شواهد متناقض از نقش مس در آلزایمر
تحقیقات جدید نشان می دهد که مس یکی از عوامل محیطی اصلی مسئول بیماری آلزایمر است. این در تضاد با تحقیقات اوایل سال جاری است که نشان می دهد این فلز در برابر این شکل رایج زوال عقل محافظت می کند.
رابطه مس با بیماری آلزایمر یک موضوع بحث برانگیز در زمینه نورولوژی است، زیرا متخصصان تلاش میکنند تا درمانهای مناسب – و شاید درمان – برای بیماریای که ۵ میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار میدهد، بیابند.
مس ممکن است خطر آلزایمر را تشدید کند
مطالعه ای که در آخرین شماره مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شد، می گوید که تجمع مس در بدن با جلوگیری از خروج پروتئین های سمی از مغز، پیشرفت بیماری آلزایمر را افزایش می دهد.
راشد دین (Rashid Deane)، استاد محقق در بخش جراحی مغز و اعصاب مرکز پزشکی دانشگاه روچستر، متخصص برجسته نقش مس در آلزایمر است.
در آخرین مطالعهاش، او و همکارانش به موشها سطوح پایین مس، مشابه آنچه که مردم در غذا و محیط خود در معرض آن قرار میگیرند، طی یک دوره سه ماهه دادند. آنها دریافتند که مس در رگ های خونی که خون را به مغز تغذیه می کنند، تجمع می یابد. همچنین حذف بتا آمیلوئید، یک پپتید مرتبط با پلاکهایی که در مغز بیماران آلزایمر تشکیل میشود، مختل کرد.
Rashid Deane در بیانیه مطبوعاتی همراه با این مطالعه گفت: واضح است که با گذشت زمان، اثر تجمعی مس به سیستمهایی که توسط آن آمیلوئید بتا از مغز حذف میشود، آسیب میرساند. این اختلال یکی از عوامل کلیدی است که باعث تجمع پروتئین در مغز و تشکیل پلاک هایی می شود که نشانه بیماری آلزایمر هستند.
مردم معمولاً مس را در آب آشامیدنی که از لولههای مسی عبور میکند، در مکملهای غذایی، و در برخی غذاها از جمله میوهها، سبزیجات، آجیل، صدفها و گوشت قرمز مصرف میکنند. در حالی که سطوح طبیعی مس برای عملکرد اعصاب، رشد استخوان و بافت های همبند سالم مهم است، آخرین مطالعه نشان می دهد که ممکن است اثر مضری بر مغز داشته باشد.
یافته های Rashid Deane با تحقیقات دیگر – از جمله مطالعات مشابهی که دین در گذشته انجام داده است – که میگوید افزایش نرخ آلزایمر در کشورهای توسعه یافته ناشی از مصرف مس غیر آلی است.
با این حال، تحقیقات اوایل سال جاری دقیقاً برعکس را میگوید – مس ممکن است کلید پیشگیری از آلزایمر باشد.
مس ممکن است در برابر آلزایمر محافظت کند
محققان مرکز برچال در دانشگاه کیل در بریتانیا تحقیقاتی را در ماه فوریه منتشر کردند که شواهدی «بی چون و چرا» ارائه کردند مبنی بر اینکه مس از مغز انسان در برابر آسیب های ناشی از آمیلوئید بتا محافظت می کند. آنها همچنین گفتند که “بسیار بعید” است که مس مسئول تشکیل پلاک های مغزی باشد.
در این مطالعه که در مجله منتشر شده است گزارش های علمی محققان پیشنهاد میکنند که سطوح پایین مس در رژیم غذایی ممکن است بر نحوه تشکیل پلاکها در مغز تأثیر بگذارد. تیم تحقیقاتی با آزمایش نحوه تعامل بتا آمیلوئید و مس در آزمایشگاه در آزمایشهایی که نحوه عملکرد مغز انسان را شبیهسازی کردند، به این نتیجه رسیدند.
محققان پشت هر دو ادعا می گویند برای تأیید صحت کدام نظریه به شواهد بیشتری نیاز است.
عالی