هورمونها و دستگاه درونریز؛ پیک شیمیایی: هورمون و انتقال دهنده عصبی

سلولهای غده تیروئید در حال ترشح هورمون
هورمونها و دستگاه درونریز
رشد، تنظیم سوخت و ساز بدن، تنظیم قند خون و واکنش در برابر ترس، فعالیتهایی از بدن هستند که هورمونها آنها را تنظیم میکنند. هورمونها موادی هستند که سلولهای خاصی آنها را به درون خون ترشح میکنند، تا فعالیت سلولهای دیگری را در بدن تنظیم کنند. سلولهایی که تحت تأثیر هورمون قرار میگیرند، سلولهای هدف نامیده میشوند.
برای اینکه بدن بتواند عملکرد مناسب داشته باشد، همواره بافتها و اندامهای گوناگون آن باید در حال فعالیت و هماهنگی با یکدیگر باشد. کار هورمونها هماهنگ کردن این فعالیتها با یکدیگر است. چهار عمل اصلی هورمونها عبارتاند از:
۱- تنظیم فرایندهای مختلف، از قبیل رشد، نمو، رفتار و تولید مثل،
۲- ایجاد هماهنگی بین تولید، مصرف و ذخیره انرژی،
۳- حفظ حالت پایدار بدن، مانند ثابت نگه داشتن مقدار آب و نمکهای مختلف درون بدن،
۴- وادار کردن بدن به انجام واکنش در برابر محرکها، مانند ستیز و گریز.
شکل ۱- هورمونها و تنظیم. کارهای پیچیدهای، مانند تنظیم أب و دمای بدن، به هماهنگی نیاز دارد. بخش مهمی از این هماهنگی بر عهده هورمونهاست.
هورمونها بعد از آنکه ترشح میشوند، از طریق جریان خون خود را به سلولهای هدف میرسانند. امروزه موادی یافت شدهاند که بدون ورود به جریان خون، روی سلولهای مجاور خود اثر میکنند. هر چند این مواد هم به عنوان پیک شیمیایی عمل میکنند و بر عملکرد سلولها تأثیر میگذارند، اما معمولاً به آنها هورمون گفته نمیشود، انتقال دهندههای عصبی از این نوعاند.
دستوری که هورمون به سلول هدف میدهد، هم بستگی به نوع هورمون و هم بستگی به سلول هدف دارد. مثلاً، ممکن است یک هورمون بر سلول خاصی اثر کند و آن را وا دارد پروتئینی ویژه را بسازد و یا آنزیم خاصی را فعال کند. همان هورمون ممکن است بر سلول دیگری اثر کند و سبب تغییر نفوذپذیری غشای آن سلول شود، یا سلول را به ترشح هورمون دیگری وادار کند. بعضی هورمونها میتواند سبب تحریک سلولهای عصبی یا ماهیچهای شوند.
هورمونها در اندامها و بافتهای خاصی ساخته میشوند.
غده، اندامی است که سلولهای آن موادی از خود ترشح میکنند. غده درونریز اندامی است که کار اصلی آن ترشح هورمون است. علاوه بر غدههای درونریز، بعضی دیگر از اندامهای بدن ضمن انجام کارهای خاص خود، ترشح هورمون را نیز به عنوان یکی از وظایف فرعی، انجام میدهند. نمونه این اندامها عبارتاند از: مغز، معده، روده باریک و کلیه. در این اندامها، ترشح هورمون به عهده سلولهای خاصی (سلولهای درونریز) است. پژوهشهای جدید ممکن است سلولهای درونریز جدیدی را در اندامهای مختلف بدن آشکار کنند.
به مجموعه غدهها و سلولهای درونریز بدن، دستگاه درونریز گفته میشود. قسمتهای اصلی دستگاه درونریز در شکل ۲ نشان داده شده است. دستگاه درونریز، با آزاد کردن هورمونهای مختلف به صورت هماهنگ، تنظیم بسیاری از اعمال بدن پانکراس را به عهده دارد.
شکل ۲- غدههای درونریز بدن
غده برونریز، به غدهای گفته میشود که مواد خاصی به درون ساختارهای لوله مانند خود که مجرا نامیده میشوند، ترشح میکند. مجرا، ماده ترشح شده را به قسمتهای خاصی از درون یا بیرون بدن هدایت میکند (شکل ۳). غدههای عرق، غدههای بزاقی و غدههای ترشح کننده آنزیمهای گوارشی نمونههایی از غدههای برونریز هستند. پانکراس، غدهای است که هم قسمت درونریز دارد و هم دارای قسمت برونریز است. قسمت برونریز پانکراس، بیکربنات و آنزیمهای گوارشی را میسازد و از طریق مجراهای خاصی آنها را به روده باریک میرساند. قسمت درونریز پانکراس دو هورمون به نام انسولین و گلوکاگون میسازد که هر دو در تنظیم مقدار قند خون دخالت دارند.
شکل ۳- غده درونریز و برونریز
هورمونها و انتقال دهندههای عصبی، پیکهای شیمیایی هستند: میدانیم که علاوه بر دستگاه درونریز، دستگاه عصبی هم وظیفه هماهنگی فعالیتهای بدن را به عهده دارد. این دو دستگاه پیکهای شیمیایی متفاوتی دارند. پیکهای شیمیایی دستگاه عصبی، انتقال دهنده عصبی نامیده میشوند، در حالی که به پیکهای شیمیایی دستگاه درونریز، هورمون گفته میشود. باید دانست بعضی از سلولهای عصبی میتوانند برخی هورمونها را نیز تولید کنند؛ و نیز بعضی از مواد شیمیایی، هم به عنوان هورمون در دستگاه درونریز و هم به عنوان انتقال دهنده عصبی در دستگاه عصبی فعالیت دارند. مثلاً، اپی نفرین در بعضی جاها نقش هورمونی دارد و در برخی موارد به عنوان انتقال دهنده عصبی عمل میکند. وقتی این ماده از یک سلول عصبی ترشح میشود، سبب انتقال پیام عصبی بین نورونها میشود و هنگامی که از غده فوق کلیه ترشح میشود، به عنوان یک هورمون عمل میکند و فرد را برای حالت ستیز یا گریز آماده میکند.
تفاوت دیگر میان دستگاه درونریز و دستگاه عصبی در این مورد، آن است که انتقال دهندههای عصبی، پیکهایی هستند که عمل سریع و عمر کوتاه دارند؛ در حالی که هورمونها معمولاً اثرات کندتر و طولانیتری ایجاد میکنند .
انتقال دهندههای عصبی از نورونها آزاد میشوند و پس از عبور از فضای سیناپسی به سلولهای پس سیناپسی مجاور میرسند؛ در حالی که هورمونها از سلولهای درونریز به مایع میان بافتی میریزند و به دنبال آن وارد جریان خون میشوند تا سرانجام خود را به سلولهای هدف برسانند.
بیشتر بدانید
مواد شبه هورمونی
در بدن انسان علاوه بر هورمونها مواد دیگری موجودند که فعالیتهای سلولی را تنظیم میکنند این مواد جزء هورمونها محسوب نمیشوند، زیرا وارد جریان خون نمیشوند اما از نظر عملکرد شبیه هورمونها هستند دو دسته مهم از این مواد عبارتاند از: الف- موادی که ساختار پپتیدی دارند و از مغز و اعصاب ترشح میشوند و به پپتید عصبی معروفاند و ب – موادی به نام پروستاگلاندین که از اکثر سلولها ترشح میشوند
پپتیدهای عصبی شامل چند گروه هستند اِنکفالینها گروهی از پپتیدهای عصبی هستند که پیام درد را قبل از رسیدن به مغز مهار میکنند اندورفینها گروه دیگری از پپتیدهای عصبی هستند که به نظر میرسد در تنظیم احساسات دخالت دارند و نیز سبب کاهش درد و تأثیر بر رفتار تولید مثلی میشوند پپتیدهای عصبی بر بسیاری از سلولهایی که مجاور سلول عصبی ترشح کننده آن قرار دارند، تأثیر میگذارند
پروستاگلاندین ها که از نظر ساختاری شبیه اسیدهای چرب هستند، اعمال مختلفی بر عهده دارند این مواد در بافتهای آسیب دیده تجمع مییابند بیش از ده نوع پروستاگلاندین شناسایی شده است بعضی از آنها سبب انقباض ماهیچههای صاف دیواره رگها و در نتیجه تنگی رگ میشوند و تنگی رگ به نوبه خود سبب افزایش فشار خون میشود بعضی دیگر از پروستاگلاندین ها سبب گشاد شدن رگها و ایجاد التهاب میشوند بعضی از سردردها ممکن است در اثر گشاد شدن رگها و فشار دیواره آنها به اعصاب موجود در مغز ایجاد شوند داروهایی مانند آسپیرین، با مهار تولید پروستاگلاندین سبب کاهش التهاب و کاهش سردرد میشوند.
خودآزمایی
۱- چهار عمل اصلی هورمونها را در هماهنگی فعالیتهای بدن، شرح دهید
۲- کارهای پیکهای شیمیایی غدههای درونریز و پیکهای شیمیایی دستگاه عصبی را با یکدیگر مقایسه کنید.