علائم بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر (AD) نوعی زوال عقل است که در آن سلولهای مغز میمیرند. این وضعیت بر حافظه، تفکر و رفتار تأثیر میگذارد. طبق گزارش انجمن آلزایمر، این بیماری ۶۰ تا ۸۰ درصد موارد زوال عقل را تشکیل میدهد. بیماری آلزایمر در افراد بالای ۶۵ سال شایعتر است، اما برخی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر زودرس هستند و علائم آن را در سنین ۴۰ یا ۵۰ سالگی نشان میدهند.
این یک بیماری پیشرونده است که با گذشت زمان بدتر می شود. این ششمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است. پس از تشخیص، افراد مبتلا به این بیماری میتوانند به طور متوسط بین ۴ تا ۲۰ سال زندگی کنند.
تشخیص علائم اولیه AD و مداخله زودهنگام به طولانی شدن و بهبود کیفیت زندگی شما کمک می کند.
علائم اولیه AD
علائم اولیه AD میتواند خفیف و نامحسوس باشد – به قدری ظریف که ممکن است متوجه تغییری در تفکر یا رفتار خود نشوید. در مراحل اولیه بیماری، احتمالاً در به خاطر سپردن اطلاعات جدید با مشکل مواجه خواهید شد. این به این دلیل است که این بیماری اغلب شروع به تأثیر بر مناطقی از مغز می کند که مسئول یادگیری اطلاعات جدید هستند. ممکن است بارها و بارها سؤالات را تکرار کنید، مکالمات یا قرارهای مهم را فراموش کنید، یا اشیایی مانند کلید ماشین خود را اشتباه قرار دهید.
از دست دادن گاه به گاه حافظه میتواند بخشی طبیعی از پیری باشد، بنابراین فراموشی لزوماً نشانه بیماری AD نیست. با این حال، اگر مشکل بدتر شد، باید با پزشک خود صحبت کنید.
۱۰ علامت هشدار دهنده عبارتند از:
- قرار دادن اشتباه اشیا و عدم توانایی در ردیابی مراحل
- از دست دادن حافظه که زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار میدهد (ناتوانی در بودجه بندی و رانندگی به یک مکان)
- مشکل برنامه ریزی یا حل مسئله
- زمان بیشتری برای انجام کارهای عادی روزانه نیاز است
- از دست دادن زمان
- در تعیین فاصله و تشخیص رنگ ها مشکل دارند
- مشکل دنبال کردن مکالمه
- قضاوت ضعیف منجر به تصمیمات بد
- کناره گیری از فعالیت های اجتماعی
- تغییرات خلقی و شخصیتی و افزایش اضطراب
علائم AD متوسط
در نهایت، AD به مناطق بیشتری از مغز گسترش می یابد. خانواده و دوستان ممکن است قبل از انجام این کار تغییراتی را در افکار و رفتار شما تشخیص دهند. گاهی اوقات، تشخیص مشکلات حافظه در خودمان سخت است. اما با پیشرفت بیماری، ممکن است علائم مشخصی مانند گیجی و توجه کوتاهتر را در خود بشناسید. همانطور که تعداد بیشتری از سلول های مغز شما می میرند، شما شروع به نشان دادن علائم AD متوسط می کنید که شامل موارد زیر است:
- مشکلات در شناخت دوستان و اعضای خانواده
- مشکل در زبان و مشکلات خواندن، نوشتن یا کار با اعداد
- مشکل در سازماندهی افکار و تفکر منطقی
- ناتوانی در یادگیری وظایف جدید یا کنار آمدن با موقعیت های جدید یا غیرمنتظره
- فوران های نامناسب عصبانیت
- مشکلات ادراکی-حرکتی، مانند مشکل بلند شدن از صندلی یا چیدن میز
- جملات یا حرکات تکراری و گهگاهی انقباضات عضلانی
- توهم، هذیان، سوء ظن یا پارانویا، و تحریک پذیری
- از دست دادن کنترل تکانه، مانند درآوردن لباس در زمانها یا مکانهای نامناسب یا استفاده از الفاظ رکیک
- تشدید علائم رفتاری، مانند بیقراری، بی قراری، اضطراب، اشک ریختن، و سرگردانی – به ویژه در اواخر بعد از ظهر یا عصر – به نام “غروب آفتاب”
علائم AD شدید
در این مرحله از بیماری، پلاکهای مغزی (خوشههایی از پروتئین که سلولهای مغز را از بین میبرند) و گرهها (سلولهای عصبی در حال مرگ که به دور یکدیگر میپیچند) ممکن است در آزمایشهای تصویربرداری مغز ظاهر شوند. هر دو مشخصه AD هستند. این مرحله پایانی پس از میلاد است. افراد در این مرحله کنترل عملکردهای فیزیکی را از دست می دهند و برای مراقبت به دیگران وابسته هستند. آنها بیشتر می خوابند و قادر به برقراری ارتباط یا شناخت عزیزان نیستند.
سایر علائم AD شدید عبارتند از:
- عدم کنترل مثانه و روده
- کاهش وزن
- تشنج
- عفونت های پوستی
- آه و ناله کردن یا غرغر کردن (groaning, moaning, or grunting)
- مشکل در بلع
به دلیل از دست دادن عملکرد فیزیکی، افراد مبتلا به AD در اواخر مرحله ممکن است با عوارض روبرو شوند. مشکل در بلع می تواند منجر به استنشاق مایعات به داخل ریه شود که خطر ابتلا به ذات الریه را افزایش می دهد. آنها همچنین ممکن است از سوء تغذیه و کم آبی رنج ببرند. تحرک محدود نیز خطر ابتلا به زخم بستر را افزایش می دهد.
بیماریها با علائم مشابه
علل دیگری نیز برای زوال عقل با علائمی مشابه AD وجود دارد. یک پزشک معاینات فیزیکی و عصبی را انجام می دهد و از فناوری تصویربرداری مغز برای تشخیص یا رد AD استفاده می کند. لیست زیر از بیماری های عصبی می تواند شبیه AD باشد:
- بیماری پارکینسون (Parkinson’s disease) همراه با زوال عقل منجر به لرزش و مشکل در راه رفتن، حرکت و هماهنگی می شود.
- زوال عقل عروقی (Vascular dementia) از اختلال در جریان خون به مغز رخ می دهد و منجر به مشکلاتی در استدلال، برنامه ریزی، قضاوت و حافظه می شود.
- دژنراسیون لوبار فرونتوتمپورال (Frontotemporal lobar degeneration) بر لوب های پیشانی و گیجگاهی مغز تأثیر می گذارد که با شخصیت، رفتار و زبان مرتبط هستند.
- زوال عقل فرونتوتمپورال (Frontotemporal dementia) بر لوب گیجگاهی و پیشانی تأثیر می گذارد که بر تصمیم گیری، کنترل رفتار، احساسات و زبان تأثیر می گذارد.
- بیماری پیک (Pick’s disease) یک شکل نادر و دائمی از زوال عقل است که شبیه AD است، با این تفاوت که اغلب فقط نواحی خاصی از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد.
- فلج فوق هستهای (Supranuclear palsy) یک اختلال مغزی نادر است که باعث مشکلات جدی و پیشرونده در کنترل راه رفتن و تعادل، حرکات پیچیده چشم و مشکلات تفکر می شود.
- دژنراسیون کورتیکوبازال (Corticobasal degeneration) زمانی اتفاق می افتد که مناطقی از مغز شما کوچک می شود و سلول های عصبی به مرور زمان می میرند. نتیجه این است که حرکت کردن در یک یا هر دو طرف بدن شما دشوار می شود.
سایر علل احتمالی زوال عقل عبارتند از:
- عوارض جانبی دارو
- افسردگی
- کمبود ویتامین B12
- الکلیسم مزمن
- تومورها یا عفونت های خاص مغز
- لخته شدن خون در مغز یا روی آن
- عدم تعادل متابولیک، از جمله اختلالات تیروئید، کلیه و کبد
چشم انداز
اگر شما یا یکی از عزیزانتان علائم AD را تجربه کردید با پزشک مشورت کنید. از آنجایی که علائم با گذشت زمان بدتر می شوند، تشخیص احتمال AD مهم است. پزشک شما می تواند تشخیص دهد و ارزیابی کند که آیا علائم خفیف، متوسط یا شدید هستند.
سوال بیمار ناشناس: چه زمانی باید نگران علائم خود باشم و به پزشک مراجعه کنم؟
پاسخ تیموتی جی. لگ، دکترا، CRNP: هر کسی هر از گاهی در به خاطر سپردن چیزی مشکل دارد. با افزایش سن، این ممکن است بیشتر شود، اما به طور کلی مشکلی نیست، به خصوص اگر اطلاعات فراموش شده را در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت به یاد بیاوریم. بسیاری از افراد در مراحل اولیه آلزایمر متوجه وجود مشکل نمی شوند. در عوض، خانواده و دوستانشان این کار را می کنند. فراموش کردن چیزهایی که شما را در معرض خطر قرار می دهد نیز نشان دهنده این است که مشکلی وجود دارد که نیاز به مراجعه به پزشک دارید (به عنوان مثال، روشن کردن اجاق گاز و فراموش کردن آن یا رانندگی در جایی و فراموش کردن دلیل رانندگی شما).
✍️پاسخها بیانگر نظرات کارشناسان پزشکی ما است. تمام محتوا کاملاً اطلاعاتی است و نباید توصیه پزشکی در نظر گرفته شود.