تولیدمثل؛ دستگاه تولیدمثل در مرد؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۲۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار دستگاه تولیدمثل در مرد» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش شده بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
در سالهای گذشته با انواع تولیدمثل غیرجنسی و جنسی آشنا شدید. فرآیند تولیدمثل جنسی با تولید یاختههای جنسی (گامت) همراه است. در این فصل با دستگاه تولیدمثل آشنا میشوید که با بقیۀ دستگاههای بدن تفاوت دارد. اگر این دستگاه درست کار نکند و حتی بخشی از آن را از بدن خارج کنیم، زندگی فرد به خطر نمیافتد.
– به نظر شما اهمیت تولیدمثل در چیست؟
– دستگاه تولیدمثل در انسان شامل چه بخشهایی است و با دستگاه تولیدمثل بقیۀ جانوران چه تفاوتهایی دارد؟
– نقش جانور نر و ماده در تولیدمثل چیست؟
اینها بخشی از پرسشهایی است که با مطالعۀ این فصل، به پاسخ آنها میرسیم.
گفتار۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
اجزای دستگاه تولیدمثلی مرد را در شکل ۱ میبینید. مجموعۀ اندامهای این دستگاه وظایف متعددی دارند از جمله:
- تولید زامه (اسپرم)
- ایجاد محیطی مناسب برای نگهداری از زامهها
- انتقال زامهها به خارج از بدن
- تولید هورمون جنسی مردانه (تستوسترون)
واژهشناسی
زامه (Sperm / اسپرم)
زامه از کلمه زام به معنی ازدواج کردن یا زاماد (زوماد) برای نشان دادن نر، گرفته شده است. با استفاده از آن واژههای زامهزایی، زامهزا، زامیاختک و زامیاخته ساخته و معنی پیدا میکنند.
شکل ۱- اندامهای دستگاه تولیدمثل در مرد (مثانه جزء آن نیست)
کار اصلی این دستگاه، تولید یاختۀ جنسی نر یا زامه است. زامهها در یک جفت خاگ (بیضه) یا همان غدد جنسی نر تولید میشوند. بیضهها درون کیسۀ بیضه قرار دارند. محل طبیعی کیسۀ بیضه خارج و پایین محوطۀ شکمی است. قرارگیری کیسۀ بیضه خارج از محوطۀ شکمی باعث میشود دمای درون آن حدود سه درجه پایینتر از دمای بدن قرار گیرد. این دما برای فعالیت بیضهها و تمایز صحیح زامهها ضروری است. علاوه بر این، وجود شبکهای از رگهای کوچک در کیسۀ بیضه نیز به تنظیم این دما کمک میکند.
در بیضهها تعداد زیادی لولههای پر پیچ و خم به نام لولههای زامهساز وجود دارد. درون این لولهها از هنگام بلوغ تا پایان عمر، زامه تولید میشود. مراحل تولید زامه یا زامهزایی را در شکل ۲ میبینید. در بین لولههای زامهساز یاختههای بینابینی قرار دارند که نقش ترشح هورمون جنسی نر را بر عهده دارند.
فعالیت ۱
با توجه به شکل ۲ در مورد پرسشهای زیر با هم گفت و گو کنید.
الف) به چه دلیل ابتدا تقسیم رشتمان و سپس کاستمان رخ میدهد؟
ب) در انسان زامیاخته اولیه، ثانویه و زامیاختک از لحاظ فامتنی با هم چه تفاوتهایی دارند؟
پ) زامیاختک و زامه با هم چه تفاوتها و شباهتهایی دارند؟
شکل ۲- بیضه و مراحل تولید زامه
زامهزایی (اسپرمزایی)
دیوارۀ لولههای زامهساز، یاختههای زایندهای دارد که به این یاختهها زامهزا (اسپرماتوگونی) گفته میشود. این یاختهها که نزدیک سطح خارجی لولهها قرار گرفتهاند، ابتدا با رشتمان تقسیم میشوند. یکی از یاختههای حاصل از هر بار رشتمان در لایه زاینده میماند که لایه زاینده حفظ شود. یاخته دیگر که زامیاخته (اسپرماتوسیت) اولیه نام دارد، با تقسیم کاستمان ۱ دو یاخته به نام زامیاخته ثانویه تولید میکند. این یاختهها تکلادند، ولی فامتنهای آن مضاعف شدهاند.
هر کدام از این یاختهها با انجام کاستمان ۲، دو زامیاختک (اسپرماتید) ایجاد میکند. این یاختهها نیز تکلادند اما فامتنهای آنها مضاعف شده نیستند؛ بنابراین، از یک یاختۀ زامیاخته اولیه، چهار زامیاختک حاصل میشود. تمایز زامهها در دیواره لوله از خارج به سمت وسط لوله انجام میشود. همۀ یاختههای زاینده به همین صورت عمل میکنند تا تعداد زیادی زامه درون لولههای زامهساز تولید شود.
هنگام عبور زامیاختکها به سمت وسط لولههای زامهساز تمایزی در آنها رخ میدهد تا به زامه تبدیل شوند. به این صورت که یاختهها از هم جدا و تاژکدار میشوند؛ سپس مقدار زیادی از سیتوپلاسم خود را از دست میدهند. هستۀ آن فشرده شده در سر زامه به صورت مجزا قرار میگیرد و یاخته حالت کشیده پیدا میکند. یاختههای سرتولی که در دیوارۀ لولههای زامهساز وجود دارند با ترشحات خود تمایز زامهها را هدایت میکنند. این یاختهها در همۀ مراحل زامهزایی، پشتیبانی و تغذیه یاختههای جنسی و نیز بیگانهخواری باکتریها را بر عهده دارند (شکل ۲).
ساختار زامه
زامهها سه قسمت سر، تنه و دم دارند (شکل ۳). سر دارای یک هستۀ بزرگ، مقداری سیتوپلاسم و کیسهای پر از آنزیم به نام تارَک (آکروزوم) است. تارَکتن کلاهمانند و در جلوی هسته قرار دارد. آنزیمها به زامه کمک میکنند تا بتواند به گامت ماده (تخمک) نفوذ کند.
در تنه یا قطعۀ میانی تعداد زیادی راکیزه (میتوکندری) وجود دارد. به نظر شما وجود راکیزۀ زیاد در اینجا چه اهمیتی دارد؟ دم با حرکات خود، زامه را به جلو میراند.
شکل ۳- ساختار زامه انسان
بیشتر بدانید
دلایل عقیمی مردان:
عوامل متعددی در بروز آن دخالت دارند:
– بیماریها: بیماریهای عفونی مثل سل، سوزاک، اوریون و بیماریهای دیگر مثل بالا قرار گرفتن بیضهها، کوچک بودن بیضهها، واریکوسل (واریس در رگهای بیضه)، اختلال در هورمونهای هیپوفیز و سپردیس که با تغییر درجه حرارت بدن ممکن است زامهسازی را مختل کنند. استرس و افسردگی نیز باعث کاهش تستوسترون و کاهش تولید زامه میشود.
– عوامل محیطی: داروهای هورمونی مثل تستوسترون که در باشگاههای ورزشی استفاده میشود مواد مخدر، الکل، سیگار و قلیان، اشعههای UV و X، استفادۀ زیاد از محیطهای داغ مثل سونا و وان داغ همچنین استفاده از لباسهای تنگ و پلاستیکی که باعث افزایش دما در اطراف بیضهها میشود میتواند در روند زامهسازی اختلال ایجاد کند.
اندامهای ضمیمه (کمکی)
پس از تولید زامه در لولههای زامهساز، آنها از بیضه خارج و به درون لولهای پیچیده و طویل به نام برخاگ (اپیدیدیم) منتقل میشوند. این زامهها ابتدا قادر به حرکت نیستند و باید حداقل ۱۸ ساعت در آنجا بمانند تا توانایی حرکت در آنها ایجاد شود.
سپس زامهها وارد مجرای طویلی به نام زامهبر (اسپرمبر) میشوند. از هر بیضه یک مجرای زامهبر خارج و وارد محوطۀ شکمی میشود. هر کدام از مجراهای زامهبر در حین عبور از کنار و پشت مثانه ترشحات غده کیسه منی (وزیکول سمینال) را دریافت میکند. این غدد، مایعی غنی از فروکتوز را به زامهها اضافه میکنند. فروکتوز انرژی لازم برای فعالیت زامهها را فراهم میکند.
دو مجرای زامهبر در زیر مثانه وارد غدۀ پروستات شده و به میزراه متصل میشوند. غدۀ پروستات با ترشح مایعی شیری رنگ و قلیایی به خنثی کردن مواد اسیدی موجود در مسیر عبور زامه به سمت گامت ماده، کمک میکند.
بعد از پروستات، یک جفت غده به نام پیازی میزراهی نیز به میزراه متصل میشوند. این غدهها ترشحات قلیایی و روانکنندهای را به مجرا اضافه میکنند (شکل ۴). به مجموع ترشحات سه نوع غده یاد شده که زامهها را از طریق میزراه به بیرون از بدن منتقل میکنند، مایع منی گفته میشود.
شکل ۴- مسیر عبور زامه (از نمای پشتی مثانه)
بیشتر بدانید
سرطانی شدن پروستات از بیماریهای شایع است و از لحاظ فراوانی بعد از سرطان شش، رتبۀ دوم را دارد. در این بیماری، بزرگ شدن پروستات باعث بسته شدن میزراه شده و خروج ادرار و منی با مشکل مواجه میشود. بزرگ شدن پروستات به صورت خوشخیم در افراد مسن شایع است. سرطان بیضه که معمولاً در افراد کمتر از ۴۰ سال رخ میدهد کمیابتر است. در این بیماری تقسیم یاختهای در بیضهها از کنترل خارج میشود و تودههای غیرطبیعی در بیضهها ایجاد میشود. برای پیشگیری از چنین بیماریهایی لازم است در مردان بهویژه بعد از ۴۵ سالگی کنترل دورهای انجام شود.
واژهشناسی
برخاگ (epididymis/اپیدیدیم)
epi به معنای روی و بر روی و didymos به معنای بیضه است. برخاگ برگرفته از خاگ به معنای بیضه و بر به معنای روی بیضه است و به ساختار رشتهمانند بر روی بیضه اشاره دارد.
فعالیت ۲
الف) با توجه به شکل ۴ مسیر عبور زامه را مشخص کنید.
ب) با توجه به ترکیبات مایع منی و وجود تعداد زیادی زامه در آن، برای جلوگیری از بعضی از بیماریها مثل عفونت، یا التهاب پروستات چه نکات بهداشتی را باید رعایت کرد؟ در این رابطه اطلاعاتی را جمعآوری و گزارش آن را در کلاس ارائه کنید.
هورمونها فعالیت دستگاه تولیدمثل در مرد را تنظیم میکنند
همانطور که در فصلهای قبل خواندید از بخش پیشین زیرمغزی، دو هورمون محرک غدد جنسی ترشح میشود: «FSH» و «LH». اگرچه نام این هورمونها به فعالیت آنها در جنس ماده مرتبط است، اما وجود آنها برای فعالیت دستگاه تولیدمثل در مرد نیز ضروری است.
در مردان، FSH یاختههای سرتولی را تحریک میکند تا تمایز زامه را تسهیل کنند و LH، یاختههای بینابینی را تحریک میکند تا هورمون تستوسترون را ترشح کنند. همانطور که میدانید تستوسترون ضمن تحریک رشد اندامهای جنسی و زامهزایی باعث بروز صفات ثانویه در مردان میشود؛ مثل بم شدن صدا، روییدن مو در صورت و قسمتهای دیگر بدن، رشد ماهیچهها و استخوانها.
تنظیم میزان ترشح این هورمونها با ساز و کار بازخورد منفی انجام میشود (شکل ۵).
شکل ۵- تنظیم فعالیت دستگاه تولیدمثل در مرد
» فایل word «گفتار دستگاه تولیدمثل در مرد»
» فایل pdf «گفتار دستگاه تولیدمثل در مرد»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید: