سوالات تشریحی درس هفتم کتاب روانشناسی یازدهم بخش ۲ | همراه پاسخ

پرسشهای تشریحی درس انگیزه و نگرش کتاب روانشناسی یازدهم همراه پاسخ / بخش دوم
۴- ناهماهنگی شناختی
جاهای خالی عبارات زیر را با کلمات مناسب پر کنید.
الف) یکی از عوامل بروز رفتار در افراد این است که رفتار و باورمان هماهنگ نباشد و فرد دچار ناهماهنگی ذهنی شود که به آن « ………………. » میگویند.
ناهماهنگی شناختی
ب) وقتی شخص دارای دو شناخت همزمان و در تضاد باشد، که با یکدیگر در تضاد است میگویند او دارای ……………….. است.
ناهماهنگی شناختی
در هر عبارت از بین دو گزینه داخل پرانتز یک مورد را انتخاب کنیدـ
الف) اگر فردی بداند که سیگار کشیدن سبب ایجاد سرطان ریه میشود (شناخت و باور) و باز هم به کشیدن سیگار ادامه دهد (رفتار)، باور او با رفتارش (هماهنگ _ ناهماهنگ) است.
ناهماهنگ
درستی یا نادرستی هر عبارت را مشخص کنید.
الف) ناهماهنگی بین رفتار و شناخت، ناخوشایند و تنشزاست.
درست
اگر فردی بداند که سیگار کشیدن سبب ایجاد سرطان ریه میشود (شناخت و باور) و باز هم به کشیدن سیگار ادامه دهد (رفتار)، باور او با رفتارش ناهماهنگ است. این فرد چگونه با وجود ناهماهنگی شناختی، احساس آرامش میکند؟
برای رفع حالت ناهماهنگی، که ناراحتکننده هم هست، فرد میتواند این ارتباط را نپذیرد و بگوید سیگار با سرطان ریه ارتباطی ندارد. این استدلال، عقلانی نیست، اما امکان ادامه سیگار کشیدن او را فراهم میکند و فرد احساس آرامش فکری میکند.
شخصی میگوید «من حافظه خوبی دارم» و در جمله بعدی میگوید «من نام معلم پایه اول ابتداییام را فراموش کردهام». چرا این برای خود فرد و برای ما عجیب است؟
زیرا اگر حافظهاش قوی است پس چرا نام معلمش را فراموش کرده، و اگر حافظهاش خوب نیست، چرا خود را در حافظه توانمند میداند.
شخصی میگوید «من حافظه خوبی دارم» و در جمله بعدی میگوید «من نام معلم پایه اول ابتداییام را فراموش کردهام». در اینجا فرد، برای اینکه دچار ناهماهنگی شناختی نشود، چگونه عمل میکند؟
به رفتارها و توجیهاتی روی میآورد تا بین رفتار و شناخت هماهنگی حاصل شود؛ زیرا ناهماهنگی، ناخوشایند و تنشزاست. ممکن است بگوید به یاد آوردن نام معلم، آن هم معلم اول ابتدایی، چندان اهمیت ندارد (بیاهمیت جلوه دادن به خاطر آوری نام معلم اول ابتدایی) و یا بگوید از من کلمات انگلیسی یا تاریخ و نام دانشمندان را بپرسید تا همه را پاسخ بگویم (تأیید اینکه حافظهام خوب است). و یا ممکن است نگرش خود را تغییر داده بگوید: گویا، سنم کمی بالا رفته و حافظهام مانند قبل قوى نیست. در تمامی این پاسخها فرد تلاش میکند تا ناهماهنگی فکری خود را حل کرده، در خود احساس آرامش کند.
یک مورد از ناهماهنگی شناختی خود را بگویید؛ برای حل آن چه کردهاید؟ (مثلاً: «من عمویم را خیلی دوست دارم ولی به دیدارش نمیروم» یا «دوست دارم آتشنشان شوم، ولی در مأموریتهای سخت و خطرناک شرکت نمیکنم»).
دوست دارم ورزشکاری حرفه ای شوم ولی هیچگاه برای شرکت در یک کلاس وررشی اقدام نکردهام. برای حل آن تلاش کردم ضعف خود درباره این ناهماهنگی را برطرف کنم.
هنگام بروز ناهماهنگی، فرد میتواند چه کارهایی انجام دهد؟
دو کار. ۱- رفتار خود را تغییر دهد؛ ۲- نگرش خود را تغییر دهد، تا این دو با هم هماهنگ شوند.
درستی یا نادرستی عبارات زیر را مشخص کنید.
الف) شناخت ما همچون نظام قاعدهمندی است که بین عناصر آن پیوندهای بسیاری برقرار است و این پیوندها تمایل زیادی به هماهنگ بودن دارند.
درست
ب) یک عنصر مثبت، مثلاً کاهش ناراحتی و درمان بیماری، میتواند به صورت مثبت به سیگار یا مواد اعتیادآور پیوند یابد و این معنا را بدهد که مواد اعتیاد آور، درمانکننده است.
درست
ج) هر چه موارد مثبت پیرامون یک موضوع بیشتر باشد، گرایش فرد به استفاده از آن بیشتر میشود.
درست
د) هر چه عوامل منفی در اطراف یک ماده اعتیادآور بیشتر باشد، مانع استفاده از مواد اعتیادآور میشود.
درست
و) یک عنصر هرچه نیرومندتر و هر اندازه ارزیابی مثبت یا منفی آن قویتر باشد، تأثیر قویتری بر نگرش شخص خواهد داشت و رفتار او را شکل خواهد داد.
درست
ارزیابی یک فرد از سیگار یا مواد اعتیادآور، به مقدار زیاد، تحت تأثیر چه عواملی قرار دارد؟
ارزشیابیهای او از نگرشش به مواد اعتیادآور
فعالیت
موضوع «هماهنگی میان عناصر شناخت» را در مورد یک فرد چاق در نظر بگیرید و موارد مثبت و منفی آن را نام برده، توضیح دهید چه چیزی موجب چاقی میشود؟ چه چیزی باعث میشود فرد، با وجود میل باطنی به غذا و داشتن امکانات، از خوردن اضافی خودداری کند؟
چاق شدن فرد: ۱- زیبا به نظر رسیدن صورت ۲- قدرتمند به نظر رسیدن ۳- مانع تحرک و شادابی میشود ۴- افزایش خطر ابتلا به سرطان.
سؤال
هر گاه فرد مجبور شود، بین دو انتخاب مطلوب، یکی را برگزیند، دچار ناهماهنگی بعد از تصمیم میشود؛ چرا؟ مثلاً بین انتخاب دو مدرسه یا دو دانشگاه خوب باید یکی را انتخاب کند. چرا افراد بعد از انتخاب مدرسه یا دانشگاه مورد نظر، در مورد آنکه انتخاب کرده مزایا، و در مورد آنکه رد کرده است معایب را میشمارد؟
به علت فشار روانی ناشی از تصمیمگیری و تعیین هدف یا آرزو و تمایل که انجام میدهد انجام هم زمان امکانپذیر نیست و به علت تعارضهای ایجاد شده، فرد با تردیدهای متناقض روبرو میشود.
نکاتی پیرامون نگرش
جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید.
الف) هر نگرش دارای یک عنصر………..، یک عنصر………. و یک عنصر……….. برای عمل است.
شناختی – احساسی – آمادگی
ب) نگرشهای دوران کودکی هماهنگ با نگرشهای……… است.
خانواده
ج) نگرشهای دوران کودکی، در دوران تحصیل ……… امکان بیشترین تغییر را پیدا میکند.
دانشگاهی
چرا نگرشهای دوران کودکی در مدرسه نیز از هماهنگی برخوردار است؟
زیرا مدرسه نیز معمولاً در همان محیط زندگی کودک قرار دارد.
درستی یا نادرستی عبارات زیر را مشخص کنید.
الف) نگرشها، پس از شکلگیری، از ثبات بیشتری برخوردار شده و تابع اصل هماهنگی شناختی هستند.
درست
ب) نگرشها، پس از شکلگیری، در برابر تغییر مقاومت میکنند.
درست
۵- ادراک کنترل و ادراک کارایی
یک جراح چه زمانی دست به عمل جراحی میزند؟
پاسخ: ۱- زمانی که انتظار داشته باشد که کارایی لازم را دارد و میتواند از پس عمل جراحی برآید؛ یعنی دانش و مهارت لازم در انجام دادن آن کار را در خود بیابد (ادراک کارایی). ۲- پس از پایان عمل، نتایج خوبی برای بیمار و جراح داشته باشد؛ یعنی حال بیمار بهبود یابد و برای جراح منافع روانی و مادی خوبی به بار آورد.
چرا ما از هر چه که سختی و درد دارد دوری میکنیم؟
زیرا ما همواره دوست داریم همه چیز مطابق نظر ما و تحت اختیار ما باشد و با انجام دادن رفتارهای گوناگون سعی میکنیم محیط را در کنترل خود بگیریم (ادراک کنترل) و پیامدهای ناگوار را از خود دور کنیم.
ادراک کنترل و کارایی باید سازنده باشد؛ یعنی چه؟
یعنی با شواهد محیطی هماهنگی لازم را داشته باشد، زیرا در صورت ناهماهنگی، نوعی ادراک کنترل و کارایی کاذب ایجاد میشود که مانع بروز رفتار است.
ادراک کنترل و کارایی کاذب چگونه ایجاد میشود؟ نتیجه آن چیست؟
اگر با شواهد محیطی هماهنگی لازم را نداشته باشد؛ یعنی در صورت ناهماهنگی، نوعی ادراک کنترل و کارایی کاذب ایجاد میشود که مانع بروز رفتار است.
فردی را تصور کنید که هنگام کار با یک ابزار فلزی، تراشهای از آن وارد انگشتش میشود و درد و سوزش شدیدی در او ایجاد میکند. برای خارج کردن تراشه، از مادرش کمک میخواهد. مادر با یک سوزن بهداشتی سعی میکند تراشه را بیرون بیاورد. ناگهان از درد فریاد میکشد، سوزن را از دست مادر گرفته، خود سعی میکند تراشه را خارج کند، اما این بار باوجود سوزش شدید و ایجاد جراحت بیشتر، صدای آه و نالهاش بلند نمیشود.
چرا در حالتی که خود میکوشد تراشه را خارج کند و با وجود درد احساس رضایت میکند؟
ادراک کنترل و کارایی کاذب مانع بروز این رفتار میشود.
والیبال حمید خوب نیست. دوستش از او دعوت کرد که در مسابقه والیبال محلی در تیم آنها بازی کند. حمید بهانه میآورد و عذرخواهی میکند. با توجه به ادراک کنترل و ادراک کارایی، به این سؤالات پاسخ دهید:
۱- چرا حمید نخواست در مسابقه شرکت کند؟
برای آن که ناتوانیهایش آشکار نشود (ادراک کنترل)
۲- چه رفتارهایی از حمید سر زد؟
خود را ار بازی دور کرد و دعوت دوستش را نپذیرفت (کارایی کاذب)
۳- انگیزه او از انجام دادن این رفتار چه بود؟
دور بودن از شرایطی که احساس کارایی او را به مخاطره بیاندازد و حفظ احساس کارایی خود
۴- این انگیزه، درونی بود یا بیرونی؟
درونی
۵- نگرش او چه تأثیری در پذیرفتن این درخواست یا رد آن دارد؟
نگرش او در مورد بازی والیبال باعث شکل گرفتن رفتارهای او به صورت سازنده شد.
۶- اسناد
جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید.
اغلب افراد در شکست،…….. را مقصر میدانند و در موفقیت،…….. را عامل پیروزی میدانند.
دیگران _ خود
به پاسخهای این دو گروه دقت کنید. تفاوت این دو دسته پاسخ در چه چیزهایی است؟ با توجه به انگیزههای بیرونی و درونی و نیز ادراک کنترل و ادراک کارایی، جدول زیر را کامل کنید.
تفاوت پاسخها
گروه اول که عامل شکست را خود نمیدانند | گروه دوم که خود را عامل پیروزی میدانند |
انگیزههای بیرونی اسنادهای بیرونی عدم ادراک کنترل کارایی کاذب
| انگیزههای درونی اسنادهای درونی دارای ادراک کنترل دارای ادراک کارایی |
درستی یا نادرستی عبارات زیر را مشخص کنید.
الف) استعداد، توانایی و تکلیف از عواملی نیست که در اختیار فرد باشد.
درست
ب) فرد هرگز نمیتواند استعداد را افزایش داده یا تکلیف را آسان نماید.
درست
ج) شخصی با خودرویی با توان موتور متوسط بخواهد مسافت ۱۰۰۰ کیلومتری را در ۴ ساعت طی کند. روشن است از عهده چنین کاری برنمیآید؛ زیرا این خودرو توان و امکان لازم برای طی چنین مسافتی را ندارد و اگر فرد در چنین مسابقهای شکست بخورد و شکست را به قابلیت نداشتن خودروی خود نسبت دهد، روشن است که دچار یأس و دلسردی برای شرکت در مسابقات بعدی شود.
درست
د) عوامل مؤثر بر رشد و پیشرفت هر کشوری علاوه بر شناسایی موانع بیرونی تابع روشهای درست اسناد دهی همچون روشهای تحت کنترل میباشد نظیر کار بیشتر، افزایش بهرهوری، نظم و انضباط، پشتکار، قدرت، اراده و…. هستند.
درست
چه هنگام یادگیرندگان، انگیزه بسیار کمی برای جبران شکست خواهند داشت؟
وقتی یادگیرندگان، شکست را به چیزی نسبت میدهند که نمیتوانند آن را کنترل کنند، (مانند توانایی پایین و دشواری تکلیف)، انگیزه بسیار کمی برای جبران آن خواهند داشت.
برای کمک به افراد زیر چگونه باید عمل نمود؟
«یادگیرندگانی که شکست را به چیزی نسبت میدهند که نمیتوانند آن را کنترل کنند، (مانند توانایی پایین و دشواری تکلیف)؛ به همین خاطر آنها، انگیزه بسیار کمی برای جبران آن خواهند داشت.»
برای کمک به این افراد باید گفت، برای پیروزی در تکالیف و امتحانات، باید آنها را به چیزهایی نسبت دهند که در اختیار خودشان است نه به چیزهایی که از دایره اختیار آنها بیرون است. شکست و اشتباه خود را به ناتوانی و دشواری تکلیف نسبت ندهیم بلکه بگوییم: چون من تلاش نکردم، موفق نشدم؛ چون من برنامهریزی نکردم، موفق نشدم. برنامهریزی و تلاش از عوامل تحت کنترل ما هستند و بهراحتی میتوانند شکستهای ما را در ورزش، درس و شغل جبران کرده و ما را به توفیق برسانند.
برای پیروزی در تکالیف و امتحانات، باید شکستهای سابق را به چیزهایی نسبت دهیم؟
برای پیروزی در تکالیف و امتحانات، باید آنها را به چیزهایی نسبت دهیم که در اختیار خودمان است نه به چیزهایی که از دایره اختیار ما بیرون است. شکست و اشتباه خود را به ناتوانی و دشواری تکلیف نسبت ندهیم بلکه بگوییم: چون من تلاش نکردم، موفق نشدم؛ چون من برنامهریزی نکردم، موفق نشدم. برنامهریزی و تلاش از عوامل تحت کنترل ما هستند و بهراحتی میتوانند شکستهای ما را در ورزش، درس و شغل جبران کرده و ما را به توفیق برسانند.
یعنی برای موفقیت در هر کاری فرد باید به چه عواملی توجه کند؟
به سه مورد: ۱- در کنترل خودش باشد؛ ۲- به عوامل ناپایدار مربوط کند تا بتواند تغییری در آن ایجاد کند یعنی بتواند با تلاش، موانع رسیدن به هدف را برطرف کند؛ ۳- پیروزی یا شکست را به عوامل درونی مانند تلاش نسبت دهد، نه به عوامل بیرونی مانند دشواری تکلیف.
چرا برای موفقیت در هر کاری باید به عوامل ناپایدار توجه کرد؟
تا بتواند تغییری در آن ایجاد کند یعنی بتواند با تلاش، موانع رسیدن به هدف را برطرف کند.
جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید.
برای موفقیت در هر کاری باید پیروزی یا شکست را به عوامل ………. مانند تلاش نسبت دهد، نه به عوامل……….. مانند دشواری تکلیف.
درونی _ بیرونی
به نظر شما با توجه به بحث اسنادها بعد از شناسایی موانع بیرونی رشد کشور، چه عواملی تعیینکنندهاند؟ به بعضی از آنها اشاره کنید (مانند فشار کشورهای استکباری، محدودیت درونی در رشد اعتلای کشور و..)
عواملی مانند مدیریت صحیح اقتصادی، سیستم بانکی کار آمد، وضع قوانین مالیاتی جدید، سرمایهگذاریهای اقتصادی درست و تقویت فرهنگ مصرف و کار می توانند عوامل تعیین کننده ای در رشد و پیشرفت کشور به حساب بیایند.
درماندگی آموخته شده
درستی یا نادرستی عبارت زیر را مشخص کنید.
بسیاری از ناتوانیهای ما به دلیل یادگیری است نه اینکه واقعاً نمیتوانیم.
درست
چرا در وضعیت درماندگی آموخته شده، انگیزه عمل به وجود نمیآید و فرد تلاشی نمیکند؟
زیرا باور میکند که ناتوان است و کنترلی بر محیط خود ندارد و برای تغییر دادن شرایط نمیتواند کاری انجام دهد؛ درنتیجه، انگیزه عمل در او به وجود نمیآید و تلاشی نمیکند.
فعالیت
در شرایط زیر چه میکنید؟
اگر بدانید:
• در انتخاب نماینده کلاس، چه رأی بدهید و چه ندهید، شخص خاصی انتخاب خواهد شد.
رأی میدهم که مشارکت داشته باشم.
• درس بخوانید یا نخوانید، معلم به شما نمره قبولی نخواهد داد.
درس میخوانم تا در ترم های بعدی قادربه نمره آوردن از آن درس باشم یا بتوانم پس از اعلام نتیجه دادخواهی کنم.
• داد بزنید یا سکوت کنید، کسی به کمک شما نخواهد آمد.
داد میزنم تا آنچه حق است بیان کرده باشم و هرگز امید خود را از دست ندهم.
• برای دوستان پول خرج کنید یا نکنید، کسی شما را به حساب نخواهد آورد و با شما دوست نخواهد شد.
سعی میکنم راه های دوست یابی را پیدا کنم و با بهره گیری از این مهارتها به تدریج دوستانم را افزایش دهم.
• دارو بخورید یا نخورید، سر درد شما خوب نخواهد شد.
به پزشک مراجعه میکنم تا روش بهبود آن را دریابم.
• خودرو خراب شده در راه را، چه دستکاری کنید یا نکنید، روشن نخواهد شد.
اگر خودم موفق به روشن کردن آن نشوم از امداد خودرو کمک میگیرم.
• در اتاقی نشستهاید و هر ۳۰ ثانیه یک بار، زنگ گوش خراش و آزاردهندهای به صدا درمیآید. بار اول دکمهای را فشار میدهید تا صدای زنگ قطع شود، بار دوم و سوم و دفعات بعد هر چه دکمه را فشار میدهید، صدای زنگ قطع نمیشود. (یعنی چه دکمه را فشار بدهید یا ندهید، صدای زنگ قطع نخواهد شد)
در چنین شرایطی آیا از شما رفتاری سر خواهد زد؟ چرا؟
از دیگران کمک میگیرم ودر نهایت اتاق را ترک می کنم. چون صدای زنگ آزارم میدهد.
وقتی افراد به تکلیفی مشغول میشوند یا کاری انجام میدهند انتظار دارند نتایج خوبی از رفتار و کارهایشان به دست آورند: پولی دریافت کنند، نمره خوبی بگیرند، مشکلی از آنان برطرف شود و … یعنی بین کار خود و نتایج آن رابطهای متقابل برقرار میکنند. زمانی که بین آن فعالیت و نتایج بهدستآمده رابطهای نمیبیند، دچار چه حالتی میشوند؟
درماندگی آموخته شده
حالتی که در آن پیامدها و نتایج کار هیچ ربطی با تلاش و کار فرد ندارد و فرد یاد میگیرد که ناتوان است. چه نام دارد؟
درماندگی آموخته شده
جاهای خالی را با کلمات مناسب پر کنید.
الف) در جدول زیر عدم رابطه پیامدها و…….. را مشاهده میکنید.
نتایج
کار یا تلاش | نتیجه |
فشار دادن دکمه خوردن دارو دستکاری خودرو خواندن درس |
قطع نشدن صدا و ادامه یافتن صدای گوش خراش بهبود نیافتن سردرد روشن نشدن آن نگرفتن نمره خوب |
ب) اگر بین کار خود و پیامدهای آن رابطهای نبینیم، دست از کار میکشیم؛ یعنی یاد میگیریم که نتایج به دست آمده ارتباطی با کار ما ندارند و مستقل از عمل ما هستند. در این حالت به «……………..» میرسیم.
درماندگی آموخته شده
درستی یا نادرستی عبارات زیر را مشخص کنید.
الف) اگر بین کار خود و پیامدهای آن رابطهای نبینیم، دست از کار میکشیم؛ یعنی یاد میگیریم که نتایج به دست آمده ارتباطی با کار ما ندارند و مستقل از عمل ما هستند. در این حالت به «در ماندگی آموخته شده» میرسیم.
درست
ب) حالت درماندگی آموخته شده در حیوانات هم پیش میآید.
درست
ج) مسئله درماندگی آموخته شده در مورد انسان نسبت به دیگر حیوانات، بدتر است.
درست
داستان فیلهای باغ وحش، که به راحتی رام صاحب خود هستند، نشانگر کدام حالت روانشناسی است؟
درماندگی آموخته شده
داستان زیر را بخوانید و به پرسش پاسخ دهید.
فیلها را در کودکی با طناب یا زنجیر محکمی به یک پایه یا ستون، محکم، میبندند. فیل نمیتواند طناب یا زنجیر را پاره بکند تا جایی که درمییابد تلاشش بیهوده است و هر کاری بکند خلاصی نخواهد داشت؛ به همین دلیل رام میشود و میآموزد که آرام باشد و دست از تلاش بردارد و هر موقع طناب به گردنش باشد فرمانبر و مطیع صاحب خود میشود؛ حتی اگر این طناب در دست یک کودک باشد. فیل توانایی پاره کردن طناب را دارد، اما پذیرفته که ناتوان است.
این داستان نشانگر کدام حالت در روانشناسی است؟
درماندگی آموخته شده
فیلهای باغ وحش چگونه رام صاحبانشان میشوند؟
فیلها را در کودکی با طناب یا زنجیر محکمی به یک پایه یا ستون، محکم، میبندند. فیل نمیتواند طناب یا زنجیر را پاره بکند تا جایی که درمییابد تلاشش بیهوده است و هر کاری بکند خلاصی نخواهد داشت؛ به همین دلیل رام میشود و میآموزد که آرام باشد و دست از تلاش بردارد و هر موقع طناب به گردنش باشد فرمانبر و مطیع صاحب خود میشود؛ حتی اگر این طناب در دست یک کودک باشد. فیل توانایی پاره کردن طناب را دارد، اما پذیرفته که ناتوان است. این یعنی درماندگی آموخته شده.
عبارت زیر نشانگر کدام حالت در روانشناسی است؟
آدمیان، با وجود توانایی، میآموزند که ناتوان هستند و تلاش آنها موقعیت را به هیچ وجه به نفع آنها تغییر نخواهد داد.
درماندگی آموخته شده
اگر فرد به این باور برسد که هیچ کاری از دستش برنمیآید تا موقعیت ناگوارش را تغییر دهد، حالت او را چه مینامند؟
درماندگی آموخته شده
کدام وضعیت روانشناسی را میتوان این گونه توصیف کرد: «شخص واقعاً ممکن است در موقعیت ناراحتکننده قرار داشته و تلاش او نتوانسته موقعیتش را تغییر دهد. در نتیجه از تلاش بازمانده و به این باور رسیده است که هیچ کاری از من ساخته نیست.»؟
درماندگی آموخته شده
در کدام وضعیت، فرد اطمینان به خود را از دست میدهد، به ناتوانی خود اذعان میکند و توان حرکت و خلاقیت از او سلب شده به موجودی بیتحرک و خنثی تبدیل میشود؟
در وضعیت درماندگی آموخته شده
در کدام وضعیت، فرد احساس میکند کنترل اوضاع از دستش خارج شده است؟
در وضعیت درماندگی آموخته شده
درماندگی آموخته شده مربوط به چه افرادی است؟
افرادی است که کوشش را با پیشرفت مرتبط نمیدانند. آنها فکر میکنند هر کاری انجام دهند به موفقیت نمیرسند. یعنی پیامدهای رفتار را مستقل از خود رفتار میدانند؛ در نتیجه، این اعتقاد در فرد ایجاد میشود که رویدادها در کنترل او نیستند.
کدام افراد فکر میکنند هر کاری انجام دهند به موفقیت نمیرسند؟
افراد دجار درماندگی آموخته شده
کدام افراد پیامدهای رفتار را مستقل از خود رفتار میدانند؟
افراد دجار درماندگی آموخته شده
در کدام افراد این اعتقاد ایجاد میشود که رویدادها در کنترل او نیستند؟
درماندگی آموخته شده
سؤال
۱- شما در چه مواردی احساس درماندگی آموختهشده را تجربه کردهاید؟
– تحصیلی
– ورزشی
– اقتصادی
پاسخ شخصی
۲- از خود چه واکنشهایی نشان دادید؟
چند سال پیش من هر چقدر دنبال کار میگشتم پیدا نمیکردم و فکر میکردم که همه این گشتنها بیفایده هست و تحت تاثیر عوامل بیرونی و اجتماعی هستم و نمیتونم رو این وضعیت کنترلی داشته باشم به همین خاطر ناامید شدم و تلاشم را ادامه ندادم.
۳- برای اینکه این درماندگی را کنار بگذارید و اوضاع را کنترل کنید، چه کردید؟
در آزمونهای استخدامی شرکت کردم. مطالعات تخصصی خودم را بیشتر کرده و اعتماد به نفسم بیشتر شد و از فرصت به دست آمده استفاده کردم و صاحب شغل و در آمد شدم.