بیماری‌های عضلانی التهابی؛ پلی‌میوزیت و درماتومیوزیت


دعای مطالعه [ نمایش ]

بِسْمِ الله الرَّحْمنِ الرَّحیمِ

اَللّهُمَّ اَخْرِجْنى مِنْ ظُلُماتِ الْوَهْمِ

خدايا مرا بيرون آور از تاريكى‏‌هاى‏ وهم،

وَ اَكْرِمْنى بِنُورِ الْفَهْمِ

و به نور فهم گرامى ‏ام بدار،

اَللّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنا اَبْوابَ رَحْمَتِكَ

خدايا درهاى رحمتت را به روى ما بگشا،

وَانْشُرْ عَلَيْنا خَزائِنَ عُلُومِكَ بِرَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ

و خزانه‏‌هاى علومت را بر ما باز كن به امید رحمتت اى مهربان‌‏ترين مهربانان.


کتاب «راهنمای آینده‌نگار نورولوژی»


کتاب «راهنمای آینده‌نگار نورولوژی» حاصل آمیزه‌ای از ژرفای دانش علوم اعصاب و نگاهی آینده‌محور، بالینی و آموزشی است؛ اثری که با مدیریت علمی داریوش طاهری در برند معتبر «آینده‌نگاران مغز» پدید آمده تا مرجعی فشرده، دقیق، اما سرشار از بصیرت کلینیکی برای دانشجویان پزشکی، کارورزان، رزیدنت‌ها و پزشکان باشد. این کتاب کوششی است برای آنکه آموزش نورولوژی نه صرفاً انتقال اطلاعات، بلکه فرآیندی پویا، تحلیلی و الهام‌بخش در مسیر شناخت پیچیدگی‌های مغز انسان باشد.

جرقهٔ شکل‌گیری این اثر در کارآموزی نورولوژی بیمارستان فیروزگر افروخته شد؛ جایی که آموزه‌های استاد فرهیخته، دکتر مصطفی الماسی دوغائی—با دقت علمی کم‌نظیر، روش آموزشی عمیق و منش حرفه‌ای والا—به‌منزلهٔ ستون فکری و شالودهٔ هویت علمی این کتاب قرار گرفت. در کنار ایشان، استادان برجستهٔ دیگری از گروه نورولوژی فیروزگر با دانش فراگیر، تجربهٔ بالینی ژرف و بزرگواری انسانی خود مسیر این پروژه را روشن‌تر ساختند؛ همچون خانم دکتر تارا خوینی، خانم دکتر هلیا همصیان، آقای دکتر فرزاد سینا و آقای دکتر بابک زمانی که هر یک با روش آموزشی ویژه و بینش بالینی خود نقشی ماندگار در غنای این مجموعه داشته‌اند.

به‌علاوه، جمعی از اساتید بزرگوار و متخصصان ارجمند نورولوژی که در مسیر آموزشی ما در درس نورولوژی نقش‌آفرینی کرده‌اند نیز در روح این کتاب حضور دارند. دکتر الهه امینی، دکتر سید امیرحسن حبیبی، دکتر نرگس یزدی و سرکار خانم دکتر مهسا سپهوند با دقت علمی، نگاه تحلیلی و حمایت آموزشی خود سهمی ارزشمند در شکل‌گیری بنیان‌های این تجربهٔ علمی داشته‌اند؛ و یاد آنان در ساختار این اثر همچون رگه‌هایی از نور جاری است.

این کتاب همچون یک نقشهٔ جامع بالینی طراحی شده است؛ نقشه‌ای که خواننده را از نخستین مواجهه با علامت، تا تشخیص افتراقی، از تحلیل یافته‌های پاراکلینیک تا انتخاب درمان، و از درک فیزیولوژی تا شناخت الگوهای پیچیدهٔ اختلالات عصبی هدایت می‌کند. بخشی ویژه نیز به مجموعهٔ سؤالات پره‌انترنی و دستیاری اختصاص یافته است؛ سؤالاتی همراه با پاسخ‌های تشریحی و تحلیل مرحله‌به‌مرحله که فراتر از آمادگی آزمونی، برای تقویت مهارت‌های تفکر بالینی و تصمیم‌گیری علمی طراحی شده‌اند.

«راهنمای آینده‌نگار نورولوژی» تجلی تلاشی است خالصانه برای آمیختن دانش نظری با توانمندی‌های عملی؛ تلاشی برای ارتقای آموزش نورولوژی، اعتلای شیوهٔ مواجههٔ بالینی با بیماران، و الهام‌بخشی به نسل آیندهٔ پزشکان در راه فهم مغز و رمزگشایی از ظرافت‌های شگفت‌انگیز آن. این اثر ادای احترام عمیقی است به همهٔ استادانی که مشعل دانایی را روشن نگاه داشتند و به همهٔ آینده‌نگارانی که در مسیر شناخت مغز، چراغی نو می‌افروزند.


موضوع «بیماری‌های عضلانی»


بیماری‌های عضلانی؛ پلی‌میوزیت (Polymyositis) و درماتومیوزیت (Dermatomyositis)

بیماری‌های عضلانی التهابی (Inflammatory Myopathies) گروهی از اختلالات خودایمنی هستند که در آن‌ها سیستم ایمنی به اشتباه به فیبرهای عضلانی (Muscle Fibers) حمله می‌کند و موجب ضعف عضلانی پروگزیمال (Proximal Muscle Weakness)، کاهش توانایی انجام فعالیت‌های روزمره و افت کیفیت زندگی می‌شود. در میان این بیماری‌ها، پلی‌میوزیت (Polymyositis) و درماتومیوزیت (Dermatomyositis) از شناخته‌شده‌ترین انواع هستند که اگرچه از نظر تظاهر بالینی شباهت‌های فراوانی دارند، اما از لحاظ پاتوفیزیولوژی (Pathophysiology)، پاتولوژی (Pathology)، الگوی درگیری بافتی و یافته‌های هیستوپاتولوژیک تفاوت‌های مهمی با یکدیگر دارند. شناخت این تفاوت‌ها برای متخصصان نورولوژی (Neurology)، روماتولوژی (Rheumatology) و آسیب‌شناسی (Pathology) اهمیت ویژه‌ای دارد.

از دیدگاه اپیدمیولوژی (Epidemiology)، هر دو بیماری در زنان شایع‌تر از مردان هستند و اغلب در سنین میانسالی بروز می‌کنند. مهم‌ترین علامت بالینی، ضعف عضلات پروگزیمال به‌ویژه عضلات کمربند شانه و لگن است؛ به‌گونه‌ای که بیمار در بالا رفتن از پله‌ها، برخاستن از حالت نشسته یا بالا بردن دست‌ها با مشکل مواجه می‌شود. در درماتومیوزیت علاوه بر ضعف عضلانی، ضایعات پوستی اختصاصی مانند Heliotrope Rash و Gottron Papules نیز دیده می‌شود که ارزش تشخیصی بالایی دارند.

پاتولوژی (Pathology) این دو بیماری بیانگر تفاوت بنیادی در مکانیسم آسیب عضله است. در پلی‌میوزیت، پاسخ ایمنی عمدتاً توسط لنفوسیت‌های T سیتوتوکسیک (CD8+ T Cells) هدایت می‌شود که مستقیماً به فیبرهای عضلانی حمله کرده و موجب نکروز سلول‌های عضلانی منفرد (Myofiber Necrosis) و انفیلتراسیون اندومیوزیال (Endomysial Inflammation) می‌شوند. این الگو نشان‌دهنده یک آسیب سلولی مستقیم است که در بررسی بیوپسی عضله به‌خوبی قابل مشاهده است.

در مقابل، درماتومیوزیت بیشتر یک بیماری با واسطه ایمنی هومورال محسوب می‌شود که در آن آسیب اولیه متوجه مویرگ‌های عضله (Muscle Capillaries) و سیستم کمپلمان (Complement System) است. پیامد این آسیب، کاهش خون‌رسانی، ایسکمی و ایجاد آتروفی پری‌فاسیکولار (Perifascicular Atrophy) همراه با انفیلتراسیون پری‌میزیال (Perimysial Inflammation) است؛ یافته‌ای که مشخصه هیستوپاتولوژیک این بیماری به شمار می‌رود.

شباهت‌های پلی‌میوزیت و درماتومیوزیت شامل قرار گرفتن هر دو در گروه میوپاتی‌های التهابی، وجود نکروز فیبرهای عضلانی، افزایش آنزیم کراتین کیناز (Creatine Kinase; CK)، بروز ضعف عضلات پروگزیمال و پاسخ مناسب به درمان‌های سرکوب‌کننده سیستم ایمنی است. با این حال، تفاوت‌های اصلی در نوع پاسخ ایمنی، محل تجمع سلول‌های التهابی، وجود یا عدم وجود ضایعات پوستی و الگوی آسیب عضله دیده می‌شود؛ تفاوت‌هایی که نقش تعیین‌کننده‌ای در تشخیص افتراقی، انتخاب درمان و پیش‌آگهی بیمار دارند.

در نهایت، افتراق دقیق پلی‌میوزیت از درماتومیوزیت تنها با تکیه بر علائم بالینی امکان‌پذیر نیست و نیازمند تلفیق یافته‌های بیوپسی عضله (Muscle Biopsy)، الکترومیوگرافی (Electromyography; EMG)، MRI عضلات (Muscle MRI)، آزمایش اتوآنتی‌بادی‌ها (Myositis-Specific Autoantibodies) و ارزیابی کامل نورولوژیک است. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند از تخریب پیشرونده عضلات جلوگیری کرده، عملکرد حرکتی بیمار را حفظ کند و احتمال بروز عوارض طولانی‌مدت را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد.

پرسش‌هایی درباره پلی میوزیت و درماتومیوزیت 

خانم ۳۸ ساله‌ای از چند ماه قبل دچار ضعف پیشرونده اندام‌ها شده است. در معاینه وی تغییر رنگ بنفش در پلک‌ها مشهود است. در مورد این بیمار انتظار کدام‌یک از موارد زیر را دارید؟
(پرانترنی شهریور ۹۴ – قطب ۶ کشوری [دانشگاه زنجان])
الف) ضعف بیشتر عضلات دیستال اندام‌ها
ب) افزایش خطر بدخیمی
ج) عدم پاسخ به درمان
د) آنزیم کراتین کیناز طبیعی


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه ب


 خانم ۴۴ ساله مورد درماتومیوزیت از ۳ ماه قبل تحت درمان با پردنیزولون قرار دارد. در این مدت ضعف عضلات پروگزیمال تقریباً بهبود کامل یافته و بثورات جلدی نیز برطرف گردیده ولی در آزمایش‌های پیگیری شده CPK سه برابر نرمال می‌باشد. مناسب‌ترین اقدام کدام است؟ 
(پرانترنی شهریور ۹۳ – دانشگاه آزاد اسلامی) 
الف) اضافه کردن متوترکسات
ب) افزایش دوز پردنیزولون
ج) ادامه پردنیزولون با دوز فعلی
د) انجام بیوپسی عضله


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه ج


 آقای ۵۴ ساله‌ای به علت ضعف عضلانی که از ۲ سال پیش شروع شده مراجعه کرده است. در معاینه، ضعف غیرقرینه در اکستانسیون زانو و فلکسیون انگشتان دست (به خصوص شست) دیده می‌شود. DTR کاهش یافته است، سایر معاینات نورولوژیک نرمال است؛ محتمل‌ترین تشخیص کدام است؟
(پرانترنی شهریور ۹۸ – قطب ۱ کشوری [دانشگاه گیلان و مازندران])
الف) میوزیت انکلوزیون بادی
ب) پلی میوزیت
ج) دیستروفی میوتونیک
د) بیماری امری دریفوس


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه الف


در مرد ۵۵ ساله‌ای که دچار دیسفاژی و ضعف در عضلات پروگزیمال و دیستال اندام‌ها شامل اکستانسورهای پا و فلکسورهای عمقی انگشتان پا شده و به پردنیزولون پاسخ نداده است. محتمل ترین تشخیص کدام است؟
(دستیاری – بهمن ۸۱)
الف) پلی میوزیت ایدیوپاتیک
ب) میوزیت انکلوزیون بادی
ج) Limb-Girdle muscular dystrophy
د) سندرم ایتون لامبرت


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه ب


آقای ۵۴ ساله با ضعف عضلات هر دو ران و اختلال بلع از چند ماه قبل مراجعه کرده است طی هفته‌های اخیر نیز عضلات هر دو بازوی بیمار ضعیف شده است. در معاینه علاوه بر ضعف و آتروفی عضلات چهار سرران و عضلات فلکسور و اکستانسور ساعد، رفلکس‌های وتری زانو کاهش یافته است. کدام تشخیص مطرح است؟
(پرانترنی اسفند ۹۳ – قطب ۳ کشوری [دانشگاه همدان و کرمانشاه])
الف) میوزیت انکلوزیون بادی 
ب) پلی میوزیت
ج) میاستنی گراو
د) پلی میالژیا روماتیکا


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه الف


 آقای ۵۵ ساله‌ای به علت ضعف اندام‌ها که از حدود یک سال قبل به آهستگی پیشرفت کرده و اخیراً سبب زمین خوردن‌های مکرر وی شده، مراجعه کرده است. در معاینه ضعف و آتروفی غیرقرینه پروگزیمال اندام‌های تحتانی و فلکسورهای بلند انگشتان دست‌ها یافت می‌شود. معاینه حسی و رفلکس‌های وتری عمقی طبیعی می‌باشد. محتمل‌ترین تشخیص کدام است؟ 
(پرانترنی شهریور ۹۴ – قطب ۴ کشوری [دانشگاه اهواز]) 
الف) Spinal Muscular Artophy
ب) Amyotrophic Lateral Sclerosis
ج) Multifocal Motor Neuropathy
د) Inclusion Body Myositis


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه د


مرد ۵۰ ساله‌ای با ضعف عضلات مراجعه کرده است. کدام تصویر بالینی زیر با میوزیت جسم انکلوزیونی مغایرت دارد؟
(پرانترنی اسفند ۹۳ – قطب ۱۰ کشوری [دانشگاه تهران]) 
الف) ضعف فلکسورهای ساعد
ب) جنس مذکر
ج) سن بالای بیمار
د) حفظ رفلکس زانوها


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه د


کدام جمله در مورد میوزیت انکلوزیون بادی (IBM)
صحیح است؟
(پرانترنی اسفند ۹۴ – دانشگاه آزاد اسلامی) 
الف) معمولاً عضلات پروگزیمال اندام‌ها را درگیر می‌کند.
ب) به درمان با کورتن به خوبی پاسخ می‌دهد.
ج) رفلکس‌های تاندونی عمقی افزایش می‌یابند.
د) اختلال بلع شایع است. 


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه د


مرد ۵۷ ساله‌ای با ضعف عضلانی اندام‌هایی تحتانی مراجعه کرده است. در معاینه ضعف عضله چهار سر ران همراه با آتروفی به خصوص در سمت راست و ضعف عضلات اکستانسور دست راست مشهود است. پس از نمونه برداری عضله در گزارش پاتولوژی به میوپاتی التهابی همراه با واکوئله شدن فیبرهای عضلانی و انکلوزیون بتا آمیلوئید اشاره شده است. کدام گزینه صحیح نمی‌باشد؟
(پرانترنی شهریور ۹۷ – قطب ۵ کشوری [دانشگاه شیراز])
الف) CPK طبیعی
ب) کاهش رفلکس زانو
ج) شیوع بالای دیسفاژی
د) پاسخ نسبی به کورتیکواستروئید


کلیک کنید تا پاسخ پرسش نمایش داده شود

» پاسخ: گزینه د



» کتاب راهنمای آینده‌نگار نورولوژی

» کتاب راهنمای آینده‌نگار نورولوژی

» کتاب راهنمای آینده‌نگار نورولوژی
»» تمامی کتاب

انتشار یا بازنشر هر بخش از این محتوای «آینده‌نگاران مغز» تنها با کسب مجوز کتبی از صاحب اثر مجاز است.

🚀 با ما همراه شوید!

تازه‌ترین مطالب و آموزش‌های مغز و اعصاب را از دست ندهید. با فالو کردن کانال تلگرام آینده‌نگاران مغز، از ما حمایت کنید!

🔗 دنبال کردن کانال تلگرام

امتیاز شما به این مطلب:

★ اول از راست = ۱ امتیاز | ★ پنجم از راست = ۵ امتیاز

میانگین امتیازها: 5 / 5. تعداد آراء: 25

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهید.

داریوش طاهری

نه اولین، اما در تلاش برای بهترین بودن؛ نه پیشرو در آغاز، اما ممتاز در پایان. ---- ما شاید آغازگر راه نباشیم، اما با ایمان به شایستگی و تعالی، قدم برمی‌داریم تا در قله‌ی ممتاز بودن بایستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید

ورود/ ثبت نام با جیمیل

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر

ورود/ ثبت نام با جیمیل

برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید

ورود/ ثبت نام با جیمیل

برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید

ورود/ ثبت نام با جیمیل

برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید

ورود/ ثبت نام با جیمیل

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر

ورود/ ثبت نام با جیمیل

ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.

ورود/ ثبت نام با جیمیل

تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید

ورود/ ثبت نام با جیمیل

تغییر رمز با موفقیت انجام شد

ورود/ ثبت نام با جیمیل