آلزایمربیماری‌های مغز و اعصابدمانس

دلیل دیگری برای دریافت واکسن آنفولانزا، مطالعه نشان می دهد که ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد

امتیازی که به این مقاله می‌دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]
  • دو مطالعه جدید نشان داده‌اند که واکسن آنفولانزا و ذات الریه ممکن است از افراد در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند.
  • کارشناسان مطمئن نیستند که چرا واکسن‌ها ممکن است به پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک کنند.
  • تحقیقات گذشته نشان می‌دهد که التهاب گسترده ناشی از این عفونت‌ها می‌تواند بر سلامت مغز تأثیر بگذارد.

یک دلیل خوب دیگر برای دریافت واکسن آنفولانزا در هر سال وجود دارد. دو مطالعه جدید نشان داده اند که واکسن آنفولانزا و ذات الریه ممکن است از افراد در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند.

شواهدی که در کنفرانس بین‌المللی انجمن آلزایمر در ماه ژوئیه ارائه شد، نشان می‌دهد که افرادی که حداقل یک واکسن آنفولانزا دریافت کرده‌اند، خطر ابتلا به آلزایمر را تا حدود ۱۷ درصد کاهش می‌دهند و کسانی که به طور منظم علیه آنفولانزا واکسینه می‌شوند، حتی کاهش خطر ابتلا به این بیماری

یافته‌های جدید این افسانه دیرینه را که واکسن آنفولانزا می‌تواند باعث آلزایمر برخی افراد شود را رد می‌کند.

افراد مبتلا به زوال عقل در مقایسه با افرادی که زوال عقل ندارند، تقریباً سه برابر بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از عفونت هستند. افزایش خطر مرگ و میر ناشی از عفونت اهمیت واکسیناسیون این گروه را بیشتر نشان می دهد.

دکتر اسکات کایزر، متخصص طب سالمندی و سالمندان، مدیر سلامت شناختی سالمندان برای موسسه علوم اعصاب اقیانوس آرام در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان گفت: “با افزودن به شواهدی که افسانه را از بین می برد که واکسن آنفولانزا ممکن است باعث بیماری آلزایمر شود، دو مطالعه ارائه شده در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر دوباره کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را در ارتباط با واکسیناسیون آنفولانزا و ذات الریه نشان داد.”

واکسن‌ها در برابر زوال شناختی محافظت می‌کنند 

اولین مطالعه که از دانشگاه تگزاس انجام شد، به دنبال این بود که بفهمد آیا واکسیناسیون درجاتی از محافظت در برابر آلزایمر را فراهم می کند یا خیر.

محققان سوابق سلامت بیش از ۹۰۰۰ فرد ۶۰ ساله و بالاتر را بررسی کردند و دریافتند افرادی که یک بار واکسن آنفولانزا دریافت کرده بودند، ۱۷ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر بودند. افرادی که دو یا چند واکسن آنفولانزا دریافت کردند، ۱۳ درصد بیشتر در معرض خطر کمتری بودند.

مطالعه دوم توسط محققان دانشگاه دوک و دانشگاه کارولینای شمالی انجام شد. آنها سوابق سلامت بیش از ۵۰۰۰ نفر از افراد ۶۵ ساله و بالاتر را بررسی کردند و دریافتند افرادی که قبل از سن ۷۵ سالگی واکسن ذات الریه دریافت کرده بودند، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد کمتر در معرض ابتلا به آلزایمر بودند.

به گفته محققان، یافته ها نشان می دهد که واکسن پنوموکوک ممکن است یک ابزار امیدوارکننده برای پیشگیری از آلزایمر باشد.

سومین مطالعه ارائه شده در کنفرانس در مورد ارزش واکسن در افراد مبتلا به زوال عقل صحبت کرد.

با نگاهی به داده‌های سلامت بیش از ۱.۴ میلیون نفر، محققان دانمارکی دریافتند افراد مبتلا به زوال عقل که به دلیل عفونت در بیمارستان بستری شده‌اند، در مقایسه با افرادی که عفونت یا زوال عقل نداشتند، ۶.۵ برابر بیشتر در معرض مرگ هستند.

این افزایش خطر مرگ و میر در میان افراد مبتلا به زوال عقل هم در کوتاه مدت، در ۳۰ روز پس از ابتلا به عفونت و هم در بلندمدت، یا حدود ۱۰ سال پس از اولین عفونت وجود داشت.

چرا واکسن‌ها این تاثیر را دارند؟

هنوز مشخص نیست که چرا این واکسن‌ها با کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط هستند.

اثرات طولانی مدت آنفولانزا و ذات الریه به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته است. با این حال، برخی از تحقیقات گذشته نشان می دهد التهاب گسترده ناشی از این عفونت ها می تواند بر سلامت مغز تأثیر بگذارد.

دکتر گای مینتز، مدیر سلامت قلب و عروق و لیپیدولوژی در بیمارستان قلب ساندرا اطلس باس Northwell Health در Manhasset، نیویورک، گفت که التهاب ناشی از عفونت‌های مکرر منجر به بی‌ثباتی پلاک می‌شود که می‌تواند بر رگ‌های خونی و خون رسانی به مغز تأثیر بگذارد و منجر به اختلال شود.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که موش های آلوده به دو نوع مختلف آنفولانزا تغییراتی را در ساختار و عملکرد مغز خود تجربه کردند.

یک مطالعه متفاوت در سال ۲۰۱۸ همچنین التهاب عصبی طولانی مدت را به دنبال عفونت آنفولانزا شناسایی کرد.

گزارش از سال ۲۰۱۷ دریافتند که اگرچه آنفولانزا مستقیماً باعث اختلالات نورودژنراتیو نمی‌شود، اما می‌تواند مغز را در برابر عوامل دیگری که باعث تخریب عصبی می‌شوند مستعدتر کند.

«بیمار شدن با آنفولانزا یا ذات‌الریه، به‌ویژه در موارد بد، می‌تواند بر مغز تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به زوال عقل را در درازمدت افزایش دهد. بنابراین محافظت از خود در برابر آنفولانزا و ذات الریه، از طریق واکسیناسیون، ممکن است به خوبی از مغز شما نیز محافظت کند.»

کایزر گفت تحقیقات دیگر سیستم ایمنی ضعیف – که می تواند پس از مبارزه با بیماری مانند آنفولانزا یا ذات الریه رخ دهد – با خطر بالاتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط کرده است.

به گفته کایزر، احتمالاً به این دلیل است که سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به ویروس‌ها و باکتری‌های بیشتری اجازه ورود به سیستم عصبی مرکزی را بدهد.

افرادی که به طور منظم واکسینه می شوند نیز ممکن است بیشتر به پزشک خود مراجعه کنند و مراقبت های پزشکی بیشتری دریافت کنند.

مینتز گفت: «احتمال دیگر این است که بیماران برای ویزیت های پیشگیرانه منظم مراجعه کنند و واکسن آنفولانزا دریافت کنند یا با پزشکان مراقبت های اولیه خود تعامل داشته باشند، که فرصت بیشتری برای ارزیابی خطرات قلبی عروقی و اصلاح عوامل خطر مرتبط است.»

واکسن در افراد مبتلا به زوال عقل بسیار مهم است

از آنجایی که افراد مبتلا به زوال عقل در معرض خطر مرگ ناشی از عفونت هایی مانند آنفولانزا یا ذات الریه هستند، واکسن های منظم در افراد بالای ۶۵ سال یا مبتلا به بیماری آلزایمر توصیه می شود.

عفونت‌های جدی و التهاب ناشی از آن‌ها می‌توانند به طور بالقوه مشکلات شناختی موجود را بدتر کنند.

کایزر گفت: «علاوه بر افزایش خطر عوارض جدی و مرگ، تجربه آنفولانزا یا ذات‌الریه می‌تواند به ویژه برای افراد مبتلا به آلزایمر مشکل‌ساز باشد».

کایزر افزود: این عفونت ها ممکن است بر حافظه و عملکرد شناختی تأثیر بگذارد و منجر به هذیان شود.

ما به تحقیقات بیشتری نیاز داریم

کارشناسان بهداشت امیدوارند که مطالعات بیشتری را ببینند که چگونه می توان از واکسن ها برای جلوگیری از بیماری آلزایمر استفاده کرد.

دانشمندان تازه شروع به شناسایی ارتباط بین واکسیناسیون و سلامت شناختی کرده‌اند و هنوز سؤالات زیادی وجود دارد که بی‌پاسخ مانده‌اند.

مینتز گفت: “تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا ببینیم آیا مکانیسم مستقیمی بین واکسن، آنفولانزا و کاهش بروز بیماری آلزایمر وجود دارد.”

کایزر مایل است تحقیقات بیشتری را در مورد علل، مسیرها و اهداف اصلی بیماری آلزایمر ببیند تا بتوانیم مغز خود را سالم نگه داریم و از تخریب عصبی جلوگیری کنیم.

کایزر گفت: “این منطقه ای است که ما باید بهتر آن را درک کنیم تا بهتر برای آنچه که قرار است آماده شویم.”

سخن پایانی

تحقیقات جدید نشان داده است که واکسن آنفولانزا و ذات الریه می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را در افراد کاهش دهد.

مشخص نیست که چرا این واکسن‌ها محافظت می‌کنند، اما برخی از کارشناسان بهداشتی گمان می‌کنند که مغز ما را سالم نگه می‌دارد و از التهاب گسترده‌ای که این عفونت‌ها ایجاد می‌کنند محافظت می‌کند.

مطالعات بیشتری با نگاهی عمیق تر به ارتباط بین واکسن ها، عفونت ها و زوال شناختی مورد نیاز است تا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بتوانند بهتر درک کنند که چگونه می توان از واکسن ها برای جلوگیری از بیماری آلزایمر استفاده کرد.

آیا این مقاله برای شما مفید است؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

‫۴ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا