کلیات بیماریهای کودکان
هدفهای رفتاری: از فراگیر انتظار میرود در پایان این مبحث، بتواند:
۱- دوران کودکی را تعریف کند.
۲- پدیده رشد و تکامل را توضیح دهد.
۳- مشخصات بیماریها در کودکان و بزرگسالان را مقایسه کند.
۴- عوامل مؤثر که در گوناگونی تظاهرات بیماریهای کودکان را توضیح دهد.
دوران کودکی
دوران کودکی از هنگام تولد شروع شده، تا پایان بلوغ جسمانی و جنسی و آغاز دوره بزرگسالی ادامه مییابد. در تمام طول این دوره انسان «کودک» نامیده میشود. از نظر زمانی، پایان دوره کودکی دقیقا مشخص نیست، بعضی پایان ۱۵ سالگی یعنی سن شروع بلوغ را انتهای دوره کودکی میدانند و عدهای دوره کودکی را تا انتهای دوره بلوغ یعنی پایان ۱۸ سالگی در نظر میگیرند. کودکان در واقع بزرگسالانی با ابعاد کوچک تر نیستند بلکه از نظر ابعاد کمی و کیفی کاملا با بزرگسالان فرق دارند، این تفاوتها شامل کلیه جنبهها از قبیل کالبد شناسی، فیزیولوژی و غیره میباشد.
رشد و تکامل مهمترین خصیصه دوران کودکی است. رشد و تکامل بعد از تشکیل نطفه شروع میشود و در مرحله جنینی و سپس در دورههای مختلف کودکی ادامه مییابد. فرایند رشد و تکامل در کودکان سبب میشود که آنان در سنین مختلف با هم متفاوت باشند. بیماریها، احتیاجات غذایی و کیفیت رژیم غذایی یک شیر خوار ۱۰ ماهه کاملا با یک کودک ۱۰ ساله متفاوت است؛ در حالی که هر دو «کودک» نامیده میشوند. هر چه سن کودک کمتر باشد تفاوتهای وی با فرد بالغ بیشتر و تشابهات وی کمتر است.
مقایسه مشخصات بیماریها در کودکان و بزرگسالان
مشخصات بیماریها شامل: بروز و شیوع نشانهها و نتایج بیماری در کودکان و بزرگسالان هرکدام چهره متفاوتی دارند. برخی از بیماریها در کودکان به وجود نمیآید و مختص بزرگسالان است اما بسیاری دیگر، به ویژه بیماریهای عفونی در دوره خردسالی به سراغ انسان میآید و از شدت و عوارض بیشتری برخوردار هستند. برای مثال، افزایش فشار خون شریانی و بیماری انسدادی سرخرگهای قلب (کرونر) (Coronary Arteries) و مغز را میتوان نام برد که در کودکان شایع نیست و یا اصلا وجود ندارند اما بیماریهایی مانند سرخک، سیاه سرفه، اسهال و استفراغ هر ساله موجب ابتلا و مرگ تعداد زیادی از اطفال به خصوص در کشورهای در حال توسعه (در تقسیم بندیهای فرهنگی و اقتصادی، کشورهای غنی و ثروتمند دنیا مانند کشورهای غربی و ژاپن را ممالک توسعه یافته و کشورهای فقیر آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین را کشورهای در حال توسعه مینامند. تقسیمبندی دیگری که امروزه انجام میشود تقسیمبندی کشورها بر مبنای شمال و جنوب (به ترتیب پیشرفته و در حال توسعه است.) میگردند.
از طرف دیگر بعضی از بیماریها مانند سال که در همه گروههای سنی شایع است از نظر نشانههای بالینی و شدت تظاهرات و سیر بیماری در کودکان و بزرگسالان کاملا با هم متفاوت است.
عوامل مؤثر در گوناگونی تظاهرات بیماریها
عواملی که در گوناگونی تظاهرات بیماریها در کودکان دخیل هستند، به شرح زیر میباشند:
رشد و تکامل: اختلال در رشد جسمانی و تکامل حرکتی، زبانی و هوشی موجب بیماریهای مختلف در کودک میشود. در حالی که این بیماریها در افراد بالغ وجود ندارند و اگر فرد بالغی دچار عوارض تکاملی مثل عقب ماندگی رشد و کوتاهی قد و یا فلج مغزی و اختلالات تکلم باشد، این پدیده مربوط به ابتلای وی به بیماریهای دوران کودکی است که آثار و عوارض آن همچنان پابرجا مانده است.
سن: همان طور که گفته شد، شیوع خیلی از بیماریها، به خصوص بیماریهای عفونی، به سن شخص بستگی دارد. این تفاوتها حتی در مراحل مختلف کودکی نیز وجود دارد. برای مثال اسهال و استفراغ در دوران شیرخوارگی یعنی سال اول عمر بسیار شایع است و با افزایش سن از میزان شیوع آن کاسته میشود. اما بیماری آبله مرغان در دوران شیرخوارگی شیوع زیادی ندارد و جزء بیماریهای شایع دوران مدرسه است.
نوع تغذیه: در بروز بسیاری از بیماریها مؤثر است. برای نمونه کودکانی که منحصرا با شیر مادر تغذیه میشوند به مراتب خیلی کمتر از کودکانی که از شیر خشک و یا سایر شیرها تغذیه میکنند دچار اسهال و عفونت تنفسی میگردند.
شرایط اقتصادی – اجتماعی: شرایط اقتصادی – اجتماعی خانواده در بروز و تنوع بیماریهای کودکان مؤثر است. مشاهده شده که شرایط بد اقتصادی – اجتماعی منجر به بروز موارد بیشتری از اسهال و سوء تغذیه و اختلال رشد در کودکان میگردد.
شرایط اقلیمی: شرایط آب و هوایی که مربوط به زندگی در اقلیمهای جغرافیایی مختلف است در تنوع و بروز انواع بیماریها مؤثر میباشد. برای مثال کودکانی که در نواحی جنوب و جنوب شرقی ایران زندگی میکنند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری مالاریا هستند در حالی که این بیماری در نواحی شمال کشور شایع نیست و برعکس، کودکان آنجا در معرض ابتلا به کرمهای قلابدار رودهای هستند.
آداب و رسوم و اعتقادات: شرایط سنتی، بومی و مذهبی هر منطقه در شیوع انواعی از بیماریها مؤثر است که حذف آن شرایط در همان منطقه موجب کاهش و یا از بین رفتن آن بیماریها میگردد. در بعضی از مناطق برای جلوگیری از خونریزی و زودتر افتادن بندناف نوزادان از خاکستر یا مواد آلوده دیگر استفاده میکنند که سبب ابتلای آنها به کزاز میگردد.
تقسیمبندی دوران کودکی
برای کنترل کیفیت و کمیت رشد و بهبود وضعیت سلامتی کودکان و نیز آشنایی و شناخت بهتر بیماریها در دوران کودکی متخصصین فن این دوران را به چند دوره کوتاه تر تقسیم نمودهاند که به شرح آنها میپردازیم:
دوران نوزادی: دوران نوزادی ۲۸ روز است که از بدو تولد شروع میشود و تا ۲۸ روزگی ادامه مییابد. در این دوران ارتباط تنفسی و تغذیهای جنین با مادر که از راه جفت در داخل رحم برقرار بوده قطع میشود و جنین تازه ولادت یافته که نوزاد خوانده میشود باید در شرایط جدید به زندگی خود ادامه دهد. در اکثر موارد دستگاههای مختلف بدن نوزاد مثل قلب، ریه، کبد، کلیهها و سیستم ایمنی سریع خود را با شرایط جدید وفق میدهند و مشکلی به وجود نمیآید. اما اگر این ارتباط زودتر از موعد یعنی جنین نارس (Premature) به دنیا بیاید و یا برعکس دیرتر از موعد قطع شود یعنی جنین دیر رس (Postmature) باشد در هر دو حالت مشکلات زیادی به بار خواهد آمد که در فصل بیماریهای نوزادان به شرح آن خواهیم پرداخت.
دوران شیرخوارگی: این دوران از ۲۹ روزگی شروع میشود و تا یک سالگی خاتمه مییابد. – دو سال اول تولد – در روزها و ماههای اول به علت عبور مواد ایمنی زا از جفت، کودک علیه بعضی از بیماریهای عفونی مصونیت دارد اما از نیمه دوم سال اول به علت کاهش غلظت مواد ایمنی زای مادری، شیرخوار در معرض ابتلا به بسیاری از بیماریهای عفونی قرار خواهد گرفت. تحقیقات نشان داده است که اگر تغذیه انحصاری با شیر مادر بلافاصله بعد از تولد شروع شود و تا ۲ سالگی ادامه یابد و نیز از ۶ ماهگی به کودک غذای مکمل داده شود، میزان ابتلای کودک به بیماریهایی چون اسهال و استفراغ و عفونتهای تنفسی کاهش خواهد یافت.
دوران خردسالی (نوباوگی) یا سالهای قبل از مدرسه: این مرحله از یک سالگی شروع میشود و تا پایان ۶ سالگی یعنی سن ورود به مدرسه ادامه مییابد. در این دوران کودک به علت استقلالی که از نظر حرکت و تغذیه پیدا میکند بسیار کنجکاو و جستجوگر میشود. بنابراین کودک در معرض حوادث و اتفاقات مختلف قرار میگیرد. لذا میزان شیوع حوادث و مسمومیتها در این سالها بیشتر از سایر مراحل کودکی است.
دوران مدرسه: این مرحله از ۷ سالگی شروع میشود و در سن ۱۲ سالگی خاتمه مییابد. در این سنین بیشتر اوقات روز کودک در محلهای سرپوشیده و پر ازدحام سپری میشود؛ لذا امکان ابتلای وی به بیماریهای عفونی شایع در مدرسه مانند سرخک، آبله مرغان، اوریون، هپاتیت، کچلی و زردزخم بسیار زیاد میشود. در این سالها به علت رشد شخصیت کودک و مواجهه بیشتر وی با مسائل روانی و سرخوردگیهای عاطفی، بیماریهای عصبی و روانی مانند شب ادراری، جویدن ناخن، کابوسهای شبانه و ترس از مدرسه نیز شیوع بیشتری دارد.
دوران نوجوانی: طول این دوره در دختران و پسران متفاوت است. به طوری که این دوره در دختران بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی و در پسران بین ۱۲ تا ۱۷ سالگی است.
در شروع این مرحله پسرها از دختران هم سن کوتاه تر و سبک ترند. اما در پایان دوره پسرها نسبت به دختران هم سن خود از قد بلندتر و وزن بیشتری برخوردار هستند. در دوره نوجوانی علاقه به ورزش به خصوص نوع دسته جمعی آن افزایش مییابد، لذا مشکلات این دوره علاوه بر تنشهای عصبی و روانی، صدمات بدنی ناشی از ورزش نیز هست. بعضی از بیماریهای شایع بزرگسالان مانند بیماریهای نسج هم بند و دیابت نیز گاهی در این سنین مشاهده میگردد.
دوران بلوغ: بعضی از محققان دوران بلوغ را مرز بین دوران کودکی و بزرگسالی به حساب می آورند. به هر صورت در پایان این دوره، رشد و تکامل تقریبا به پایان میرسد اما جوانان برای رسیدن به متانت و بلوغ روانی دوره میانسالی راهی طولانی در پیش دارند.
عوارض و صدمات ناشی از حرکات ورزشی، بیماریهای مقاربتی و بعضی از بیماریهای شغلی مشکلات این دوران را تشکیل میدهند. اثرات روانی بعضی از مشکلات مثل سرخوردگیهای اجتماعی، بیکاری، مشکلات انتخاب همسر و مسائل مالی مربوط به آن و گرفتاریهای حاصل از ازدواج و زایمانهای زودرس (کمتر از ۲۰ سال) از اهم مشکلات این دوره هستند.
پرسش
۱- تفاوت بیماریها در کودکان و بزرگسالان را با ذکر مثال توضیح دهید.
۲- عواملی که در گوناگونی تظاهرات بیماریها در کودکان دخالت دارند را نام ببرید.
۳- بروز بیماری در دوران شیرخوارگی را توضیح دهید.
۴- حوادث و اتفاقات در کدام سنین در کودکان شایع تر است؟
۵- بیماریهای دوران مدرسه را نام ببرید.
۶- تفاوتهای بین دختران و پسران را از نظر رشد و تکامل توضیح دهید.
۷- مشکلات روانی دوران بلوغ را توضیح دهید.
» فایل word «کلیات بیماریهای کودکان»
» فایل pdf «کلیات بیماریهای کودکان»