تقسیم یاخته؛ فامتن (کروموزوم)؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۲۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار فامتن (کروموزوم)» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش شده بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
تقسیم یاخته
زندگی انسان، با تشکیل یاختهای به نام تخم آغاز میشود و پس از چند ماه به نوزادی با میلیاردها یاخته تبدیل میشود. روند افزایش یاختهها حتی بعد از این هم ادامه مییابد، به طوری که تعداد یاختهها در بدن یک فرد بالغ به صدها میلیارد میرسد. این افزایش شگفتانگیز با تقسیمات پیاپی یاختهها صورت میپذیرد. با توجه به مطالبی که در سالهای گذشته فراگرفتید، چه انواعی از تقسیم در بدن یک فرد بالغ را میشناسید؟ هر نوع از این تقسیمها در چه نوع یاختههایی، انجام میشود؟ نتیجه هر نوع از تقسیم چیست؟ آیا همه یاختههای بدن، تقسیم میشوند؟
گفتار ۱ فامتن (کروموزوم)
همانطور که میدانید فامتَن از دِنا (DNA) و پروتئین تشکیل شده است. به شکل ۱ توجه کنید. زمانی که یاخته در حال تقسیم نیست، فشردگی فامتنهای هسته، کمتر و به صورت تودهای از رشتههای درهم است که به آن، فامینه (کروماتین) میگویند. هر رشتهٔ فامینه دارای واحدهای تکراری به نام هستهتَن (نوکلئوزوم) است. در هر هستهتن، مولکول دِنا حدود ۲ دور در اطراف ۸ مولکول پروتئینی به نام هیستون پیچیده است. مادّهٔ وراثتی هسته در تمام مراحل زندگی یاخته، بهجز تقسیم، به صورت فامینه است. پیش از تقسیم یاخته، رشتههای فامینه دو برابر و در حین تقسیم یاخته فشرده میشوند (شکل ۱).
شکل ۱- مراحل فشرده شدن فامتن
شکل ۲، تصویر یک فامتن را در حداکثر فشردگی نشان میدهد. همانطور که در این شکل مشاهده میشود، این فامتن از دو بخش همانند به نام فامینک (کروماتید) تشکیل شده است. به این فامتنها، فامتنهای مضاعف شده میگویند. فامینکهای هر فامتن مضاعف از نظر نوع ژنها یکساناند و به آنها فامینکهای خواهری گفته میشود. فامینکهای خواهری در محلی به نام سانترومر به هم متصلاند.
شکل ۲- ساختار یک فامتن مضاعف شده
تعداد فامتن
هرگونه از جانداران، تعداد معیّنی فامتن در یاختههای پیکری خود دارند که به آن عدد فامتنی میگویند. یاختههای پیکری، همان یاختههای غیرجنسی جاندارند. ممکن است تعداد فامتن یاختههای پیکری بعضی از جانداران مانند هم باشد؛ مثلاً در یاختههای پیکری انسان و درخت زیتون ۴۶ فامتن وجود دارد، ولی به طور مسلّم ژنهای آنها بسیار متفاوتاند. تعداد فامتنهای جانداران مختلف (به جز باکتریها) از ۲ تا بیش از ۱۰۰۰ عدد متغیر است.
یاختههای پیکری انسان، دولاد (دیپلوئید) هستند
برای تعیین تعداد فامتنها و تشخیص بعضی از ناهنجاریهای فامتنی، کاریوتیپ تهیه میشود. کاریوتیپ تصویری از فامتنها با حداکثر فشردگی است که براساس اندازه، شکل و محل قرارگیری سانترومرها، مرتب و شمارهگذاری شدهاند. (شکل ۳).
شکل ۳- کاریوتیپ انسان
با بررسی کاریوتیپ انسان، مشاهده میشود که هر فامتن دارای یک فامتن شبیه خود است که به این فامتنها، همتا گفته میشود. به جاندارانی که یاختههای پیکری آنها از هر فامتن دو نسخه داشته باشند، دولاد میگویند. در این یاختهها، دو مجموعه فامتن وجود دارد که دو به دو به یکدیگر شبیهاند؛ یک مجموعه فامتن از والد مادری و یک مجموعه از والد پدری دریافت شده است. این یاختهها را با نماد کلی «۲n» نشان میدهند.
در انسان و بعضی جانداران، فامتنهایی وجود دارند که در تعیین جنسیت نقش دارند. به این فامتنها، فامتن جنسی گفته میشود. فامتنهای جنسی ممکن است شبیه هم نباشند. نمونه این فامتنها را در کاریوتیب شکل ۳ مشاهده میکنید. فامتنهای جنسی در انسان را با نماد Y و X نشان میدهند. هسته یاختههای پیکری زنان دو فامتن X و مردان یک فامتن X و یک فامتن Y دارند.
واژهشناسی
فامینه (Chromatin / کروماتین)
فامینک (chromatid / کروماتید)
فامتن (chromosome / کروموزوم)
فام و کروم هر دو به معنای رنگ هستند که در کلمات متفاوتی با کار رفته، وقتی به صورت توده رنگپذیر دیده میشوند فامینه، به صورت اجسام رنگپذیر فامتن و جزء کوچکتر اینها همراه با پسوند صغیر (ک) به کار رفته و فامینک خوانده میشود.
بیشتر بدانید
جدول ۱- عدد فامتنی برخی جانداران
نام جاندار | تعداد فامتن |
مگس خانگی | ۱۲ |
ذرت | ۲۰ |
گوجه فرنگی | ۲۴ |
زرافه | ۳۰ |
گربه | ۳۸ |
موش | ۴۰ |
انسان | ۴۶ |
شامپانزه | ۴۸ |
سیبزمینی | ۴۸ |
اسب | ۶۴ |
سگ | ۷۸ |
نوعی سرخس | ۱۲۶۰ |
با توجه به جدول آیا بین ساده و پیچیده بودن جاندار و تعداد فامتنها میتواند ارتباطی وجود داشته باشد؟
بعضی یاختهها مانند یاختهٔ جنسی انسان، تکلاد (هاپلوئید) هستند؛ یعنی یک مجموعه فامتن دارند. یاختههای تکلاد را با نماد کلی «n» نشان میدهند. «n» تعداد فامتنهای یک مجموعه است؛ مثلاً در انسان ۲۳=n است. در یک مجموعهٔ فامتنی، هیچ فامتنی با فامتن دیگر همتا نیست.
چرخهٔ یاختهای
مراحلی که یک یاخته از پایان یک تقسیم تا پایان تقسیم بعدی میگذراند را چرخهٔ یاختهای میگویند. این چرخه، شامل مراحل اینترفاز و تقسیم است. در یاختههای مختلف، مدت این مراحل متفاوت است (شکل ۴).
شکل ۴- مراحل مختلف چرخهٔ یاخته
اینترفاز:
یاختهها بیشتر مدت زندگی خود را در این مرحله میگذرانند. کارهایی مانند رشد، ساخت مواد موردنیاز و انجام کارهای معمول یاخته در این مرحله انجام میشود. اینترفاز شامل مراحل S ،G۱ و G۲ است.
مرحلهٔ وقفهٔ اول یا G۱: مرحله رشد یاختههاست و یاختهها مدت زمان زیادی در این مرحله میمانند. یاختههایی که به طور موقت یا دائمی تقسیم نمیشوند، معمولاً در این مرحله متوقف میشوند. این یاختهها به طور موقت یا دائم به مرحلهای به نام G۰ وارد میشوند. یاخته عصبی نمونهای از این یاختههاست.
مرحلهٔ S: دو برابر شدن دِنای (DNA) هسته، در این مرحله انجام میشود که نتیجهٔ همانندسازی است. همانندسازی دنا فرایندی است که طی آن از یک مولکول دِنا، دو مولکول یکسان ایجاد میشود.
مرحلهٔ وقفهٔ دوم یا G۲: این مرحله نسبت به مراحل قبلی اینترفاز، کوتاهتر است و در آن، یاختهها آمادهٔ مرحلهٔ تقسیم میشوند. در این مرحله، ساخت پروتئینها و عوامل مورد نیاز برای تقسیم یاخته افزایش پیدا میکنند و یاختهها آمادهٔ تقسیم میشوند.
تقسیم یاخته:
در این مرحله، دو فرایند تقسیم هسته (رشتمان یا کاستمان) و تقسیم سیتوپلاسم انجام میشود.
در سالهای گذشته تا حدودی با این فرایندها آشنا شدید. با تقسیم سیتوپلاسم، در نهایت یاختههای جدید ایجاد میشود.
» فایل word «گفتار فامتن (کروموزوم)»
» فایل pdf «گفتار فامتن (کروموزوم)»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی