گردش مواد در بدن؛ رگها: سرخرگ، سیاهرگ و مویرگ؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۱۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار رگها» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۲. رگها
در دستگاه گردش خون، سه نوع رگ در شبکهای مرتبط به هم وجود دارد. این شبکه، که از قلب شروع میشود و پس از عبور از بافتها به قلب باز میگردد، از سرخرگها، مویرگها و سیاهرگها تشکیل شده است. ساختار هر یک از این رگها متناسب با کاری است که انجام میدهد. دیوارهٔ همهٔ سرخرگها و سیاهرگها از سه لایهٔ اصلی تشکیل شده است (شکل ۱۰). لایهٔ داخلی آنها بافت پوششی سنگفرشی است که در زیر آن، غشای پایه قرار گرفته است. لایهٔ میانی آن، ماهیچهای صاف است که همراه این لایه رشتههای کشسان (الاستیک) زیادی وجود دارد. آخرین لایه، بافت پیوندی است که لایهٔ خارجی آنها را میسازد.
شکل ۱۰- مقایسهٔ انواع رگهای خونی و ساختار آنها
اگرچه ساختار پایهای سرخرگها با سیاهرگها شباهت دارد، ضخامت لایهٔ ماهیچهای و پیوندی در سرخرگها بیشتر است تا بتوانند فشار زیاد وارد شده از سوی قلب را تحمل و هدایت کنند. به همین دلیل سرخرگها در برش عرضی، بیشتر گرد دیده میشوند، درحالی که سیاهرگهای هماندازهٔ آنها، دیوارهای نازکتر دارند و حفرهٔ داخل آنها بزرگتر است. درعینحال، بسیاری از سیاهرگها دریچههایی دارند که جهت حرکت خون را یکطرفه میکنند.
مویرگها فقط یک لایهٔ بافت پوششی همراه با غشای پایه دارند. این ساختار با وظیفهٔ آنها که تبادل مواد بین خون و مایع میانبافتی است، هماهنگی دارد. در دیوارهٔ مویرگها لایهٔ ماهیچهای نیست ولی در ابتدای بعضی از آنها حلقهای ماهیچهای هست که میزان جریان خون در آنها را تنظیم میکند و به آن بنداره مویرگی گویند.
اگرچه تنظیم اصلی جریان خون در مویرگها بر اساس نیاز بافت به اکسیژن و مواد مغذی با تنگ و گشاد شدن سرخرگهای کوچک انجام میشود که قبل از مویرگها قرار دارند (شکل ۱۱).
شکل ۱۱- ساختار مویرگ و بنداره مویرگی
بیشتر بدانید
رگنگاری (آنژیوگرافی)
تصویربرداری از رگهای اندامهای مختلف بدن با استفاده از پرتو ایکس، رگنگاری نام دارد. در این روش در قسمتی از سطح بدن که یک سرخرگ زیر آن قرار دارد، شکافی ایجاد و لولهای را به درون سرخرگ وارد و به سوی رگ مورد نظر هدایت میکنند. سپس از طریق لوله، مادهٔ جذب کنندهٔ پرتو ایکس را به درون رگ، تزریق و با تاباندن این پرتو، از رگ تصویربرداری میکنند. یکی از کاربردهای این روش، بررسی وجود تنگی در رگهای تاجی قلب است. پس از آن برای برطرف کردن تنگی، درون رگ بسته شده، یک بادکنک کوچک قرار میدهند و آن را باد میکنند و چند ثانیه در این حالت نگاه میدارند تا رگ باز شود. گاهی هم لازم است با قرار دادن یک لولهٔ مشبک فنری، از بستهشدن دوبارهٔ رگ جلوگیری کنند.
سرخرگها
همانطور که میدانید سرخرگها خون را از قلب خارج میکنند و به بافتهای بدن میرسانند. علاوه بر این باعث حفظ پیوستگی جریان خون و هدایت آن در این رگها میشوند. دیوارهٔ سرخرگ قدرت کشسانی زیادی دارد. وقتی بطن منقبض میشود، ناگهان مقدار زیادی خون از آن به درون سرخرگ پمپ میشود. سرخرگها در این حالت گشاد میشوند تا خونِ رانده شده از بطن را در خود جای دهند. در هنگام استراحت بطن یعنی وقتی که دیگر خونی از قلب خارج نمیشود، دیوارهٔ کشسان سرخرگها به حالت اولیه باز میگردد و خون را با فشار به جلو میراند. این فشار باعث هدایت خون در رگها و پیوستگی جریان خون در هنگام استراحت قلب میشود. تغییر حجم سرخرگ، بهدنبال هر انقباض بطن، بهصورت موجی در طول سرخرگها پیش میرود و به صورت نبض احساس میشود.
در سرخرگهای کوچکتر، میزان رشتههای کشسان، کمتر و میزان ماهیچههای صاف، بیشتر است. این ساختار باعث میشود با ورود خون، قطر این رگها تغییر زیادی نکند و در برابر جریان خون مقاومت کنند. میزان این مقاومت در زمان انقباض ماهیچهٔ صاف دیواره، بیشتر و در هنگام استراحت، کمتر میشود. کم و زیاد شدن این مقاومت، میزان ورود خون به مویرگها را تنظیم میکند.
فشار خون: بیشتر سرخرگهای بدن در قسمتهای عمقی هر اندام قرار گرفتهاند، در حالی که سیاهرگها بیشتر در سطح قرار دارند. به نظر شما مزیت آن چیست؟
فشار خون، نیرویی است که از سوی خون بر دیوارهٔ رگ وارد میشود. اگر سرخرگی در بدن بریده شود، خون با سرعت زیاد از آن بیرون خواهد ریخت و بسیار خطرناک است. این خونریزی، ناشی از فشار خون زیاد درون سرخرگ است. چنین فشاری برای کار طبیعی دستگاه گردش خون لازم است.
فعالیت ۵
اندازهگیری فشار خون
دستگاههای اندازهگیری فشار خون انواع زیادی دارند، از جمله عقربهای و جیوهای که انواع رقمی (دیجیتال) هم به آنها اضافه شده است. یکی از انواع آن را به کلاس بیاورید و با کمک معلم خود فشار خون همکلاسان را اندازهگیری کنید.
فشار خون را با دو عدد (مثلاً ۱۲۰ روی ۸۰) بیان میکنند. این دو عدد بهترتیب، معرف فشار بیشینه و فشار کمینه برحسب میلیمتر جیوه است. فشار بیشینه فشاری است که خون در نتیجه انقباض بطن روی دیوارهٔ سرخرگ وارد میکند. فشار کمینه فشاری است که خون در هنگام استراحت قلب، به دیوارهٔ سرخرگ وارد میکند.
عوامل مختلفی میتواند روی فشار خون تأثیر بگذارد، از جمله: چاقی، تغذیهٔ نامناسب به ویژه مصرف چربی و نمک زیاد، دخانیات، استرس (فشار روانی) و سابقهٔ خانوادگی.
فعالیت ۶
در مورد اینکه آیا نوشیدن قهوه بر فشارخون افراد تأثیر میگذارد یا نه، پژوهشی را طراحی کنید و با همکاری گروه درسی خود، آن را انجام دهید و نتیجه را در کلاس ارائه کنید.
بیشتر بدانید
در یک فرد سالم و معمولی، فشار بیشینه بین ۱۱۰ تا ۱۴۰ و فشار کمینه بین ۷۰ تا ۹۰ میلیمتر جیوه است.
فشار خـون پـایـین: بـه فشار بیشینه کمتر از ۱۱۰ گفته میشود و در بعضی افراد ممکن است ناشی از فقر غـذایـی یـا بـینظمی در کـارکرد غدد تیروئید یا فوق کلیه باشد.
فشار خـون بـالا: بـه فشار خـون بیشینه بیش از ۱۴۰ و فشار کمینه بیش از ۹۰ گفته میشود که عامل مهمی است در بروز بیماریهای قلبی و میتواند به قلب فشار وارد کند و ماهیچهٔ قلب بهطور زودرس به مرحلهٔ فرسودگی برسد یا در بافت پوششی رگها شکافهایی ایجاد کند که احتمال رسوب مواد و بستن رگها را افزایش دهد.
مویرگها
سرخرگهای کوچک به مویرگهایی منتهی میشوند که کوچکترین رگهای بدن هستند. تبادل مواد بین خون و یاختههای بدن، در این رگها انجام میشود. دیوارهٔ نازک وجریان خون که امکان تبادل مناسب مواد را در مویرگها فراهم میکند. در عین حال مویرگها شبکهٔ وسیعی را در بافتها ایجاد میکنند بهطوری که فاصلهٔ بیشتر یاختههای بدن تا مویرگها حدود ۰/۰۲ میلیمتر (۲۰ میکرومتر) است. این فاصلهٔ کم، مبادله سریع مولکولها را از طریق انتشار، آسانتر میکند.
دیوارهٔ مویرگها، فقط از یک لایهٔ یاختههای پوششی سنگفرشی ساخته شده است و ماهیچهٔ صاف ندارد.
سطح بیرونی مویرگها را غشای پایه، احاطه میکند و نوعی صافی برای محدود کردن عبور مولکولهای بسیار درشت بهوجود میآورد. مویرگهای بدن در سه گروه قرار میگیرند:
در مویرگهای پیوسته یاختههای بافت پوششی با همدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند. چنین مویرگهایی بهعنوان مثال در دستگاه عصبی مرکزی یافت میشوند که ورود و خروج مواد در آنها به شدت تنظیم میشود (شکل ۱۲-الف).
مویرگهای منفذدار منافذ فراوانی در غشای سلولهای پوششی دارند. غشای پایه در این مویرگها ضخیم است که، عبور مولکولهای درشت مثل پروتئینها را محدود میکند (شکل۱۲-ب). این مویرگها بهعنوان مثال در کلیه یافت میشوند.
در مویرگهای ناپیوسته یاختههای پوششی به هم متصلاند؛ گرچه بین آنها فاصلههایی بهصورت حفرههایی در دیوارهٔ مویرگ دیده میشود (شکل ۱۲-پ). چنین مویرگهایی بهعنوان مثال در جگر یافت میشوند.
شکل ۱۲- انواع مویرگ
فعالیت ۷
پیوسته بودن مویرگها در مغز و ناپیوسته بودن آنها در جگر چه مزیتی دارد؟
تبادل مواد در مویرگها
تبادل مواد بین خون و بافتها در مویرگها انجام میشود. مولکولهای مواد ممکن است از غشای یاختههای پوششی مویرگ و یا از فاصلههای بین این یاختهها عبور کنند. در ابتدای سرخرگی مویرگ، فشار خون نسبت به فشار اسمزی بیشتر است و باعث خروج مواد از مویرگ میشود. در اینجا بخشی از خوناب به جز مولکولهای درشت از مویرگ خارج و به بافت وارد میشوند. در نتیجهٔ خروج خوناب، فشار خون کاهش مییابد؛ بهطوری که در بخش سیاهرگی مویرگ، فشار اسمزی از فشار خون بیشتر است، در نتیجه آب همراه با مولکولهای متفاوت از جمله مواد دفعی یاختهها، وارد مویرگ میشوند (شکل ۱۳).
کمبود پروتئینهای خون و افزایش فشار خون درون سیاهرگها میتواند سرعت بازگشت مایعات از بافت به خون را کاهش دهد. در نتیجه، بخشهایی از بدن، متورم میشوند که به این حالت «خیز» یا «ادم» میگویند. مصرف زیاد نمک و مصرف کم مایعات نیز میتواند به خیز منجر شود.
شکل ۱۳- تبادل مواد در مویرگها
سیاهرگها
همانطور که در شکل ۱۰ دیدید، سیاهـرگها با داشتن فضای داخلی وسیع و دیوارهای با مقاومت کمتر، میتوانند بیشتر حجم خون را در خود جای دهند. باقیمانده فشار سرخرگی باعث ادامهٔ جریان خون در سیاهرگها میشود اما به علت کاهش شدید فشار خون و جهت حرکت خون در سیاهرگها که در بیشتر آنها به سمت بالا است لازم است عواملی به جریان خون در سیاهرگها کمک کند.
تلمبه ماهیچهٔ اسکلتی: حرکت خون در سیاهرگها به ویژه در اندامهای پایینتر از قلب، به مقدار زیادی به انقباض ماهیچههای اسکلتی وابسته است. انقباض ماهیچههای دست و پا، شکم و میانبند، به سیاهرگهای مجاور خود فشاری وارد میکنند که باعث حرکت خون در سیاهرگ به سمت قلب میشود (شکل ۱۴).
دریچههای لانه کبوتری: در سیاهرگهای دست و پا، جریان خون را یکطرفه و به سمت بالا هدایت میکنند. در هنگام انقباض هر ماهیچه در سیاهرگ مجاور آن، دریچههای بالایی باز و دریچههای پایین، بسته میشوند (شکل ۱۴).
شکل ۱۴- تلمبه ماهیچهٔ اسکلتی و عملکرد دریچههای لانه کبوتری
فشار مکشی قفسهٔ سینه: هنگام دم بهوجود میآید، که قفسهٔ سینه باز میشود. در این حالت فشار از روی سیاهرگهای نزدیک قلب برداشته میشود و درون آنها فشار مکشی ایجاد میشود که خون را به سمت بالا میکشد.
فعالیت ۸
مشاهدهٔ گردش خون در بالهٔ دمی ماهی
بدن یک ماهی کوچک را در پنبهٔ خیس بپیچید به طوری که فقط بالهٔ دمی آن بیرون باشد. ماهی را در ظرف پتری قرار دهید که مقداری آب دارد. روی بالهٔ دمی، یک تیغه بگذارید تا بالهٔ دمی گسترده شود و ماهی تکان نخورد. مجموعه را روی صفحهٔ میکروسکوپ طوری قرار دهید که نور از بالهٔ دمی عبور کند. ابتدا با بزرگنمایی کم و سپس با بزرگنمایی متوسط، آن را مشاهده کنید.
– با توجه به معکوس بودن تصویر در میکروسکوپ، چگونه میتوانید سرخرگ و سیاهرگ را در بالهٔ دمی، تشخیص دهید؟
– گزارشی از آنچه مشاهده میکنید به معلم خود ارائه کنید.
– پس از پایان کار، ماهی را به آب برگردانید.
دستگاه لنفی
دستگاه لنفی شامل لنف، رگهای لنفی، مجاری لنفی، گرههای لنفی و اندامهای لنفی است. کار اصلی آن، تصفیه و بازگرداندن آب و مواد دیگری است که از مویرگها به فضای میانبافتی نشت پیدا میکنند و به مویرگها برنمیگردند. نشت این مواد در جریان ورزش و بعضی بیماریها، افزایش قابل توجهی پیدا میکند. لنف مایعی تشکیل شده از مواد متفاوت و گویچههای سفید است. کار دیگر دستگاه لنفی، انتقال چربیهای جذب شده از دیوارهٔ رودهٔ باریک به خون و همچنین از بین بردن میکروبهای بیماریزا و یاختههای سرطانی است.
لنف بعد از عبور از مویرگها و رگهای لنفی از طریق دو رگ بزرگ لنفی به نام مجرای لنفی به سیاهرگهای زیرترقوهای چپ و راست میریزد. بنابراین، لنف پس از تصفیه شدن به دستگاه گردش خون برمیگردد (شکل ۱۵).
شکل ۱۵- اجزای دستگاه لنفی، مسیر لنف و چگونگی اتصال آن به دستگاه گردش خون
لوزهها، تیموس، طحال، آپاندیس و مغز استخوان اندامهای لنفی نامیده میشوند.
نقد و بررسی
آیا انگشتان و کف دست فاقد رگ لنفی است؟
Lymphatic Vessels
Superficial Lymphatic Vessels
The superficial lymphatic vessels of the upper limb initially arise from lymphatic plexuses in the skin of the hand (networks of lymphatic capillaries beginning in the extracellular spaces). These vessels then travel up the arm in close proximity to the major superficial veins:
The vessels shadowing the basilic vein go on to enter the cubital lymph nodes. These are found medially to the vein, and proximally to the medial epicondyle of the humerus. Vessels carrying on from these nodes then continue up the arm, terminating in the lateral axillary lymph nodes.
The vessels shadowing the cephalic vein generally cross the proximal part of the arm and shoulder to enter the apical axillary lymph nodes, though some exceptions instead enter the more superficial deltopectoral lymph nodes.
تنظیم دستگاه گردش خون
گره ضربانساز، تکانههای منظمی را ایجاد و در قلب منتشر میکند تا چرخهٔ ضربان قلب بهطور منظم تکرار شود. در حالت عادی این ضربان و برون ده قلبی ناشی از آن، نیاز اکسیژن و مواد مغذی اندامهای بدن را برطرف میکند. اما در هنگام فعّالیت ورزشی یا در حالت استراحت، برونده قلب باید تغییر یابد. این تنظیمها با ساز و کارهای مختلفی انجام میشود:
نقش دستگاه عصبی خود مختار: افزایش و کاهش فعالیت قلب متناسب با شرایط، بهوسیله اعصاب دستگاه عصبی خود مختار انجام میشود. مرکز هماهنگی این اعصاب در بصلالنخاع و پل مغزی و در نزدیکی مرکز تنظیم تنفس قرار دارد و همکاری این مراکز، نیاز بدن به مواد مغذی و اکسیژن را در شرایط خاص به خوبی تأمین میکند.
نقش هورمونها: وقتی در فشار روانی مثل نگرانی، ترس و استرس امتحان قرار میگیریم، ترشح بعضی هورمونها از غدد درونریز مثل فوق کلیه، افزایش مییابد. این هورمونها مثلاً با اثر بر قلب، ضربان قلب و فشارخون را افزایش میدهند.
تنظیم موضعی جریان خون در بافتها: افزایش کربندیاکسید، با گشاد کردن سرخرگهای کوچک میزان جریان خون را در آنها افزایش میدهد.
نقش گیرندهها در حفظ فشار سرخرگی: گیرندههای حساس به فشار، گیرندههای حساس به کمبود اکسیژن و گیرندههای حساس به افزایش کربندیاکسید و یون هیدروژن پس از تحریک، به مراکز عصبی پیام میفرستند تا فشار سرخرگی در حد طبیعی حفظ، و نیازهای بدن در شرایط خاص تأمین شود.
بیشتر بدانید
ثبت فعّالیتهای دستگاه گردش خون در یک دورهٔ زمانی (مانیتورینگ)
متخصصان بـا متصل کـردن دستگاههای الکترونیکی ویژهای به بدن فرد، فشارخون و فعّالیت الکتریکی قلب او را در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت تحتنظر قرار میدهند. در این حالت فرد فعّالیتهای معمول خود را انجام میدهد. پزشکان با بررسی نمودارهای حاصل، بهچگونگی کار قلب و رگها در شرایط مختلف پیمیبرند.
» فایل word «گفتار رگها»
» فایل pdf «گفتار رگها»
در ادامه خود را بیازمایید:
کتاب زیستشناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
عالی بود
عالی