پاسخ گیاهان به محرکها؛ آزمون های آنلاین فصل نهم زیست شناسی یازدهم

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
فصل پاسخ گیاهان به محرکها
شاید دیده باشید که ساقه به سمت نور و ریشه به سمت زمین رشد میکند. گیاهان با تغییر فصل و در نتیجۀ تغییر دما و طول روز گل میدهند، برگهای جدید به وجود میآورند یا اینکه برگهایشان میریزند. چه عواملی در این پدیدهها نقش دارند؟ آیا رشد و نمو گیاهان نیز همانند جانوران تنظیم میشود؟
آیا گیاهان به علائمی که از محیط دریافت میکنند، پاسخ میدهند؟ اگر چنین است، به چه عوامل محیطی واکنش نشان میدهند؟
گفتار ۱: تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
به شکل ۱ نگاه کنید؛ احتمالاً وضعیتی مشابه این شکل را در پیرامون خود دیدهاید. به نظر شما علت خم شدن گیاه به سمت نور چیست؟ در این حالت چگونه میتوانیم مانع خم شدن ساقهها شویم؟ آیا طول ساقه در بخش رو به نور با طول ساقه در بخش دور از نور یکسان است؟ خم شدن گیاه به سمت نور، چه تأثیری در ماندگاری گیاه دارد؟
شکل ۱- خم شدن گیاهان به سمت نور
اولین آزمایش
خم شدن گیاهان به سمت نور پدیدهای رایج در طبیعت است. چارلز داروین که به مطالعۀ پدیده حرکت در گیاهان علاقهمند بود، برای بررسی این موضوع، همراه با پسرش آزمایشهایی را با استفاده از دانه رُستِ نوعی گیاه از گندمیان، طراحی و اجرا کرد (شکل ۲). آنها دریافتند دانه رُستِ در صورتی به سمت نور یک جانبه (نوری که از یک طرف به گیاه میتابد)، خم میشود که نوک آن در برابر نور باشد. با توجه به خم شدن دانه رُستِ به سمت نور یک طرفه، به نظر شما کدام یک از سطوح داخلی یا بیرونی آن رشد بیشتری دارد؟
.
.
.
گفتار ۲: پاسخ به محیط
شاید توجه کرده باشید که درختان با کاهش سرما گل میدهند، یا این که گلبرگهای بعضی گیاهان در شب بسته میشوند. آیا میتوانید مثالهای دیگری نیز دربارۀ پاسخ گیاهان به شرایط محیطی ارائه دهد؟ در ادامه انواعی از این پاسخها را بررسی میکنیم.
پاسخ به نور
دیدیم که ساقه به سمت نور یک جانبه خم میشود. آیا پاسخ ریشه به نور یک جانبه، همانند ساقه است؟
میدانید که نقش نور در گیاهان، حیاتی است؛ اما نور افزون بر نقشی که در فتوسنتز دارد، فرایندهای متفاوتی را در گیاهان تنظیم میکند. گل دهی یکی از این فرایندهاست که در ادامه به آن میپردازیم.
فعّالیت ۴
الف) پیش بینی میکنید که پاسخ ریشه به نور یک جانبه چه باشد؟
ب) برای بررسی درستی پیش بینی خود، آزمایشی طراحی کنید.
پ) آزمایشی را که طراحی کردهاید با چند گیاه انجام و نتیجه را گزارش دهید.
گل دهی در گیاهان
گیاهانی که در محل زندگی خود میبینید، در چه فصل یا فصلهایی گل میدهند؟ چرا بعضی گیاهان در فصلی خاص و بعضی در همۀ فصلها گل میدهند؟ اگر بخواهیم گیاهی را که در تابستان گل میدهند، مثلاً در پاییز وادار به گل دهی کنیم، آن را باید در چه شرایطی قرار دهیم؟
گیاه هنگامی گل میدهد که مریستم رویشی که در جوانه قرار دارد، به مریستم گل یا زایشی تبدیل شود. این تبدیل به شرایط محیطی مانند دما و طول روز و شب وابسته است.
گیاهان را بر اساس نیاز به نور، برای گلدهی در سه دستۀ روز کوتاه، روز بلند و بیتفاوت قرار میدهند. گیاه داوودی در روزهای کوتاه پاییز گل میدهد. در واقع این گیاه برای گل دادن به شبهای طولانی نیاز دارد و زمانی گل میدهدکه طول شب از حّدی کمتر نباشد. شبدر که در تابستان گل میدهد، روز بلند است. این گیاه برای گل دادن به شبهای کوتاه نیاز دارد و زمانی گل میدهد که طول شب از حّدی بیشنر نباشد (شکل ۱۲). آگاهی از تأثیر نور بر گل دهی به پرورش دهندگان گل امکان داد تا با ایجاد شرایط نوری مصنوعی بتوانند در همۀ فصلها، گلهایی با نیازهای نوری متفاوت پرورش دهند.
به هر حال گل دادن بعضی پیاهان وابسته به طول شب و روز نیست. چنین گیاهانی را بیتفاوت مینامند؛ گیاه گوجه فرنگی از این گروه است.
.
.
.
آزمونهای آنلاین زیستشناسی ۲
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومی اما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید: