بیماری های عفونی کودکان؛ باکتریایی، ویروسی و انگلی

هدفهای رفتاری: از فراگیر انتظار میرود در پایان این مبحث، بتواند:
۱- عوامل بیماریزای عفونی را در بدن نام ببرد.
۲- انواع بیماریهای باکتریایی (مخملک، باد سرخ، آبله، مسمومیت غذایی، دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، حصبه، شبه حصبه، تب مالت و سل) را توضیح دهد.
۳- انواع بیماریهای ویروسی (سرخک، سرخجه، آنفلوانزا، اوریون، آبله مرغان، زونا، فلج اطفال، بیماری دست و پا و دهان، رزئولا اینفانتوم) را توضیح دهد.
۴- انواع انگلهای بیماری زا را در انسان بیان کند.
۵- راههای سرایت بیماریهای انگلی را توضیح دهد.
۶- انواع بیماریهای انگلی (زیاردیا، اسهال خونی آمیبی، مالاریا، سالک، آسکاریس، کرمک، کرم قلابدار و کرم کدو) را توضیح دهد.
مقدمه
در مناطق وسیعی از دنیا، هنوز بیماریهای عفونی و شایعترین علت مرگ و میر کودکان زیر پنج سال به شمار میرود، گرچه به کارگیری روشهای پیشگیری مانند واکسیناسیون، بهبود وضع تغذیه کودکان، پیشرفت امکانات در جهت تشخیص به موقع بیماریها و نیز مصرف آنتی بیوتیکها توانسته تا حدود زیادی از میزان شیوع و تلفات بیماریهای عفونی در دنیا بکاهد اما هنوز مشکلات فراوانی در راه مبارزه و ریشه کنی بیماریهای عفونی وجود دارد. در کشور ما نیز میزان مرگ و میر مربوط به بیماریهای عفونی به خصوص در کودکان زیر پنج سال هنوز رقم قابل توجهی را نشان میدهد.
بیماریهای عفونی به دلیل ورود عوامل بیماری زا به بدن ایجاد میشوند. این عوامل بیماری زا عبارتانداز باکتریها، ویروس ها، انگلها و قارچها.
در این مبحث فقط چند بیماری شایع و مهم مربوط به سنین کودکی شرح داده میشود و توضیح بیماریهای عفونی موضعی در مبحث بیماریهای دستگاههای بدن ارائه میگردد.
۱- بیماریهای باکتریال
ابتلا به بیماریهای باکتریال و شدت آن، در همه کودکان یکسان نیست؛ عوامل متعددی در آن دخالت دارند که مهمترین آنها عبارتاند از: سن، جنس، نژاد، نوع تغذیه، داشتن مصونیت قبلی در اثر واکسیناسیون یا ابتلای قبلی، وجود عوامل مساعدکننده مانند سوء تغذیه، مصرف داروهای کاهش دهنده ایمنی)، تعداد و نوع عوامل بیماری زای وارد شده به بدن و راه ورود آنها.
همان طوری که در فصل ایمنی شناسی گفته شد در سال اول زندگی به خصوص ماههای اول به علت عبور آنتی بادیهای مادری از جفت، در دوران جنینی بر علیه بعضی از بیماریها مانند کزاز و سیاه سرفه مصونیت به وجود میآید. البته این مصونیتها وقتی به وجود میآید که مادر قبلا به آن بیماریها مبتلا شده باشد وگرنه چه بسا نوزادانی را مشاهده میکنیم که به علت عدم ابتلای قبلی مادر به سیاه سرفه در روزهای اول زندگی به این بیماری دچار میشوند و یا در اثر عدم واکسیناسیون مادر بر علیه کزاز به کزاز نوزادی مبتلا میگردند. بیماری باکتریال در اثر هجوم باکتری به بافتهای مختلف بدن و تکثیر و ازدیاد باکتری در آن نقاط به وجود میآید. اما گاهی باکتری وارد بافت نمیشود بلکه از موضعی که در آن، جای گرفته شروع به ترشح سمیمیکند. همین عوارض ناشی از سم، موجب بروز علایم بیماری میگردد و در چنین شرایطی باکتری مورد بحث به خوبی در دسترس سیستم ایمنی بدن قرار نمیگیرد و آنتی بادی آن ساخته نمیشود. مانند بیماری کزاز که ابتلا به آن ایجاد مصونیت نمیکند و بیماری که دچار کزاز شد پس از بهبودی حتما باید بر علیه کزاز واکسینه شود.
باکتریها به اشکال مختلف مانند کوکسیها (استرپتوکوکها و استافیلوکوک ها)، باسیلها و… دیده میشوند که در بیماریهای کودکان دخالت دارند. از آنجایی که تنوع و تعداد بیماریهای باکتریال زیاد است بنابراین در این فصل فقط به تعدادی از بیماریهای شایع باکتریال در کودکان اشاره میشود.
۱-۱- مخملک: همان طوری که گفته شد عامل مخملک استرپتوکوک بناهمولیتیک گروه A میباشد. محل جایگزینی میکروب در گلو است که از آنجا با ترشح سم سبب پیدایش علایم مخصوص بیماری میگردد.
دوره نهفتگی (دوره نهفتگی بیماری – فاصله زمانی ورود عامل بیماری زاد به بدن تا پیدایش علایم بالینی را دوره نهفتگی بیماری مینامند.) بیماری ۳-۲ روز است.
سرایت بیماری: از طریق قطرات و وسایل آلوده به میکروب صورت میگیرد که از راه سرفه، عطسه و تماس روزانه از شخص بیمار به شخص سالم میرسد و سبب بیماری میگردد.
علایم بیماری: در ابتدا شامل تب، سر درد، گلو درد و استفراغ است. تقریبا ۱۲ ساعت بعد
از شروع علایم، پوست بدن بیمار قرمز میشود. قرمزی منتشر و در اثر به هم پیوستن نقاط ریز و ظریفی است که در کنار هم قرار گرفتهاند و حالت زبری در لمس، حس میشود (پوست سمباده ای). قرمزی پوست در اثر فشار انگشت از بین میرود اما بعد از چند لحظه مجددا به حالت اول بر میگردد. چهره بیمار حالت مخصوصی پیدا میکند به طوری که گونههای وی قرمز میشود اما اطراف دهان رنگ پریده باقی میماند. قرمزی پوست در چینهای بدن مثل آرنج بیشتر است و آن نقاط تیره تر به نظر میرسند. در معاینه حلق، لوزهها قرمز و متورم هستند و ممکن است نقاط ریز سفید رنگی در روی لوزهها دیده شوند. زبان باردار است و یک کبره سفید رنگ روی آن را پوشانده و پرزهای چشایی با رنگ قرمز در سطح زبان به طور برجسته دیده میشوند این حالت را «زبان تمشکی» مینامند. بعد از مدت کوتاهی تمام سطح زبان قرمز میشود (زبان توت فرنگی). در اثر درمان با پنی سیلین قرمزی پوست به سرعت کم میشود و در هفته دوم از شروع بیماری پوسته ریزی در کف دستها، پاها و سایر نقاط بدن شروع میشود.
شکل ۱- چهره کودک مبتلا به مخملک و زبان توت فرنگی مبتلایان به مخملک
درمان مخملک و عفونتهای استرپتوکوکی: درمان این بیماری با پنی سیلین است که باید به مقدار کافی و مدت مناسب بنا به دستور پزشک تجویز گردد. با درمان ناکافی، ممکن است شخص، مبتلا به عوارض شدید دیررسی مانند تب رماتیسمی حاد و یا گلومرولونفریت (Glumerolonephritis) حاد (ورم کلیوی) شود.
پیشگیری: جدا کردن بیمار و رعایت نکات بهداشتی سبب جلوگیری از سرایت عفونتهای استرپتوکوکی میگردد. تجویز پنی سیلین به بیمار دچار مخملک و گلودرد چرکی بعد از ۱۲ ساعت سبب از بین رفتن حالت واگیردار بیماری میشود.
۲-۱- باد سرخ: این بیماری در اثر هجوم استرپتوکوک از طریق منافذ پوستی به بدن در روی صورت و ساق پا و یا قسمتهای دیگر ضایعهای با حدود مشخص همراه با قرمزی و برجستگی ایجاد میگردد که به آن باد سرخ میگویند (شکل ۲) که این ضایعه اغلب با تب، لرز و ضعف همراه است.
شکل ۲- باد سرخ ساق پای کودک با مرز مشخص و برجسته
۳-۱- آبسه یا دمل: عبارت است از یک کانون چرکی که در اثر تهاجم استافیلوکوک به نسوج زیرجلدی و عضلات و یا بافتهای دیگر به وجود میآید. طرز تشکیل آبسه به این صورت است که در محل ورود، موادی توسط استافیلوکوک ترشح و سبب از بین رفتن نسوج اطراف و گلبولهای سفید میشود. از تجمع لاشه میکروب ها، گلبولهای سفید و نسوج خراب شده مادهای به نام چرک به وجود آمده که درون آبسه جمع میشود. برای درمان آبسه باید چرک آن را تخلیه و خارج نمود.
۴-۱- مسمومیت غذایی ناشی از استافیلوکوک: بعضی از استافیلوکوکها با ترشح سم سبب آلوده گشتن مواد غذایی مختلف به خصوص شیرینیهای تازه و بستنی میگردند. مصرف این مواد آلوده بعد از چند ساعت موجب بروز اسهال و استفراغ و درد شکم میشود.
پیشگیری: ضد عفونی کردن وسایل و ابزار بیماران، عدم استفاده از مواد غذایی آلوده مانند شیرینیها و بستنیهای خامه دار غیر پاستوریزهای که مدتی خارج از یخچال نگاهداری شدهاند، راههای پیشگیری و اجتناب از ابتلا به عفونتهای استافیلو کوکی هستند.
۵-۱- دیفتری: بیماری خطرناکی است. عامل آن باسیل دیفتری است که اغلب در مجاری تنفسی فوقانی و به خصوص در گلو جایگزین میشود. میکروب این بیماری از راه ترشحات و قطرات آلوده از طریق عطسه و سرفه بیمار پراکنده میشود و به اشخاص سالم میرسد و در افراد غیر مصون موجب بیماری میشود.
دوره نهفتگی بیماری ۷-۲ روز است.
علایم بیماری: علایم بیماری مربوط به سمی است که میکروب دیفتری ترشح نموده و جذب بدن میشود. شروع بیماری با درد و سوزش گلو همراه است، سپس بیمار در بلع و تنفس دچار اشکال میشود.
در معاینه گلو بر روی مخاط گلو و لوزهها غشای خاکستری رنگی مشاهده میشود و غدد لنفاوی گردن متورم است و به علت ورم ناحیه گردن، بیمار قیافه خاصی پیدا میکند. تورم حلق و لوزهها به سرعت افزایش مییابد و بعد از چند ساعت حنجره هم گرفتار میشود. التهاب دیفتریک حنجره با گرفتگی صدا، تنگی نفس و کبودی همراه است. این حالت را «خناق» مینامند.
در گذشته یکی از علل دردناک مرگ کودکان خناق بوده است. برای درمان خناق از روش نای گشایی یا تراکئوستومی (Tracheotomy تراکئوتومی عبارت است از سوراخ کردن نای در زیر حنجره در خط وسط گردن برای ایجاد راهی جدید جهت تنفس، این عمل در انسداد حنجره و بیماران بدحالی که به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز دارند انجام میشود در بعضی از منابع این اصطلاح به صورت «تراکستومی» نیز آورده شده است.) استفاده میکنند (شکل ۳). بیماری دیفتری عوارض فراوانی دارد و آن به علت جذب سم دیفتری در بدن است که موجب اختلالات شدیدی میشود.
عوارض مهم دیفتری: عبارتاند از الف) فلج حلق که سبب بروز اشکال در بلع در روزهای اقل بیماری میشود، ب) گرفتاری قلب در هفته دوم به صورت افزایش تعداد ضربانات آن، کاهش فشار خون و کاهش صداهای قلب در سمع قلب است، ج) فلج اعصاب چشم به صورت دو بینی و انحراف چشمها (لوچی) و فلج دستها و پاها که کمیبعد از گرفتاری قلب به وجود میآیند.
پیشگیری: شامل جدا کردن بیمار از دیگران و جلوگیری از تماس افراد سالم غیر مصون با بیمار است. بعضی از افراد بعد از ابتلا به دیفتری به صورت حامل میکروب در میآیند. این گونه افراد باید شناسایی شوند و مورد معالجه قرار گیرند. با توجه به وجود واکسن برای بیماری دیفتری، ضروری است تمام کودکان طبق برنامه واکسیناسیون وزارت بهداشت و درمان علیه بیماری دیفتری واکسینه گردند.
درمان بیماری دیفتری: درمان با پنی سیلین و یا آنتی بیوتیکهای مناسب دیگر و سرم ضد دیفتری است. برای
شکل ۳- بیمار مبتلا به دیفتری که تراکئوتومیشده است
درمان عوارض بیماری، باید از اقدامات حفاظتی و نگاهدارنده سود جست.
۶-۱- سیاه سرفه: بیماری خطرناکی است که مرگ و میر آن در شیرخواران کوچک (شیرخواران کمتر از ۳ ماه) به ۳۰ تا ۴۰ درصد میرسد. دوره این بیماری نسبتا طولانی و حدود ۲ ماه و یا بیشتر است. عامل ایجاد بیماری یک نوع باسیل است که در قسمت تحتانی دستگاه تنفس جایگزین میشود.
دوره نهفتگی بیماری یک هفته است.
راه سرایت آن از طریق پراکنده شدن ترشحات و قطراتی است که در حین عطسه و سرفه اشخاص بیمار) به اشخاص سالم غیر مصون میرسد و آنها را مبتلا میکند.
علایم بیماری: دوره بیماری از نظر علایم به سه مرحله تقسیم میشود.
اول، مرحله نزله: (Catarrhal stage): یک یا دو هفته طول میکشد و کاملا شبیه سرماخوردگی است. در این مرحله بیمار دچار عطسه، اشک ریزش، سرفههای خشک و خفیف است.
دوم، مرحله استقرار (Paroxysmal stage): دو تا چهار هفته و گاهی تا شش هفته طول میکشد. در این مرحله سرفههای بیمار افزایش مییابد و به صورت حملهای در میآید، حملات سرفه چندین ثانیه طول کشیده، در خاتمه حمله، بیمار کبود میشود و حالت قی کشیدن (فی کشیدن عبارت است از دم شدیدی که به علت عبور شدید هوا از حنجره با صدای خروسکی توأم است. (Whooping)) به وی دست میدهد. در پایان حمله سرفه ممکن است بیمار استفراغ نماید. تعداد حملات سرفه ممکن است به دهها بار در روز برسد. شکل ۴-۵ ظاهر کودک مبتلا به سیاه سرفه را نشان میدهد.
شکل ۴- ظاهر کودک مبتلا به سیاه سرفه
سوم، مرحله نقاهت: یک تا دو هفته طول میکشد. در این مرحله به تدریج حملات خفیف تر شده، از تعداد آن کاسته میشود.
عوارض سیاه سرفه: عبارت است از خونریزی زیرملتحمه چشم؛ پاره شدن لجام زیر زبان (در زیر زبان یک تیغه گوشتی در خط وسط وجود دارد که مانع تحرک بیش از حد زبان میشود که به آن لجام یا مهار زبان میگویند.) که خفیف و گذرا هستند؛ سینه پهلو و تورم مغزی (انسفالیت) (Encephalitis) از عوارض شدید سیاه سرفه به شمار میآیند و علل شایع مرگ در شیرخواران کوچک در اثر این بیماری میباشند.
پیشگیری: شامل واکسیناسیون، جدا کردن بیماران و جلوگیری از تماس کودکان واکسینه نشده با آنها است. هر چند واکسیناسیون موجب مصونیت کامل در برابر بیماری نمیگردد اما واکسیناسیون کودکان طبق برنامه کشوری باید انجام شود. به علت واکسیناسیون وسیع بر علیه بیماری سیاه سرفه، شیوع آن در سالهای اخیر کاهش چشمگیری یافته است.
۷-۱- کزاز: کزاز بیماری حادی است که با سخت شدن و انقباضات مکرر ماهیچههای بدن توأم است و موجب مرگ و میر زیادی میشود. تلفات بیماری کزاز در دوره نوزادی نسبت به سایر دورههای زندگی بیشتر است.
عامل کزاز: یک نوع باسیل است که در شرایط بی هوازی تکثیر مییابد و نوعی سم ترشح مینماید که سبب تحریک دستگاه عصبی و بروز علایم کزاز میگردد. مخزن باسیل کزاز روده انسان و حیوانات علف خوار است که از راه مدفوع آنان در طبیعت پراکنده میشود و سالها در محیط باقی میماند. محل جایگزینی میکروب در نسوج خراب و مرده است لذا ابتلا به بیماری کزاز در اثر وجود زخمهای عمیق در بدن صورت میگیرد که به خاک و فضولات حیوانات آلوده شده باشد. اما گاهی زخمهای کوچک و ناچیز مانند بریدگی کوچک پوست، فرو رفتن سوزن به بدن و یا کشیدن غیر بهداشتی دندان با وسایل آلوده و بریدن بند ناف نوزاد با وسایل آلوده و غیر پاکیزه نیز سبب بروز بیماری کزاز در انسان میگردد.
دوره نهفتگی: کزاز به طور معمول ۱۰-۶ روز است ولی این دوره میتواند از یک روز تا چند ماه نیز طول بکشد.
علایم بیماری کزاز: اولین علامت کزاز انقباض عضلات جونده صورت است لذا کودک مبتلا قادر به باز کردن دهان خود نمیباشد. این حالت را «تریسموس» (علامت تریسموس (Trismus) مختص بیماری کزاز نیست و در بعضی از بیماریهای دهان و حلق مانند آبسه میکروبی حلق نیز مشاهده میشود.) میگویند. انقباض عضلانی به تدریج، عضلات گردن، تنه، دست و پا و ستون فقرات را فرا میگیرد به طوری که سر و تنه بیمار به عقب کشیده میشود و حالت به خصوصی به نام اپیستوتونوس (Episthotonus) ایجاد میگردد (رجوع شود به شکل ۳ فصل ۳). شکل ۵ انقباض عضلات صورت را در یک نوزاد مبتلا به کزاز نشان میدهد.
شکل ۵- انقباض عضلات صورت در یک نوزاد مبتلا به کزاز
انقباض عضلات تنفسی سبب اشکال تنفس میشود. انقباض عضلات به تدریج شدیدتر شده، حالت حملهای به خود میگیرد و هرگونه عامل تحریکی مانند تابیده شدن نور و یا ایجاد صدا، در بروز حملات تشنج مؤثر است. مرگ بیمار بیشتر در این دوره به علت اختلالات عروقی و تنفسی صورت میگیرد. اگر بیمار در این مرحله زنده بماند علایم بیماری به تدریج خفیف تر شده و بعد از ۳-۲ هفته بیمار بهبود مییابد.
پیشگیری: شامل رعایت بهداشت پوست و تمیز و ضد عفونی کردن زخمها و جراحات آلوده و برداشتن بافتهای مرده و اجسام خارجی از زخم همراه با ایجاد ایمنی فعال (ایجاد ایمنی در شخص به این روشها صورت میگیرد: الف – فعال از طریق واکسیناسیون و یا ابتلا به بیماری. ب – غیرفعال از طریق تزریق سرمهای حاوی آنتی بادی تغلیظ یافته بیماری و یا عبور آنتی بادی بیماری از راه جفت به جنین.) در کودک است. تکرار واکسیناسیون در کودکانی که قبلا به طور کامل واکسینه شدهاند ضرورتی ندارد. اما اگر واکسیناسیون ناقص باشد و یا از آخرین واکسن کزاز آنها ۱۰ سال گذشته باشد و یا اصلا سابقه واکسیناسیون نداشته باشند، تکرار واکسن برای ۲ بار به فاصله یک ماه ضروری است. در بعضی موارد تزریق سرم ضد کزاز هم زمان با تزریق واکسن انجام میشود که توصیه میشود واکسن و سرم در دو محل جداگانه در بدن تزریق شوند تا اثر یک دیگر را خنثی ننمایند.
تفاوت کزاز نوزادان با بزرگسالان: علی رغم وجود یک واکسن مناسب و کار ساز بر علیه کزاز هنوز سالانه یک میلیون نفر در دنیا در اثر بیماری کزاز از بین میروند. نیمی از این تعداد را نوزادان تشکیل میدهند. کزاز نوزادان دوره نهفتگی کوتاهتری نسبت به کزاز بزرگسالان دارد و تلفات آن نیز بیشتر است، به طوری که بدون درمان اختصاصی ۹۵ درصد از نوزادان مبتلا به کزاز از بین میروند. حتی با درمان اختصاصی برحسب نوع و کیفیت اقدامات درمانی بین ۲۵ تا ۹۰ درصد موارد تلفات وجود دارد. علایم کزاز نوزادان با کزاز بزرگسالان کمیمتفاوت است؛ سفتی شدید عضلات و تریسموس در نوزادان وجود ندارد. اولین علامت کزاز نوزادان از بین رفتن رفلکس مکیدن و نخوردن شیر است و سپس نوزاد دچار تشنج و سفتی اندامها میشود و در این حالت تشنجات مکرر است و به درمان پاسخ کافی نمیدهد.
۸-۱- تب روده ای: شامل تیفوئید (حصبه) و پاراتیفوئید (شبه حصبه) است.
حصبه: بیماری عفونی حادی است که توسط باسیل حصبه ایجاد میشود. مخزن میکروب حصبه انسان است. این میکروبها از بدن اشخاص مبتلا و یا حاملان به ظاهر سالم از طریق ادرار و مدفوع به محیط خارج دفع میشود و از طریق آب، غذا (شیر و بستنی غیرپاستوریزه و غیره)، سبزیجات و میوه جات نشسته به بدن اشخاص سالم وارد میشود و موجب ابتلای افراد غیر مصون میگردد.
علایم بیماری حصبه: شروع علایم این بیماری تدریجی است و با سردرد و درد اندامها و درد شکم همراه است. تب به تدریج افزایش مییابد و بعد از یک هفته به حداکثر میرسد و سردرد شدید همراه با اختلال هوشیاری و هذیان بروز میکند. در بعضی از بیماران مبتلا به حصبه علاوه بر بزرگی طحال و کبد تعدادی نقاط ریز قرمز رنگ در روی شکم و سینه به وجود میآید که به آن «تاش روزه» (تاش روزه اصطلاح فرانسوی و معادل انگلیسی آن Rose spot است.) میگویند. در این بیماری ضربانات قلب ممکن است به نسبت افزایش درجه حرارت بدن افزایش نیابد. (عدم تطابق تعداد نبض با میزان تب بیمار یکی از علایم تشخیص حصبه است.) در افراد بالغ مبتلا به حصبه سردرد و یبوست از علایم اصلی و مهم تیفوئید هستند، حال آنکه کودکان مبتلا به حصبه سردرد نداشتهاند و به جای یبوست اغلب دچار اسهال میشوند. علایم بیماری در صورت عدم درمان تا ۲ هفته طول میکشد و بعد به تدریج تخفیف یافته، بیمار بهبود مییابد. دوران نقاهت حصبه طولانی است و موارد عود آن هم زیاد است.
عوارض بیماری: خونریزی از روده و سوراخ شدن روده باریک از عوارض مهم بیماری حصبه هستند.
پیشگیری بیماری: شامل جدا کردن بیمار مبتلا به حصبه، رعایت نکات بهداشتی و ضد عفونی کردن وسایل و البسه بیمار که به مدفوع آلوده شدهاند میباشد. افراد حامل بیماری باید مشخص شده، اقدامات درمانی برای از بین بردن میکروب حصبه که اغلب در کیسه صفرا جایگزین میشود به عمل آید. افراد حامل تا هنگامیکه کشت مدفوع آنها منفی نشده است باید از پرداختن به مشاغلی مانند آشپزی، به خصوص در مکانهای عمومیمنع گردند. بیماری حصبه نشانگر خوبی برای رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط هر منطقه است. یعنی هر چه موارد حصبه در یک اجتماع بیشتر باشد نشانه نامطلوب بودن وضعیت بهداشتی آن جامعه است. البته در سالهای اخیر به علت افزایش سطح بهداشت و ایجاد سیستمهای لوله کشی آب آشامیدنی و دفع بهداشتی مدفوع و فاضلاب شیوع بیماری حصبه کاهش بسیاری یافته است.
برای این بیماری، واکسن مخصوصی وجود دارد که مدت اثربخشی آن طولانی نیست و برای کسانی که در نقاط آلوده زندگی کرده و یا به آن نقاط مسافرت مینمایند توصیه میشود. تزریق واکسن تیفوئید جزء برنامه کشوری واکسیناسیون نیست. (واکسیناسیون علیه تیفوئید که مورد درخواست بسیاری از افراد است، همیشه و همه جا ضروری نیست و انجام آن به نظر مقامات بهداشتی محل بستگی دارد.)
پاراتیفوئید (شبه حصبه): عامل پارا تیفوئید، میکروب هایی از گروه سالمونلاها هستند که از طریق مخازن انسانی و حیوانی (ماکیان، لاک پشت آبی و غیره) به اشخاص غیر مصون سالم میرسند و سبب ابتلای آنها میگردند.
علایم بیماری: بسیار خفیف تر و دوران آن کوتاه تر از تیفوئید است و تابلوی بالینی (تابلوی بالینی، نشان دهنده وضعیت بیمار است که در نتیجه مشاهدات پزشک و اظهارات بیمار به دست میآید.) بیماری بیشتر به صورت اسهال و استفراغ و با سایر علل گاستروانتریت قابل اشتباه است. راههای سرایت و پیشگیری این دسته از بیماریها همانند تیفوئید است.
۹-۱- تب مالت یا بروسلوز (Brucellosis): بروسلوز یک بیماری مهم مشترک بین انسان و دام است. این بیماری بیشتر در اشخاصی که با دامها (گاو، بز، گوسفند) سر و کار دارند مانند قصابان، کارگران کشتارگاهها، دامپزشکان و دامپروران مشاهده میگردد. اما در سایر افراد به خصوص در کودکان نیز دیده میشود.
عامل بیماری یک باسیل کوچک به نام بروسلا (Brucella) است که در گوسفند و بز و سایر دامها وجود دارد و تماس با خون و ادرار این حیوانات و به ویژه مصرف شیر نجوشیده و غیر پاستوریزه آنها سبب بروز این بیماری در انسان میشود. این بیماری در ایران شایع است و شیوع آن در بعضی از استانها بیشتر از سایر نقاط کشور است.
دوره نهفتگی بیماری حدود ۳ هفته تا یک ماه است.
علایم بیماری: بیماری به دو شکل حاد و مزمن بروز میکند. در شکل حاد با علایمی از قبیل سردرد، ضعف، خستگی، بی اشتهایی، دردهای عضلانی و مفصلی و تب شروع شده، به تدریج تشدید مییابد و تب شدیدتر میشود و با لرز و تعریق فراوان همراه میگردد. گرفتاری مفاصل به صورت تورم مفاصل بزرگ مانند ران، زانو، شانه و آرنج نیز وجود دارد. در مدت ۲ تا ۳ هفته مرحله حاد بیماری فروکش میکند. فرم مزمن بیماری علایم خفیف و مبهمیدارد مثل ضعف، بی اشتهایی، درد اندامها، بی خوابی و سردرد که در اشخاص بزرگسال با بیماریهای اعصاب و روان قابل اشتباه است.
پیشگیری از بیماری: شامل جوشانیدن و پاستوریزه کردن شیر و سایر فرآوردههای لبنی است. در کسانی که با دام سروکار دارند واکسیناسیون عمومیدامها بر علیه بروسلا تا حد زیادی از شیوع بروسلوز و ابتلای آنها جلوگیری مینماید.
۱۰-۱- بیماری سل: سل یک بیماری باکتریایی است و در جوامعی که از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی در سطح پایینی هستند، بیشتر شایع است. بیماری سل با این که نسبت به گذشته بسیار کمتر شده است اما هنوز انتشار گستردهای دارد و هر ساله ۳- ۵/۲ میلیون نفر در دنیا به علت ابتلا به این بیماری جان خود را از دست میدهند. عامل بیماری سل باسیل است و انواع مختلفی دارد. دو نوع شایع آن باسیل سل انسانی و سل گاوی هستند. باسیل سل انسانی ابتدا ریهها را گرفتار میکند و سپس به بافتهای دیگر بدن منتشر میشود. اما باسیل سل گاوی بیشتر رودهها را گرفتار میکند و کمتر به بافتهای دیگر میرسد.
دوره نهفتگی بیماری سل ۳ تا ۶ هفته است.
راه سرایت بیماری: سل معمولا از طریق خلط و ترشحات مجاری تنفسی بیمار است که توسط سرفه به اطراف پراکنده میشود و به اشخاص سالم میرسد. با توجه به مقاومت میکروب سل و زنده ماندن آن به مدت طولانی در محیط، گاهی این میکروب از راه گرد و خاک نیز به اشخاص سالم میرسد و وارد مجاری تنفسی آنها میگردد.
منشأ سل ریوی کودکان اغلب اشخاص بزرگسالی هستند که از آنها نگاهداری مینمایند، چون ریه اشخاص مسلول بزرگسال دارای حفراتی است که آکنده از میکروب سل است و با صحبت کردن و یا با هر سرفه تعداد زیادی میکروب از راه تنفس دفع میشود و سبب ابتلای اشخاص سالم میگردد. در صورتی که ریه کودکان مسلول دارای حفره نیست و این گونه بیماران نمیتوانند مستقیما دیگران را مبتلا به بیماری سل نمایند. بنابراین در هر موردی که بیماری سل در کودکان تشخیص داده شد باید منبع آلودگی که اغلب یکی از نزدیکان کودک است (پدر بزرگ، مادر بزرگ، والدین، دایه، مربی و غیره) با بیمار یابی مشخص گردد و برای آنها نیز درمان مناسب به عمل آید.
علایم بیماری سل: علایم آن بر حسب عضو مبتلا و شدت و توسعه بیماری متفاوت است. به طور معمول اولین باری که میکروب سل وارد مجاری تنفسی کودک میشود یک ضایعه ابتدایی در ریه ایجاد میکند که به آن کمپلکس اولیه میگویند. در این مرحله کودک ممکن است اصلا علامتی نداشته باشد و یا دچار بی اشتهایی، تب، کاهش وزن، سرفه، عرق شبانه و خستگی گردد. در بسیاری از کودکان، کمپلکس اولیه خود به خود بهبود یافته، علایم بیماری برطرف میگردد. ولی میکروب سل به حالت غیر فعال در ریه باقی میماند، اما بعدا به علت ضعف سیستم ایمنی در اثر سوء تغذیه و یا ابتلا به سرخک و یا عوامل دیگر سل نهفته فعال میشود و در ریه شروع به فعالیت مینماید. اگر بیماری در این مرحله تشخیص داده نشود میکروب سل از راه خون به بافتهای دیگر مانند: پردههای مننژ، استخوان ها، مفاصل و غیره سرایت میکند. به سل منتشری که بیشتر بافتهای بدن را مبتلا نموده باشد سل ارزنی» میگویند. سل ارزنی با مرگ و میر بالایی همراه است.
مننژیت سلی یا سل پردههای مننژ از انواع دیگر بیماری سل است که در مراحل اولیه سبب لاغری، کم وزنی و تغییرات خلق و خوی کودک میشود، اما در مرحله پیشرفته بیمار دچار اغمای عمیق شده که اغلب برگشتپذیر نیست و منجر به مرگ کودک مبتلا میشود.
تشخیص بیماری سل: تشخیص قطعی بیماری سل توسط آزمایشگاه انجام میگیرد و شامل مشاهده باسیل سل در نمونه خلط و کشت آن است. اما کودکان چون قادر به دفع خلط خود نیستند در آنها جست و جوی باسیل در خلط مقدور نیست لذا در کودکان باید از شیره معده به طور ناشتا برداشت نمود و آن را به آزمایشگاه فرستاد. یکی دیگر از روشهای تشخیص سل که انجام آن آسان تر و در همه جا مقدور است انجام آزمون توبرکولین است. بدین صورت که مایع توبرکولین که در غلظتهای مختلف از باسیل سل تهیه میشود به صورت ۲ یا ۵ واحدی در سطح قدامی ساعد کودک به مقدار یک دهم سانتیمتر مکعب در داخل پوست تزریق میشود. به طوری که بعد از تزریق سطح پوست بهاندازه یک عدس برجسته شود. در صورتی که کودک، مبتلا به بیماری باشد بعد از ۴۸ تا ۷۲ ساعت واکنش موضعی در پوست به صورت تورم و قرمزی ظاهر میشود که با اندازه گیری حدود تورم و سفتی آن به شدت جواب آزمون پی میبرند. البته شدت مثبت شدن آزمون به هیچ وجه دال بر شدت و توسعه بیماری نیست اما، به تشخیص بیماری کمک میکند – انجام واکسیناسیون بر علیه بیماری سل سبب مثبت شدن ضعیف آزمون توبرکولین میگردد. در کودکان خردسال مثبت شدن آزمون توبرکولین معمولا دلیل کافی برای ابتلا به بیماری سل است و باید کودک تحت درمان قرار گیرد. منفی بودن آزمایش توبرکولین همیشه دلیل بر رد بیماری سل نیست زیرا در موارد ضعف و اختلال سیستم ایمنی بدن حتی در شرایطی که بیماری به
شکل ۶- آزمون توبرکولین مثبت
شکل فعال وجود دارد ممکن است آزمایش توبرکولین منفی باشد. شکل ۶-۵ آزمون توبرکولین مثبت را در سطح قدامی ساعد یک بیمار نشان میدهد.
پیشگیری از بیماری سل: شامل جدا کردن افراد مسلول از افراد سالم است تا زمانی که کشت خلط آنها منفی گردد. البته امروزه بر خلاف گذشته به علت وجود داروهایی که اثرات قاطع و مفیدی بر روی بیماری سل دارند مسلولین در آسایشگاهها نگاهداری نمیشوند و بعد از مدت کوتاهی از شروع درمان، میتوانند در اجتماع حاضر شده، به کارهای روزانه خود بپردازند (امروزه اجرای درمان کوتاه مدت، سریع و نتیجه بخش بیماری سل جایگزین روشهای قدیمیمانند بستری کردن در آسایشگاه مسلولین و جداسازی بیماران یک استراتژی مطلوب به نام Directly Observed Trea Tment Short Course) DOTS) از طرف سازمان بهداشت جهانی توصیه شده است که تا به حال نتایج بسیار مطلوبی در زمینه درمان سریع، پیشگیری و جلوگیری از مقاومت دارویی در مقابل داروهای ضدسل به بار آورده است. این برنامه در کشور ما هم در حال اجراست.). برای پیشگیری از سل، واکسنی به نام واکسن ب ث ژ وجود دارد، این واکسن را از بدو تولد و یا هر سن دیگری میتوان تزریق نمود. اثرات مصونیت زایی واکسن ب ث ژ (BCG) گرچه مانند واکسنهای فلج اطفال و کزاز و غیره نیست اما اثرات مفید این واکسن در پیشگیری از ابتلا به انواع وخیم سل یعنی سال ارزنی و مننژیت کاملا به اثبات رسیده است. واکسن ب ث ژ در برنامه کشوری واکسیناسیون وجود دارد و از بدو تولد به نوزادان تزریق میشود. بهبود وضعیت تغذیه و مسکن و شرایط بهداشتی محل کار افراد نیز در کاهش شیوع بیماری سل مؤثر است.
آنتی بیوتیک و خواص آن:
آنتی بیوتیکها دستهای از داروها هستند که سبب توقف رشد و یا کشتن میکروبها در بدن میشوند. قبل از کشف و مصرف آنتی بیوتیک ها، بیماریهای باکتریال موجب مرگ عده زیادی از انسانها میشد؛ اما امروزه با استفاده وسیع از آنتی بیوتیکها نه تنها تعداد زیادی از بیماران تحت درمان قرار میگیرند و بهبود مییابند، بلکه آنتی بیوتیکها را برای پیشگیری از بیماریهای خطرناکی مانند مننژیتهای چرکی و رماتیسم حاد مفصلی نیز به کار میبرند و بدین وسیله جان عده زیادی را نجات میدهند. آنتی بیوتیکها بر روی باکتریها به دو صورت اثر میکنند:
الف) آنتی بیوتیکهای باکتریسید که مستقیما موجب از بین بردن باکتریها میشوند مانند پنی سیلین ها.
ب) آنتی بیوتیکهای باکتریواستاتیک که مانع رشد و عدم ازدیاد باکتریها میشوند تا در فرصت به دست آمده، عوامل دفاعی بدن به سراغ باکتریها آمده، از طریق فاگوسیتوز آنها را از بین میبرند مانند تتراسیکلین ها. آنتی بیوتیکها هر چند فواید بسیاری دارند، در صورت استفاده نابجا و نامناسب، عوارض نامطلوب زیادی را به بار می آورند، بنابراین آنتی بیوتیکها را باید فقط به دستور پزشک و به مقدار کافی و به مدت تجویز شده مصرف نمود.
فعالیت ۱: مطابق جدول پیشنهادی (۱) کلیه مشخصات بیماریهای باکتریایی مطرح شده در کتاب را تکمیل کنید.
جدول ۱- مشخصات بیماریهای باکتریایی کودکان
۲- بیماریهای ویروسی
بیماریهای ویروسی شایعترین بیماریهای عفونی در کودکان هستند. بعضی از بیماریهای ویروسی آن قدر شایعاند که کودکان خردسال در طول زندگی حتما به بیشتر آنها مبتلا میشوند. عامل بیماریهای ویروسی کودکان ویروسها (Virus) هستند. این موجودات زنده از باکتریها بسیار کوچکترند به طوری که با میکروسکوپهای معمولی قابل دیدن نیستند و برای مشاهده آنها باید از میکروسکوپ الکترونی استفاده کرد. این میکروسکوپ ویروسها را صدهزار برابر بزرگتر میکند تا قابل رؤیت گردند. ساختمان ویروسها بسیار ساده و از جنس RNA و یا DNA ((Deoxy Ribonucleic Acid (DNA), Ribonucleic, Acid (RNA ترکیباتی هستند که قسمت اصلی هسته سلولهای حیوانی و گیاهی را تشکیل میدهند و در تقسیم سلولی نقش عمدهای را دارا میباشند.) هستند که یک پوشش لیپیدی آنها را در بر گرفته است. ویروسها برای ازدیاد تکثیر و ادامه حیات به یاختههای زنده حیوانی و گیاهی نیاز دارند. آنتی بیوتیکها که برای از بین بردن باکتریها تهیه شدهاند بر روی ویروسها مؤثر نیستند، اما امروزه داروهای مختلفی بر علیه ویروسها ساخته شدهاند که در بعضی از بیماریهای ویروسی مورد استفاده قرار میگیرند.
ویروسها اگر در معرض حرارت، نور و مواد ضدعفونیکننده قرار گیرند به سرعت از بین میروند. ویروسهای بیماری زا بعد از ورود به بدن انسان شروع به ازدیاد و تکثیر میکنند و باعث ایجاد التهاب در بافتهای مختلف بدن میگردند. انسان در تمام سنین در معرض ابتلا به بیماریهای ویروسی است، اما شیوع بیماری ویروسی در دوره کودکی از سایر دورهها بیشتر است و علت آن عدم مصونیت کودک در مقابل این بیماریهاست.
بیماریهای ویروسی در انسان متعدد و متنوع میباشند و بسیاری از آنها بسیار خطرناک و کشنده هستند از قبیل سرخک، فلج اطفال، هاری و غیره. یکی از بیماریهای ویروسی کشنده و خطرناک بیماری آبله بود که با استفاده از واکسیناسیون توانستهاند آن را در دنیا ریشه کن کنند و در جهت حذف و ریشه کنی بیماریهای دیگر مانند سرخک و فلج اطفال در حال برنامه ریزی و اقدام هستند. در این مبحث بعضی از بیماریهای ویروسی شایع، شرح داده میشوند.
۱-۲- سرخک: یک بیماری شایع و بسیار واگیردار در دوران کودکی است. این بیماری در کودکان ضعیف و مبتلا به سوء تغذیه با عوارض و مرگ و میر بالایی همراه است. عامل بیماری ویروس سرخک است.
دوره نهفتگی آن ۱۰ روز میباشد.
ویروس سرخک از طریق قطرات آلوده سرفه و عطسه بیمار به اطراف پراکنده شده، وارد دستگاه تنفس اشخاص سالم میشود و در صورت عدم مصونیت، آنها را مبتلا میکند. از نظر علایم بالینی، سرخک دو مرحله کاملا مشخص و جدا از هم دارد:
اول، مرحله قبل از پیدایش بثورات (به ضایعات پوستی که دارای اشکال مختلف صاف، برجسته، تاولی و کره مانند (زخمهای در حال خشک شده و اغلب قرمز رنگ میباشند مجموعا بثورات پوستی میگویند.) سرخکی: در این مرحله که کاملا شبیه سرماخوردگی است و با آن اشتباه میشود، بیمار دچار تب، عطسه، سرفه، آبریزش از بینی و قرمزی و اشک ریزش از چشمها میشود. این مرحله ۳ تا ۴ روز طول میکشد.
دوم، مرحله بروز دانههای سرخکی: در این مرحله تب بیمار به شدت افزایش مییابد و دانههای ریز قرمز رنگ ابتدا در صورت و سپس در گردن، تنه و اندامها ظاهر میشود. قبل از بروز دانههای پوستی، در دهان، در سطح داخلی گونهها، در کنار دندانهای آسیا و در دو طرف، دانههای ریز سفیدی بر روی یک زمینه قرمز پدید میآید که به آن نقاط کوپلیک (Koplik spots) میگویند. این نقاط سفید پنیر مانند در تشخیص بیماری سرخک قبل از بروز دانههای پوستی اهمیت زیادی دارد. شکل ۷-۵ بیمار مبتلا به سرخک را نشان میدهد. سرفه و تب که بعد از ۲-۳ روز اول پیدایش دانههای سرخکی، شدت یافته بودند به تدریج در طی چند روز تخفیف مییابند و از بین میروند. دانهها از رنگ قرمز روشن به حالت قرمز تیره درآمده، ممکن است مدتها در سطح پوست باقی بمانند.
شکل ۷- بیمار مبتلا به سرخک (الف و ب) و دانههای کوپلیک (ج) در کناره دندانهای آسیای فوقانی روی لثه بیمار مبتلا به سرخک یک روز قبل از بروز بثورات سرخکی
عوارض بیماری سرخک: عوارض بیماری سرخک به خصوص در کودکان مبتلا به سوء تغذیه و اسهال مزمن بسیار زیاد و گاهی کشنده است. این عوارض عبارتانداز: عفونت ریهها، عفونت گوش میانی، اسهال و ورم مغزی و فعال شدن بیماریهای نهفته مانند سل.
راه پیشگیری: با جدا کردن بیمار مبتلا به سرخک از دیگران میتوان از سرایت آن جلوگیری نمود. بیماری یک تا دو روز قبل از بروز علایم بالینی تا یک هفته بعد از بروز دانهها واگیردار است و به دیگران سرایت میکند. راه قاطع پیشگیری از بیماری سرخک انجام واکسیناسیون است. از سال ۱۳۸۳ واکسنهای سرخک، اوریون و سرخچه به صورت واکسن ((M.M.R = Measles. Mumps. Rubella) MMR) در دو نوبت یک سالگی و ۱۸ ماهگی به کودکان تزریق میگردد.
۲-۲- سرخجه: یک بیماری خفیف ویروسی است که در کودکان شایع میباشد و در سنین قبل از مدرسه آنان را مبتلا مینماید.
دوره نهفتگی بیماری ۱۴ تا ۲۱ روز است.
ویروس این بیماری از راه عطسه و سرفه اشخاص مبتلا به مجاری تنفسی افراد سالم غیر مصون میرسد و آنها را مبتلا میکند.
علایم بیماری سرخجه: شروع بیماری با تب خفیف و عطسه و آبریزش بینی همراه است، سپس دانههای ریز صورتی متمایل به قرمز به تعداد خیلی کمتر از آنچه که در بیماری سرخک مشاهده میشود ابتدا در گونهها، سپس در تنه و اندامها ظاهر میشود. دانهها بعد از ۳-۲ روز به سرعت محو شده، آثاری باقی نمیگذارند.
شکل ۸- بیماران مبتلا به سرخجه ب) بثورات سرخجه در کودک الف) بزرگی گرههای لنفاوی بناگوش در بیماری سرخجه
همراه با بروز دانهها، گرههای لنفاوی پس گردن بزرگ، قابل لمس و مشاهده میگردند. شکل ۸-۵ بزرگی گره لنفاوی پشت گوش و گردن و دانههای پوستی را در بیماران مبتلا به سرخجه نشان میدهد.
سرخجه بیماری خفیفی است و در کودکان اغلب عارضهای ندارد اما اگر زنان حامله به این بیماری مبتلا شوند به علت عبور ویروس از جفت، به خصوص در ماههای اول حاملگی، جنین به سرخجه مبتلا میشود. جنین مبتلا به سرخجه ممکن است در اثر شدت عوارض از بین رفته، سقط شود و یا اینکه مرده به دنیا آید. اگر بیماری سرخجه باعث مرگ جنین نشود، نوزاد با علایمی چون کوری، کری، کوچکی سر (میکروسفالی) (Microcephaly)، بیماریهای مادرزادی قلب، زردی، بزرگی کبد و طحال و اختلال رشد به دنیا میآید. بسیاری از این کودکان بعد از تولد فوت میکنند و عده کمیکه زنده میمانند دچار معلولیتهای شدید میگردند.
پیشگیری: شامل جدا کردن بیمار و رعایت نکات بهداشتی در رابطه با سرایت بیماری است. انجام واکسیناسیون سرخجه تا حد زیادی سبب پیشگیری از بیماری میشود. برای پیشگیری از سرخجه مادرزادی باید سطح مصونیت افراد جامعه به خصوص زنان، از طریق واکسیناسیون افزایش یابد.
زنان حاملهای که با افراد مبتلا به سرخجه تماس داشتهاند، در معرض خطر ابتلا به سرخجه هستند، باید از نظر ابتلای قبلی به سرخجه یا واکسیناسیون مورد آزمایش خون قرار گیرند و در صورت عدم مصونیت قبلی باید به آنها به مقدار لازم گاماگلوبولین تزریق نمود.
۳-۲- آنفلوانزا: یک نوع بیماری ویروسی است که به صورت حاد و حملهای بروز میکند. بیماری آنفلوانزا گرچه به شکل تک گیر و بدون نشانه بالینی هم مشاهده میشود، آنچه که سبب اشتهار این بیماری شده است اشکال شدید و همه گیر آن است که به صورت منطقهای و یا حتی جهانی هر چند گاه یک بار شایع میشود. علت بروز همه گیری شدید بیماری تغییر در ساختمان ویروس است که هر چند سال یک بار رخ میدهد، لذا ابتلا به آنفلوانزا سبب مصونیت در مقابل انواع جدیدی که سالهای بعد به وجود میآیند نخواهد بود.
عامل بیماری آنفلوانزا: ویروس های A،B و C هستند که نوع A و B اهمیت بیشتری دارند.
دوره نهفتگی: بیماری بسیار کوتاه (بین ۲ تا ۳ روز) است. این ویروس از طریق عطسه و سرفه اشخاص بیمار وارد حفرههای دهان و بینی افراد سالم میشود و آنها را مبتلا میکند. انتقال ویروس از طریق لمس کردن اشیای آلوده هم امکانپذیر است.
علایم بیماری: شامل سردرد، تب شدید، آبریزش از بینی و درد عضلات است. دوره تب در آنفلوانزا بین ۴ تا ۵ روز است. درجه حرارت بیمار در عرض ۲۴ ساعت به حداکثر میرسد و سردرد شدیدی همراه تب بروز میکند. پس از یکی دو روز اول، سرفههای تحریکی و علایم گرفتاری تنفسی به وجود میآید. تب در اکثر موارد به صورت مداوم و یکسره است. در بعضی موارد تب حالت دو مرحلهای دارد. به هنگام تب ممکن است خونریزی از بینی (Epistaxis) رخ دهد.
از عوارض مهم آنفلوانزا سینه پهلو به علل میکروبهای مختلف است. در صورت بروز سینه پهلو، تب بیمار قطع نمیشود و سرفه افزایش مییابد.
بیماری آنفلوانزا در کشور ما هر چند سال یک بار در فصول پاییز و زمستان شایع میشود. شیوع این بیماری و سرایت آن در نقاط پر ازدحام مانند مدارس، کودکستانها و سربازخانهها بیشتر است. شیوع این بیماری به دلیل افزایش غیبت کارکنان از ادارات و کارخانهها و دانش آموزان از مدارس، سبب لطمات اقتصادی و اجتماعی فراوانی میشود و شناخت و پیشگیری از آن از این نظر اهمیت فراوان دارد.
پیشگیری: در موقع بروز همه گیری باید افراد مبتلا جدا گردند و نکات بهداشتی رعایت شود. برای پیشگیری از آنفلوانزا واکسنهای متعددی با توجه به گونه ویروسی که در زمان معین به صورت همه گیر در میآید به سرعت در عرض ۱ تا ۲ ماه تهیه میشود و به کودکان و افراد مسن و اشخاص مبتلا به نقص ایمنی و دیابت و کارکنان مراکز پزشکی تزریق میشود. مدت اثر واکسن کوتاه بوده و حدود ۶ ماه تا یک سال است.
۴-۲- بیماری اوریون (Mumps) (گوشک): بیماری ویروسی حادی است که بیشتر در سنین ۵ تا ۱۵ سالگی دیده میشود. عامل بیماری ویروسی است که در غدد بزاقی و سایر بافتها جایگزین میشود و علایم بیماری را به وجود می آورد.
دوره نهفتگی بیماری ۲ تا ۳ هفته است. بیماری از راه عطسه و سرفه اشخاص بیمار به دیگران منتقل میشود.
دوره سرایت این بیماری به دیگران طولانی است. بیماری یک هفته قبل از پیدایش تورم در غدد بزاقی تا ۱۰ روز بعد از آن قابل انتقال است.
علایم بیماری: بیماری با تب و سردرد شروع شده، سپس غده بزاقی بناگوشی در یک طرف یا دو طرف در عرض چند ساعت دچار تورم میگردد. غیر از غدد بزاقی بناگوشی، غدد بزاقی زیرفکی و زیر زبانی هم ممکن است بزرگ و دردناک شوند. بزرگ شدن غدد بزاقی زیرزبانی و زیرفکی بدون تورم غدد بناگوشی هم ندرت به وجود میآید. بیمار به علت تورم غدد بزاقی در موقع غذا خوردن و نوشیدن مایعات به خصوص موادی که مزه ترش دارند احساس درد مینماید. این درد به هنگام صبح و برخاستن از خواب بیشتر است. درد و تورم به تدریج در طی چند روز کاهش یافته، از بین میرود. شکل ۹-۵ بیماران مبتلا به اوریون را که دچار تورم یک طرفه و دوطرفه غدد بناگوشی هستند، نشان میدهد.
شکل ۹- بیماران مبتلا به اوریون الف) کودک مبتلا به اوریون یک طرفه غده بناگوشی ب) کودک مبتلا به اوریون غدد زیر فکی
عوارض بیماری: اوریون شامل ورم بیضه، تخمدان، لوزالمعده و تورم مغزی (انسفالیت) (Mumps, Encephalitis) است. تورم مغزی بعد از اوریون با سردرد شدید و استفراغ شروع میشود و ممکن است به اختلال هوشیاری کودک منجر شود. این عارضه خوش خیم است و بیمار بعد از مدتی بهبود مییابد (انسفالیت ناشی از بیماری اوریون بر خلاف انسفالیتهای ویروسی دیگر بسیار خوش خیم است و بعد از بهبود، آثار سوبی برجا نمیگذارد.).
ورم بیضه در سنین کودکی نادر است. بیشتر در افرادی که در سنین بلوغ هستند و به اوریون مبتلا میگردند به وجود میآید. تعداد کمی از این مبتلایان ممکن است دچار عقیمی (عقیمی یا سترونی عبارت است از عدم قدرت بارورسازی در مردان و یا باروری در زنان.) گردند. ورم لوزالمعده با درد شکم و استفراغ همراه است و ممکن است در روزهای اولیه و یا در هفته دوم بیماری بعد از خاتمه تورم غدد بناگوشی بروز نماید.
پیشگیری: شامل جدا کردن فرد بیمار در طی دوران سرایت آن و رعایت نکات بهداشتی و انجام واکسیناسیون برای جلوگیری از انتقال بیماری است.
۵-۲- آبله مرغان: آبله مرغان از بیماریهای شایع ویروسی دوران کودکی به خصوص در سنین دبستان است. عامل بیماری، ویروس آبله مرغان است.
دوره نهفتگی آبله مرغان ۲ تا ۳ هفته است.
راه سرایت: ویروس از راه عطسه و سرفه اشخاص بیمار به افراد سالم غیر مصون میرسد و سبب بیماری آنها میشود. تماس مستقیم با دانههای آبله مرغانی نیز عامل انتقال بیماری است.
علایم بیماری: آبله مرغان؛ پس از یکی دو روز تب و کوفتگی، دانههای پوستی آبله مرغان ظاهر میشود. دانهها ابتدا به صورت برجستگیهای قرمز رنگی ((ماکول) Macule) بوده، در طی چند ساعت به تاولهای کوچکی ((وزیکول) Vesicule) تبدیل میشود. مایع داخل تاول روشن است. پس از یک یا دو روز تاولها خشک میشوند ((پوستول) Pustule) و پوستههای آن چند روز بعد از باقی ماندن در محل میافتد و غالب آثار کمرنگی به جا میگذارد که دایمینیست و بعد از مدتی برطرف میشود. دانههای آبله مرغان از نظر تعداد، در بیماران مختلف است ممکن است از چند عدد تا صدها عدد متغیر باشد. دانههای روی تنه بیشتر از اندامهاست و ممکن است داخل مخاط چشم و دهان نیز ملاحظه کردند. شکل ۱۰-۵ بیمار مبتلا به آبله مرغان را نشان میدهد. بیماری آبله مرغان با خارش همراه است. خاراندن دانهها با دستهای آلوده ممکن است به زردزخم منجر گردد. آبله مرغان در گذشته با بیماری آبله اشتباه میشده است اما از سال ۱۹۸۰ میلادی که سازمان بهداشت جهانی ریشه کنی بیماری آبله را در جهان اعلام نمود، دیگر تا به حال موردی از آبله در دنیا گزارش نشده است. (زمانی بیماری آبله از کشندهترین بیماریهای بشر بود و صفحات زیادی از کتابهای بیماریهای عفونی را پر میکرد، در طی سالهای ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۹ با کوششهای ملل مختلف و همکاری و نظارت سازمان جهانی بهداشت یک بسیج عظیم برای مبارزه با بیماری آبله در دنیا به وجود آمد. در سال ۱۹۸۰ میلادی یعنی سه سال پس از گزارش آخرین مورد آبله سازمان جهانی بهداشت، ریشه کنی این بیماری را به جهانیان اعلام نمود. ریشه کنی آبله یکی از درخشانترین کارهای پزشکی عصر حاضر است.)
بیماری آبله مرغان در کودکان سالم بسیار خفیف و گذر است اما در برخی از کودکان که دچار اختلال سیستم ایمنی و یا سرطان هستند این بیماری بسیار شدید و با تلفات فراوان همراه است. (رجوع شود به شکل ۳-۴ فصل ۴)
پیشگیری: شامل جدا کردن بیمار در طول دوره¬ی سرایت بیماری است. بیماری ۲ روز قبل
شکل ۱۰- اشکال مختلف ضایعات پوستی، پاپول، وزیکول، پوستول به طور هم زمان در سطح بدن بیمار مبتلا به آبله مرغان
از بروز دانهها و تا یک هفته بعد از آن قابل سرایت است. برای این بیماری واکسن تهیه شده است و در بعضی از کشورها این واکسن در برنامه همگانی واکسیناسیون کودکان قرار گرفته است.
۶-۲- زونا: زونا یک بیماری پوستی موضعی است در کسانی که در دوران جنینی با ویروس آبله مرغان در تماس بوده و یا قبلا به بیماری آبله مرغان مبتلا شدهاند دیده میشود. علایم زونا عبارتانداز دانههای تاولی آبدار که به صورت فشرده در مسیر اعصاب مغزی و یا نخاعی در سطح پوست به وجود میآیند. شکل ۱۱ یک کودک مبتلا به زونای اعصاب بین دندهای را نشان میدهد. بیماری زونا در افراد بزرگسال با درد شدید موضعی همراه است و
شکل ۱۱- بیمار مبتلا به زونا
اغلب یک بیماری زمینه ای، عامل پیدایش زونا میباشد. اما در کودکان ضایعات تاولی زونا فقط با سوزش مختصری همراه است و در اکثر موارد بیماری زمینهای وجود ندارد و کودک مبتلا به زونا بعد از مدت کوتاهی به طور کامل بهبود مییابد.
ارتباط آبله مرغان و زونا: بیماریهای آبله مرغان و زونا با این که علایم بالینی جداگانهای دارند فقط از یک نوع ویروس به وجود میآیند. در سنین کودکی، در صورت تهاجم ویروس به بدن بیماری به صورت آبله مرغان بروز میکند. بعد از بهبودی، ویروس در بدن به صورت خاموش و بی آزار باقی میماند. در سنین بالاتر به علت فشارهای جسمی و روحی (استرس) و یا بروز اختلال در سیستم ایمنی، ویروس خفته فعال شده و این بار به جای آبله مرغان علایم زونا ظاهر میشود.
۷-۲- فلج اطفال (پولیومیلیت) (Poliomyelitis): در گذشته یک بیماری ویروسی شایع در کودکان بوده است، اما در طی سالهای اخیر با انجام برنامههای کلی واکسیناسیون در کشورهای مختلف این بیماری در حال ریشه کنی است. (بیماری فلج اطفال در سال ۱۹۸۸ (۱۳۶۷) ۳۵۰ هزار مورد در دنیا بود که در سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) به ۲۲۳ مورد کاهش یافت. در سال ۲۰۱۳ میلادی (۱۳۹۲) فقط در ۳ کشور افغانستان، نیجریه و پاکستان این بیماری به صورت بومیمشاهده شده است. در آوریل ۲۰۱۳ در یک نشست بین المللی برنامه ریشه کنی پولیو در فاصله سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ برنامه ریزی شده که کشورهای بیماری به صورت بومی وجود دارد، در این برنامه ریزی شرکت خواهند داشت. خوشبختانه در کشور ما از سال ۱۳۸۰ هیچ موردی از پولیمو میلیت فلجی مشاهده شده است. (۱۳۹۲ هجری شمسی) عامل فلج اطفال، ویروس پولیومیلیت که دارای سه تیپ ۱ و ۲ و ۳ است از نظر ایجاد ایمنی در بدن تداخلی با هم ندارند؛ یعنی ابتلای به یک نوع از آن، سبب ایجاد مصونیت برای انواع دیگر نمیشود. بیماری در مرحله اولیه از راه ترشحات تنفسی یعنی عطسه و سرفه به اشخاص سالم منتقل میشود. در مرحله استقرار بیماری، ویروس در دستگاه گوارش ساکن است و لذا بعد از تکثیر به طور مرتب از راه مدفوع دفع میشود و از راه آب و غذا و انگشتان آلوده به اشخاص دیگر سرایت میکند.
دوره نهفتگی آن بین ۷ تا ۱۴ روز است.
علایم بالینی: بعد از ورود ویروس به بدن در ۹۵ درصد موارد نشانهای بروز نمیکند و بیمار خود به خود بهبود مییابد. فقط در تعداد معدودی از بیماران که علایمی از قبیل سردرد، درد کمر و پاها، سفتی گردن و تب دارند فلج اندامها به طور غیر قرینه ظاهر میشود. فلج بیشتر در پاها به وجود میآید و از نوع شل (فلج شل پولیو در اثر تخریب نورونهای شاخ قدامینخاع به وجود آمده همراه با کاهش سفتی طبیعی عضلانی (تونیسیته) و از بین رفتن رفلکسهای وتری است.) است و با اختلال حسی اندام همراه نیست (شکل ۱۲). گاهی علاوه بر فلج اندامها که در اثر انهدام نورونهای حرکتی نخاع به وجود میآید گرفتاری بصل النخاع که مرکز تنظیمکننده حرکات قلب و تنفس در آن قرار دارد نیز بروز میکند. این گونه بیماران دچار اختلال در تنفس، نامنظمی ضربانات قلب، تغییرات گردش خون و اشکال در بلع میشوند. در این مرحله اگر به بیمار توجه کافی و فوری نشود، در اثر ایست قلبی و نارسایی تنفسی از بین خواهد رفت. عوارض پولیومیلیت به صورت فلج دایمی و ایجاد معلولیت در اندامهای بدن است.
پیشگیری: شامل جدا کردن بیمار در طی دوره مسری بودن آن است. این بیماری ۲ روز قبل از شروع علایم و تا حدود یک هفته پس از آن از راه عطسه و سرفه و تا چند هفته از راه مدفوع قابل سرایت است.
شکل ۱۲- بیماران مبتلا به فلج اطفال
بیماری فلج اطفال توسط واکسن فلج اطفال قابل پیشگیری است.
بیماری فلج اطفال دو نوع واکسن دارد: خوراکی ((واکسن سابین) (Oral, Polio, Vinus (OPV) و تزریقی ((واکسن دکترسالک) IPV). واکسن خوراکی به دلیل ارزانی، سهولت مصرف و ایجاد مصونیت رودهای بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است و در اغلب نقاط دنیا به کار میرود. واکسن خوراکی فلج اطفال در برنامه کشوری واکسیناسیون همراه با واکسن ب ث ژ در بدو تولد به کار میرود و سپس طی ماههای دوم، چهارم و ششم بعد از تولد و ۱۸ ماهگی و ۶ سالگی تکرار میگردد.
۸-۲- بیماری دست، پا و دهان (HFMD) (hand foot and mouth disease): بیماری دست، پا و دهان (HFMD) یک عفونت ویروسی از نوع ویروس کوکساکی A (Coxsackie A) در کودکان است. این بیماری با درد گلو آغاز شده و لوزهها، حفره دهان و حلق و پوست را درگیر می سازد و در شیرخواران و کودکان زیر ۵ سال رخ میدهد، HFMD عارضه چندانی ندارد و معمولا در عرض یک هفته تا ۱۰ روز خود به خود بهبود مییابد (شکل ۱۳-۵).
از عوارض نادر بیماری HFMD، مننژیت ویروسی و انسفالیت میباشد.
کودکان در هر سنی ممکن است دچار این عارضه شوند. بدن اغلب بزرگسالان در اثر ابتلای قبلی در مقابل این بیماری مصون میباشند.
شکل ۱۳- کودک مبتلا به بیماری دست، پا و دهان
علایم بیماری: علایم بیماری HFMD عبارتاند از:
۱- تب ناگهانی
۲- گلودرد همراه با وجود تاول و زخم در دهان و گلو
۳- سردرد
۴- دانههای پوستی به صورت بثورات پاپولر و تاولی روی کف دستها، پاها و کشاله ران و ناحیه سرین
۵- بی اشتهایی
۶- گاهی درد شکمی
بهتر است تا زمانی که علایم برطرف نشده بیمار استراحت نسبی نموده و با تشویق کودک به خوردن مایعات از دادن غذاهای محرک اجتناب گردد.
۹-۲- بیماری روزئولا اینفانتوم: (roscola infantum) بیماری «روزئولا اینفانتوم» یک بیماری مسری شایع دوران نوزادی و کودکی همراه با تب است منشأ این بیماری، از خانواده ویروسهای مولد تبخال ویروس هرپس نوع ۶» است.
در ۹۵ درصد از کودکان مبتلا به روزئولا در فاصله ۶ ماهگی تا ۲ سالگی اتفاق میافتد. این بیماری از راه بزاق و ترشحات تناسلی منتقل میشود. دوره نهفتگی آن از زمان ورود ویروس به بدن تا هنگام بروز علایم بالینی ۵ تا ۱۵ روز است.
علایم: آغاز بیماری به صورت تب ناگهانی و شدید است که این تب گاهی تا ۴۱ درجه هم میرسد. گاهی بی اشتهایی خفیف و تهوع و استفراغ نیز در بعضی کودکان دیده میشود. بزرگ شدن گرههای لنفی به خصوص در پشت گوش و گردن نیز در برخی موارد دیده میشود. تب شدید کودک که معمولا با هیچ علایمی همراه نیست و علت مشخصی برای آن یافت نمیشود، باعث نگرانی پدر و مادر میشود. گاهی اوقات در اثر تب زیاد تشنج بروز میکند. اما تب بعد از ۳ تا ۴ روز به سرعت فروکش میکند و بثورات پوستی در بیمار ظاهر میشود. بثورات پوستی روزئولا به صورت دانهها و لکههای صورتی مایل به قرمز رنگ است که به تعداد زیاد به طور تدریجی روی صورت، تنه و سپس دست، گردن و پا دیده میشوند. این دانهها در عرض چند ساعت تا دو روز، بدون برجا گذاشتن هیچ گونه اثری از بین میروند (شکل ۱۴-۵).
درمان: بیماری روزئولا احتیاج به درمان خاصی ندارد، برای جلوگیری از عوارض تب بالا به پزشک مراجعه گردد.
شکل ۱۴- کودک مبتلا به بیماری روزئولا
فعالیت ۲: مطابق جدول پیشنهادی (۲) کلیه مشخصات بیماریهای ویروسی مطرح شده در کتاب را تکمیل کنید.
جدول ۲- مشخصات بیماریهای ویروسی کودکان
۳- بیماریهای انگلی
انگلها (Parazites) موجودات زندهای هستند که قادر به زندگی مستقل در محیط نیستند و تمام یا قسمتی از دوره زندگی خویش را در بدن انسان و یا موجودات دیگر میگذرانند. انگلهای انسانی به دو دسته تک سلولی و پرسلولی تقسیم میشوند.
انگلهای تک سلولی از نظر ساختمانی و طرز عمل با باکتریها متفاوت اند و بسیار شبیه سلولهای جانوری هستند. در دستگاههای مختلف بدن انسان به خصوص دستگاه گوارش گلبولهای قرمز، طحال و گرههای لنفی جایگزین شده و اکسیژن و مواد غذایی مورد احتیاج خود را از این بافتها دریافت میکنند و در صورت مناسب بودن محیط به تکثیر میپردازند. انگلهای تک سلولی در اثر تکثیر و جذب مواد غذایی و دفع مواد زاید در محیط سبب تغییر و یا انهدام بافتهای مختلف بدن میگردند؛ در اثر این تغییرات است که علایم مربوط به بیماری انگلی ظاهر میشود. شایعترین انگلهای تک سلولی انسان عبارتند از: آمیب (Amoeba)، ژیاردیا (Giardia)، لیشمانیا (Leishmania)، مالاریا (Malaria).
انگلهای پرسلولی انسان شامل کرمها هستند. کرمها به صورت گرد، استوانه ای، نخی شکل، مسطح و یا پهن هستند. از کرمهای استوانهای و نخی شکل آسکاریس و کرمک و کرمهای قلابدار را میتوان نام برد. شایعترین کرمهای مسطح و پهن عبارتانداز تنیای (Tenia) گاوی و خوکی.
راههای سرایت بیماریهای انگلی: انگلها از راههای مختلف وارد بدن میشوند. انگلهای تک سلولی مانند ژیاردیا از راه آب و غذا وارد دستگاه گوارش میشوند و در آنجا شروع به تکثیر و فعالیت میکنند.
انگلهای مالاریا و لیشمانیا از طریق پوست و در اثر گزیده شدن توسط پشههای آلوده، به بدن وارد میشوند.
کرمها سیر تکاملی متفاوتی دارند، بعضی مانند اکسیور میزبان دیگری غیر از انسان ندارند و تمام مراحل زندگی را در بدن انسان میگذرانند، برخی دیگر مانند تناها قسمتی از سیر تکاملی زندگی خود را در عضلات بدن گاو میگذرانند و در اثر بی احتیاطی انسان و خوردن گوشت گاو نیم پز وارد دستگاه گوارش وی میشوند. حیوانات اهلی از قبیل گاو، گوسفند، خوک، سگ و گربه در انتقال بسیاری از انگلها به انسان نقش عمده دارند. برای پیشگیری از بیماریهای انگلی شناخت دقیق سیر تکاملی انگل در بدن انسان و خارج از آن لازم و ضروری است. در این قسمت تعدادی از بیماریهای شایع انگلی انسان به اختصار شرح داده میشوند.
۱-۳- انگل ژیاردیا: از بیماریهای شایع انگلی انسان به خصوص کودکان است. میزان عفونت ژیاردیا در کودکان مبتلا به سوء تغذیه و اختلال ایمنی بسیار بالاست.
عامل بیماری: یک نوع انگل تک سلولی به نام ژیاردیا است و از طریق تماس با اشخاص بیمار و یا مصرف شیر و غذای آلوده وارد دستگاه گوارش شده، و در اثنی عشر و قسمت بالای روده باریک جایگزین میشود. انگل ژیاردیا در محیط خارج به صورت کیست ظاهر میشود و بعد از ورود به دستگاه گوارش به شکل فعال (Trophozoite) در میآید.
علایم بیماری: به صورت درد شکم، کاهش وزن و اختلال رشد است. گاهی آلودگی به انگل ژیاردیا ممکن است علایمینداشته باشد و تنها با آزمایش مدفوع و مشاهده کیست ژیاردیا در آن مشخص گردد.
پیشگیری: کلر آب آشامیدنی با غلظت معمولی قادر به از بین بردن کیست نمیباشد، لذا وقتی که امکان آلودگی آب و غذا وجود دارد بهترین راه از بین بردن ژیاردیا جوشانیدن آب و پختن غذاست. مهد کودکها و مدارس مهمترین محل شیوع و انتقال ژیاردیا هستند. انجام آزمایش مدفوع کودکان هنگام ورود به کودکستانها و مدارس تا حد زیادی میتواند از همه گیری بیماری در آن اماکن جلوگیری نماید.
۲-۳- اسهال خونی آمیبی (Amoebiasis): از بیماریهای رودهای شایع است. عامل بیماری یک نوع انگل به نام آمیب هیستولی تیکا (Entamoeba histolytica) است، محل جایگزینی انگل، روده بزرگ است. اما گاهی انگل از جدار روده عبور میکند و از طریق خون به بافتهای دیگر مثل کبد میرسد و در آنجا ایجاد آبسه و عفونت مینماید.
به طور کلی ۱۰ درصد مردم دنیا به آمیب هیستولیتیکا آلودگی دارند. میزان مرگ ناشی از آلودگی آمیبی در دنیا به ۷۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در سال میرسد.
دوره نهفتگی بیماری سه تا چهار هفته است.
انتقال آمیب اسهال خونی به طور عمده از راه غذاها، آب آلوده و تماس نزدیک با اشخاص بیمار است.
علایم بیماری: عبارتانداز دل پیچه، دفع مدفوع خونی و بلغمی. تب غالب وجود ندارد اما تعداد کمی از بیماران ممکن است دچار تب شدید، گیجی، بی حالی و کم آبی گردند. در صورت سرایت آمیب به کبد، در آن آبسه ایجاد کرده و بیمار دچار درد و اتساع شکم میشود. سیر بیماری در مبتلایان به آبسه آمیبی کبد بسیار وخیم و کشنده است.
پیشگیری: چون کلر موجود در آب آشامیدنی قادر به از بین بردن کیست آمیب نیست بهترین راه پیشگیری از بیماری جوشانیدن آب، شستن سبزیها و میوهها در محلول اسید استیک (سرکه) ۵ تا ۱۰ درصد و پختن کافی غذا هاست. چون حدود ۹۰ درصد مبتلایان به آمیب دارای علامت بالینی نیستند. این گونه افراد، عاملین اصلی گسترش بیماری در جامعه هستند، لذا افرادی که در تهیه و توزیع و طبخ مواد غذایی دست دارند به طور مرتب باید از نظر وجود آمیب در مدفوع مورد آزمایش قرار گیرند و نیز مانند هر بیماری رودهای دیگر، بهسازی محیط و دفع بهداشتی مدفوع، در پیشگیری از بیماری مؤثر است.
۳-۳- مالاریا: یک بیماری انگلی همراه با تب و لرز است و در بعضی از مناطق جهان بسیار شایع است. عامل بیماری انگل پلاسمودیوم (Plasmodium) است که دارای چهار نوع میباشد.
عامل انتقال به انسان یک نوع پشه به نام پشه آنوفل است، که در برکهها و نقاط باتلاقی تکثیر مییابد. انگل مالاریا قسمتی از دوره زندگی خود را در دیواره معده پشه آنوفل طی میکند. پس از گزش انسان توسط پشه آلوده، این انگل از راه خون به کبد میرسد و در آنجا تکثیر یافته، سپس مجددا وارد خون میگردد. در این مرحله برای ادامه سیر تکاملی خود به گلبولهای قرمز خون حمله میکند و در داخل گلبول تکثیر مییابد و در نتیجه گلبولها در اثر ازدیاد انگل پاره میشوند. در این مرحله اگر شخص مبتلا به مالاریا مورد گزش پشه قرار گیرد انگلها وارد بدن پشه شده و در آنجا دوره تکاملی جدیدی را شروع مینمایند و گردش انگل در بدن پشه آنوفل و انسان ادامه مییابد.
علایم بیماری: به صورت حملات لرز و تب، درد شکم، درد عضلات، اسهال و استفراغ است. بیمار در هر حمله دچار لرز بسیار شدید، تب و تعریق فراوان شده، سپس حمله پایان مییابد. فواصل حملات ۲ تا ۳ روز است؛ در اثر تکرار حملات، بیمار رنگ پریده و کم خون میگردد؛ علاوه بر آن ممکن است بزرگی کبد و طحال و زردی نیز بوجود آید. تشخیص بیماری با تهیه لام خون محیطی و مشاهده انگل در داخل گلبولهای قرمز است.
پیشگیری: شامل از بین بردن پشه آنوفل در مناطق باتلاقی، جلوگیری از ورود پشه با نصب پشه بند و به کار بردن داروهای حشره کش میباشد.
۴-۳- سالک: سالک یک بیماری پوستی ناشی از یک نوع انگل تک سلولی به نام لیشمانیا است که بیشتر در نقاط باز بدن به خصوص صورت و دستها دیده میشود. این بیماری در بعضی از نقاط کشور مانند استان اصفهان شیوع بیشتری دارد. لیشمانیا معمولا در حیوانات وحشی به خصوص جوندگان ایجاد بیماری میکند و توسط پشه خاکی به انسان منتقل میشود.
علایم بیماری پیدایش زخمهایی است که با ترشح همراه است و با درمانهای معمولی بهبود نمییابد. بعد از مدتی زخم در اثر درمان و یا خود به خود بهبود مییابد و به علت تخریب بافتی، جوشگاه تیره رنگی در سطح پوست باقی میماند.
پیشگیری از سالک: استفاده از پشه بند برای خوابیدن و استراحت، از بین بردن پشه با سم پاشی، پوشاندن و پانسمان زخم در مبتلایان، راههای جلوگیری از انتشار آن است.
۵-۳- آلودگی با کرم آسکاریس: آسکاریس یک نوع کرم گرد و استوانهای است که نوع بالغ آن در روده باریک زندگی میکند و دارای دو نوع نر و ماده است. حدود و از جمعیت دنیا به این کرم آلودگی دارند. کرم آسکاریس در کودکان مدرسهای شیوع بیشتری دارد.
راه سرایت: تخم کرم آسکاریس بعد از دفع، مدتها در محیط خارج زنده میماند. در مدت ۲ تا ۳ هفته تخم کرم دارای جنین میشود و آلودهکننده است و سپس در اثر بازی کودکان با خاک آلوده به مدفوع انسانی، و یا مصرف سبزیجات آلوده، تخم کرم وارد دستگاه گوارش میشود و لارو آن از جدار روده عبور میکند و از راه کبد به ریهها میرود و آنگاه از راه نای و حنجره مجددا وارد دستگاه گوارش میگردد و در عرض ۲ تا ۳ ماه به کرم بالغ تبدیل میگردد. شکل ۱۵ یک کرم آسکاریس بالغ را نشان میدهد.
شکل ۱۵- کرم آسکاریس
علائم: جایگزینی کرم در ریهها با ناراحتی تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس و تب همراه است در زمان استقرار در دستگاه گوارش درد ناحیه شکم، بی اشتهایی و سوء هاضمه میباشد و گاهی اضطراب، بی خوابی، ساییدن دندانها هنگام خواب هم دیده میشود.
عوارض: وجود تعداد زیاد کرم که موجب انسداد رودهها، ابتدای کیسه صفرا، آپاندیسیت و سوراخ شدن رودهها میشود.
پیشگیری: مؤثرترین راه کنترل آنگل آسکاریس تأمین بهداشت عمومی و آب سالم و بهداشتی و دفع مناسب فاضلاب میباشد.
به دلیل اینکه انسان میزبان نهایی آسکاریس میباشد تشخیص و درمان افراد آلوده نه تنها موجب بهبود آنان میشود بلکه اقدام مؤثر در جهت قطع زنجیره انتقال بیماری است.
۶-۳- آلودگی به کرمک (اکسیور): بیماری انگلی بسیار شایعی در کودکان است. عامل آلودگی کرمک یا اکسیور (Enterobius, Vermicularis) نام دارد که یک کرم نخی شکل (Thread worm) سفید رنگ به طول تقریبی یک سانتیمتر است. محل تکثیر و استقرار این انگل در روده کور (Cecum) انسان است.
علایم بیماری: کرمهای ماده در هنگام شب در نزدیکی سوراخ مقعد شروع به تخم ریزی مینمایند. بنابراین کودکان مبتلا به کرمک شبها دچار سوزش و خارش مقعد و بی قراری و بی خوابی میگردند. خاراندن مقعد سبب آلودگی دست و انگشتان و انتقال تخم انگل به دیگران و یا آلودگی مجدد به انگل میگردد. تخم انگل در گرد و خاک منزل، لباسها و ملافه و سایر وسایل خواب نیز وجود دارد. بدین جهت از بین بردن انگل در صورت آلودگی محیط زندگی به تخم انگل، امری مشکل و غیر عملی است. تخمها بعد از بلعیده شدن در معده باز شده، لارو انگل به روده کور میرود و در آنجا بالغ میشود.
آلودگی به انگل اکسیور غالبا علامت مهمی جز خارش مقعد ندارد و خطر زیادی برای سلامتی کودک به وجود نمی آورد اما از نظر روانی وجود این علایم غیر طبیعی در کودک برای والدین و سایر افراد خانواده اهمیت دارد و آنان را وادار می سازد برای رفع این عارضه اقدام نمایند.
پیشگیری و درمان: اگر آلودگی به کرمک درمان نشود تحریک مقعد و ناحیه تناسلی، سبب ایجاد تورم و قرمزی در آن نواحی میگردد. برای درمان کرمک از داروهای ضد انگلی استفاده میشود و برای قطع رشته انتقال بیماری در بین افراد خانواده بهتر است همه اعضای خانواده به طور دسته جمعی، در یک زمان معین درمان شوند. تکرار مصرف دارو هر سه ماه یک بار تا رفع کامل آلودگی به خصوص در مهد کودکها و مراکز بهزیستی توصیه میشود. رعایت نکات بهداشتی، ضد عفونی کردن وسایل و البسه آلوده به تخم انگل در پیشگیری از انتشار انگل مؤثر است.
۷-۳- آلودگی به کرمهای قلابدار: آلودگی به این کرمها بسیار شایع است به طوری که ۹۰۰ میلیون نفر در دنیا به این کرمها مبتلا هستند. در ایران آلودگی به کرمهای قلابدار در سواحل دریای خزر (مازندران) شایع تر از نقاط دیگر است. کرمهای قلابدار استوانهای شکل به طول ۱۰-۸ میلیمتر بوده، انواع نر و ماده دارند. دو نوع آن در انسان ایجاد بیماری میکنند که عبارتانداز آنکیلوستوم (Ancylostoma) و نکاتور (Necator). تخم کرم از راه مدفوع در محیط پراکنده میشود. در خاک گرم و نمناک در فاصله ۱ تا ۲ روز باز شده و به صورت لارو آلودهکننده در میآید. اگر فردی با پای برهنه در محیط آلوده حرکت کند الاروها به پوست پای وی چسبیده، از راه سوراخ کردن پوست وارد بدن شده و سپس از راه لنفاوی وارد جریان خون میشوند و خود را به ریهها میرسانند. از آنجا به طرف بالا حرکت کرده، از راه حنجره و مری وارد دستگاه گوارش میشوند، و در مدت ۶ هفته به صورت کرم بالغ در میآیند. کرمهای قلابدار بالغ خود را به جدار روده باریک چسبانده و موجب کم خونی و کمبود پروتئین در انسان میشوند. اگر بیماری طول بکشد و مزمن شود اختلال رشد جسمی و تکامل ذهنی هم به وجود خواهد آمد.
پیشگیری: جلوگیری از آلودگی خاک مانع انتقال بیماری به انسان میشود. برای مثال از کود تازه انسانی نباید برای تقویت خاک کشاورزی استفاده نمود و یا با ایجاد مستراحهای بهداشتی در روستاها مانع پراکندگی مدفوع در محیط و آلودگی خاک گردید.
۸-۳- آلودگی به کرم کدو (تنیا ساژیناتا (Taenia saginata)): آلودگی انگلی بسیار شایعی است. عامل آن کرم کدو از دسته کرمهای نواری و پهن است. نوع شایع کرم کدو در ایران تنیا ساژیناتا است که از خوردن گوشت نیم پز گاو به انسان سرایت میکند. طول کرم بالغ ۴ تا ۱۰متر است. این کرم از بندهای متعدد تشکیل شده که تعداد آن گاهی به ۲۰۰۰ عدد میرسد (شکل ۱۶) بندها به صورت تک تک از راه مقعد دفع میشوند. با مشاهده این بندها در مدفوع و یا لباسهای زیر کودک به وجود این انگل میتوان پی برد. تخم انگل در محیط خارج به علت دفع غیربهداشتی مدفوع پراکنده میشود. این تخمها در دستگاه گوارش گاو به لارو تبدیل شده، پس از عبور از جدار روده در عضلات حیوان مستقر میشوند. خوردن گوشت گاو به صورت نیم پخته (به خصوص کباب) سبب آلودگی انسان میشود. الارو انگل در روده انسان تبدیل به کرم بالغ میشود.
علایم: کرم کدو موجب بی اشتهایی، اسهال و درد و اتساع شکم میشود.
پیشگیری: شامل رعایت بهداشت فردی و دفع بهداشتی مدفوع است. گوشت گاو را باید کاملا پخته مصرف نمود.
شکل ۱۶- کرم کدو با بندهای متعدد آن
فعالیت ۳: مطابق جدول پیشنهادی (۳) کلیه مشخصات بیماریهای انگلی مطرح شده در کتاب را تکمیل کنید.
جدول ۳- مشخصات بیماریهای انگلی کودکان
پرسش
۱- عوامل مهم بیماریهای عفونی را نام ببرید.
۲- عامل هر کدام از بیماریها را نام ببرید.
مخملک
باد سرخ
آبسه
دیفتری
مسمومیت غذایی
سیاه سرفه
کزاز
حصبه
شبه حصبه
تب مالت
سل
۳- علایم هر یک از بیماریها را بیان کنید.
مخملک
باد سرخ
آبسه دیفتری
سیاه سرفه
کزاز
حصبه
شبه حصبه
تب مالت سل
۴- چگونگی تشکیل آبسه را در بافتهای بدن توضیح دهید.
۵- روش پیشگیری از مسمومیت غذایی را توضیح دهید.
۶- عوارض بیماری دیفتری را بیان کنید.
۷- مخزن میکروب کزاز و چگونگی جایگزینی آن را در بدن توضیح دهید.
۸- هر کدام از این علایم مربوط به کدام بیماری است؟
زبان تمشکی
خناق
قی کشیدن
تریسموس
اپیستوتونوس
تاش روزه
عرق شبانه
۹- تفاوت کزاز نوزادان با بزرگسالان را توضیح دهید.
۱۰- روش پیشگیری هر یک از بیماریهای زیر را توضیح دهید.
مسمومیت غذایی
کزاز
دیفتری
سل
۱۱- بیماری مشترک بین انسان و حیوان را نام ببرید.
۱۲- روش تشخیص بیماری سل را توضیح دهید.
۱۳- علایم هر یک از بیماریهای ویروسی زیر را بیان کنید.
سرخک
سرخجه
آنفلوانزا
اوریون
فلج اطفال
آبله مرغان
زونا
بیماری دست، پا و دهان
۱۴- عوارض هر یک از بیماریهای ویروس را توضیح دهید.
سرخک
اوریون
فلج اطفال
سرخجه
۱۵- عوارض سرخجه در زنان حامله را توضیح دهید.
۱۶- پیشگیری هر یک از بیماریهای ویروسی را توضیح دهید.
سرخک
سرخجه
اوریون
فلج اطفال
۱۷- زرد زخم در کدام بیماری ویروس ممکن است ایجاد شود.
۱۸- انواع انگلهای انسانی را توضیح دهید.
۱۹- راههای سرایت بیماریهای انگلی را توضیح دهید.
۲۰- عامل هر کدام از بیماریهای انگلی زیر را نام ببرید.
اسهال خونی
مالاریا
سالک
کرمک
۲۱- علایم هر یک از بیماریهای انگلی زیر را بیان کنید.
سالک
آلودگی به کرم کدو
مالاریا
آلودگی به کرمک
آلودگی به کرم قلاب دار
آلودگی به کرم آسکاریس
۲۲- پیشگیری از آلودگی به اکسیور را توضیح دهید.
۲۳- سیر ورود کرمهای قلابدار را در انسان توضیح دهید.
» فایل word «بیماریهای عفونی کودکان»
» فایل pdf «بیماریهای عفونی کودکان»
سلام دکتر خسته نباشید