فیتوتراپی

خواص زردآلو

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

زردآلو

زردآلو

زردآلو یک میوه شیرین با طبیعت سرد و تر است. این میوه که در آب و هوای سرد و خنک به عمل می‌آید سرشار از کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم و مقدار کمی مس، آهن و روی است. در این مقاله قصد داریم در مورد خواص زردآلو بیشتر صحبت کنیم.

زردآلو

میوه‌ای کوهستانی است که بیشتر در ییلاق‌ها رشد و برداشت می‌شود. طبیعت زردآلو برای کسانی که به مزاج و طبیعت گیاهان و غذاها اعتقاد دارند، سرد و تر است که البته خوردن نوع شیرین آن خاصیت گرمی دارد. به واسطه داشتن مواد مغذی فراوان خواص زردآلو بر بدن زیاد است. از جمله مزایای سلامتی زردآلو، درمان یبوست، سوءهاضمه، گوش درد، تب، بیماری‌های پوستی و همچنین کم‌خوابی و پیشگیری از سرطان است. روغن زردآلو نیز برای کاهش درد عضلانی و زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. متخصصان بر این باورند که زردآلو برای مراقبت از پوست بانوان بسیار مهم و کاربردی است. به همین خاطر است که از روغن و پالپ زردآلو به عنوان پیش زمینه ساخت مواد آرایشی استفاده می‌شود. علاوه بر این خوردن زردآلو سلامت قلب را تضمین و کلسترول خون را کاهش می‌دهد. زردآلو بخورید تا دچار مشکلات بینایی نشوید و با مراعات کردن دیگر نکات لاغری از زردآلو به عنوان تسریع کننده روند لاغری استفاده کنید. خاصیت‌های زردآلو تمام نشدنی است. خوردن زردآلو در بهبود بیماری‌های تنفسی مؤثر بوده و استخوان‌های بدن را متراکم‌تر و تعادل الکترولیتی در اندام‌ها را به وجود می‌آورد.زردآلو شباهت زیادی به الو و همچنین هلو دارد. همچنین می‌توان گفت که خواص زردآلو ترکیبی از هر دو خاصیت میوه‌های هلو و الو است. برخلاف هلو و الو، هسته زردآلو را می‌توان خورد. هسته زردآلو نیز دارای خاصیت‌های درمانی زیادی است که به آن اشاره خواهیم کرد. از دیگر انواع خوردنی‌ها با زردآلو، خشک شده آن است که به قیسی معروف‌تر هست. از قیسی به عنوان کنارغذا استفاده می‌شود و دارای قند بیشتری نسبت به خود زردآلو است.

تفاوت هلو و زردآلو

زردآلو کوچک‌تر از هلو است و دارای گوشتی زرد متمایل به نارنجی دارد که با پوسته پوشیده شده است. هلو کمی بزرگ‌تر است و از سفید تا قرمز طیف رنگی دارد. با توجه به ارزش غذایی زردآلو که در ادامه خواهیم گفت، کالری، پروتئین، کربوهیدرات و فیبر بیشتری نسبت به هلو دارد. همچنین خواص زردآلو بیشتر از هلو است.

هسته زرد الو

هسته زردآلو حاوی ماده‌ای سمی ولی مفید در مقادیر کم به نام آمیگدالین است. این ترکیب برای ساخت دارو ضد سرطانی استفاده می‌شود در حالی که بسیاری از کشورها مصرف این دارو را به واسطه عوارض جانبی ممنوع کرده‌اند، اما امیگدالین موجود در هسته زردآلو به عنوان مکمل دارویی به فروش می‌رسد. البته مصرف اندک این ترکیب مفید می‌تواند باشد. از جمله مشکلاتی که با مصرف زیاد هسته زردآلو با آن مواجه خواهید شد، مسمومیت سیانیدی است. علائم مسمومیت سیانیدی عبارت است از:
هوشیاری پایین
کبود شدن پوست، لب و ناخن
افتادگی پلک چشم
فشار خون پایین
متأسفانه با تشدید علائم فرد ممکن است مشکلات دیگری نیز داشته باشد که درنهایت منجر به بستری شدن فرد شود. سیانید در واکنش با آنزیم‌های بدن مسمومیت سیانیدی به وجود می‌آورد. از این رو نباید هسته زردآلو را با مواد غذایی دیگر که آنزیم‌های حیاتی بدن را در خود دارند یا ترشح آن‌ها در بدن را افزایش می‌دهند، مصرف شود.از جمله میوه‌هایی که نباید با هسته زردآلو خورده شود، هلو، کرفس، جوانه گندم و هویج است. از دیگر انواع اشکال مصرف زردآلو، روغن آن است.

روغن زردآلو

روغن زردآلو شاید در ایران به ندرت استفاده شود اما می‌توان گفت که این روغن که حاصل از دانه زردآلو است می‌تواند خاصیت‌های فراوان درمانی مانند سایر روغن‌های حاصل از دانه‌های گیاهی داشته باشد. از جمله مواد مغذی که در روغن زردآلو وجود دارد، ویتامین ای، ث و آ است. همچنین مقادیر فراوانی فیبر و پتاسیم در آن یافت می‌شود. خواص روغن زردآلو بیش از آن است که بتوان در این مقاله خلاصه کرد و فقط به اشاره موردی آن بسنده می‌کنیم:

روغن زردآلو بهبود دهنده فشار خون، سرماخوردگی، آنفولانزا است. مصرف روغن زردآلو روی پوست آن را با طراوت و شاداب می‌کند. روغن زردآلو می‌تواند مرطوب کننده قوی باشد. برای به دست آوردن روغن ماساژ می‌توانید این روغن را با دیگر روغن‌های گیاهی ترکیب کنید. روغن زردآلو برای پخت و پز نیز مفید است. روغن زرد الو علاوه بر پوست موجب نرمی مو و افزایش حالت‌دهی آن می‌شود.

خواص زردآلو خشک یا قیسی

به جز تفاوت اندک در ساختار قیسی و زردآلو به واسطه خشک شدن، باقی خواص زردآلو به قیسی نیز منتقل می‌شود. قیسی دارای مواد مغذی مانند فیبرهای رژیمی، ویتامین ث، ویتامین ای، بتاکاروتن، آهن، پتاسیم و بسیاری از مواد مغذی دیگر در زردآلو است. قیسی از خشک شدن زردآلو به دست می‌آید و همه سال در دسترس شما است. لذا اگردوست دارید که همه سال زردآلو بخورید، جایگزین آن قیسی را به شما معرفی می‌کنیم. قیسی دارای خواص درمانی نیز هست، در درمان سنتی از قیسی به عنوان کاهش دهنده ورم روده استفاده می‌شده و دارای خاصیت فراوانی برای لوزالمعده است. البته هشدارهایی هم برای مصرف قیسی وجود دارد از جمله اینکه برای تهیه قیسی از میوه زردآلو به منظور حفظ رنگ نارنجی، به آن دی اکسید سولفور اضافه می‌کنند. در صورت اضافه نکردن این ماده رنگ قیسی قهوه‌ای می‌شود. اکسید سولفور در زردآلو به سولفیت تبدیل گشته که می‌تواند باعث واکنش آلرژیک یا حملات آسمی شود.همچنین باید توجه داشت که به دلیل بالا بودن میزان فیبر در قیسی مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند باعث اسهال و ایجاد نفخ گردد؛ بنابراین کودکان و سالمندان نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.

ارزش غذایی زردآلو

همان‌طور که مشاهده کردید خواص زردآلو زیاد است؛ اما قبل از هر چیز می‌بایست در مورد مواد مغذی که با خوردن زردآلو دریافت می‌کنید، صحبت کنیم. در هر ۱۰۰ گرم از زردآلو مواد مغذی، ویتامین و مواد معدنی به شرح زیر وجود دارد:

انرژی ۵۰ کیلوکالری (۲٫۵ درصد نیاز روزانه)
کربوهیدرات ۱۱ گرم (۸٫۵ درصد نیاز روزانه)
پروتئین ۱٫۴ گرم (۲٫۵ درصد نیاز روزانه)
کل چربی ۰٫۴ گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
کلسترول ۰
فیبر غذایی ۲ گرم (۵ درصد نیاز روزانه)

ویتامین در ۱۰۰ گرم از زردآلو

فولات ۹ میکروگرم (۲ درصد نیاز روزانه)

نیاسین ۰٫۶ میلی‌گرم (۴ درصد نیاز روزانه)
پنتوتنیک اسید ۰٫۲۴ میلی‌گرم (۵ درصد نیاز روزانه)
پیریدوکسین ۰٫۰۵۴ میلی‌گرم (۵ درصد نیاز روزانه)
ریبوفلاوین ۰٫۰۴ میلی‌گرم (۳ درصد نیاز روزانه)
تیامین ۰٫۰۳ میلی‌گرم (۲٫۵ درصد نیاز روزانه)
ویتامین A 1926 واحد (۶۴ درصد نیاز روزانه)
ویتامین C10 میلی‌گرم (۱۶ درصد نیاز روزانه)
ویتامین E 0
ویتامین K 3.3 میکروگرم (۳ درصد نیاز روزانه)

مواد معدنی در ۱۰۰ گرم از زردآلو

سدیم ۱ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)    پتاسیم ۲۵۹ میلی‌گرم (۵٫۵ درصد نیاز روزانه) کلسیم ۱۳ میلی‌گرم (۱٫۳ درصد نیاز روزانه)    آهن ۰٫۳۹ میلی‌گرم (۵ درصد نیاز روزانه)   منیزیم ۱۰ میلی‌گرم (۲٫۵ درصد نیاز روزانه) منگنز ۰٫۰۷۷ میلی‌گرم (۳ درصد نیاز روزانه) فسفر ۲۳ میلی‌گرم (۳ درصد نیاز روزانه)      روی ۰٫۲ میلی‌گرم (۲ درصد نیاز روزانه)

فیتوکمیکال ها در ۱۰۰ گرم زردآلو

الفاکاروتن ۱۹ میکروگرم
بتاکاروتن ۱۰۹۴ میکروگرم
کریپتوزانتین ۱۰۴ میکروگرم
لوتئین و زاکسانتین ۸۹ میکروگرم

خواص زردآلو

مزایای چشمگیر زردآلو برای سلامتی به دلیل طیف وسیع مواد مغذی موجود در آن است. زردآلو غنی از ویتامین‌هایی مانند بتا کاروتن، ویتامین A، C، E و K است. این میوه غنی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منگنز، منیزیم و فسفر است.زردآلوی شیرین ملین است.
از خواص زردآلو از بین بردن بوی بد دهان است.
از روغن زرد آلو برای درمان درد گوش استفاده می‌شود.
زردآلو ضد سرطان است.
یکی از خواص زردآلو درمان کم خونی است. یکی دیگر از خواص زردآلو برای افرادی که فعالیت فکری زیادی دارند. زردآلو به علت داشتن فلوراید مانع پوسیدگی دندان می‌شود. برای جلوگیری از نفخ بهتر است هسته میوه را بخورید. بهترین زمان خوردن زردآلو ۲ ساعت بعد از غذاست.

میوه خشک زردآلو چه فوایدی دارد؟

کالری موجود در خشک شده این میوه چندین برابر کالری تازه آن است. به زنان باردار توصیه می‌شود که زردآلوی خشک مصرف کنند زیرا حاوی مقدار زیادی آهن است. زردآلوی خشک حاوی مقادیر فراوانی از آنتی‌اکسیدان است. زردآلوی خشک دارای میزان فراوانی از ویتامین A، E و بتا کاروتن است. زردآلوی خشک به عنوان یک ملین طبیعی برای دفع مواد زائد از بدن عمل می‌کند.

خواص زردآلو برای پوست

۱- اگر پوست خشک دارید، چند برگه خشک زردآلو را در روغن زیتون خیس کرده و بعد از اینکه خوب کوبیده شد؛ به صوت ماسک روی پوست قرار دهید.
۲- برای دمان ترک پا زردآلو را با روغن بادام مخلوط کرده و بر روی آن قرار دهید.
۳- برای رفع چروک صورت آب زردآلوی تازه را با کمی شیر و عسل مخلوط نموده ابتدا پوست را با صابون گیاهی شسته سپس با این محلول ماساژ دهید.
۴- ماسک زردآلو لطیف کننده پوست صورت و گردن است.

نرم کننده مو

مصرف منظم زردآلو می‌تواند روی موهایتان شگفتی خلق کند. این محصول تولید سبوم را در پوست سر افزایش می‌دهد، و آن را نرم و مرطوب نگه می‌دارد. چند قطره روغن هسته‌ی زردآلو را به شامپو و نرم‌کننده‌تان اضافه کنید تا موهایی نرم، صاف و حالت پذیر داشته باشید. این روغن همچنین به عنوان روغن درمانی قبل از داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درمان شوره سر

روغن هسته زردآلو برای درمان اختلالات پوستی مانند خارش پوست سر، شوره‌ی سر، اگزما و پسوریازیس بسیار مفید است.

روغن طبیعی مناسب

هسته زردآلو دارای حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد روغن است. این روغن توسط روش پرس سرد و استخراج دانه‌های خشک این میوه تهیه می‌شود. روغن هسته‌ی زردآلو دارای چربی‌های غیر اشباع است از جمله اسید اولئیک و اسید لینولئیک. از این روغن به طور کلی در تولید لوازم آرایشی استفاده می‌شود، و همین‌طور به صابون، ژل دوش، مرطوب‌کننده‌ها و نرم‌کننده‌ها اضافه می‌شود. چندین محصول مخصوص مو نیز حاوی روغن هسته زرد آلو هستند. زردآلوی خشک یا کنسرو شده در تمام طول سال در دسترس است.

مضرات زردآلو برای بدن چیست؟

افرادی که ناراحتی کبد دارند، باید از زیاد خوردن زرد آلو پرهیز کنند.مصرف زیاد این میوه باعث ایجاد لک‌های سفید پوستی می‌شود. این میوه را هنگام ناشتا و با معده خالی نخورید، زیرا سبب دل پیچه می‌شود. بعد از خوردن زرد آلو  آب سرد ننوشید یا با آب سرد استحمام نکنید، زیرا باعث ایجاد گاز و نفخ در معده می‌شود.

نکات خرید و مصرف زردآلو

ما در جیمیتو عادت داریم علاوه بر معرفی خواص میوه‌ها و گیاهان روش انتخاب و نگهداری همان میوه‌ها را در خانه برای جذب مواد مغذی فراوان، به همراهان خود آموزش دهیم. در مورد خرید و نگهداری زردآلو باید نکات ساده‌ای را رعایت کنید تا زردآلوهای سالم‌تر و مقوی‌تر انتخاب کنی. از جمله این نکات:
۱- زردآلویی را انتخاب کنید که رنگی متمایل به نارنجی داشته باشد. نارنجی حاصل وجود ترکیب بتاکاروتن است، ماده‌ای مؤثر که باعث می‌شود خاصیت درمانی و سلامتی زردآلو دو برابر شود. بتاکاروتن ماده اولیه ساخت ویتامین A است و در انسان باعث کاهش احتمال بروز بیماری‌های قلبی، سکته، آب مروارید و افسردگی می‌شود. مصرف زردآلو رسیده و نارنجی‌رنگ را بیشتر برای افراد مسن توصیه می‌کنیم.
۲- زردآلو را به صورت روزانه مصرف کنید و از انبار کردن آن خودداری کنید.
۳- زردآلوهایی را انتخاب کنید که نرم و گوشتی باشند و هسته آن‌ها باز نشده نباشد. زردآلوهایی که براق هستند یا بسیار روشن‌تر از حالت عادی به نظر می‌رسند عمدتاً دارای ماده نگه‌دارنده یا گوگرد هستند.
۴- به کودکان خود هیچ زردآلو نرسیده‌ای ندهید و برای نگهداری زردآلو در یخچال می‌بایست آن را در داخل کیسه پلاستیکی و به دور از منطقه خیلی سرد قرار دهید.

زردآلو در رژیم غذایی

همانند بسیاری از میوه‌های دیگر زردآلو را می‌توانید به اشکال مختلفی میل کنید. خوردن زردآلو به صورت خشک و تازه دو مورد از روش‌های خوردن روزانه زردآلو است. شما می‌توانید زردآلو را تکه‌تکه کنید و به ظرف صبحانه خود اضافه نمایید. همچنین برای خوردن زردآلو کافی است که مقداری از آن را با ماست هم بزنید تا از طعم خوشمزه آن لذت ببرید. دستورالعمل‌های زیادی برای خوردن زردآلو به صورت نوشیدنی و اسموتی وجود دارد که شما را در مصرف کردن زردآلو آزاد می‌گذارد. دقت کنید که اگر زردآلو را برای خاصیت درمانی مصرف می‌کنید می‌بایست در تهیه غذاهایی که زردآلو در آن است، سلامت غذا را نیز در نظر داشته باشید و مقدار اندکی قند یا چربی به آن اضافه کنید. همچنین زردآلو را به کیک، سالاد و حتی آجیل نیز به صورت خشک می‌توانید اضافه کنید. زردآلوهای خود را به جای نگهداری طولانی مدت در یخچال خشک کنید تا بتوانید از آن در طول استفاده و خواص مفید از آن کسب کنید. برای خشک کردن زردآلو آن را در مقابل آفتاب پهن کنید. نباید هسته زردآلو با میوه خشک شود. هسته را قبل از خشک کردن خارج کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا