آغازیان و سلامتی؛ چرخه زندگی پلاسمودیوم؛ درمان و پیشگیری از مالاریا

آغازیان و سلامتی
یکی از بزرگترین تأثیراتی که آغازیان بر انسان دارند، اثر بیماریزایی آنهاست. این اثر را میتوان از نقطه نظر بیماری و درد، مرگ و هزینههای پیشگیری و درمان بیماریها بررسی کرد. بعضی از بیماریهایی که توسط آغازیان ایجاد میشوند، عبارتاند از: مالاریا، توکسوپلاسموز و اسهال خونی آمیبی.
آغازیان میتوانند از طریق بیمار کردن دامهای اهلی نیز بر انسان تأثیر بگذارند. هزینه درمان دامهای بیمار بر مشتری تحمیل میشود، چون او باید بهای بیشتری برای خریدن گوشت بپردازد.
آغازیان مفید: آغازیان همزیست در لوله گوارشی انسان و نیز لوله گوارشی جانورانی که انسان از آنها تغذیه میکند، زندگی میکنند. گاو، بدون کمک آغازیان موجود در لوله گوارش خود، نمیتواند سلولزی را که میخورد، تجزیه کند.
پلانکتونهای اقیانوسها، به تقویت زنجیره غذایی کمک میکنند. آغازیان، بزرگترین گروه فتوسنتز کننده کره زمین هستند. چون همه ما از اکسیژن تنفس میکنیم. همه ما از این گاز که آغازیان تولید کردهاند، بهره میجوییم. بسیاری از آغازیان، جزء تجزیه کنندگاناند و بنابراین به بازگردانی مواد شیمیایی مهم، مثل نیتروژن، کربن و فسفر به محیط کمک میکنند.
مالاریا را چندین گونه از پلاسمودیومها تولید میکنند.
مالاریا یکی از مهلکترین بیماریهای انسانی است. در هر سال، حدود سه میلیون نفر- که عمدتاً کودک هستند- به علت دسترسی نداشتن به دارو و درمان بر اثر این بیماری میمیرند. علایم مالاریا عبارتند از: لرز شدید، تب، عرق و عطش شدید. قربانیان این بیماری بر اثر کم خونی، نارسایی کلیه و کبد و آسیبهای مغزی جان میبازند.
چرخه زندگی عامل مالاریا: مالاریا به وسیله چندین گونه جاندار که پلاسمودیوم نامیده میشوند، تولید میشود و با نیش پشه مخصوصی انتشار مییابد. در چرخه زندگی پلاسمودیوم پنج مرحله دیده میشود (شکل ۱). وقتی که پشه آلوده، انسانی را نیش می زند تا از خون او تغذیه کند، ابتدا مقداری از بزاق خود را که حاوی مادهای برای جلوگیری از انعقاد خون است، تزریق میکند. اگر آن پشه آلوده به پلاسمودیوم باشد، آن گاه همراه با بزاق آن، پلاسمودیومها وارد خون انسان میشوند.
در این مرحله، پلاسمودیومهای آلوده کننده، اسپوروزوئیت نامیده میشوند. اسپوروزوئیت ها، جگر را آلوده میکنند. در جگر، اسپوروزوئیت ها به سرعت تقسیم میشوند و میلیونها سلول را که هر یک مروزوئیت نام دارند، پدید میآورند. مروزوئیت ها گلبولهای قرمز خون را آلوده میکنند و در آن جا به سرعت تقسیم میشوند. طی حدود ۴۸ ساعت گلبول قرمز میترکد و مروزوئیت ها و مواد سمی آزاد میشوند. این رویداد منجر به بروز تب و لرز میشود که از مشخصات مالاریاست. این چرخه هر ۴۸ تا ۷۲ ساعت (برحسب نوع گونه آلوده کننده) تکرار میشود.
در مرحله بعد، بعضی از مروزوئیت های موجود در خون به گامتوسیت نمو مییابند. گامتوسیت ها بعد از آن که به وسیله پشه خورده شدند، ابتدا به گامت و سپس به زیگوت تبدیل میشوند. در نهایت تعداد زیادی اسپوروزوئیت تشکیل میشود که به غدد بزاقی پشه میروند. انگل مالاریا قبل از آن که بتواند انسان دیگری را آلوده کند باید در بدن پشه بالغ شود.
