پاسخ گیاهان به محرکها؛ پاسخ گیاهان به محیط؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی برای شما آماده شده است. آزمونهای گفتار از خط به خط آن طراحی شدهاند و هر یک دارای ده پرسش دو گزینهای است؛ اما آزمونهای فصل، چهار گزینهای هستند و هر یک از آنها دارای بیست پرسش است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در این آزمونها بر لینک مربوطه کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش شده بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۲ پاسخ به محیط
شاید توجه کرده باشید که درختان با کاهش سرما گل میدهند، یا این که گلبرگهای بعضی گیاهان در شب بسته میشوند. آیا میتوانید مثالهای دیگری نیز دربارۀ پاسخ گیاهان به شرایط محیطی ارائه دهد؟ در ادامه انواعی از این پاسخها را بررسی میکنیم.
پاسخ به نور
دیدیم که ساقه به سمت نور یک جانبه خم میشود. آیا پاسخ ریشه به نور یک جانبه، همانند ساقه است؟
میدانید که نقش نور در گیاهان، حیاتی است؛ اما نور افزون بر نقشی که در فتوسنتز دارد، فرایندهای متفاوتی را در گیاهان تنظیم میکند. گلدهی یکی از این فرایندهاست که در ادامه به آن میپردازیم.
فعّالیت ۴
الف) پیشبینی میکنید که پاسخ ریشه به نور یک جانبه چه باشد؟
ب) برای بررسی درستی پیشبینی خود، آزمایشی طراحی کنید.
پ) آزمایشی را که طراحی کردهاید با چند گیاه انجام و نتیجه را گزارش دهید.
گلدهی در گیاهان
گیاهانی که در محل زندگی خود میبینید، در چه فصل یا فصلهایی گل میدهند؟ چرا بعضی گیاهان در فصلی خاص و بعضی در همۀ فصلها گل میدهند؟ اگر بخواهیم گیاهی را که در تابستان گل میدهد، مثلاً در پاییز وادار به گلدهی کنیم، آن را باید در چه شرایطی قرار دهیم؟
گیاه هنگامی گل میدهد که مریستم رویشی که در جوانه قرار دارد، به مریستم گل یا زایشی تبدیل شود. این تبدیل به شرایط محیطی مانند دما و طول روز و شب وابسته است.
گیاهان را بر اساس نیاز به نور، برای گلدهی در سه دستۀ روز کوتاه، روز بلند و بیتفاوت قرار میدهند. گیاه داوودی در روزهای کوتاه پاییز گل میدهد. در واقع این گیاه برای گل دادن به شبهای طولانی نیاز دارد و زمانی گل میدهد که طول شب از حدّی کمتر نباشد. شبدر که در تابستان گل میدهد، روز بلند است. این گیاه برای گل دادن به شبهای کوتاه نیاز دارد و زمانی گل میدهد که طول شب از حدّی بیشتر نباشد (شکل ۱۲). آگاهی از تأثیر نور بر گلدهی به پرورشدهندگان گل امکان داد تا با ایجاد شرایط نوری مصنوعی بتوانند در همۀ فصلها، گلهایی با نیازهای نوری متفاوت پرورش دهند.
به هر حال گل دادن بعضی گیاهان وابسته به طول شب و روز نیست. چنین گیاهانی را بیتفاوت مینامند؛ گیاه گوجه فرنگی از این گروه است.
شکل۱۲- گلدهی در گیاه روز بلند و روز کوتاه.
فعّالیت ۵
با توجه به شکل مقابل و شکل ۱۲–ب توضیح دهید که شکستن شب با یک جرقۀ نوری چه تأثیری بر گلدهی گیاه روز کوتاه دارد.
پاسخ به دما
گیاهان هر دمایی را نمیتوانند تحمل کنند. مثلاً سرمای شدید میتواند مانع از رویش دانهها و جوانهها شود. برگ بعضی درختان با کاهش دما در فصل پاییز میریزد و جوانهها با برگهای پولک مانندی حفظ میشوند.
دیدیم که گیاهان برای گل دادن نیازهای نوری متفاوتی دارند. بعضی گیاهان برای گل دادن نیاز به گذراندن یک دوره سرما نیز دارند. مثلاً برای نوعی گیاه گندم مشاهده شده است که اگر بذر آن را مرطوب کنیم و در سرما قرار دهیم، دورۀ رویشی آن کوتاه میشود و زودتر گل میدهد. کشف این ویژگی در گیاهان، امکان بهرهبرداری از زمینهایی را فراهم کرد که اکثر سال با برف و یخ پوشیده شدهاند.
پاسخ به گرانش زمین
آیا گرانش زمین بر جهت رشد ساقه و ریشه اثر دارد؟ به شکل ۱۳ نگاه کنید. همان طور که میبینید ساقه در خلاف جهت گرانش و ریشه در جهت گرانش زمین رشد میکند. رشد جهتدار اندامهای گیاه به گرانش زمین، زمینگرایی نامیده میشود. میتوانید با طراحی و اجرای آزمایشهایی، زمینگرایی را در انواعی از دانهرُستها بررسی کنید.
شکل ۱۳- تأثیر گرانش زمین بر جهت رشد ریشه و ساقه.
پاسخ به تماس
در شکل ۱۴ مثالهایی از پاسخ گیاهان به تماس را مشاهده میکنید. شاید بعضی گیاهان را دیده باشید که به دور گیاهان دیگر با یک پایه میپیچند. مثلاً ساقۀ درخت مو در تماس با درختی دیگر و یا پایه، به دور آن میپیچد. پیچش به علت تفاوت رشد ساقه در بخش قرار گرفته روی تکیهگاه و سمت مقابل آن ایجاد میشود؛ به طوری که رشد یاختهها در محل تماس کاهش مییابد.
ضربه زدن به برگ گیاه حساس، باعث تا شدن برگ میشود. این پاسخ به علت تغییر فشار تورژسانس در یاختههایی رخ میدهد که در قاعدۀ برگ قرار دارند.
برگ تله مانند گیاه گوشتخوار کرکهایی دارد که با برخورد حشره به آنها تحریک و پیامهایی را به راه میاندازند که سبب بسته شدن برگ و در نتیجه به دام افتادن حشره میشود.
شکل ۱۴- الف) پیچش ساقۀ مو ب) روی هم تا شدن برگچههای گیاه حساس، پ) بسته شدن برگ گیاه گوشتخوار با برخورد حشره.
پاسخهایی از جنس دفاع
گیاهان در معرض هجوم عوامل بیماریزا و جانوران گیاهخوار قرار دارند. شاید نام بیماریهای قارچی مانند زنگ گندم یا سیاهک گندم را شنیده باشید. این بیماریها سبب تخریب محصولاتی مانند گندم و جو میشوند. به هر حال گیاهان در برابر آنها بیدفاع نیستند. به نظر شما گیاهان چگونه از خود دفاع میکنند؟
تلاش برای جلوگیری از ورود
میدانید روپوست، خارجیترین سامانۀ بافتی در بخشهای جوان گیاه است و در بخشهای هوایی گیاه با پوستک پوشیده شده است. نقش پوستک را به یاد دارید؟ پوستک تا حدودی مانع از نفوذ عوامل بیماریزا به گیاه میشود. همچنین دیوارۀ یاختهای محکم است و عبور از آن کار آسانی نیست. وجود ترکیباتی مانند لیگنین یا سیلیس در دیواره به سخت شدن آن و در نتیجه افزایش توان این سدّ فیزیکی کمک میکند. با این حال عوامل بیماریزا میتوانند با عبور از منفذ روزنهها یا فضای بین یاختهها از این سد بگذرند (شکل ۱۵).
شکل۱۵- پوستک، سدی در برابر ورود عوامل بیماریزاست.
بافت چوب پنبه نیز در اندامهای مسن گیاهان، علاوه بر حفظ آب، مانعی در برابر عوامل آسیبرسان است.
کرک و خار نیز در دفاع از گیاهان نقش دارند (شکل ۱۶). مثلاً حشرههای کوچک نمیتوانند روی برگهای کرکدار به راحتی حرکت کنند؛ همچنین اگر گیاه مواد چسبناک ترشح کند، حرکت حشره دشوارتر و گاه غیرممکن میشود.
شکل ۱۶-الف) خارها گیاهان را از خورده شدن به وسیلۀ گیاهخواران حفظ میکنند.
ب) مواد چسبناک در سطح گیاه که به حشره میچسبند.
بعضی گیاهان در پاسخ به زخم، ترکیباتی ترشح میکنند که در محافظت از آنها نقش دارند. گاه حجم این ترکیبات آنقدر زیاد است که حشره در آن به دام میافتد. با سخت شدن این ترکیبات، سنگوارههایی ایجاد میشود که حشره در آن حفظ شده است (شکل ۱۷).
شکل ۱۷- سنگواره تشکیل شده از ترشحات گیاه و حشره
دفاع شیمیایی: گیاهان ترکیباتی تولید میکنند که سبب مرگ یا بیماری گیاهخواران میشوند. ترکیبات سیانیددار از این گروهاند که در تعدادی از گونههای گیاهی ساخته میشوند. سیانید تنفس یاختهای را متوقف میکند.
آلکالوئیدها در دور کردن گیاهخواران نقش دارند. نیکوتین که از آلکالوئیدهاست، چنین نقشی در گیاه تنباکو دارد.
اگر ترکیباتی که گیاه میسازد، جانور را نکشد، آن را مسموم میکند و جانور از خوردن دوبارۀ آن پرهیز میکند. جالب است که چنین ترکیباتی برای خود گیاه مرگبار نیستند؛ به نظر شما گیاه با چه سازوکاری خود را در برابر این ترکیبات حفظ میکند؟
مشخص شده است که گیاهان سازوکارهای متفاوتی برای جلوگیری از اثر این مواد بر فرایندهای یاختهای خود دارند. یکی از این سازوکارها تولید ترکیباتی است که در خود گیاه سمی نیستند؛ بلکه در لولۀ گوارش جانوران تجزیه و به مادۀ سمّی تبدیل میشوند. مثلاً گیاه ترکیب سیانید داری میسازد که تأثیری بر تنفس یاختهای ندارد؛ اما وقتی جانور گیاه را میخورد، این ترکیب تجزیه و سیانید که سمّی است از آن جدا میشود.
بیشتر بدانید
گَوَن سمی
گَوَنها گیاهانی بوتهایاند و در مراتع میرویند. نوعی گون که به گون سمی مشور است، ترکیبات آلکالوئیدی دارد که بر دستگاه عصبی تأثیر میگذارد. اگر دامها از این گیاه تغذیه کنند، سُست میشوند و از غذا خوردن باز میمانند.
فعّالیت ۶
بعضی گیاهان با تولید موادی که برای گیاهان دیگر سمّیاند، از رویش دانه یا رشد گیاهان دیگر در اطراف خود جلوگیری میکنند. به نظر شما این ویژگی چه نقشی در ماندگاری چنین گیاهانی دارد؟
مرگ یاختهای
مرگ یاختهای یکی دیگر از پاسخهای دفاعی در گیاهان است. فرض کنید نوعی ویروس بیماریزا توانسته است به گیاه نفوذ کند. ورود ویروس در گیاه فرایندهایی را به راه میاندازد که نتیجۀ آن، مرگ یاختههای آلوده و قطع ارتباط آنها با بافتهای سالم است. در نتیجه ویروس نمیتواند در بافتهای سالم گیاه تکثیر یابد و گیاه فرصت پیدا میکند تا با سازوکارهای دیگری مانند تولید ترکیبات ضد ویروس با آن مقابله کند (شکل ۱۸). در مرگ یاختهای، یاخته به وسیلۀ آنزیمهای خود گوارش میشود. سالیسیلیک اسید که از تنظیمکنندههای رشد در گیاهان است در مرگ یاختهای نقش دارد. یاختۀ گیاهی آلوده، این ترکیب را رها و مرگ یاختهای را القا میکند.
شکل ۱۸- با مرگ یاختهها ارتباط یاختههای آلوده با سالم قطع میشود.
بیشتر بدانید
گیاه کاساوا
این گیاه بومی آمریکای جنوبی است و پوست ریشه آن سرشار از ترکیب سیانیددار است. این ریشه نشاستهٔ فراوان دارد و یکی از منابع غذایی است. مقدار اندکی ترکیبهای سیانیددار در مغز دانه زردآلو نیز وجود دارد.
جانوران از گیاهان حفاظت میکنند
به شکل ۱۹ نگاه کنید! انبوهی از مورچهها به حشرهای که قصد خوردن برگهای درخت آکاسیا را دارد، هجوم بردهاند. بعید است که حشره بتواند از حملههای مرگبار این مورچهها جان سالم به در برد. دیده شده است که این مورچهها حتی به پستانداران کوچک و گیاهان دارزی نیز حمله میکنند.
گیاهان دارزی، گیاهانیاند که روی درختان رشد میکنند. جالب است که گردهافشانی درخت آکاسیا وابسته به زنبورهاست. چه چیزی مانع از حمله مورچهها به زنبورهای گرده افشان میشود؟
مشخص شده است وقتی گلهای آکاسیا باز میشوند، نوعی ترکیب شیمیایی تولید و منتشر میکنند که با فراری دادن مورچهها مانع از حملۀ آنها به زنبورهای گرده افشان میشود.
شکل ۱۹- این مورچهها در حقیقت از محل زندگی خود محافظت میکنند.
بعضی گیاهان در برابر حملۀ گیاهخواران، مواد فراری تولید و در هوا پخش میکنند که سبب جلب جانوران دیگر میشود. همینطور که در شکل ۲۰-الف میبینید، نوزاد کرمیشکلِ حشره در حال خوردن برگ تنباکو است. از یاختههای آسیب دیده برگ، ترکیب فراری متصاعد میشود که نوعی زنبور وحشی آن را شناسایی میکند. زنبور مادهای که در آن اطراف زندگی میکند، با ردیابی این مواد، خود را به نوزاد کرمیشکل میرساند و روی آن تخم میگذارد. نوزادان زنبور بعد از خروج از تخم از نوزاد کرمی شکل تغذیه میکنند و در نتیجه آن را میکشند. نتیجه این رویداد کاهش جمعیت حشره آفت است.
شکل ۲۰- چه روابطی بین این سه جاندار وجود دارد؟
الف) نوزاد کرمیشکل حشره برگ تنباکو را میخورد و سبب رها شدن مادۀ فرار از برگ میشود.
ب) زنبور این مادۀ فرّار را تشخیص میدهد و با دنبال کردن آن به برگ آسیب دیده میرسد.
پ) زنبور پس از یافتن برگ به نوزاد کرمیشکل حمله میکند و در آن تخمگذاری میکند.
ت) نوزادان بعد از خروج از تخم، از نوزاد کرمیشکل تغذیه میکنند و در نتیجه نوزاد کرمیشکل میمیرد.
ث) زنبور وحشی در حال تخمگذاری روی نوزاد کرمیشکل حشره.
بیشتر بدانید
سم در گیاهان
ترکیبی به نام ریسین در پوستۀ دانۀ کرچک وجود دارد که از سیانید و سمّ مار کبری کشندهتر است. روغن کرچک از دانه بدون پوسته گرفته میشود.
فعّالیت ۷
الف) فردی بر این باور است که امواج صوتی بر رشد و میزان محصول گیاهان تأثیر دارد. آیا شما با این نظر موافقاید؟ برای تأیید با ردّ این نظر چه آزمایشی طراحی میکنید؟
ب) نمونههایی از سازوکارهای دفاعی در گیاهان محل زندگی خود و نیز ارتباطهایی که بین آنها و جانوران وجود دارد گزارش کنید.
» فایل word «گفتار پاسخ گیاهان به محیط»
» فایل pdf «گفتار پاسخ گیاهان به محیط»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید:
یرفع الله الذین آمنوا منکم والذین اوتوا العلم درجات والله به ما تعملون خبیر (۱۱مجادله)
که ایزد مقامی ببخشد بلند بر آنان که در بحر دانش درند، به سر ضمیر همه هست آگه خدای خبیر
دانشمند اندیشمند استاد برجسته جناب آقای دکتر داریوش طاهری
به استناد آیهٔ شریفهٔ ۱۰ از سورهٔ مبارکهٔ فاطر که خداوند میفرماید: «الیه یصعد الکلم الطیب و العمل الصالح یرفعه»، سخنان و کلام ارزشمند به سوی خدا صعود میکنند و با ابدیت سنخیت پیدا کرده و همواره آثار خود را ظاهر میسازند.
بسی شایسته است از تلاشهای مداوم و کوششهای مستمر حضرت عالی در اشاعهٔ تعلیم و تربیت و بسط و توسعهٔ علم و دانش و نیز از روشن گری و کارگشایی ثمربخش شما به عنوان مدیریت وب سایت آینده نگاران مغز در کمال امتنان و افتخار تقدیر و تشکر نموده و به رسم تعظیم و تکریم این متن را در بخش دیدگاه تقدیم محضر پربار و ماندگارتان گردد.