میشوند (در فصل دستگاه گردش مواد در بدن، با ساختار مویرگ خونی و لنفی بیشتر آشنا میشوید). این مولکولها در کبد یا بافت چربی ذخیره میشوند. در کبد از این لیپیدها، مولکولهای لیپوپروتئین (ترکیب لیپید و پروتئین) ساخته میشود.
گروهی از لیپوپروتئینها کلسترول زیادی دارند و به آنها لیپوپروتئین کمچگال (LDL) میگویند. در گروهی دیگر، پروتئین از کلسترول بیشتر است که لیپوپروتئین پرچگال (HDL) نام دارند. زیاد بودن لیپوپروتئین پرچگال نسبت به کمچگال، احتمال رسوب کلسترول در دیوارهٔ سرخرگها را کاهش میدهد. چاقی، کمتحرکی و مصرف بیش از حد کلسترول، میزان لیپوپروتئینهای کمچگال را افزایش میدهد.
واژهشناسی
خلاصه واژههای لیپوپروتئین کمچگال و لیپوپروتئین پرچگال از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی به ترتیب «لیپوک» و «لیپوپ» اعلام شده است.
فعّالیت ۵
یک برگهٔ آزمایش خون را که مواد موجود خون در آن ثبت شده است، بررسی کنید. میزان طبیعی لیپوپروتئین پرچگال (HDL)، لیپوپروتئین کمچگال (LDL)، نسبت HDL/LDL و تریگلیسرید در خون چقدر است؟
رودهٔ بزرگ و دفع
ابتدای رودهٔ بزرگ رودهٔ کور نام دارد. رودهٔ کور به آپاندیس ختم میشود. ادامهٔ رودهٔ بزرگ از کولون بالارو، کولون افقی و کولون پایینرو، تشکیل شده است. رودهٔ بزرگ، پرز ندارد و یاختههای پوششی مخاط آن، مادهٔ مخاطی ترشح میکنند ولی آنزیم گوارشی ترشح نمیکنند. بعد از روده بزرگ، راست روده قرار دارد. در انتهای راستروده، بندارههای داخلی (ماهیچهٔ صاف) و خارجی (ماهیچهٔ مخطط) قرار دارند (شکل ۱۴).
مواد جذب نشده و گوارش نیافته، یاختههای مرده و باقیمانده شیرههای گوارشی، وارد رودهٔ بزرگ میشوند. رودهٔ بزرگ، آب و یونها را جذب میکند؛ در نتیجه، مدفوع به شکل جامد در میآید. حرکات رودهٔ بزرگ، آهسته انجام میشوند. مدفوع به راست روده وارد و سرانجام دفع به صورت ارادی انجام میشود.
شکل ۱۴- بخشهای انتهایی لولهٔ گوارش
گردش خون دستگاه گوارش
خونِ بخشهایی از دستگاه گوارش به طور مستقیم به قلب برنمیگردد؛ بلکه از راه سیاهرگ باب، ابتدا به کبد و سپس از راه سیاهرگهای دیگر به قلب میرود (شکل ۱۵). پس از خوردن غذا، میزان جریان خون دستگاه گوارش افزایش مییابد تا نیاز آن برای فعّالیت بیشتر تأمین شود و مواد مغذی جذب شده، به کبد منتقل شوند. در کبد، از مواد جذب شده، گلیکوژن و پروتئین ساخته میشود و موادی مانند آهن و برخی ویتامینها نیز در آن ذخیره میشوند.
شکل ۱۵- سیاهرگ باب و فوق کبدی
تنظیم فرایندهای گوارشی
دستگاه گوارش یک مرحله خاموشی نسبی (فاصله بین خوردن وعدههای غذایی) و یک مرحله فعّالیت شدید (بعد از ورود غذا) دارد. این دستگاه باید به ورود غذا پاسخ مناسبی بدهد؛ یعنی شیرههای گوارشی به موقع و به اندازهٔ کافی ترشح و حرکات لولهٔ گوارش به موقع انجام شوند تا غذا را با شیرهها مخلوط کند و در طول لوله با سرعت مناسب حرکت دهد. فعّالیت بخشهای دیگر بدن از جمله گردش خون نیز باید با فعالیت دستگاه گوارش هماهنگ باشد. فعّالیت دستگاه گوارش را مانند بخشهای دیگر بدن، دستگاههای عصبی و هورمونی تنظیم میکنند.
تنظیم عصبی دستگاه گوارش را بخشی از دستگاه عصبی به نام دستگاه عصبی خودمختار انجام میدهد. فعّالیت این دستگاه، ناخودآگاه است؛ مثلاً وقتی به غذا فکر کنیم، بزاق ترشح میشود. با فعّالیت دستگاه عصبی خودمختار، پیام عصبی به غدههای بزاقی میرسد و بزاق ترشح میشود. دیدن غذا و بوی آن نیز باعث افزایش ترشح بزاق میشوند.
انجام فعّالیتهای گوارشی با فعّالیتهای بخشهای دیگر بدن نیز باید هماهنگ شود. مثلاً هنگام بلع و عبور غذا از حلق، مرکز بلع در بصلالنخاع، فعّالیت مرکز تنفس را که در نزدیک آن قرار دارد، مهار میکند؛ در نتیجه، نای بسته و تنفس برای زمانی کوتاه، متوقف میشود.
همانطور که در ساختار لولهٔ گوارش دیدیم، در دیوارهٔ این لوله (از مری تا مخرج) شبکههای یاختههای عصبی، وجود دارند (شکل ۱۶). این شبکهها که شبکههای عصبی رودهای نامیده میشوند، تحرک و ترشح را در لولهٔ گوارش، تنظیم میکنند. شبکههای عصبی رودهای میتوانند مستقل از دستگاه عصبی خودمختار، فعّالیت کنند. اما دستگاه عصبی خودمختار با آنها ارتباط دارد و بر عملکرد آنها تأثیر میگذارد.
در بخشهای مختلف معده و روده، یاختههایی وجود دارند که هورمون میسازند. این هورمونها به خون میریزند و همراه با دستگاه عصبی، فعّالیتهای دستگاه گوارش را تنظیم میکنند. سکرتین و گاسترین از این هورمونها هستند. سکرتین، از دوازدهه به خون ترشح میشود و با اثر بر لوزالمعده موجب میشود ترشح بیکربنات افزایش یابد. گاسترین از معده ترشح و باعث افزایش ترشح اسید معده و پپسینوژن میشود.
شکل ۱۶- شبکههای یاختههای عصبی لولۀ گوارش در زیر مخاط و لایۀ ماهیچهای
بیشتر بدانید
سکرتین به معنی مادهٔ ترشح شده است. سکرتین نخستین هورمون کشف شده است.
گاسترین: گاستر واژهای یونانی به معنی معده است و گاسترین به معنای مادهای است که معده آن را ترشح میکند.
وزن مناسب
از دلایل چاقی در جوامع امروزی، استفاده از غذاهای پر انرژی (غذاهای پرچرب و شیرین)، عوامل روانی مانند غذا خوردن برای رهایی از تنش و شیوه زندگی کمتحرک است. البته چاقی در برخی از افراد به ژنها مربوط است. چاقی، سلامت فرد را به خطر میاندازد و احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، انواعی از سرطان، تنگ شدن سرخرگها، سکتهٔ قلبی و مغزی را افزایش میدهد.
از سوی دیگر، افرادی که کمتر از نیاز غذا میخورند و در نتیجه، لاغر میشوند به علت کاهش دریافت مواد مغذی دچار مشکلاتی مانند کمخونی و کاهش استحکام استخوانها میشوند. تبلیغات و فشار اجتماعی در تمایل افراد به کاهش وزن بیش از حد نقش دارد.
برای تعیین وزن مناسب، از شاخص تودهٔ بدنی استفاده میکنند. این شاخص از رابطهٔ زیر محاسبه میشود:
شاخص تودهٔ بدنی کمتر از ۱۹، نشان دهنده کمبود وزن و بیشتر از ۳۰ به معنی چاقی است. اگر این شاخص بین ۱۹ تا ۲۵ باشد، نشان دهندهٔ وزن مناسب و بین ۲۵ تا ۳۰ به معنی داشتن وزن اضافه است.
تعیین وزن مناسب بر اساس شاخص تودهٔ بدنی برای افراد بیشتر از بیست سال است. از آنجا که افراد کمتر از بیست سال در سن رشد قرار دارند، برای بررسی مناسب بودن وزن این افراد، شاخص تودهٔ بدنی آنها را با افراد همسن و همجنس، مقایسه میکنند. البته وزن هر فرد به تراکم استخوان، مقدار بافت ماهیچه و چربی بدن او بستگی دارد. بنابراین فقط افراد متخصص میتوانند دربارهٔ مناسب بودن وزن فرد، قضاوت کنند.
فعّالیت ۶
ذخیرهٔ بیش از اندازه چربی در کبد موجب بیماری «کبد چرب» میشود. چگونه میتوان از این بیماری پیشگیری کرد؟ در این باره اطلاعاتی جمع آوری کنید و به کلاس ارائه دهید.
بیشتر بدانید
با استفاده از نمودارها و جدول زیر میتوان مشخص کرد آیا افراد بین ۱۴ تا ۲۰ سال اضافه وزن یا چاقی احتمالی دارند یا نه. اما برای بررسی دقیق موضوع باید به متخصص مراجعه کرد.
جدول درصد نمایه تودهٔ بدنی برای افراد کمتر از ۲۰ سال، براساس نمودار روبهرو
» فایل word «گفتار جذب مواد و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش»
» فایل pdf «گفتار جذب مواد و تنظیم فعالیت دستگاه گوارش»
کتاب زیست شناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی
سلام و درود خدمت استاد گرانقدر
سپاس فراوان از زحمات شما 🌹
سلامت باشید 🌹🙏💫