۱- وقتی پشه ألوده، انسان را نیش می زند، اسپوروزوئیت ها را به خون او تزریق میکند.
۲- اسپوروزوئیت ها، سلولهای جگر را آلوده میکنند و به مروزوئیت نمو مییابند.
۳- مروزوئیت ها سلولهای قرمز خون را آلوده میسازند، در آنجا تکثیر مییابند و سلولهای قرمز دیگر را آلوده میکنند.
۴- بعضی از مروزوئیت ها به گامتوسیت نمو مییابند. وقتی پشه انسان آلودهای را نیش می زند، گامنوسیت ها به بدن پشه منتقل میشوند.
۵- گامتوسیت ها درون بدن پشه به گامت تبدیل و به یکدیگر ملحق میشوند و زیگوت را تشکیل میدهند. از تقسیم زیگوت اسپوروزوئیت ها تشکیل میشوند.
شکل ۱- چرخه زندگی پلاسمودیوم. پلاسمودیوم چرخه زندگی پیچیدهای دارد که پشه و انسان را در بر میگیرد.
درمان و پیشگیری از مالاریا: در اواسط قرن هفدهم، ماده شیمیایی کینین که از پوست نوعی درخت گرفته میشد، کشف شد و به عنوان مادهای برای درمان مالاریا مورد استفاده قرار گرفت. مشتقات کینین هم اکنون نیز در درمان مالاریا استفاده میشود. کنترل مالاریا از طریق کاهش اندازه جمعیت پشهها قابل اجراست. این امر با کمک پاشیدن حشره کش ها و زدودن محلهای زاد و ولد پشه ناقل مالاریا با با وارد کردن جانورانی که از لارو این پشه تغذیه میکنند انجام میشود.
خودآزمایی
۱- به طور خلاصه بیان کنید که آغازیان چگونه بر سلامتی انسان اثر میگذارند (دو راه را نام ببرید).
۲- مالاریا چگونه منتشر میشود؟
۳- کنترل مالاریا چگونه ممکن است؟
تفکر نقادانه
بعضی از دانشمندان بیان میدارند که رابطه بین بعضی از آغازیانی انگل با میزبان آنها مثل رابطه اندامکهای سلولی و سلول است که در نظریه «درون همزیستی» خواندید. نظر شما در این باره چیست؟
بیشتر بدانید
ساختن واکسن مالاریا
تب بالای °C ۴۰ و لرز شدید، از علایم مالاریاست. مالاریا در هر سال، حدود سه میلیون قربانی میگیرد. در سالهای اخیر، انگل مالاریا نسبت به داروهای متعارفی که از آنها برای درمان مالاریا استفاده میشوند، روند مقاوم شدن را پیش گرفته است. بنابراین، انتشار جهانی مالاریا و مقاوم شدن انگل آن، دانشمندان را نگران ساخته است. از این رو آنان به فکر تهیه واکسنی علیه بیماری مالاریا هستند.
واکسن مالاریا
برای آنکه واکسن بر علیه انگل کار کند، باید بتواند دستگاه ایمنی بدن را برای شناسایی و حمله به مولکولهای سطحی انگل، تحریک کند. اما پلاسمودیوم، مراحل مختلفی را در بدن انسان طی میکند و در هر مرحله ممکن است مولکولهای سطحی متفاوتی داشته باشد. بنابراین، دستگاه ایمنی ممکن است بر اثر تحریک واکسن، فقط به یکی از این مراحل حمله کند. اگر فقط چند انگل زنده بمانند، تعداد زیادی انگل جدید تولید خواهد شد. مشکل دوم این است که پلاسمودیوم بیشتر عمر خود را درون سلولهای جگر و گلبولهای قرمز طی میکنند و بنابراین دستگاه ایمنی قادر به یافتن آنها نیست.
رویکرد فعلی
دانشمندان پروتئینهای سطحی اسپوروزوئیت و مروزوئیت را شناسایی کردهاند و قادرند که آنها را در مقادیر انبوه تولید کنند. آنان بر این امیدند که تزریق این پروتئینها به افراد داوطلب، به دستگاه ایمنی آنان فرصت شناسایی این پروتئینها را خواهد داد و دستگاه ایمنی آنان خواهد توانست خود را برای مقابله با آلودگی آماده کند. اگر این افراد بعدها تحت نیش پشه قرار گیرند، دستگاه ایمنی قادر خواهد بود پلاسمودیوم را قبل از آنکه وارد سلولهای جگر شود، نابود کند.
تلاشهای فراگیر جهانی در راه تهیه واکسن مالاریا، تا به امروز با شکست مواجه شدهاند و فقط در پارهای از موارد، موفقیتهایی در بعضی از مراحل کار حاصل شده است اما دانشمندان به خوبی میدانند که در راه پژوهش، باید صبور بود و بنابراین سرسختانه به فعالیت خود برای یافتن واکسن مؤثری بر علیه مالاریا ادامه میدهند.
– چرا ساختن واکسن مالاریای مؤثر بسیار مشکل است؟
– اگر پشه ناقل مالاریا آب و هوای گرم را ترجیح میدهد، نتیجه¬گیری کنید که اگر اثر گلخانهای معکوس نبود، شیوع مالاریا در جهان به چه صورت میشد؟
فعالیت
درک و کاربرد مفاهیم
نقشهای مفهومی برای آغازیان بسازید و سعی کنید در آن موارد زیر را بگنجانید:
جلبک قرمز، مالاریا، آغازی، کپک مخاطی، اتوتروفها، گیاهان، بیماریها، هتروتروفها و جانوران. اگر لازم بود موارد دیگر را نیز اضافه کنید.
فعالیت
تفسیر نمودارها: نمودار زیر نوسان دمای بدن شخص بیماری را که به تازگی از آفریقا برگشته است، نشان میدهد. پس از بررسی نمودار به سؤالات زیر پاسخ دهید.
– شرح حالی از بیماری بنویسید و حدس بزنید که کدام آغازی عامل این بیماری بوده است؟
– چگونه بر تشخیص خود صحه میگذارید؟
– اگر بیمار در تابستان به بیمارستان مراجعه کرده باشد، شما در این رابطه چه نگرانی برای بهداشت عمومی احساس میکنید؟
– اگر هنگام گرفتن خون از بیمار، مقداری از خونش روی دست شما بریزد، آیا ممکن است که شما این بیماری را بگیرید؟
مهارتهای کار و زندگی: با استفاده از کتب مرجع و یا اینترنت، اطلاعات بیشتری در رابطه با اینکه چگونه کپ¬کهای مخاطی گیاهان را آلوده میکنند، به دست آورید.
کسب اطلاعات: اطلاعاتی را در رابطه با تاریخچه تحقیقات روی بیماریهای گیاهی که توسط کپکهای مخاطی ایجاد شده است، جمع¬آوری کنید.
دانشمندان قدیم چه روشهایی برای کنترل این بیماریها به کار میبردند؟ آیا هنوز این روشها مؤثر واقع میشوند؟
انتخاب تکنولوژی: گزارشی مبنی بر این که «چگونه دانشمندان توانستند پس از فهمیدن چرخه زندگی کپکها راهبرد جدیدی برای جلوگیری از این بیماری پیدا کنند» تهیه کنید.
تفکر نقادانه
دانشمندان توانستند با دادن خون آلوده به پشهها و سپس در معرض قرار دادن این پشهها با افراد داوطلب غیرآلوده، چرخه زندگی مالاریا را بررسی کنند.
چه خطاهایی ممکن است در کاربرد این روش وجود داشته باشد؟
تفکر نقادانه
دانشمندی دو اوگلنای متفاوت پیدا کرد و اینطور نتیجه گرفت که گونه الف هتروتروف است اما گونه ب این طور نیست (شکل زیر). نتایج او را استدلال کنید.