آلزایمربیماری‌های مغز و اعصابدمانس

شریان‌های سخت شده مرتبط با ضایعات مغزی آلزایمر، پلاک‌ها

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]
مطالعه ای بر روی افراد مسن شواهد بیشتری نشان می‌دهد که شریان‌های سفت شده با ایجاد زوال عقل مرتبط هستند.

متخصصان مدتی است که می‌دانند سلامت قلب و سلامت مغز با هم مرتبط هستند، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد که شریان‌های سخت شده به پلاک‌های مغزی که در بیماران مبتلا به آلزایمر دیده می‌شود، گره خورده است.

محققان مغز ۹۱ فرد ۸۳ تا ۹۱ ساله را که علائم زوال عقل را نشان نمی‌دادند اسکن کردند. این سالمندان در طول زندگی خود سالم و فعال بودند.

نیمی از آنها دارای پلاک بتا آمیلوئید بودند که نشانه بیماری آلزایمر است.

محققان دریافتند افرادی که دارای پلاک های مغزی هستند نیز بیشتر در معرض فشار خون بالا و سفتی شریانی بیشتر هستند. افرادی که پلاک‌های آمیلوئید و ضایعات مغزی داشتند، بالاترین میزان سفتی شریانی را داشتند، به این معنی که قلب آنها برای پمپاژ خون سخت‌تر کار می‌کرد و آنها را در معرض خطر حمله قلبی و سکته قرار می‌داد. در واقع، هر واحد افزایش سفتی در شریان ها، احتمال ایجاد پلاک در مغز را در افراد دو برابر می‌کند.

یافته‌ای قوی در تحقیقات قلب و مغز

تیم هیوز، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه پیتسبورگ، گفت: «ما احساس می‌کنیم آنچه پیدا کردیم واقعا قوی است. مدتی است که می‌دانیم سلامت عروق و مغز با هم مرتبط هستند، اما یافته های ما ممکن است به اندازه گیری های دقیق تری از خطر آلزایمر منجر شود.» 

پلاک های بتا آمیلوئید توده های پروتئینی هستند که در مغز تجمع می یابند و در نحوه ارتباط سلول های مغزی اختلال ایجاد می کنند. در حالی که علت خاص آلزایمر ناشناخته است، پلاک های بتا آمیلوئید مظنون اصلی هستند. برای یافتن آنها، این محققان از ترکیبی استفاده کردند که تحت اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) به پلاک های آمیلوئیدی در مغز متصل می شود و آنها را برجسته می کند.

این مطالعه که توسط مؤسسه ملی بهداشت و مؤسسه ملی پیری پشتیبانی می شود، امروز در مجله Neurology منتشر شد.

ماریا کاریلو، معاون روابط پزشکی و علمی در انجمن آلزایمر، این مطالعه را «جالب» خواند، گفت: «جمعیت مورد مطالعه کوچک است، اما با این وجود به اندازه‌ای بزرگ است که اعتبار داشته باشد و ما را وادار به بررسی بیشتر نتایج کند. این یافته‌ها با تفکر در زمینه آلزایمر که سلامت قلب و سلامت مغز به طور قطعی مرتبط هستند، مطابقت دارد، اما این مطالعه با گنجاندن حضور بتا آمیلوئید در مغز، آن را یک قدم جلوتر می‌برد.»

بخشی طبیعی از پیری

سخت شدن شریان ها یا آترواسکلروز بخشی طبیعی از پیری است، در حالی که آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل این گونه نیستند.

مطالعه‌ای در سال ۱۹۹۷ یکی از اولین مطالعاتی بود که زوال عقل و تصلب شرایین را به هم مرتبط کرد و بیان کرد که احتمال ابتلا به زوال عقل در افرادی که شریان‌های سخت سخت شده‌اند سه برابر بیشتر است.

هیوز اکنون قصد دارد بزرگسالان ۵۰ ساله را مطالعه کند تا سطح آترواسکلروز در آنها را اندازه گیری کند و ببیند چه زمانی پلاک ها در مغز تشکیل می شوند. در حالی که بسیاری از تحقیقات آلزایمر بر روی تعیین چگونگی شکستن پلاک‌هایی که در مغز تشکیل شده‌اند متمرکز شده‌اند، هیوز و سایر محققان امیدوارند از رشد آنها جلوگیری کنند.

او گفت: «واقعیت این است که با افزایش سن، شریان‌های ما سفت می‌شوند.» “چیزی که ما سعی داریم به آن برسیم این است که پیری مغز سالم چیست؟”

کاهش خطر ابتلا به زوال عقل

هیوز گفت: “عوامل خطر زیادی قابل اصلاح وجود دارد و ما در حال یادگیری هستیم که کدام یک می توانند به پیشگیری از آلزایمر کمک کنند.”

کارشناسان مدت زیادی است که می دانند ورزش نه تنها برای قلب، بلکه برای مغز نیز مفید است. می تواند عملکرد مغز را تقویت کرده و علائم بیماری هایی مانند آلزایمر، سکته مغزی و افسردگی را کاهش دهد.

با این حال، نحوه دقیق کارکرد آن تا همین اواخر مشخص نبود.

یک مطالعه جدید در ژورنال Cell Metabolism پروتئین خاصی را شناسایی کرد که در حین ورزش آزاد می شود و سلامت مغز را ارتقا می دهد. محققان دانشکده پزشکی هاروارد می گویند که می توان از آن برای تولید داروهایی برای محافظت در برابر بیماری های عصبی و محافظت از عملکرد مغز در سالمندان استفاده کرد.

تا زمانی که این داروها در دسترس نباشند، ورزش منظم و به چالش کشیدن مغز بهترین راه برای جلوگیری از زوال ذهنی است. همچنین نشان داده شده است که خوردن یک رژیم غذایی با چربی و کلسترول کم خطر سفتی شریان را در فرد کاهش می دهد.

هیوز گفت: «این کاملاً ممکن است که ورزش قلبی عروقی و فعال ماندن در طولانی مدت به شما کمک کند.»


آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا