دنیای زنده؛ زیستشناسی چیست؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۱۰ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما ۱۱ آزمون از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۱۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار زیستشناسی چیست» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
» پرسشهای دو گزینهای گفتار «زیستشناسی چیست»
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
دنیای زنده
پروانههای مونارک یکی از شگفتانگیزترین مهاجرتها را به نمایش میگذارند. جمعیت این پروانهها هر سال هزاران کیلومتر را از مکزیک تا جنوب کانادا و بالعکس میپیماید.
چگونه پروانههای مونارک مسیر خود را پیدا میکنند و راه را به اشتباه نمیروند؟ زیستشناسان پس از سالها پژوهش، به تازگی این معما را حل کردهاند. آنان در بدن پروانه مونارک، یاختههای عصبی (نورونهایی) یافتهاند که پروانهها با استفاده از آنها، جایگاه خورشید در آسمان و جهت مقصد را تشخیص میدهند و بهسوی آن پرواز میکنند.
آیا علم زیستشناسی قادر است همهٔ رازهای حیات را بیابد؟ زیستشناسان علاوه بر تلاش برای پیبردن به رازهای آفرینش، سعی میکنند یافتههای خود را در بهبود زندگی انسان به کار برند.
موجودات زنده چه ویژگیهایی دارند که آنها را از موجودات غیرزنده متمایز میکند. در این فصل به پاسخ چنین پرسشهایی میپردازیم.
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
▪️چگونه میتوان گیاهانی پرورش داد که در مدتی کوتاهتر، مواد غذایی بیشتری تولید کنند؟ و چرا باید تنوع زیستی حفظ شود؟ چرا باید حیات وحش حفظ شود؟
▪️چرا بعضی از یاختههای بدن انسان سرطانی میشوند؟ چگونه میتوان یاختههای سرطانی را در مراحل اولیهٔ سرطانی شدن شناسایی و نابود کرد؟
▪️چگونه میتوان سوختهای زیستی مانند الکل را جانشین سوختهای فسیلی، مانند مواد نفتی کرد؟
▪️ چگونه میتوان از بیماریهای ارثی، پیشگیری و یا آنها را درمان کرد؟
اینها فقط چند پرسش از میان انبوه پرسشهایی است که زیستشناسان تلاش میکنند پاسخهای آنها را بیابند تا علاوه بر پیبردن به رازهای آفرینش، به حل مسائل و مشکلات زندگی انسان امروزی نیز کمک کنند و در این راه به موفقیتهایی هم رسیدهاند. زیستشناسی، شاخهای از علوم تجربی است که به بررسی علمی جانداران و فرایندهای زیستی میپردازد.
فعّالیت ۱
یک روزنامهٔ خبری معمولی تهیه کنید. خبرهای مربوط به زیستشناسی را انتخاب کنید (برای تعیین خبرهای مربوط به زیستشناسی از معلم خود کمک بخواهید)
در روزنامهای که انتخاب کردهاید، چند درصد از خبرها، به زیستشناسی مربوط است؟ از این خبرها، چند خبر خوب و چند خبر بد هستند؟
پژوهشگران علوم تجربی نمیتوانند درباره خوبی و بدی نظر بدهند. 🙂
میتوانید به جای روزنامه از وبگاههای خبری در بازهٔ زمانی خاصی استفاده و درصد خبرهای زیستی آن را پیدا کنید.
محدودهٔ علم زیستشناسی
امروزه بسیاری از بیماریها مانند بیماری قند و افزایش فشار خون که حدود صد سال پیش به مرگ منجر میشدند، مهار شدهاند و به علت روشهای درمانی و داروهای جدید، دیگر مرگآور نیستند. ممکن است با مشاهدهٔ پیشرفتها و آثار علم زیستشناسی، این تصور در ذهن ما شکل بگیرد که این علم به اندازهای توانا و گسترده است که میتواند به همهٔ پرسشهای انسان پاسخ دهد و همهٔ مشکلات زندگی ما را حل کند؛ در حالی که این طور نیست. به طور کلی علم تجربی، محدودیتهایی دارد و نمیتواند به همهٔ پرسشهای ما پاسخ دهد و از حلّ برخی مسائل بشری ناتوان است.
دانشمندان و پژوهشگران علوم تجربی فقط در جستوجوی علتهای پدیدههای طبیعی و قابل مشاهدهاند. مشاهده، اساس علوم تجربی است؛ بنابراین، در زیستشناسی، فقط ساختارها و یا فرایندهایی را بررسی میکنیم که برای ما به طور مستقیم یا غیرمستقیم قابل مشاهده و اندازهگیریاند. پژوهشگران علوم تجربی نمیتوانند دربارهٔ زشتی و زیبایی، خوبی و بدی، ارزشهای هنری و ادبی نظر بدهند.
فعالیت ۲
مجری یک برنامهٔ تلویزیونی گفته است «زیستشناسان ثابت کردهاند که شیر، مایعی خوشمزه است». این گفته درست است یا نادرست؟
این گفته نادرست است؛ چون خوشمزگی موضوعی ارزشی و شخصی (کیفی) است و بنابراین، تعیین خوشمزگی در قلمرو علوم تجربی نیست.
زیستشناسی نوین
امروزه زیستشناسی ویژگیهایی دارد که آن را به رشتهای مترقی، توانا، پویا و امیدبخش تبدیل کرده است. در ادامه به این ویژگیها میپردازیم.
کل نگری: جورچینی (پازلی) را در نظر بگیرید که از قطعات بسیار زیادی تشکیل شده است. ممکن است هر یک از قطعات آن بهتنهایی بیمعنی به نظر آید؛ اما اگر قطعههای آن را یکییکی در جای درست در کنار همدیگر قرار دهیم، مشاهده میکنیم که اجزای جورچین، بهتدریج نمایی بزرگ، کُلّی و معنیدار پیدا میکنند و تصویری از شیئی آشنا به ما نشان میدهند.
پیکر هر یک از جانداران نیز از اجزای بسیاری تشکیل شده است. هر یک از این اجزا، بخشی از یک سامانهٔ بزرگ را تشکیل میدهد که در نمای کلی برای ما معنی پیدا میکند. بنابراین، جانداران را نوعی سامانه میدانند که اجزای آن با هم ارتباط دارند؛ به همین علت ویژگیهای سامانه را نمیتوان فقط از طریق مطالعهٔ اجزای سازندهٔ آن توضیح داد و ارتباط بین اجزا نیز مانند خود اجزا در تشکیل جاندار، مؤثر و کُلِ سامانه، چیزی بیشتر از مجموع اجزای آن است.
نگرش بینرشتهای: زیستشناسان امروزی برای شناخت هر چه بیشتر سامانههای زنده از اطلاعات رشتههای دیگر نیز کمک میگیرند؛ مثلاً برای بررسی ژنهای جانداران، علاوه بر اطلاعات زیستشناختی، از فنون و مفاهیم مهندسی، علوم رایانه، آمار و بسیاری رشتههای دیگر هم استفاده میکنند.
فناوریهای نوین: این فناوریها نقش مهمی در پیشرفت علم زیستشناسی داشته و دارند. در ادامه به نمونههایی از این فناوریها میپردازیم.
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی: امروزه بیشتر از هر زمان دیگر به جمعآوری، بایگانی و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهشهای زیستشناختی نیاز داریم؛ دستاوردها و تحولات بیست سالهٔ اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در پیشرفت زیستشناسی، تأثیر بسیاری داشته است. این فناوریها امکان انجام محاسبات را در کوتاهترین زمان ممکن فراهم کردهاند (شکل ۱).
بیشتر بدانید
زیستشناسی مصنوعی
زیستشناسی مصنوعی موضوعهای مخـتلــفی، مـاننـد زیستفـنـاوری، زیستشناسیمولکولی، زیستشناسی سامانهها، مهندسی رایانه و مهندسی ژنتیک را بـه هـم مـرتبط مـیکند. متخصصان ایـن عـلم مـیکـوشند سامانههـایی طراحی و اجـرا کنند که بهطور طبیعی یافت نمیشوند. طراحی و تولید آنزیمهایی با کارایی بهینه و کاربرد آنها مثلاً برای تولید مواد پاککننده، یک نمونه از کاربردهای این رشته است. رعایت اخلاق زیستی در زیستشناسی مصنوعی، اهمیت فراوان دارد.
مهندسی ژنتیک: مدتهاست که زیستشناسان میتوانند با استفاده از مهندسی ژنتیک در جانداران تغییر ایجاد کنند. مهندسی ژنتیک مجموعهای از روشها و فنون آزمایشگاهی است که بهمنظور تغییر در محتوای دنای جانداران و ایجاد صفت جدید بهکار میرود. انتظار نداریم که جانوری مانند بز بتواند پروتئین تار عنکبوت بسازد. اما این کار با استفاده از مهندسی ژنتیک رخ داده است. پژوهشگران توانستند با انتقال ژن، بزهایی تولید کنند که در شیر آنها این پروتئین ساخته میشود که در صورت تجاری شدن تحولی در صنعت رخ خواهد داد تار عنکبوت از مواد ارزشمند در طبیعت است و میتواند کاربردهای وسیعی در صنایع متفاوت داشته باشد.
اخلاق زیستی: پیشرفتهای سریع علم زیستشناسی، به ویژه در مهندسی ژنتیک، زمینه سوءاستفادههایی را در جامعه فراهم کرده است. محرمانه بودن اطلاعات ژنی و نیز اطلاعات پزشکی افراد و حقوق جانوران از موضوعهای اخلاق زیستی هستند.
یکی از سوءاستفادهها از علم زیستشناسی، تولید سلاحهای زیستی است، چنین سلاحی مثلاً میتواند عامل بیماریزایی باشد که نسبت به داروهای رایج مقاوم است یا فراوردههای غذایی و دارویی با عواقب زیانبار برای افراد باشند. بنابراین وضع قوانین جهانی برای جلوگیری از چنین سوءاستفادههایی از علم زیستشناسی ضروری است.
زیستشناسی در خدمت انسان
امروزه با مسائل فراوانی در زمینههای متفاوت مواجه هستیم. زیستشناسی به حل این مسائل چه کمکی میتواند بکند؟ در ادامه مروری بر نقش زیستشناسی در حل این مسائل داریم.
تأمین غذای سالم و کافی: گفته میشود که هم اکنون حدود یک میلیارد نفر در جهان از گرسنگی و سوءِتغذیه رنج میبرند: چگونه غذای سالم و کافی برای جمعیتهای رو به افزایش انسانی فراهم کنیم؟
میدانیم غذای انسان به طور مستقیم یا غیرمستقیم از گیاهان به دست میآید؛ پس شناخت بیشتر گیاهان یکی از راههای تأمین غذای بیشتر و با مواد مغذی بیشتر است.
از راههای افزایش کمّیت و کیفیت غذای انسان، شناخت روابط گیاهان و محیط زیست است. گیاهان مانند همهٔ جانداران دیگر در محیطی پیچیده، شامل عوامل غیرزنده مانند دما، رطوبت، نور و عوامل زنده شامل باکتریها، قارچها، حشرات و مانند آنها رشد میکنند، و محصول میدهند. بنابراین، شناخت بیشتر تعاملهای سودمند یا زیانمند بین این عوامل و گیاهان به افزایش محصول کمک میکند.
حفاظت از بومسازگانها، ترمیم و بازسازی آنها: انسان، جزئی از دنیای زنده است و لذا نمیتواند به نیاز و جدا از موجودات زندهٔ دیگر و در تنهایی به زندگی ادامه دهد. بهطورکلّی منابع و سودهایی را که هر بومسازگان در بردارد، خدمات بومسازگان مینامند. میزان خدمات هر بومسازگان به میزان تولیدکنندگان آن بستگی دارد. پایدار کردن بومساگانها بهطوری که حتی در صورت تغییر اقلیم تغییر چندانی در مقدار تولیدکنندگی آنها روی ندهد، موجب ارتقای کیفیت زندگی انسان میشود.
شکل ۲- یکی از بومسازگانهای آسیب دیدهٔ ایران، دریاچهٔ ارومیه است.
دریاچهٔ ارومیه چندین سال است که در خطر خشک شدن قرار گرفته است زیستشناسان کشورمان با استفاده از اصول علمی بازسازی بومسازگانها، راهکارهای لازم را برای احیای آن ارائه کردهاند و امید دارند که در آینده از نابودی این میراث طبیعی جلوگیری کنند (شکل ۲).
قطع درختان جنگلها برای استفاده از چوب یا زمین جنگل، مسئلهٔ محیط زیستی امروز جهان است. پژوهشها نشان دادهاند که در سالهای اخیر، مساحت بسیار گستردهای از جنگلهای ایران و جهان تخریب و بیدرخت شدهاند. از بین رفتن جنگلها پیامدهای بسیار بدی برای سیارهٔ زمین دارد. تغییر آب و هوا، سیل، کاهش تنوع زیستی و فرسایش خاک از آن جملهاند.
بیشتر بدانید
دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچهٔ داخلی ایران است و در سال ۱۳۵۲ در فهرست پارکهای ملی ایران به ثبت رسیده است. پارک ملی دریاچهٔ ارومیه از زیستگاههای طبیعی ایران است.
بررسی تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که این دریاچه تا سال ۱۳۹۴ مقدار زیادی از مساحت خود را از دست داده است. خشکسالی، حفر بیحساب چاههای کشاورزی در اطراف آن، بیتوجهی به قوانین طبیعت، احداث بزرگراه روی دریاچه، استفادۀ غیرعلمی از آبهای رودخانههایی که به این دریاچه میریزند و سدسازی در مسیر این رودها، از عوامل این خشکی هستند.
تأمین انرژیهای تجدیدپذیر: نیاز مردم جهان به انرژی در حال افزایش است. بیشترین نیاز کنونی جهان به انرژی از منابع فسیلی، مانند نفت، گاز و بنزین تأمین میشود، اما میدانیم که سوختهای فسیلی موجب افزایش کربندیاکسید جوّ، آلودگی هوا و درنهایت باعث گرمایش زمین میشوند. بدین لحاظ، انسان باید در پی منابع پایدار، مؤثرتر و پاکتر انرژی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی باشد، زیستشناسان میتوانند به بهبود و افزایش تولید سوختهای زیستی مانند گازوئیل زیستی که از دانههای روغنی بهدست میآید، کمک کنند.
فعالیت ۳
اگرچه سوختهای فسیلی نیز منشأ زیستی دارند و از تجزیهٔ پیکر جانداران بهوجود آمدهاند؛ اما امروزه سوخت زیستی به سوختهایی میگویند که از جانداران امروزی بهدست میآیند. مزایا و زیانهای سوختهای فسیلی و زیستی را از دید محیط زیستی با هم مقایسه کنید. دربارهٔ امکان استفاده از پسماند مزارعی مانند نیشکر در تهیهٔ سوختهای زیستی اطلاعاتی جمعآوری کنید و در کلاس ارائه دهید.
مزایا | معایب | |
سوختهای فسیلی | انرژی بیشتری دارند _ برای تولید آنها نیازی به آب نیست پس منابع آب منطقه کمتر مصرف میشود. | تجدید ناپذیرند _ تولیدگازهای مضر (مونوکسیدکربن و دی اکسید گوگرد) و باران اسیدی _ آلوده کننده محیط زیست و سرطانزا هستند |
سوختهای زیستی | تجدید پذیرند _ گازهای سمیکمتر و آلودگی محیط زیستی کمتری دارند _ در مدت کوتاه تر و با محصولات زائد و کود و … بدست میآیند؛ بنابراین به بازیافت مواد کمک میکنند. | انرژی کمتری دارند _ ماشین آلات کشت گیاهان باعث آلودگی هوا میشوند. کشت گیاهان برای سوخت منجر به کمبود مواد مغذی خاک میشود _ مصرف آب بیشتری دارند. |
بیشتر بدانید
نانوفناوری در خدمت بینایی انسان
بیماری تحلیل شبکیّهٔ چشم، یکی از علتهای نابینایی کهنسالان است. در این بیماری که ممکن است از ۶۵ سالگی به بعد در افراد ظاهر شود، یاختههای حساس به نور در شبکیه بهتدریج از بین میروند یا نمیتوانند بهدرستی کار کنند.
برای کمک به این بیماران، شبکیهٔ مصنوعی ساخته شده است. میتوان عصبهایی را که از یاختههای عصبی مسٹول بینایی در شبکیه خارج میشوند و به مغز میروند به ریزتراشههایی شامل مجموعهای از چشمهای الکتریکی میکروسکوپی متصل کرد که میتوانند اثر نور را به پیام عصبی تبدیل کنند، در نتیجه بیمارانی که نابینا هستند، میتوانند اشیا را ببینند و خطوط درشت روزنامهها را بخوانند.
سلامت و درمان بیماریها: به تازگی، روشی برای تشخیص و درمان بیماریها در حال گسترش است که پزشکی شخصی نام دارد. پزشکان در پزشکی شخصی برای تشخیص و درمان بیماریها علاوه بر بررسی وضعیت بیمار، با بررسی اطلاعاتی که در دنای (DNA) هر فرد وجود دارد، روشهای درمانی و دارویی خاصّ هر فرد را طراحی میکنند.
فعالیت ۴
با مراجعه به منابع معتبر دربارهٔ زمینههای فعّالیت زیستشناسان در ایران و جهان اطلاعاتی جمعآوری و در کلاس ارائه دهید.
واژهشناسی دنا (DNA / دی. إن. إی) دئو اکسیریبونوکلئیکاسید با نام اختصاری DNA و تلفظ دی. اِن. اِی شناخته میشود. فرهنگستان زبان و ادب فارسی به جای حروف تک تک (د) و (ن) و (آ) کلمه «دنا» را معرفی میکند که در تلفظ و ترکیب سهلتر و خوش آواتر است.
بیشتر بدانید
پرهیز از پیش داوری
استفاده از تجربه و آزمایش برای بررسی درستی نظریههای علمی، تاریخی دیرینه دارد. ابنهیثم دانشمند مسلمان قرن چهارم هجری، شواهد تجربی را لازمه استدلال برای پذیرش نظریههای علمی میدانست و آنها را با انجام آزمایش و ساختن ابزار مورد بررسی قرار میداد. همچنین بر این باور بود که محقق در استخراج نتایج از شواهد تجربی و استدلال عقلی، باید با احتیاط عمل کند. او در مطالعه و انجام تحقیقات بر رعایت انصاف، پرهیز از پیش داوری و حقیقتجویی تأکید داشت. ابنهیثم بر اساس همین باور با انجام مشاهده و آزمایش، توصیفی مبتنی بر واقعیت از سازوکار بینایی ارائه داد.
برای مشاهده «نوشته ای در مورد مونارک» کلیک کنید.
» فایل word «گفتار زیستشناسی چیست؟»
» فایل pdf «گفتار زیستشناسی چیست؟»
کتاب زیست شناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی