تنظیم شیمیایی؛ غدههای درونریز؛ زیستشناسی

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی برای شما آماده شده است. آزمونهای گفتار از خط به خط آن طراحی شدهاند و هر یک دارای ده پرسش دو گزینهای است؛ اما آزمونهای فصل، چهار گزینهای هستند و هر یک از آنها دارای بیست پرسش است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در این آزمونها بر لینک مربوطه کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار یاختههای بافت عصبی؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب چاپ ۱۴۰۲
گفتار غدّههای درونریز
دستگاه درونریز که غدّهها بخش مهمی از آناند، فعالیتهای بدن را به وسیلهٔ هورمونها تنظیم میکند. در این گفتار، غدد درونریز و هورمونهای آنها را در انسان بررسی میکنیم.
هیپوفیز
غدهٔ هیپوفیز تقریباً به اندازهٔ یک نخود است و با ساقهای به هیپوتالاموس متصل است (شکل ۵). این غدّه درون یک گودی، در استخوانی از کف جمجمه جای دارد. غدهٔ هیپوفیز سه بخش دارد که پیشین، میانی و پسین نامیده میشوند. عملکرد بخش میانی در انسان به خوبی شناخته نشده است.
شکل ۵- غدهٔ هیپوفیز
بیشتر بدانید
نقش بخش میانی غدهٔ هیپوفیز در ماهیها و دوزیستان بهتر شناخته شده است. این بخش، هورمونی ترشح میکند که باعث تیرهتر شدن یاختههای پوست در پاسخ به محرکهای محیطی میشود. در انسان بالغ، بخش میانی بسیار کوچک میشود یا حتی از بین میرود.
بخش پیشین
بخش پیشین تحت تنظیم هیپوتالاموس، شش هورمون ترشح میکند. هیپوتالاموس توسط رگهای خونی با بخش پیشین ارتباط دارد و هورمونهایی به نام آزادکننده و مهارکننده ترشح میکند که باعث میشوند هورمونهای بخش پیشین ترشح شوند، یا اینکه ترشح آنها متوقف شود. به همین دلیل، غدّهٔ هیپوتالاموس نقش مهمی در تنظیم ترشح سایر غدّهها بر عهده دارد.
هورمون رشد، یکی از هورمونهای بخش پیشین است که با رشد طولی استخوانهای دراز، اندازهٔ قد را افزایش میدهد. در نزدیکی دو سر استخوانهای دراز، دو صفحهٔ غضروفی وجود دارد که صفحات رشد نام دارند (شکل ۶) یاختههای غضروفی در این صفحات تقسیم میشوند. همچنان که یاختههای جدیدتر پدید میآیند، یاختههای استخوانی جانشین یاختههای غضروفی قدیمیتر میشوند و به این ترتیب، استخوان رشد میکند. چند سال بعد از بلوغ، صفحات رشد از حالت غضروفی به استخوانی تبدیل میشوند. در این حالت، رشد استخوان متوقف میشود و میگویند «صفحات رشد بسته شدهاند». تا زمانی که این صفحات بسته نشدهاند، هورمون رشد میتواند قد را افزایش دهد.
شکل ۶- صفحات رشد در استخوانهای دراز و چگونگی رشد استخوان
پرولاکتین هورمون دیگر بخش پیشین است. پس از تولد نوزاد، این هورمون، غدد شیری را به تولید شیر وامیدارد. تا مدتها تصور میشد که کار پرولاکتین تنها همین است. اما اکنون شواهد روزافزونی مبنی بر نقش این هورمون در دستگاه ایمنی و حفظ تعادل آب به دست آمده است. در مردان، این هورمون در تنظیم فرایندهای دستگاه تولیدمثل نیز نقش دارد.
هورمونهای محرک، چهار هورمون باقیماندهٔ بخش پیشین را تشکیل میدهند. بخش پیشین با ترشح این هورمونها فعالیت سایر غدد را تنظیم میکنند. هورمون محرک تیروئید، فعالیت غدّهٔ سپردیس (تیروئید) را تحریک میکند؛ هورمون محرک فوق کلیه روی غدّهٔ فوق کلیه تأثیر میگذارد و هورمونهای محرک غدّههای جنسی که LH و FSH نام دارند، کار غدّههای جنسی (تخمدان و بیضه) را تنظیم میکنند.
بخش پسین
بخش پسین هیچ هورمونی نمیسازد. هورمونهای بخش پسین در یاختههای عصبی هیپوتالاموس تولید میشوند. این هورمونها که در جسم یاختهای ساخته شدهاند از طریق آسهها به بخش پسین میرسند (شکل ۷). دو هورمون به نامهای ضدّ ادراری، که در سال قبل با آن آشنا شدیم، و اُکسیتوسین، که در فصل ۷ با آن آشنا میشویم، در هیپوتالاموس ساخته و در بخش پسین، ذخیره و ترشح میشوند.
بیشتر بدانید
اندازهٔ قد هر فرد علاوه بر ژنتیک به محیط هم بستگی دارد. ژنهایی که از والدین به فرزند میرسد تعیین کنندهٔ اندازهٔ قد اوست. اندازهٔ قد به نژاد هم بستگی دارد (که آن هم موردی از ژنتیک است). به عنوان مثال، میانگین قد در آسیای جنوب شرقی کمتر از ایران است.
محیط تأثیر غیر قابل انکاری بر اندازهٔ نهایی قد دارد. تغذیه، ورزش و حتی استراحت از عوامل مؤثر بر اندازهٔ قد هستند.
شکل ۷- ارتباط بخش پسین با هیپوتالاموس
غدهٔ تیروئید
شکلی شبیه به سپر دارد و در زیر حنجره واقع است (شکل ۸). هورمونهایی که از این غده ترشح میشوند، عبارتاند از: هورمونهای تیروئیدی و کلسیتونین. هورمونهای تیروئیدی دو هورمون ید دار به نامهای T۳و T۴ هستند.
هورمونهای تیروئیدی میزان تجزیهٔ گلوکز و انرژی در دسترس را تنظیم میکنند. از آنجایی که تجزیهٔ گلوکز در همهٔ یاختههای بدن رخ میدهد پس همگی، یاختهٔ هدف این هورمونها هستند.
در دوران جنینی و کودکی، T۳ برای نموّ دستگاه عصبی مرکزی لازم است؛ بنابراین، فقدان آن به اختلالات نمو دستگاه عصبی و عقبماندگی ذهنی و جسمی جنین میانجامد.
اگر ید در غذا به مقدار کافی نباشد، آنگاه هورمون تیروئیدی به اندازهٔ کافی ساخته نمیشود. در این حالت غدهٔ هیپوفیز با ترشح هورمون محرک تیروئید، باعث رشد بیشتر غده میشود تا ید بیشتری جذب کند. فعالیت بیشتر غدهٔ تیروئید منجر به بزرگ شدن آن میشود که به آن گواتر میگویند.
ید در غذاهای دریایی فراوان است. مقدار ید موجود در فراوردههای کشاورزی و دامی یک منطقه، به مقدار ید خاک بستگی دارد. با توجه به کمبود ید در خاک کشور ما، همچون بسیاری از دیگر کشورها، برنامههای غذایی متکی به فراوردههای غیر دریایی نمیتواند فراهم کنندهٔ ید موردنیاز بدن باشد.
شکل ۸- غدهٔ تیروئید
فعالیت ۱
استفاده از نمک ید دار میتواند ید مورد نیاز بدن را تأمین کند. تحقیق کنید که نمکهای ید دار در چه شرایطی خواص خود را حفظ میکنند و چه غذاهایی مانع جذب ید میشوند؟
برای حفظ ید در نمک یددار باید: نمک را در مدت کمتر از یک سال مصرف کرد، دور از نور و رطوبت و در ظرفهای غیرفلزی تیره نگهداری کرد و نیز هنگام پخت، نمک در مرحله آخر اضافه شود تا ید آن حفظ شود.
ترکیبات تیوسیانین از عواملی هستند که مانع از جذب ید می شوند و بیشتر در گیاهان خانواده کلم یافت میشود. سویا، ذرت و ارزن نیز مانع از جذب ید میشوند.
بیشتر بدانید
هورمونهای تیروئیدی از پیوستن دو مشتق آمینواسید تیروزین پدید آمدهاند. یکی از آنها سه اتم ید دارد و دیگری چهار اتم ید؛ به همین دلیل، آن دو را به ترتیب، با T۳ و T۴ نمایش میدهند. T۴ که تیروکسین نیز نامیده میشود در مجاورت یاختههای هدف به T۳ تبدیل میشود.
هورمون دیگر تیروئید، کلسیتونین است. زمانی که کلسیم در خوناب زیاد است، این هورمون از برداشت کلسیم از استخوانها جلوگیری میکند.
غدّههای پاراتیروئید
غدّههای پاراتیروئید به تعداد چهار عدد در پشت غدهٔ تیروئید قرار دارند (شکل ۹). این غدد، هورمون پاراتیروئیدی ترشح میکنند.
هورمون پاراتیروئیدی در پاسخ به کاهش کلسیم خوناب ترشح میشود و در همایستایی کلسیم نقش دارد. این هورمون، کلسیم را از مادهٔ زمینهٔ استخوان جدا و آزاد میکند. همچنین بازجذب کلسیم را در کلیه افزایش میدهد.
یکی دیگر از کارهای هورمون پاراتیروئیدی اثر بر ویتامین D است. این هورمون، ویتامین D را به شکلی تبدیل میکند که میتواند جذب کلسیم از روده را افزایش دهد؛ بنابراین کمبود ویتامین D باعث کاهش جذب کلسیم از روده میشود.
شکل ۹- غدّههای پاراتیروئید
غدّه فوق کلیه
غدهٔ فوق کلیه روی کلیه قرار دارد و از دو بخش قشری و مرکزی تشکیل شده است که از همدیگر مستقلاند (شکل ۱۰).
بخش مرکزی ساختار عصبی دارد. وقتی فرد در شرایط تنش قرار میگیرد، این بخش دو هورمون به نامهای اپینفرین و نور اپینفرین ترشح میکند. این هورمونها ضربان قلب، فشار خون و گلوکز خوناب را افزایش میدهند و نایژکها را در ششها باز میکنند. چنین تغییراتی بدن را برای پاسخهای کوتاهمدت آماده میکند.
بخش قشری به تنشهای طولانیمدت، مثل غم از دست دادن نزدیکان، با ترشح کورتیزول پاسخ دیرپا میدهد. این هورمون گلوکز خوناب را افزایش میدهد. اگر تنشها به مدت زیادی ادامه یابد، کورتیزول دستگاه ایمنی را تضعیف میکند.
هورمون دیگر بخش قشری آلدوسترون است که بازجذب سدیم را از کلیه افزایش میدهد. به دنبال بازجذب سدیم، آب هم بازجذب میشود و در نتیجه فشار خون بالا میرود.
بخش قشری هورمون جنسی زنانه و مردانه را در هر دو جنس نیز ترشح میکند.
شکل ۱۰- غدّهٔ فوق کلیه
بیشتر بدانید
در زمان بارداری نیز ممکن است دیابت رخ دهد که به آن دیابت بارداری میگویند. دیابت بارداری برای جنین خطرناک است و باید بلافاصله تشخیص داده شود تا اقدامات لازم صورت گیرد؛ در غیر این صورت، جنین آسیب میبیند و حتی ممکن است سقط شود.
غدهٔ لوزالمعده
غدهٔ لوزالمعده از دو قسمت برونریز و درونریز تشکیل شده است (شکل ۱۱). بخش برونریز، آنزیمهای گوارشی و بیکربنات ترشح میکند که در سال گذشته با آن آشنا شدیم. بخش درونریز به صورت مجموعهای از یاختهها در بین بخش برونریز است که جزایر لانگرهانس نام دارند.
شکل ۱۱- لوزالمعده
از بخش درونریز لوزالمعده دو هورمون به نامهای گلوکاگون و انسولین ترشح میشوند. گلوکاگون در پاسخ به کاهش گلوکز خون ترشح شده، باعث تجزیهٔ گلیکوژن به گلوکز در کبد میشود و به این ترتیب، قند خون را افزایش میدهد. انسولین در پاسخ به افزایش گلوکز خون ترشح میشود و باعث ورود گلوکز به یاختهها و ساختهشدن گلیکوژن میشود و به این ترتیب، قند خون را کاهش میدهد.
اگر یاختهها نتوانند گلوکز را از خون بگیرند، غلظت گلوکز خون افزایش مییابد. به همین علت گلوکز و به دنبال آن آب وارد ادرار میشود. چنین وضعیتی به دیابت شیرین معروف است.
در این نوع دیابت، یاختهها مجبورند انرژی موردنیاز خود را از چربیها یا حتی پروتئینها بهدست آورند که به کاهش وزن میانجامد. بر اثر تجزیهٔ چربیها، محصولات اسیدی تولید میشود که اگر این وضعیت درمان نشود به اغما و مرگ منجر خواهد شد. علاوه بر آن، تجزیه پروتئینها، مقاومت بدن را کاهش میدهد. بنابراین، افراد مبتلا به دیابت باید بهداشت را بیش از پیش رعایت کنند و مراقب زخمها و سوختگیهای هرچند کوچک باشند.
دیابت بر دو نوع است. در نوع یک، انسولین ترشح نمیشود یا به اندازهٔ کافی ترشح نمیشود. این بیماری، یک بیماری خود ایمنی است که در آن دستگاه ایمنی یاختههای ترشح کنندهٔ انسولین در جزایر لانگرهانس را از بین میبرد. این بیماری با تزریق انسولین تحت کنترل درخواهد آمد. در دیابت نوع دو اشکال در تولید انسولین نیست. در نوع دو انسولین به مقدار کافی وجود دارد، اما گیرندههای انسولین به آن پاسخ نمیدهند. دیابت نوع دو از سن حدود چهل سالگی به بعد، در نتیجه چاقی و عدم تحرک در افرادی که زمینهٔ بیماری را دارند ظاهر میشود.
فعالیت ۲
تحقیق کنید که برای پیشگیری از دیابت نوع دو چه باید کرد؟
سایر غدد درونریز
غدهٔ اپیفیز یکی دیگر از غدد درونریز مغز است که در بالای برجستگیهای چهارگانه قرار دارد (شکل ۱۲) و هورمون ملاتونین ترشح میکند. مقدار ترشح این هورمون در شب به حداکثر و در نزدیکی ظهر به حداقل میرسد. عملکرد این هورمون در انسان به خوبی معلوم نیست، اما پژوهشها نشان میدهند که به تنظیم ریتمهای شبانهروزی ارتباط دارد.
غدهٔ تیموس هورمون تیموسین ترشح میکند که در تمایز لنفوسیتها نقش دارد. با تمایز لنفوسیتها در فصل ۵ بیشتر آشنا خواهیم شد.
همچنین عملکرد غدّههای جنسی و هورمونهای آنها را در فصل ۷ خواهید دید.
شکل ۱۲- جایگاه غدّه اپیفیز
گوناگونی پاسخهای یاختهها به هورمونها
ممکن است یک یاخته چند هورمون را دریافت کند یا اینکه چند یاخته، یک هورمون را دریافت کنند. براساس نوع هورمون و نوع یاختهٔ هدف، پیام پیک به عملکرد خاصی تفسیر میشود. مثلاً وقتی هورمون پاراتیروئیدی که کلسیم خون را افزایش میدهد به کلیه میرسد، بازجذب کلسیم را زیاد میکند، اما همان هورمون در استخوان باعث تجزیهٔ استخوان میشود و کلسیم را آزاد میکند.
تنظیم بازخوردی ترشح هورمونها
هورمونها در مقادیر خیلی کم ترشح میشوند، اما با همین مقدار کم، اثرات خود را برجای میگذارند. بنابراین، تغییر هرچند کم در مقدار ترشح هورمونها اثرات قابل ملاحظهای در پی خواهد داشت؛ به همین علت ترشح هورمونها باید به دقت تنظیم شود.
چرخهٔ تنظیم بازخوردی روش رایجی در تنظیم ترشح هورمونهاست که به دو صورت منفی و مثبت دیده میشود. در تنظیم بازخوردی منفی، افزایش مقدار یک هورمون یا تأثیرات آن، باعث کاهش ترشح همان هورمون میشود و بالعکس. بیشتر هورمونها توسط بازخورد منفی تنظیم میشوند. تنظیم انسولین، مثالی از یک بازخورد منفی است (شکل ۱۳).
در تنظیم بازخوردی مثبت، افزایش مقدار یک هورمون یا تأثیرات آن، باعث افزایش ترشح همان هورمون میشود. عملکرد اکسیتوسین توسط چرخهٔ بازخوردی مثبت تنظیم میشود که در فصل ۷ با آن آشنا خواهید شد.
شکل ۱۳- تنظیم بازخورد گلوکز با بازخورد منفی
ارتباط شیمیایی در جانوران
در دنیای جانوران از ارتباط شیمیایی نه فقط برای ارتباط بین یاختهها، بلکه برای ارتباط افراد با یکدیگر نیز استفاده میشود. فرومونها موادی هستند که از یک فرد ترشح میشوند و در فرد یا افراد دیگری از همان گونه پاسخهای رفتاری ایجاد میکنند. مثلاً زنبور از فرومونها برای هشدار خطر حضور شکارچی به دیگران استفاده میکند. مارها از فرومونها برای جفتیابی و گربهها از آن برای تعیین قلمرو خود استفاده میکنند.
» فایل word «گفتار غدههای درونریز»
» فایل pdf «گفتار غدههای درونریز»
کتاب زیستشناسی یازدهم
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومیاما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه خود را بیازمایید:
عالی