تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد؛ تنوع تنظیم اسمزی در جانداران؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی برای شما آماده شده است. آزمونهای گفتار از خط به خط آن طراحی شدهاند و هر یک دارای ده پرسش دو گزینهای است؛ اما آزمونهای فصل، چهار گزینهای هستند و هر یک از آنها دارای بیست پرسش است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در این آزمونها بر لینک مربوطه کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
» پرسشهای دو گزینهای گفتار «تنوع تنظیم اسمزی در جانداران»
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۳ تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
در بسیاری از تک یاختهایها تنظیم اسمزی با کمک انتشار انجام میشود. ولی در برخی دیگر مانند پارامسی، آبی که در نتیجهٔ اسمز وارد میشود به همراه مواد دفعی توسط واکوئولهای انقباضی دفع میشود (شکل ۱۱).
شکل ۱۱- واکوئولهای انقباضی در پارامسی
در بیمهرگان
نفریدی: بیشتر بیمهرگان دارای ساختار مشخصی برای دفع هستند. یکی از این ساختارها نفریدی است که برای دفع، تنظیم اسمزی یا هر دو مورد بهکار میرود. نفریدی لولهای است که با منفذی به بیرون باز و دفع از طریق آن انجام میشود.
آبشش: در سختپوستان، مواد دفعی نیتروژندار با انتشار ساده، از آبششها دفع میشوند.
لولههای مالپیگی: حشرات سامانهٔ دفعی متصل به روده به نام لولههای مالپیگی دارند (شکل ۱۲). ماده دفعی در حشرات، اوریک اسید است. اوریک اسید همراه با آب به لولههای مالپیگی وارد میشود. محتوای لولههای مالپیگی به روده، تخلیه و با عبور مایعات در روده، آب و یونها بازجذب میشوند. اوریک اسید از طریق روده به همراه مواد دفعی دستگاه گوارش دفع میشود.
شکل ۱۲- لولههای مالپیگی
مهرهداران
همهٔ مهرهداران کلیه دارند. ماهیان غضروفی (مثل کوسهها و سفرهماهیها) که ساکن آب شور هستند، علاوه بر کلیهها، دارای غدد راست رودهای هستند که محلول نمک (سدیم کلرید) بسیار غلیظ را به روده ترشح میکنند.
در ماهیان آب شیرین، فشار اسمزی مایعات بدن از محیط بیشتر است؛ بنابراین آب میتواند وارد بدن شود. برای مقابله با چنین مشکلی، ماهیان آب شیرین معمولاً آب زیادی نمینوشند (باز و بسته شدن دهان در ماهیها تنها به منظور عبور آب و تبادل گازها در آبششهاست). این ماهیها حجم زیادی از آب را به صورت ادرار رقیق دفع میکنند.
در ماهیان آب شور فشار اسمزی مایعات بدن کمتر از فشار اسمزی محیط است؛ بنابراین آب، تمایل به خروج از بدن دارد. در نتیجه، ماهیان دریایی مقدار زیادی آب مینوشند. در این ماهیان برخی یونها توسط کلیه بهصورت ادرار غلیظ و برخی از طریق یاختههای آبشش دفع میشوند.
مثانهٔ دوزیستان محل ذخیرهٔ آب و یونهاست. بههنگام خشک شدن محیط، دفع ادرار کم، و مثانه برای ذخیرهٔ بیشتر آب بزرگتر میشود و سپس بازجذب آب از مثانه به خون افزایش پیدا میکند.
کلیه در خزندگان و پرندگان توانمندی زیادی در بازجذب دارد. برخی خزندگان و پرندگان دریایی و بیابانی که آب دریا یا غذای نمکدار مصرف میکنند، میتوانند نمک اضافه را از طریق غدد نمکی نزدیک چشم یا زبان، بهصورت قطرههای غلیظ دفع کنند (شکل ۱۳).
شکل ۱۳- غدهٔ نمکی
بیشتر بدانید
پزشک ابزارساز
ابوالقاسم خلفبنالعباسزهراوی جراح قرن چهارم هجری، کتابی به نام التّصریف در پزشکی نوشته است. وی در این کتاب، علاوه بر شرح درمان بیماریها به توصیف ابزارهایی پرداخته که برای درمان بهکار میبرده است. از این ابزارها وسیلهای برای شکستن و خارج کردن سنگهای مجاری ادراری است. وی در ارتباط با خروج سنگهای مجاری ادراری تأکید میکند که اگر سنگ درشت باشد باید آن را شکست و همه ذرهها را خارج کرد؛ زیرا خردههای باقیمانده بزرگ میشوند. زهراوی ابزار مورد نیاز برای خارج کردن سنگ مجاری ادراری را میله فولادی توصیف کرده است که نوک آن سهگوش و تیز است. او همچنین چاقویی مخصوص برای خارج کردن سنگ مثانه ساخته بود. زهراوی با آگاهی از درد و رنج حاصل از جراحی، در ساختن ابزارهای پزشکی به این مسئله توجه داشت که ابزارها به گونهای باشد که ترس بیماران را از جراحی بیشتر نکنند.
بیشتر بدانید
تولید برق از ادرار: پیوند علم و فناوری
آزمایش ادرار از آزمایشهای رایج برای بررسی سلامت افراد است که از دیر باز مورد استفاده بوده؛ اما این ماده استفادههای دیگری نیز دارد.
ادرار جانوران از منابع مهم تأمین نیتروژن و دیگر عناصر مورد نیاز گیاهان در طبیعت است. اوره از ترکیبات نیتروژندار ادرار است. انواعی از باکتریهای خاک، اوره را به آمونیاک تبدیل میکنند که جذب گیاه میشود (فصل ۷). امروزه برای تأمین ترکیبات نیتروژندار خاکهای زراعی، معمولاً از کودهای شیمیایی استفاده میکنند.
حجم قابل توجهی از ادرار آب است و بازیافت آب از ادرار میتواند یکی از راههای تأمین آب باشد. امروز در بعضی تصفیهخانهها این کار انجام میشود.
در سالهای اخیر با توجه به بحران انرژی و ضرورت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، تولید الکتریسیته از ادرار مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور «پیلهای سوختی میکروبی» به کار برده میشود.
در این پیلها، آند نوعی باکتری است که از ادرار تغذیه میکند. کاتد که در سمت دیگر پیل قرار دارد، فاقد باکتری است. آند و کاتد بهوسیله غشایی که نسبت به هیدروژن نفوذپذیر است از هم جدا میشوند. باکتریهای آند از ادرار تغذیه و در نتیجه الکترون، هیدروژن و کربندیاکسید تولید میکنند. الکترونها به سوی کاتد جریان مییابند و در این مسیر الکتریسیته تولید میشود. هیدروژن از غشا عبور میکند و به کاتد میرود. هیدروژن در آنجا با اکسیژن و الکترون ترکیب شده، آب تولید میکند. تبدیل ادرار به الکتریسیته و آب، یکی از مزایای این پیل است. در حال حاضر این پیلها هنوز به تولید انبوه نرسیده و به صورت محدود مورد استفاده قرار گرفتهاند. پژوهش درباره استفاده از این کاربرد ادرار همچنان در حال انجام است.
» فایل word «گفتار تنوع تنظیم اسمزی در جانداران»
» فایل pdf «گفتار تنوع تنظیم اسمزی در جانداران»
کتاب زیست شناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی
سلام و درود خدمت استاد گرانقدر
سپاس فراوان از زحمات شما 🌹