ایمنی؛ سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی برای شما آماده شده است. آزمونهای گفتار از خط به خط آن طراحی شدهاند و هر یک دارای ده پرسش دو گزینهای است؛ اما آزمونهای فصل، چهار گزینهای هستند و هر یک از آنها دارای بیست پرسش است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در این آزمونها بر لینک مربوطه کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار ۳. سومین خطّ دفاعی: دفاع اختصاصی
دفاع اختصاصی چنانکه از نام آن برمیآید به نوع عامل بیگانه بستگی دارد و تنها بر همان عامل مؤثر است. به عنوان مثال، پاسخی که علیه میکروب کزاز ایجاد میشود بر سایر میکروبها اثری ندارد. چگونه عامل غیرخودی بهطور اختصاصی شناسایی میشود؟ این وظیفه برعهدهٔ لنفوسیتها است.
لنفوسیتها و شناسایی پادگِن
دفاع اختصاصی بهوسیلهٔ لنفوسیتهای B و T انجام میشود. هر دو نوع لنفوسیت در مغز استخوان تولید میشوند و در ابتدا نابالغاند؛ یعنی توانایی شناسایی عامل بیگانه را ندارند. لنفوسیتهای B در همان مغز استخوان اما لنفوسیتهای T در تیموس بالغ میشوند و به این ترتیب، توانایی شناسایی عامل بیگانه را بهدست میآورند (شکل ۱۰). تیموس در دوران نوزادی و کودکی فعالیت زیادی دارد اما بهتدریج از فعالیت آن کاسته میشود و اندازهٔ آن تحلیل میرود.
مولکولهایی که این لنفوسیتها شناسایی میکنند، پادگِن (آنتیژن) نام دارند. لنفوسیتها چگونه پادگِن را شناسایی میکنند؟ هر لنفوسیت B یا T در سطح خود، گیرندههای پادگِن دارد که همگی از یک نوعاند. هر گیرنده اختصاصی عمل میکند؛ یعنی فقط میتواند به یک نوع پادگن متصل شود و به این ترتیب، پادگِن شناسایی میشود.
شکل ۱۰- محل بلوغ لنفوسیتها
نحوهٔ عملکرد لنفوسیت B
لنفوسیت B پادگِن سطح میکروبها یا ذرات محلول مثل سم میکروبها را شناسایی میکند.
از میان لنفوسیتهای B با گیرندههای مختلف، آن لنفوسیتی که توانسته است پادگن را شناسایی کند به سرعت تکثیر میشود و یاختههایی به نام پادتنساز (پلاسموسیت) را پدید میآورد (شکل ۱۱). یاختهٔ پادتنساز پادتن ترشح میکند. پادتن همراه مایعات بین یاختهای، خون و لنف به گردش در میآید و هرجا با میکروب یا پادگنهای محلول برخورد کرد آن را نابود، یا بیاثر میسازد.
شکل ۱۱- نحوهٔ عملکرد لنفوسیت B
پادتنها مولکولهایی Yشکل و از جنس پروتئیناند. هر پادتن دو جایگاه برای اتصال به پادگن دارد (شکل ۱۲). هر لنفوسیت B میتواند پس از تبدیل به پادتنساز، پادتنی مشابه با گیرندهٔ خود ترشح کند (شکل ۱۳).
شکل ۱۲- مولکول پادتن
شکل ۱۳- هر لنفوسیت فقط یک نوع گیرنده دارد که پس از تبدیل به پادتنساز پادتنی مشابه با گیرندهٔ خود را ساخته و ترشح میکند.
پادتن پادگن را با روشهایی که در شکل ۱۴ نشان داده شده است، بیاثر یا نابود میکند. از پادتنها میتوان به عنوان دارو نیز استفاده کرد. پادتن آماده را سرم مینامند. به عنوان مثال، در زخمهای شدید، که احتمال فعالیت باکتری کزاز وجود دارد، از سرم ضدّ کزاز استفاده میشود. همچنین پادزهر سمّ مار که بعد از مارگزیدگی استفاده میشود، حاوی پادتنهایی است که سمّ مار را خنثی میکنند.
شکل ۱۴- نحوهٔ عملکرد پادتن
نحوهٔ عملکرد لنفوسیت T
لنفوسیتT، یاختههای خودی را که تغییر کردهاند، مثلاً سرطانی یا آلوده به ویروس شده است را نابود میکند. همچنین به یاختههای بخش پیوند شده حمله میکند. لنفوسیت T پس از شناسایی پادگن تکثیر میشود و لنفوسیتهای T کشنده را پدید میآورد.
لنفوسیتهای T کشنده به یاخته هدف متصل میشوند و با ترشح پرفورین و آنزیم «مرگ برنامهریزی شده» را به راه میاندازند.
فعالیت ۷
آنفلوانزای پرندگان را ویروسی پدید میآورد که میتواند سایر گونهها، از جمله انسان را نیز آلوده کند. این ویروس به ششها حمله میکند و سبب میشود دستگاه ایمنی بیش از حدّ معمول فعالیت کند. بدین ترتیب، به تولید انبوه و بیش از اندازهٔ لنفوسیتهای T میانجامد.
الف) علت مرگ بر اثر آلودگی با این ویروس را چگونه توجیه میکنید؟
ب) چه راهی را برای کنترل این بیماری در جمعیتها پیشنهاد میکنید؟
پاسخ اوّلیه و ثانویه در ایمنی اختصاصی
دفاع اختصاصی، فرایندی است که برای شناسایی پادگن و تکثیر لنفوسیتها به زمان نیاز دارد. از اینرو، برخلاف دفاع غیر اختصاصی، دفاع سریعی نیست. اما اگر پادگنی که قبلاً به بدن وارد شده است دوباره به بدن وارد شود، پاسخ دفاع اختصاصی نسبت به قبل سریعتر و قویتر است (شکل ۱۵)؛ چرا؟
شکل ۱۵- پاسخ اولیه و ثانویه
دستگاه ایمنی دارای «حافظه» است؛ یعنی وقتی با پادگنی برخورد کند، خاطرهٔ آن برخورد را نگه خواهد داشت. به این ترتیب، پادگنی که برای دفعات بعدی به بدن وارد میشود سریعتر شناسایی میشود. اما چگونه؟
وقتی لنفوسیت، پادگنی را شناسایی میکند تکثیر میشود و علاوه بر لنفوسیتهای عملکننده (پادتنساز یا T کشنده) یاختههای دیگری به نام لنفوسیتهای خاطره پدید میآید که تا مدتها در خون باقی میمانند (شکل ۱۶).
وجود تعداد زیادی لنفوسیت خاطره در خون، باعث میشود تشخیص پادگن سریعتر صورت پذیرد و برای برخوردهای بعدی، تعداد بیشتری لنفوسیت خاطره پدید آید.
شکل ۱۶- لنفوسیتهای خاطره
فعالیت ۸
علت شدیدتر بودن پاسخ ایمنی در برخورد دوم نسبت به برخورد اول چیست؟
دفاع اختصاصی، فرایندی است که برای شناسایی پادگن و تکثیر لنفوسیتها به زمان نیاز دارد. در طی پاسخ ایمنی در برخورد اول، از تکثیر لنفوسیتها، سلولهای خاطره پدید آمده است. وجود تعداد زیادی لنفوسیت خاطره در خون، باعث میشود در برخورد دوم، تشخیص پادگن سریعتر صورت پذیرد و تعداد بیشتری لنفوسیت خاطره پدید آید.
از خاصیت حافظهدار بودن دفاع اختصاصی، در واکسیناسیون استفاده میشود. کافی است یکبار میکروب را در شرایط کنترل شده به دستگاه ایمنی معرفی کنیم و به این طریق یاختههای خاطره را پدید آوریم. بدین ترتیب، اگر دوباره همان میکروب به بدن وارد شود، قبل از آنکه فرصت عمل پیدا کند، دستگاه ایمنی آن را از پای در میآورد.
واکسن، میکروب ضعیف شده، کشته شده، پادگن میکروب یا سم خنثی شده آن است که با وارد کردن آن به بدن، یاختههای خاطره پدید میآید (شکل ۱۷). به همین علت، ایمنی حاصل از واکسن را ایمنی فعال مینامند. در مقابل، ایمنی حاصل از سرم ایمنی غیر فعال است چون پادتن در بدن تولید نشده و یاختهٔ خاطرهای نیز پدید نیامده است.
۱- هر میکروبی پادگنهای مخصوص به خود را دارد.
۲- از میکروب کشته شده، ضعیف شده یا پادگنهای آن به عنوان واکسن استفاده میشود.
۳- پادتن و لنفوسیت خاطره تولید میشود.
۴- وقتی میکروب واقعی به بدن وارد شود، یاختهٔ خاطره و پادتنها آمادگی مقابله با آن را دارند.
شکل ۱۷- نحوهٔ عملکرد واکسن
فعالیت ۹
الف) تحقیق کنید که کودکان ایرانی چه واکسنهایی را دریافت میکنند؟ در چه زمانی؟
سل، هپاتیت B، فلج اطفال، دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، سرخک و اوریون
ب) چرا بعضی از واکسنها را باید تکرار کرد؟
تا سلولهای خاطره و پادتن بیشتری تولید شود. افزون بر آن طول عمر سلولهای خاطره متفاوت است و ممکن است از بین بروند و باید تولید مداوم آنها صورت گیرد.
ایدز، نگاهی دقیقتر به ایمنی اختصاصی
نقص ایمنی اکتسابی که به اختصار ایدز (AIDS) نامیده میشود، نوعی بیماری است که عامل آن ویروس است. ویروس این بیماری HIV نام دارد. در این بیماری عملکرد در دستگاه ایمنی فرد، دچار نقص میشود. به همین دلیل حتی ابتلا به کمخطرترین بیماریهای واگیر ممکن است به مرگ منجر شود.
ویروس ایدز پس از ورود به بدن ممکن است بین ۶ ماه تا ۱۵ سال نهفته باقی بماند و بیماری ایجاد نکند. چنین فردی آلوده به HIV است، اما بیمار نیست و هیچ علامتی از ایدز را ندارد. تنها راه تشخیص آن، انجام آزمایش پزشکی است. فرد آلوده یا بیمار میتواند این ویروس را به دیگران منتقل کند. به این ترتیب، باعث انتشار ویروس شود.
HIV از طریق رابطهٔ جنسی، خون و فراوردههای خونی آلوده و نیز استفاده از هر نوع اشیای تیز و برندهای که به خون آلوده به ویروس آغشته باشد (مثل استفاده از سرنگ یا تیغ مشترک، خالکوبی و سوراخ کردن گوش با سوزن مشترک) و مایعات بدن منتقل میشود. مادری که آلوده به HIV است میتواند در جریان بارداری، زایمان و شیردهی، ویروس را به فرزند خود منتقل کند. دست دادن، روبوسی، نیش حشرات، آب و غذا، این ویروس را منتقل نمیکند. انتقال ویروس از طریق ترشحات بینی، بزاق، خلط، عرق و اشک، یا از طریق ادرار و مدفوع ثابت نشده است. تاکنون درمانی قطعی برای ایدز یافت نشده است و بهترین راه مقابله با آن، پیشگیری و افزایش آگاهی عمومی است.
دستگاه ایمنی چگونه در ایدز آسیب میبیند؟ زیستشناسان دریافتند که علت بیماری ایدز، حملهٔ ویروس به لنفوسیتهای T و از پای درآوردن آنهاست (شکل ۱۸). این مشاهده بلافاصله پرسشی را مطرح میکند: چرا از بین رفتن لنفوسیتهای T به تضعیف کل دستگاه ایمنی، حتی لنفوسیتهای B میانجامد؟ فعالیت لنفوسیت T چه ارتباطی با لنفوسیت B دارد؟
شکل ۱۸- HIV ویروس مسبب ایدز. در این شکل، ویروس با رنگ قرمز نشان داده شده است. ویروسها در حال آزاد شدن از یاخته آلودهاند. این ویروس چنان ریز است که نزدیک به ۲۰۰ میلیون عدد از آنها را میتوان در نقطهٔ پایان این جمله جای داد.
پاسخ به این سؤال، به درک مدل دقیقتری از نحوهٔ عمل دستگاه ایمنی انجامید. مشاهدات بیشتر نشان داد که HIV نه به همه لنفوسیتهایT، بلکه به نوع خاصی از آنها حمله میکند. در واقع فعالیت لنفوسیتهای B و دیگر لنفوسیتهای T به کمک این نوع خاص انجام میشود، لذا آن را لنفوسیت T کمککننده نامیدند. ویروس با از بین بردن این لنفوسیتها، عملکرد لنفوسیتهای B و T و در نتیجه سیستم ایمنی را مختل میکند.
حساسیت
دستگاه ایمنی به همهٔ مواد خارجی پاسخ نمیدهد. مثلاً دستگاه ایمنی به حضور میکروبهای مفید در دستگاه گوارش پاسخ نمیدهد. به عدم پاسخ دستگاه ایمنی در برابر عاملهای خارجی تحمل ایمنی میگویند.
بیشتر بدانید
تنها راه آگاهی از آلودگی به ویروس ایدز آزمایش است و هیچ علامتی را نمیتوان برای آلوده بودن در نظر گرفت. آزمایش ایدز به روشهای مختلفی صورت میگیرد. اگر جواب آزمایشهای اولیه، وجود ویروس را نشان دهد، از آزمایشهای تکمیلی برای تأیید آن استفاده میشود. آزمایش اولیه بر مبنای سنجش پادتنی است که علیه ویروس تولید میشود. بنابراین، زمانی این آزمایش انجام میشود که پادتن ساخته شده باشد. حداقل دو هفته طول میکشد تا مقدار پادتن به اندازهٔ قابل سنجش برسد.
بر مبنای روش آزمایش و دقت آن میتوان سه هفته بعد از زمانی که احتمال آلودگی میرود نسبت به انجام آزمایش اقدام کرد. اما چون ممکن است در این مدت بدن هنوز به اندازهٔ کافی پادتن نساخته باشد؛ لذا این آزمایش باید ۳ و ۶ ماه بعد دوباره انجام شود.
آزمایش ایدز در شمار آزمایشهای رایج نیست. بنابراین، فرد باید بهطور مشخص این آزمایش را درخواست کند. انجام این آزمایش در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری (ایدز) رایگان و نتیجهٔ آن محرمانه است.
در اطراف ما مواد گوناگونی وجود دارد که بیخطرند و دستگاه ایمنی نسبت به آنها تحمل دارد. اما در فردی ممکن است دستگاه ایمنی به این مواد بیخطر واکنش نشان دهد و پاسخ ایمنی ایجاد شود. در چنین حالتی میگوییم که این فرد نسبت به آن مادّه حساسیت دارد. مادهای را که باعث حساسیت شده است، حساسیتزا مینامند.
پاسخ دستگاه ایمنی به مادهٔ حساسیتزا، ترشح هیستامین از ماستوسیتها و بازوفیلهاست. در نتیجهٔ ترشح هیستامین علائم شایع حساسیت مثل قرمزی و آبریزش از بینی ایجاد میشود.
بیماریهای خودایمنی
گاهی دستگاه ایمنی یاختههای خودی را به عنوان غیرخودی شناسایی و به آنها حمله میکند و باعث بیماری میشود؛ به این نوع بیماریها، بیماری خودایمنی میگویند. دیابت نوع یک، مثالی از بیماری خودایمنی است. در این بیماری، دستگاه ایمنی به یاختههای تولیدکنندهٔ انسولین حمله میکند و آنها را از بین میبرد.
اِم.اِس. بیماری خودایمنی دیگری است که در آن میلین اطراف یاختههای عصبی در مغز و نخاع مورد حمله دستگاه ایمنی قرار میگیرد و در قسمتهایی از بین میرود. بدین ترتیب، در ارتباط دستگاه عصبی مرکزی با بقیهٔ بدن اختلال ایجاد میشود.
بیشتر بدانید
بیماری MS
عوامل مسبب بیماری MS هنوز به طور قطع مشخص نیستند. علائم این بیماری متفاوت است اما غالباً با اختلالات دید (تاری و دوبینی) و اختلالات حسی و حرکتی (مثل اختلال در راه رفتن) همراه است.
» فایل word «گفتار سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی»
» فایل pdf «گفتار سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی