بهداشت فردی: بهداشت پوست و مو؛ بهداشت ناخن، دست و پا؛ استحمام
بهداشت فردی
مقدمه
بهداشت مسأله ای است اجتماعی که تمام افراد جامعه با آن سر و کار داشته و بر روی فرد و جامعه اثر متقابل دارد. وقتی مردم به ارزش سلامت پی ببرند و رابطه بین بیماری و رفتار خود را درک کنند و بتوانند رفتار و عادات نمیر بهداشتی خود را تغییر دهند، به تندرستی یعنی رفاه جسمی، روانی و اجتماعی خواهند رسید.
بنابراین، برای تأمین و حفظ سلامت، باید بهداشت فردی و اجتماعی رعایت شود تا سلامت جسم به دست آید و جسم سالم به سلامت روان کمک میکند. شخصی که از سلامت جسم و روان برخوردار باشد، در اجتماع مفیدتر واقع میشود.
اگر قرار است، قلب، چشم، گوش و دندان یک عمر برای انسان کار کنند، باید از آنها به دقت نگهداری شود. باید یاد گرفت چگونه سلامت قلب تضمین میشود، چگونه باید از دید چشم محافظت کرد، شنوایی را حفظ و از دندانها مواظبت نمود و پس از یادگرفتن، اصول لازم را در عمل به کار گرفت. با این کار ضمن حفظ سلامت و تندرستی برای خود از بسیاری از بیماریها پیشگیری کرده و به آنها مبتلا نخواهد شد.
در اینجا با توجه به این که انسان، هم در برابر حفظ جان و سلامت خود مسئول است و هم در برابر حفظ سلامت همنوعان خود، و این که حق زیان رسانیدن به جان خود و دیگران را ندارد، در مییابیم که رعایت اصول بهداشت فردی برای تأمین سلامت آدمی ضرورت دارد.
بهداشت پوست، مو و ناخن
هدفهای رفتاری: از فراگیر انتظار میرود پس از پایان این مطلب بتواند:
– بهداشت پوست و مو را شرح دهد.
– بهداشت ناخن، دست و پا را توضیح دهد.
– نقش استحمام و پوشاک را در بهداشت فردی توضیح دهد.
– نقش استراحت، خواب و ورزش را در بهداشت فردی توضیح دهد.
– اختلالات وضعیتی اندامها را توضیح دهد.
– عوامل مؤثر در بدشکلی اندامها را بیان کند.
– انواع خمیدگی غیر طبیعی را شرح دهد.
بهداشت پوست برای آشنایی با بهداشت پوست، لازم است ابتدا خلاصهای از وظایف آن را بدانیم:
وظایف پوست: پوست، اولین پوشش بدن در برابر عوامل بیماری¬زا است، زیرا خارجیترین قسمت آن از سلولهایی تشکیل گردیده که از عبور میکروبها به بافتهای زیر پوست جلوگیری میکند. پوست از دو قسمت جلد و بشره تشکیل شده است. بشره، شامل سلولهای شاخی و جلد دارای دو نوع غده، به نام غدههای مولد عرق و غدههای مولد چربی است (شکل ۱).
وقتی بدن انسان گرم میشود، پوست عرق میکند و مقدار بیشتری گرما برای بخار کردن رطوبت بدن، به کار میرود و بدن خُنک میشود.
در واقع پوست، وسیلهای برای کنترل و ثابت نگه داشتن دمای بدن است. همچنین مقداری از مواد زاید بدن، به وسیله عرق، از پوست خارج میشود.
وقتی عرق به سطح پوست میرسد، بدون بو است، ولی باکتریهای موجود در سطح پوست، باعث شکسته شدن مولکولهای چربی در سطح پوست میشود. در نتیجه آنها را به موادی که دارای بوی نامطبوعی هستند، تبدیل میکنند. مخلوط چرک، عرق و چربیهای پوست، بهترین محل برای پرورش باکتریهاست و بوی نامطبوع عرق را زیادتر میکند (شکل ۲).
برای جلوگیری از بوی عرق باید:
– هر روز بدن را بشویید و یا به حمام بروید.
– موهای زیر بغل را کوتاه نگه دارید.
– مرتب لباسهای زیر خود را عوض کنید.
شکل ۱- برشی از پوست بدن
شکل ۲- باکتریها در نقاط مرطوب و گرم پوست بدن به سرعت رشد و نمو کرده و موجب تخمیر مواد موجود در عرق میشوند و ایجاد بو میکنند.
کار دیگر پوست، جذب کردن اشعه ماوراء بنفش نور خورشید است. پوست از این اشعه برای ساختن ویتامین D استفاده میکند.
پوست، هنگامی میتواند از عهده انجام وظایف خود برآید که پاکیزه و سالم باشد و به اندازه کافی خون دریافت کند.
بهداشت مو
موهای سر را باید روزانه شانه زد، همچنین لازم است پوست سر هر روز به مدت چند دقیقه ماساژ داده شود، تا بدین وسیله سلامت پوست سر و موها حفظ شود. حفظ سلامت پوست سر، به جریان بیشتر خون در آن بستگی دارد و با دادن ماساژ میتوان به این منظور دست یافت. هر کس لازم است برای خود شانه و برس جداگانه داشته باشد و آنها را تمیز و پاکیزه نگاه دارد. برای تمیز کردن شانه و برس میتوان به هنگام استحمام، آنها را به دقت با آب و صابون شست. هوای تازه و پاک برای حفظ سلامت مو و پوست سر مفید و لازم است.
شستن موی سر باعث تسریع جریان خون و نیز مانع از جمع شدن مواد چربی و گرد و غبار در سطح سر میشود و در نتیجه هوا به ریشه مو میرسد که در سلامت آن مؤثر است. از آن گذشته عدم نظافت موی سر، باعث تجمع میکروبها و عوامل بیماریزا میشود که از جمله میتوان از رشد عوامل بیماری زای قارچ «کچلی سر» نام برد.
در انتخاب صابون و شامپو باید دقت لازم را به عمل آورد. صابون و شامپوهایی که مواد قلیایی زیاد داشته باشند، برای سلامت مو ضرر دارد و نوع آنها باید با توجه به خصوصیات مو (چرب – خشک – معمولی) انتخاب شود. ناراحتیهای عصبی، بی خوابی، بدی تغذیه و بیماریهای مزمن در وضع موها اثر نامطلوبی دارند. مصرف ویتامینها و کلسیم در سلامت مو مؤثر است.
بهداشت ناخن
بدی تغذیه، ممکن است باعث پوست انداختن، ترک برداشتن یا شکستن ناخنها بشود. همچنین بیماری و یا صدمه دیدن ناخنها، باعث ایجاد برآمدگی یا فرو رفتگی در ناخنها میشود. گاهی وقتها هم نقطههای سفیدی روی ناخن پدیدار میشود. وقتی دست خود را خشک میکنید، پوستهای اطراف و ناخن را به عقب فشار دهید تا از چسبیدن آنها به ناخن جلوگیری شود. اگر این پوستها به ناخن بچسبد، ناخن گوشه میکند. گوشه وقتی بزرگ شود، باعث خراش دادن پوست میشود. هرگز با ناخن خود چیزی را بلند نکنید. از خلال کردن دندانها با آنها خودداری کنید. عادت جویدن ناخن، ناپسندیده و غیربهداشتی است و باید از آن پرهیز کرد. همچنین مواظب باشید ضربههای شدید به ناخن وارد نشود، زیرا باعث خرابی آن میشود. به علاوه ممکن است ناخن بیفتد و یا رشد آن متوقف شود.
لازم به یادآوری است که بدنه ناخن و ساقه مو، زنده نیستند. فقط ریشههای آنها که عروق خونی و عصب دارند، زنده هستند. به همین دلیل هنگام گرفتن ناخن و کوتاه کردن مو، دردی احساس نمیکنیم.
بهداشت دست و پا
بهداشت دست: دستها را باید همیشه تمیز و سالم نگاه داشت. زیرا هیچ قسمت بدن به اندازه دستها با اشیای خارجی در تماس نیست. ترک خوردن و زبر شدن دستها نه تنها از زیبایی آنها میکاهد بلکه محیط مناسبی هم برای رشد میکروبها فراهم میآورد. از این رو باید پس از شستشو، خوب خشک شوند تا از ترک برداشتن پوست آنها جلوگیری شود.
در موارد زیر لازم است که قبلاً دستها به خوبی شسته و تمیز باشند:
تهیه غذا خوردن غذا، پهن کردن سفره، تماس با مواد غذایی و ظروف و لوازم آشپزخانه، پاک کردن چشمها ، دست زدن به کودکان خاصه نوزادان، دست دادن به افراد بیمار، همچنین در موارد زیر لازم است که بعداً دستها به خوبی شسته شوند:
توالت رفتن، بینی گرفتن، سرفه و عطسه کردن، دست زدن به حیوانات، باغبانی و زراعت، ملاقات با بیمار و بغل گرفتن نوزادان. بعد از رفتن به توالت و قبل از خوردن هر چیز، حتماً دستها با آب و صابون شسته شود. این عمل باید مرتباً تکرار شود تا برای همه به صورت عادت درآید و همواره در زندگی رعایت شود.
بهداشت پا: هر کس باید به طور صحیح از پاهای خود مواظبت کند، زیرا در غیر این صورت با خستگی و ناراحتیهای ناشی از عدم مراعات بهداشت پا رو به رو خواهد شد. در پاهای انسان، غدههای عرق زای زیادی وجود دارد. این غدهها در پاها ایجاد رطوبت و عرق میکند.
وجود حرارت توأم با رطوبت در پاها، اغلب باعث بروز قارچهای خاصی در آنها میشود. این قارچها در لای انگشتان پاهای مرطوب به خوبی رشد میکنند. برای جلوگیری از بروز این گونه قارچها، پاها باید روزانه چندین بار شسته، لای انگشتان پای خود را به خوبی خشک کنند، و جورابهای خود را نیز به طور مرتب عوض کرده و آنها را به خوبی بشویند. همچنین لازم است که روزانه داخل کفشها در معرض جریان هوا قرار گیرد.
ناخنهای پا را نیز باید به طور مرتب گرفت تا از بلند شدن ناخنها و برگشت آنها به داخل انگشتان، که به ایجاد عفونت منجر میشود، جلوگیری به عمل آید.
پوشیدن کفشهای تنگ موجب فشار در پا و اصطکاک شدید پوست پا با کفش و ایجاد پینه در انگشتان یا کف پا میشود. وجود پینه و میخچه در پا با درد و ناراحتی همراه است و برای جلوگیری از آن باید همیشه از کفشهای راحت و مناسب استفاده کنیم (شکل ۳).
کفش و جوراب: کفش و جوراب باید از لحاظ قد و پهنا برای پا مناسب باشند و به پا و انگشتان فشار نیاورند. کفشهایی که هر روز پوشیده میشود، بهتر است که از جنس چرم باشد، زیرا چرم دارای منافذی است که به کمک آن هوا را در اطراف پا به گردش در میآورد و رطوبت پا را هم به خوبی جذب میکند.
انتخاب کفش برای کودکان اهمیت زیادی دارد، زیرا پاهای کودکان مانند سایر اعضای بدنشان در حال رشد است و بنابراین احتیاج به کفش مناسبتری دارد. در کفشهای نو کودکان باید جای کافی برای رشد پا و انگشتان وجود داشته باشد.
الف) وضع طبیعی پا هنگام راه رفتن، پنجدها به طرف جلو قرار میگیرند.
ب) وضع غیرطبیعی با هنگام راه رفتن، پنجهها به طرف داخل متمایل است.
ج) وضع غیرطبیعی پا هنگام راه رفتن، پنجهها به طرف خارج متمایل است.
وضعیت انگشتان پا در کفش تنگ و چسبان
وضعیت انگشتان پا در کفش راحت و مناسب
شکل ۳- طرز قرار گرفتن پا هنگام راه رفتن
شکل کفش اهمیت زیادی دارد، مخصوصاً برای کسانی که به طور ایستاده کار میکنند. متأسفانه کفشهایی که گاهی ساخته میشوند و رواج مییابند برای حفظ سلامت پا چندان مناسب نیستند. پاشنه کفش باید محکم باشد و قوس پا در آن به خوبی حفظ شود و لبههای داخلی آن مرتب و درست باشد. پاشنههای کفش نباید آن قدر بلند باشد که سنگینی بدن را به طرف جلو متمایل کند. سطح اتکای پاشنهها نیز باید چنان مناسب باشد که بتوان به راحتی با آنها راه رفت. پاشنه کفش بهتر است از جنس لاستیک باشد تا هنگام راه رفتن ایجاد سر و صدا نکند.
ساییدگی پاشنه کفش را، مخصوصاً در مورد کودکان باید فوراً تعمیر کرد. بر اثر پوشیدن کفشهایی که در پاشنه ساییدگی دارند، پاهای کودکان کج و معیوب میشوند.
با اجرای این دستورات بهداشتی، میتوان امیدوار بود که در پا و انگشتان پا عوارضی پیدا نشود و از ایجاد نقص در پا و در طرز راه رفتن کودکان جلوگیری گردد و به تناسب و زیبایی پاها لطمه¬ای وارد نیاید.
استحمام – پوشاک
در زمینه بهداشت فردی، توجه به موارد زیر از اهمیت خاص برخوردار است:
الف) استحمام: از مهمترین نکاتی که در بهداشت فردی باید رعایت شود، استحمام است. فواصل کمتر بین دو استحمام، رابطه مستقیمی با سلامتی دارد. همانطور که گفته شد لازم است همه روزه دستها، پاها و صورت خود را با آب و صابون بشویید.
در صورت امکان در شرایط کمبود آب، در فواصل استحمام، سر خود را نیز با آب گرم و صابون شستشو دهید. به اطفال توصیه میشود که مدت توقف را در حمامهایی که فضای آنها دارای بخار آب زیاد است، کم کنند و استحمام را سریع انجام دهند. بلافاصله پس از استحمام، بدن و موی سر را کاملاً خشک کرده و در مسیر جریان باد قرار نگیرند. کودکانی که دچار بیماریهای قلب و عروق هستند ، نباید با آب زیاد گرم حمام کنند.
تأکید و یادآوری مکرر شود که از وسایل استحمام دیگران مانند: حوله، لنگ، کیسه و لیف استفاده نکنند. هر کس باید وسایل مخصوص به خود داشته باشد، زیرا تعداد کثیری از بیماریهای واگیردار پوست به وسیله این وسایل قابل سرایت هستند.
می دانید صابون در تمیز کردن پوست نقش مؤثری دارد. وقتی بدن با صابون شسته میشود، حتماً باید پس از صابون زدن بدن خوب با آب شسته شود تا صابون در روی پوست باقی نماند.
ب) پوشاک: لباس باید همیشه تمیز باشد. لباسهای زیر لازم است در هفته چند بار عوض شود. لباسهای کثیف را با آب و صابون میتوان شست و آنها را در محل آفتابگیر از طناب آویزان کرد تا آفتاب آنها را خشک کند. از پوشیدن لباسهای مرطوب باید خودداری شود. لباس تمیز را باید با بدن پاکیزه پوشید. بهتر است جورابها هر روز شسته شوند. در زمستان در هنگام ورود به اتاق گرم، بهتر است لباس رویی مثل کت یا پالتو از تن در آورده شود تا با پوشیدن آن در موقع خروج از اتاق از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری شود.
بهداشت استراحت، خواب، ورزش
خواب راحت در محل مناسب و رختخواب تمیز، به تندرستی کمک میکند. در پاکیزگی رختخوابها خیلی باید دقت شود. از خوابیدن در جاهای مرطوب باید خودداری شود. در فصل تابستان میتوان با پارچهای، پشه بند ساخته و در زیر آن خوابید که پشه در آن راه نیاید. در سایر فصول سال بهتر است موقع خوابیدن در اتاق، یکی از پنجرههای اتاق را کمی باز گذاشت تا اتاق دارای هوای آزاد و تمیز باشد. باید یادآوری کرد که خوابیدن در زیر کرسی به علت وجود گاز منواکسیدکربن خوب نیست و برای سلامت مضر است. بهتر است شبها زود خوابید و صبحها زود برخاست. بهترین راه برای رفع خستگی و تجدید قوا، استراحت است. از خستگی زیاد باید پرهیز کرد. تفریحات سالم و مفید و سرگرم کننده به تجدید قوا کمک میکند. میتوان بعد از غذا با استراحت کوتاهی، قوای از دست رفته را جبران کرد و این امر در تندرستی بسیار مؤثر است. در مورد فعالیت ورزشی، باید یادآوری کرد که تربیت جسم یکی از برنامههای اصلی آموزش است که مخصوص کودکان را برای مبارزه در برابر سختیها و مشقات آینده زندگی، آماده میکند. شخص با ورزش و انجام فعالیتهای بدنی نه تنها صاحب اندام قوی و وضع جسمی بهتر خواهد شد بلکه از نظر روانی نیز به پرورش فکری خود کمک مؤثری میکند.
ورزش موجب بهتر شدن جریان خون و لنف در بدن میشود و مقدار خونی که از قلب در هر ضربان خارج میشود، چند برابر میشود. در نتیجه ورزش، خون بیشتری متوجه عضلات شده، نیاز به کم کردن حرارت خون، پیش میآید و از این رو، خون به مقدار زیادی متوجه پوست بدن میشود و حرارت بدن از طریق تعریق، متعادل میشود. پوست بدن در نتیجه تعریق نرم شده و حالت زبری خود را از دست میدهد.
بهترین اثر ظاهری ورزش بر روی تناسب اندام است، و از چاقی و اضافه وزن جلوگیری میکند. ورزش، مقاومت بدن را در برابر بیماریها و خستگیها، افزایش میدهد. در واقع ورزش و فعالیتهای بدن برای رفع خستگی و تجدید قوای روحی بسیار لازم است و در بوجود آوردن توازن و اعتدال در کارها و ایجاد همکاری و هماهنگی بین قسمتهای مختلف بدن با یکدیگر نقش عمدهای را به عهده دارد.
پس به طور خلاصه میتوان گفت هدف از تربیت بدنی یا ورزش عبارت است از:
۱- ورزیده شدن قوای جسمانی، عضلات و استخوان بندی بدن.
۲- ایجاد عادات خوب و مطلوب در راه رسیدن به یک زندگی سرشار از سلامت.
۳- تشویق کودکان و بزرگسالان برای به دست آوردن مهارت کامل در انواع ورزشها و سایر فعالیتها.
۴- به اجرا گذاشتن و تقویت همکاری و روحیه تعاون در یک کار گروهی.
۵- ایجاد اخلاق و صفات نیک در افراد از قبیل داشتن صداقت، عفو، اراده قوی، خویشتن داری و راستگویی.
بهداشت قامت
الف) استخوان بندی انسان: استخوان بندی در واقع به منزله ستون اصلی و داربست بدن انسان است که سایر قسمتهای بدن یعنی نسوج نرم بر روی آن قرار میگیرند و در بعضی قسمتها مانند کاسه سر، قفسه سینه یا لگن خاصره از اندامهای ظریف و نرم درونی خود محافظت میکنند. سطوح استخوانها، محل چسبندگی عضلات مختلف است.
استخوانهایی که در مجاورت هم قرار میگیرند، با هم تشکیل مفاصل بدن را داده و توسط عضلاتی که به آنها چسبیدهاند، حرکت کرده و حرکات مختلف دست و پا یا بدن را تأمین میکنند.
نشستن، ایستادن و راه رفتن به طرز صحیح، از بدشکلی اندام و خستگی جلوگیری میکند. در وضع ایستاده و در موقع راه رفتن، سنگینی سر روی ستون مهرهها و تنها روی لگن و وزن کلی بدن از طریق ران و ساق پا به قوس کف پا منتقل میشود. در وضع نشسته، سر و تنه باید به طور مستقیم، قرار گرفته و وزن به طور مساوی به دو طرف استخوان لگن که در این حالت، قاعده بدن را تشکیل میدهند، وارد شود.
ارتفاع میز کار برای خردسالان و بزرگسالان باید به اندازهای باشد که بتوانند به طرز صحیحی پشت آن بنشینند و کف پاهایشان بر روی زمین قرار گیرد. کار در پشت میزهای کوتاه، موجب خم شدن پشت و ایجاد خستگی و بالاخره باز نشدن ششها به اندازه مطلوب میشود. امروزه تعداد زیادی از کودکان و نوجوانان بیشتر ساعات روز را در کلاسهای درس میگذرانند و بزرگسالان اغلب در پشت میز به کار مشغول، یا در خانه به تماشای تلویزیون سرگرمند. بنابراین، لازم است برای مبارزه با عوارض ناشی از خمیدگی پشت و خستگی چشم و سایر ناراحتیهای حاصل از کج نشستن، افراد سعی کنند که درست بنشینند و به این کار عادت کنند.
در (شکل ۴) نحوه قرار گرفتن غلط (تصاویر سمت چپ) و صحیح (تصاویر سمت راست) بدن در چهار وضع نشان داده شده است.
شکل ۴-
۱- نشستن بر روی صندلی
۲- کار کردن در کنار میز
۳- بلند کردن سطل
۴- نحوه کار به هنگامی که زانوها روی زمین قرار گرفتهاند.
ب) اختلالات وضعیتی در اندامها: ستون مهرهها که از ۳۳ مهره، تشکیل شده است، از عقب به صورت خط مستقیم دیده میشود ولی اگر از پهلو به آن نگاه کنیم، دارای سه خمیدگی به شرح زیر است:
– به طرف جلو در ناحیه گردن
– به طرف عقب در ناحیه پشت
– به طرف جلو در ناحیه کمر
خمیدگیهای ستون مهرهای با هم رابطه نزدیکی دارند، به طوری که اگر یکی از خمیدگیها و تغییر کند، برای حفظ تعادل بدن، خمیدگیهای دیگر با تغییر قوس خود آن را جبران میکنند. یعنی اگر خمیدگی ناحیه کمر که به طرف جلو است در اثر جلو آمدن شکم افزایش یابد برای جبران آن، یک افزایش خمیدگی به طرف عقب، در قوس پشت ایجاد میشود تا تعادل حفظ شود.
معمولاً بدشکلیهای اندام در کودکان ایجاد درد نمیکند و این خود سبب بی توجهی نسبت به این مسأله میشود. از آنجا که کودکان در مدرسه مدت زیادی از وقت خود را در حالت نشسته میگذرانند لذا نشستن صحیح برای آنها اهمیت بسیار دارد. در موقع نشستن باید کاملاً در عقب صندلی قرار گرفت تا بتوان فرورفتگی طبیعی پشت خود را حفظ کرد و تکیه گاه کافی برای رانها به وجود آورد.
ج) عوامل زیر در بدشکلی اندام مؤثر هستند:
– شرایط نامناسب مدرسه، مثل تهویه غیرکافی، نور غیرکافی، میز و صندلی نامناسب
– شرایط نامناسب موجود در خانه، مانند جمعیت زیاد، کم خوابی و تغذیه نامناسب
– پوشیدن لباسهای نامناسب که بر روی شانهها فشار وارد آورد، کفشهای ناراحت و تنگ
– ورزش نکردن و عدم رعایت موازین بهداشتی
– حمل چیزهای سنگین، مانند کیف پر از کتاب که به یک طرف بدن آویخته شود.
– وزن فوق العاده ای که بدن کودکان چاق باید تحمل کند، میتواند موجب ایجاد بدشکلی اندام شود.
– وجود عیوب بینایی یا شنوایی که سبب میشود کودک سر خود را به یک طرف خم و یا کج کند تا بتواند بهتر ببیند یا بهتر بشنود.
– بعضی از بیماریها مثل راشیتیسم نیز میتواند موجب ایجاد بدشکلی اندام شود.
د) انواع خمیدگی غیرطبیعی: شایعترین انواع خمیدگی غیرطبیعی ستون مهرهای عبارت از کیفوزیس (Kyphosis)، لوردوزیس (Lordosis) و اسکولیوزیس (Scoliosis) است (شکل ۵).
۱- کیفوزیس: خمیدگی غیرطبیعی بیش از اندازه ستون مهرهای را به طرف عقب که در اثر خستگی عضلات ایجاد میشود، «کیفوزیس» میگویند. تعادل سر و تحمل وزن اندام فوقانی بر عهده عضلات متصل به این قسمت ستون مهرهها است. اگر این عضلات خسته شوند شانهها که قابلیت انعطاف دارند به جلو خم شده و همراه آن پشت و گردن نیز به جلو خمیده میشوند.
افراد مبتلا به این خمیدگی دچار اختلال در تنفس، اختلالات گوارشی و یبوست مزاج میشوند. سوء تغذیه، جمعیت زیاد و شلوغی، تهویه غیرکافی و ورزش غیرکافی، باعث ضعف عضلانی شده، در نتیجه سبب ایجاد کیفوزیس میشود.
شکل ۵-
الف) وضعیت طبیعی ستون مهرهها
ب) کیفوزیس: خمیدگی غیرطبیعی در ناحیه گردن
ج) لوردوزیس: خمیدگی غیرطبیعی در ناحیه کمر
برای درمان کیفوزیس پزشک میتواند با دستورهای مناسب ورزشی و تمرین این دستورات در مدرسه و خانه، تا حد زیادی به رفع آن کمک کند. معلمین باید به وضع کودکان به خصوص در موقع نشستن سر کلاس توجه داشته باشند.
۲- لوردوزیس: خمیدگی بیش از حد ستون مهرهای ناحیه کمر به طرف جلو را «لوردوزیس» میگویند. این عارضه برای جبران خمیدگی بیش از اندازه ستون مهرهای به عقب به علت کیفوزیس به وجود میآید. این خمیدگی به طور خفیف به علت نشستن و ایستادن نادرست در کودکانی که فرم عضلاتشان مناسب نیست (مثل کودکان مبتلا به سوء تغذیه) ممکن است دیده شود. با مشاهده لوردوزیس، کودک باید به پزشک ارجاع شود.
۳- اسکولیوزیس: انحنای طرفی ستون مهرهها به طور موقت یا دائمی را که به علت یکسان نبودن و کار عضلات دو طرف مهرهها به وجود میآید، «اسکولیوزیس» میگویند. در کودک مبتلا به اسکولیوزیس، ستون مهره در پشت به یک طرف خمیدگی دارد که گاهی برای جبران آن کمر، خمیدگی دیگری به طرف مقابل به وجود میآید. شانهها و کتف به طرفی که خمیدگی پشت وجود دارد، برآمده میشود و لگن در همان طرف خیلی برجسته به نظر میرسد. در موارد پیشرفته کودک از درد ناحیه پشت شکایت دارد و در موقع راه رفتن، میلنگد. از علل به وجود آورنده اسکولیوزیس میتوان از راشیتیسم، نامساوی بودن طول پاها به علت بیماریهای استخوان یا مفاصل، فلج اطفال و گاهی دررفتگی مادرزادی ران نام برد.
با توجه به طرز ایستادن، راه رفتن و نشستن به طرز صحیح چه در مدرسه و چه در خانه میتوان از شروع این بیماریها جلوگیری کرد (شکل ۶).
شکل ۶-
الف) وضعیت طبیعی ستون مهرهها در حالت تعادل
ب) اسکولیوزیس خفیف
ج) اسکولیوزیس شدید