زیست‌شناسیزیست‌شناسی (۲)

تفاوت بین کیست و تومور چیست

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]
 

تفاوت اصلی – کیست و تومور

تومور (Tumor) و کیست (cyst) دو اصطلاح پزشکی (medical terms) هستند که اغلب به دلیل عدم آگاهی در مورد نحوه تمایز یکی از دیگری به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. تفاوت اصلی کیست و تومور علت شناسی (etiology) آنهاست. کیست‌ها به احتمال زیاد نتیجه یک عفونت یا انسداد غده هستند، در حالی که تومورها معمولاً دارای یک استعداد ژنتیکی هستند که بیشتر آنها علت اصلی مشخصی ندارند.

 کیست چیست؟ 

کیست حفره ای است که با مواد نیمه جامد، مایع یا هوا پر شده است که می‌تواند در هر قسمت از بدن از جمله استخوان‌ها، اندام‌ها یا بافت‌های نرم ایجاد شود. اکثر کیست‌ها خوش خیم هستند و شانس تبدیل شدن به توده‌های بدخیم را ندارند، اما موارد کمی وجود دارد که کیست‌ها می‌توانند منجر به سرطان شوند.

تا آنجا که به ساختار کیست مربوط می‌شود، خارجی ترین لایه به عنوان کپسول شناخته می‌شود و مواد داخلی را که لومن را پر می‌کند، می‌پوشاند.

علل اصلی کیست عبارتند از عفونت، گرفتگی یا انسداد غده چربی با ترشحات خود، انسداد غدد دیگر با اجسام خارجی و انسداد جریان مایعات طبیعی در داخل بدن.

 رایج ترین نمونه‌های کیست عبارتند از:

  • کیست‌های سباسه (اپیدرموئید) – برجستگی‌های ریزی که در زیر پوست قرار دارند
  • کیست‌های کبدی که در بافت کبد ایجاد می‌شوند
  • کیست‌های کلیه (Kidney or renal).
  • کیست سینه و تخمدان

اگر متوجه یک توده یا برآمدگی روی پوست خود شدید که دردناک، خارش دار یا به تدریج در اندازه افزایش می‌یابد، توصیه می‌شود به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید تا متوجه شوید که واقعا چیست. پزشک شما تاریخچه ای در مورد چگونگی ظاهر کیست – نحوه ظاهر شدن آن در ابتدا، رشد با گذشت زمان و سایر علائم مرتبط می‌گیرد که پس از معاینه بالینی انجام می‌شود. پزشک کیست را روی پوست لمس می‌کند و با استفاده از ابزارهای مختلف، اندازه، قوام و بافت توده یا برآمدگی را تشخیص می‌دهد. کیست معمولاً با دست نرم می‌شود زیرا احتمال پر شدن آن با مایع، هوا یا مواد نیمه جامد بیشتر است.

روش‌های درمان کیست به اندازه، محل، گسترش و شدت آن بستگی دارد. اکثر کیست‌ها را می‌توان با برش و درناژ تحت بی حسی موضعی درمان کرد، در حالی که برخی از کیست‌های گسترده ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشند.

با این حال، انجام بررسی‌های مربوطه و انجام درمان‌های مورد نیاز به محض تشخیص بسیار توصیه می‌شود، زیرا برخی از کیست‌ها می‌توانند به سرعت در مدت زمان کوتاهی بزرگ شده و پاره شوند و منجر به عوارض متعددی شوند که ممکن است کشنده باشند. این موضوع در مورد کیست‌های تخمدان و شکم که در آن محتویات کیست به دنبال پارگی می‌تواند به ترتیب در سراسر لگن و حفره‌های صفاقی پخش شود، بسیار جدی است.

میکروگراف با بزرگنمایی بالا کیست برونکوژنیک مدیاستن

تومور چیست؟ 

تومور یک توده غیرعادی از سلول‌ها یا تورم بافتی است که می‌تواند در هر قسمتی از بدن ایجاد شود. تومورها می‌توانند خوش خیم یا بدخیم باشند و هم در داخل و هم در خارج از بدن قرار گیرند. تومورهای داخل بدن ممکن است در یک نگاه با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نباشند و تنها با اسکن اولتراسوند یا برخی تحقیقات تجسمی‌دیگر تشخیص داده می‌شوند، زمانی که علائم به اندازه کافی شدید باشد که توسط بیمار احساس شود.

تومورها فقط در صورتی خطرناک هستند که ماهیت بدخیم داشته باشند و انجام بیوپسی از بافت آسیب دیده می‌تواند تصمیم بگیرد که رشد مشکوک خوش خیم یا بدخیم است.

تومورهای خوش خیم بی گناه و غیر سرطانی هستند. آنها معمولاً موضعی هستند. بنابراین به قسمت‌های مختلف بدن سرایت نمی‌کنند و منجر به متاستاز می‌شوند. اگرچه بسیاری از تومورهای خوش خیم به خوبی به درمان پاسخ می‌دهند، اما اگر درمان نشوند، می‌توانند منجر به عوارض جدی شوند. تشخیص صحیح در اسرع وقت ضروری است زیرا تومورهای خوش خیم می‌توانند تومورهای بدخیم را نیز تقلید کنند.

تومورهای بدخیم سرطانی هستند و می‌توانند کشنده باشند. آنها اغلب به درمان مقاوم هستند، به سرعت رشد می‌کنند و به قسمت‌های مختلف بدن، به ویژه به ریه‌ها و کبد گسترش می‌یابند. تومورهای بدخیم می‌توانند حتی پس از حذف کامل به دلیل تقسیم سلولی تهاجمی‌عود کنند.

تا آنجایی که درمان تومورها مد نظر است، برخی از متخصصان انکولوژی حذف تومورهای خوش خیم را به دلیل عوارض احتمالی مانند عود و علائم انسدادی یا فشاری که می‌تواند زندگی بیمار را مختل کند، پیشنهاد می‌کنند. با این حال، محل و اندازه تومور نوع جراحی و زمان مداخله را تعیین می‌کند.

تفاوت بین کیست و تومور

تعریف

کیست حفره ای پر از هوا، مایع یا هر ماده نیمه جامد است.

تومور یک اصطلاح غیر اختصاصی است که به توده غیر طبیعی بافتی اشاره دارد که به دلیل تقسیم سلولی غیرطبیعی رخ می‌دهد.

اتیولوژی

کیست‌ها به احتمال زیاد نتیجه عفونت یا انسداد غده هستند.

تومورها معمولاً دارای استعداد ژنتیکی هستند و بیشتر آنها علت اصلی مشخصی ندارند.

پایداری

کیست‌ها معمولاً نرم هستند زیرا بیشتر با محتویات نرم پر شده اند.

تومورها قوام سختی دارند زیرا با بافت‌ها یا تورم‌های سلولی تشکیل می‌شوند.

بروز بدخیم بودن

حدود ۹۰ درصد از کیست‌هایی که در بدن ما ایجاد می‌شوند، خوش خیم یا غیرسرطانی هستند.

توموری که طبیعت بدخیم یا سرطانی دارد، به طور قابل توجهی بروز بیشتری دارد.

عوارض

کیست‌ها همچنین به دنبال بزرگ شدن و پارگی احتمال ایجاد عوارض متعددی دارند.

تومورها تهدیدی برای زندگی نیستند مگر اینکه ماهیت بدخیم داشته باشند.

منابع

Image Courtesy:

“Bronchogenic cyst high mag” By Nephron – Own work (CC BY-SA 3.0) via Commons Wikimedia

“Diagram showing how cancer cells keep on reproducing to form a tumour CRUK 127” By Cancer Research UK – Original email from CRUK (CC BY-SA 4.0) via Commons Wikimedia

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
pediaa.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا