زیست‌شناسی (۱)

فعالیت‌های گفتار زیست‌شناسی چیست

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۲ میانگین: ۵]

نمونه آزمون گفتار زیست‌شناسی چیست؟
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری شما طراحی و ارائه شده است و هیچ‌گونه امتیاز یا اطلاعاتی از شما در این وب‌سایت بایگانی نمی‌‌شود. 

آزمون شامل ۱۰ پرسش است. 


سلام و درود

«تکرار مادر مهارت‌هاست»

در راستای افزایش مهارت شما ۱۱ آزمون از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۱۰ سوال ۲ گزینه‌ای است.

برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمون‌های آنلاین «آینده‌نگاران مغز» شرکت کنید.

برای شرکت در انواع آزمون‌های آنلاین «گفتار زیست‌شناسی چیست» بر لینک زیر کلیک کنید:

«آزمون‌های گفتار زیست‌شناسی چیست»


کتاب الکترونیکی پرسش‌های دو گزینه‌ای

پرسش‌های دو گزینه‌ای و خط به خط گفتار زیست‌شناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.


برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.


تعمیق و تثبیت یادگیری زیست‌شناسی

پرسش‌های جاهای خالی و خط به خط گفتار زیست‌شناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید. 


برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.


فعالیت
یک روزنامۀ خبری معمولی تهیه کنید. همۀ عنوان­‌های خبری آن را بخوانید. خبرهای مربوط به زیست‌­شناسی را انتخاب کنید. (برای تعیین خبرهای مربوط به زیست‌شناسی از معلم خود کمک بخواهید) و در روزنامه­‌ای که انتخاب کرده‌­اید، چند درصد از خبرها به زیست­‌شناسی مربوط است؟

از این خبرها، چند خبر خوب و جند خبر بد هستند؟

می‌­توانید به جای روزنامه از وب­گاه­‌های خبری در بازۀ زمانی خاصی استفاده و درصد خبرهای زیستی آن را پیدا کنید.

کتاب ابتدا بیان می‌کند: زیست شناسی، شاخه ای از علوم تجربی است که به بررسی علمی جانداران و فرایندهای زیستی می‌­پردازد. سپس در ادامه بیان می‌کند: زیست‌شناسان امروزی برای کل‌نگری به سامانه‌های زنده، نه فقط ارتباط‌های بین سطوح مختلف سازمانی سامانه‌های زنده را بررسی می‌­کنند، بلکه برای شناخت هر چه بیشتر آنها از اطلاعات رشته‌های دیگر نیز کمک می‌‌گیرند. این نشان می‌دهد تعریف زیست‌شناسی که براساس جزءنگری است باید تغییر کند گرچه می‌توان گفت چون در تعریف زیست‌شناسی بیان شده بررسی علمی ….، این تعریف کل‌نگری است نه جزءنگری. بنابراین می‌توان بیان داشت: تقریباً ۱۰۰ درصد خبرها مربوط به زیست‌شناسی می‌­باشند.

نقد قسمت دوم سوال: کتاب بیان کرده است که زیست‌شناسان نمی‌توانند درباره زشتی و زیبایی، خوبی و بدی نظر بدهند اما در سوال از ما به عنوان زیست‌شناس می‌پرسد چند خبر خوب و چند خبر بد بودند؟ 😊

فعالیت
مجری یک برنامۀ تلویزیونی گفته است: زیست شناسان ثابت کرده اند که شیر، مایعی خوشمزه است. این گفته درست است یا نادرست؟

با توجه به توضیحات کتاب که توانایی علوم تجربی را در موارد قابل مشاهده و اندازه گیری می‌داند صفت خوشمزگی قابل اندازه‌گیری نیست بنابراین مطلب درستی نیست و البته ذکر این نکته از دهان زیست‌شناسان نیز صحیح نیست چون زیست‌شناسان به این مطلب وقوف و آگاهی دارند.

فعالیت

اگرچه سوخت‌های فسیلی نیز منشأ زیستی دارند و از تجزیۀ پیکر جانداران به وجود آمده‌اند؛ اما امروزه سوخت زیستی به سوخت­‌هایی می­‌گویند که از جانداران امروزی به دست می آیند. مزایا و زیان های سوخت های فسیلی و زیستی را از دید محیط زیستی با هم مقایسه کنید.

سوخت­‌های فسیلی موجب افزایش کربن دی اکسید جو، آلودگی هوا و در نهایت باعث گرمایش زمین می­‌شوند. از سوی دیگر، محیط زیست از استخراج سوخت­‌های فسیلی و نیز از آلودگی‌­های سوخت آنها آسیب می‌­بیند. حال آن که سوخت‌های زیستی، منابع پایدار، مؤثرتر و پاک­‌تر انرژی می‌باشند. این سوخت‌ها تجدیدپذیرند. گازوئیل زیستی مواد سرطان­‌زا ندارد و باعث باران اسیدی نمی­‌شود.

سوخت فسیلی:
مزایا: با سوزاندن مقدار کم انرژی زیادی به دست می آید.
معایب: میلیون‌ها سال زمان می برد تا حجم مصرفی تامین شود.
سوخت زیستی:
مزایا: جبران پذیر هستند و آلودگی محیطی بسیار کمی دارند.
معایب: در مقایسه با سوخت فسیلی سوزاندن حجم مشخص انرژی کمتری می دهد.

فعالیت

با مراجعه به منابع معتبر درباره زمینه های فعالیت زیست شناسان در ایران و جهان اطلاعاتی جمع آوری و در کلاس ارائه دهید.

زیست‌شناسی علم شناخت موجودات زنده و تعامل آنها با محیط پیرامون است. زیست شناسی یکی از علوم پایه واساسی و بسیار جذاب است. با مطالعه در هر یک از زمینه های زیست شناسی به قدرت منشأ عالم هستی پی می بریم و به جرأت میتوان گفت که زیست شناسی علم خداشناسی نیز هست.صبر و حوصله و عشق و علاقه دو نکته اساسی برای موفقیت در گرایش های مختلف زیست شناسی است  که تمام استادان و دانشجویان این رشته به آن اشاره می کنند چرا که تحقیق در آزمایشگاه های مختلف این رشته نیازمند صبر و حوصله استرشته زیست شناسی سلولی ملکولی در زیست شناسی مدرن از جایگاه ویژه و ممتازی برخورداری است و این رشته است که محققین زبده را برای کار در تحقیقات مربوطه در حوزه های مختلف پزشکی‌، داروسازی، بیوشیمی‌، ژنتیک‌، بیوتکنولوژی‌، مهندسی‌ ژنتیک‌، اصلاح‌ نباتات‌، صنایع، شیلات‌ و دام‌ و نظایر آن تربیت‌ می‌کند.

این رشته در گرایش های علوم سلولی ملکولی، زیست فناوری (بیوتکنولوژی)، میکروبیولوژی، ژنتیک و بیوشیمی ارایه می شود. تمامی گرایش های مجموعه زیست شناسی- علوم سلولی و مولکولی دارای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز می باشند که علاقه مندان به ادامه تحصیل می توانند در دانشگاه های داخل کشور دانش آموخته شوند و هم چنین در صورت تمایل، فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد می توانند از دانشگاه های خارج از کشور برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری درخواست پذیرش کنند. بسیاری از دانشگاه های معتبر کشور در علوم پایه دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری می پذیرند.

گرایش‌ علوم‌ سلولی‌ مولکولی: ‌مهمترین‌ مولکول‌هایی‌ که‌ در حیات‌ سلول‌ مؤثر هستند، RNA ,DNA و پروتئین‌ها می‌باشند. DNA مرکز ذخیره‌ اطلاعات‌ و صدور فرمان‌های‌ سلول‌، RNA  وظیفه‌ انتقال‌ این‌ فرمان‌ها و پروتئین‌ مسؤولیت‌ اجرای‌ این‌ فرمان‌ها را بر عهده‌ دارند. در زیست‌شناسی‌ سلولی‌ و مولکولی‌ چگونگی‌ این‌ فعالیت‌ها و عملکرد اجزای مختلف دیگر سلول، به تفضیل بررسی‌ می‌شود.

گرایش میکروبیولوژی: در این گرایش میکروبهایی که برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی  فعالیت آنها بررسی می شود. هم چنین در گرایش میکروبیولوژی صنعتی از میکروب‌های مفید برای تولید مواد صنعتی مانند اسیدها و کمپوست میکروبی (تهیه کود به یاری مواد زاید و زباله ها) استفاده می شود. همچنین از میکروبها در رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد.

گرایش زیست‌فناوری (بیوتکنولوژی):زیست فناوری در واقع فناوری مبتنی بر زیست شناسی است. دانش زیست فناوری، به فرآیندهای سلولی و بیولوژیکی می پردازد که برای توسعه فن آوری ها و محصولاتی که به بهبود زندگی و سلامت انسان و محیط زیست او می انجامد، لازم می باشند. انسان بیش از ۶۰۰۰ سال است که برای تولید محصولات غذایی مانند نان، پنیر و ماست از میکروارگانیسم ها استفاده می کند.

امروزه زیست فناوری، محصولات و فناوریهای پیشرفته را برای مبارزه با بیماری های نادر و ناتوان کننده، کاهش اثرات سوء زیست محیطی، تولید کافی مواد غذایی، استفاده بهینه از انرژیهای پاک، استفاده از فرآیندهای سبز، ایمن و کارآمد برای تولید صنعتی به کار می گیرد.

در حال حاضر صدها فراورده حاصل از زیست فناوری شامل محصولات بهداشتی، واکسنها، سموم بیولوژیکی دفع آفات کشاورزی، سوختهای زیستی و غیره وجود دارد که همزمان با افزایش سطح کیفیت زندگی انسانها، باعث حفظ محیط زیست از طریق کاهش مصرف آب، حفظ سلامت آب، هوا و خاک، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، کاهش مصرف انرژی و … می باشد.

گرایش ژنتیک: دانش‌ ژنتیک‌ درباره‌ انتقال‌ صفات‌ وراثتی‌ از والدین‌ به‌ اولاد بحث‌ می‌کند. به عبارت دیگر علم ژنتیک‌ تلاش‌ می‌کند تا بگوید که‌ چه‌ مکانیزم‌های‌ مولکولی‌، عامل‌ انتقال‌ صفات‌ از نسلی‌ به‌ نسل‌ دیگر هستند. دانشجویان‌ این‌ گرایش‌ مباحث‌ مهمی‌ مثل‌ ژنتیک‌ سرطان‌، روش‌های‌ تشخیص‌ بیماری‌های‌ ژنتیکی‌ قبل‌ و بعد از تولد، شناخت‌ ناقلین‌ بیماری‌ها، اصول‌ مشاوره‌ ژنتیکی‌، نقش‌ ژنتیک‌ در بروز رفتارهای‌ فردی‌ و اجتماعی‌، شناخت‌ جمعیت‌های‌ مختلف‌ ژنتیکی‌ و نژادهای‌ انسانی‌، ژن‌ درمانی‌، پزشکی‌ قانونی‌، تکنیک‌های‌ رایج‌ در ژنتیک‌، روش‌های‌ اصلاح‌ نژاد و ژنتیک‌ مولکولی‌ را مطالعه‌ می‌کنند.



» فایل word

تهیهٔ فایل

» فایل pdf 

دانلود pdf

کتاب زیست‌شناسی دهم

فصل ۱ـ دنیای زنده 
گفتار ۱. زیست‌شناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان

فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران

فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی 
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی

فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگ‌ها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران

فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیه‌ها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران

فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگی‌هـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان

فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان


آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

‫۴ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا