تقسیم یاخته؛ آزمون های آنلاین فصل ششم زیست شناسی یازدهم

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
فصل تقسیم یاخته
زندگی انسان، با تشکیل یاختهای به نام تخم آغاز میشود و پس از چند ماه به نوزادی با میلیاردها یاخته تبدیل میشود. روند افزایش یاختهها حتی بعد از این هم ادامه مییابد، به طوری که تعداد یاختهها در بدن یک فرد بالغ به صدها میلیارد میرسد. این افزایش شگفت انگیز با تقسیمات پیاپی یاختهها صورت میپذیرد. با توجه به مطالبی که در سالهای گذشته فرا گرفتید، چه انواعی از تقسیم در بدن یک فرد بالغ را میشناسید؟ هر نوع از این تقسیمها در چه نوع یاختههایی، انجام میشود؟ نتیجه هر نوع از تقسیم چیست؟ آیا همه یاختههای بدن، تقسیم میشوند؟
گفتار ۱: فامتن (کروموزوم)
همان طور که میدانید فام تَن از دِنا (DNA) و پروتئین تشکیل شده است. به شکل ۱ توجه کنید. زمانی که یاخته در حال تقسیم نیست، فشردگی فامتنهای هسته، کمتر و به صورت تودهای از رشتههای درهم است که به آن، فامینه (کروماتین) می گویند. هر رشته فامینه دارای واحدهای تکراری به نام هسته تَن (نوکلئوزوم) است. در هر هسته تن، مولکول دِنا حدود ۲ دور در اطراف ۸ مولکول پروتئینی به نام هیستون پیچیده است. مادّه وراثتی هسته در تمام مراحل زندگی یاخته، به جز تقسیم، به صورت فامینه است. پیش از تقسیم یاخته، رشتههای فامینه دو برابر و در حین تقسیم یاخته فشرده میشوند (شکل ۱).
شکل ۱- مراحل فشرده شدن فام تن
شکل ۲، تصویر یک فام تن را در حداکثر فشردگی نشان میدهد. همان طور که در این شکل مشاهده میشود، این فام تن از دو بخش همانند به نام فامینک (کروماتید) تشکیل شده است. به این فامتنها، فامتنهای مضاعف شده میگویند. فامینکهای هر فامتن مضاعف از نظر نوع ژنها یکساناند و به آنها فامینکهای خواهری گفته میشود. فامینکهای خواهری در محلی به نام سانترومر به هم متصلاند.
.
.
.
گفتار ۲: رِشتِمان (میتوز)
در رِشتِمان مادّه ژنتیک، که در مرحله S همانندسازی شده بود، تقسیم میشود و به یاختههای جدید میرسد. فامتنها که در هسته پراکندهاند، ابتدا باید به طور دقیق در وسط یاخته آرایش یابند و به مقدار مساوی بین یاختههای حاصل تقسیم شوند. برای حرکت و جداشدن صحیح فامتنها، ساختارهایی به نام دوک تقسیم ایجاد میشود (شکل ۵-الف ). دوک تقسیم، مجموعهای از ریز لولههای پروتئینی است که هنگام تقسیم، پدیدار و سانترومر فامتن به آن متصل میشود. با کوتاه شدن رشتههای دوک متصل به سانترومر، فامتنها از هم جدا میشوند و به قطبین میروند.
در یاختههای جانوری، میانکها (سانتریولها) ساخته شدن رشتههای دوک را سازمان میدهند.
میانکها، یک جفت استوانه عمود برهماند که در اینترفاز، برای تقسیم یاخته، دو برابر میشوند. هر یک از این استوانهها، از تعدادی لوله کوچک¬تر پروتئینی تشکیل شده است. ساختار میانکها در شکل ۵ نشان داده شده است.
شکل ۵- الف) دوک تقسیم ب) جفت میانک
رشتمان، فرایندی پیوسته است، ولی زیست شناسان برای سادگی، آن را مرحلهبندی میکنند.
طرح سادهای از تقسیم فامتنها در رشتمان را در شکل ۶ مشاهده میکنید.
شکل ۶- طرح سادهای از تقسیم فامتنها در رشتمان
واژه شناسی
رشتمان (mitosis/میتوز)
(میتو) به معنی رشته و میتوز فرایندی است که در آن تعداد رشتههای فامتن ثابت میمانند و واژه رشتمان از کلمههای رشته و مان تشکیل شده که رشته به فامتنها و مان حالت و فرایندی را نشان میدهد که در آن فامتنها ثابت میمانند.
.
.
.
گفتار ۳: کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
در گذشته با تولید مثل جنسی و غیرجنسی آشنا شدید. با توجه به آنچه آموختهاید، چه تفاوتهای اصلی در این دو نوع تولید مثل وجود دارد؟ هریک از این روشها چه مزایایی دارد؟ چه روشهای تولید مثل غیرجنسی را میشناسید؟ کدام نوع تقسیم با تولید مثل جنسی ارتباط بیشتری دارد؟
کاستمان، کاهش تعداد فامتنها
در تولید مثل جنسی، دو یاخته جنسی (گامت) با هم ترکیب و هستههای آنها با هم ادغام میشوند. یاختههای مؤثر در تولید مثل جنسی با نوعی تقسیم کاهشی به نام کاستمان ایجاد میشوند. به نظر شما اهمیت این نوع تقسیم در جانداران چیست؟
کاستمان از دو مرحله کلی کاستمان او ۲ تشکیل شده است؛ پس از تقسیم هسته نیز تقسیم سیتوپلاسم انجام میشود (شکل ۱۴). پیش از این تقسیم نیز، مانند رشتمان، اینترفاز رخ میدهد.
شکل ۱۴- طرح سادهای از تقسیم کاستمان
کاستمان ۱
در این مرحله از تقسیم کاستمان، عدد فامتنی نصف میشود. این بخش از کاستمان چهار مرحله دارد که عبارتاند از: پروفاز ۱، متافاز۱، آنافاز۱ و تلوفاز ۱ (شکل ۱۶).
پروفاز ۱: فامتنهای همتا از طول در کنار هم قرار میگیرند و فشرده میشوند. به این ساختار چهار فامینکی، چهارتایه (تتراد) گفته میشود. چهارتایه از ناحیه سانترومر به رشتههای دوک متصل میشوند. سایر وقایع این مرحله، شبیه پروفاز و پرومتافاز رشتمان است(شکل ۱۵).
واژه شناسی
کاستمان (meiosis/میوز) به معنی کاستن است. کاست از مصدر کاستن همراه با (مان) واژه کاستمان را میسازد که به فرایند کاسته شدن فامتنها در حین تقسیم اشاره دارد.
.
.
.
آزمونهای آنلاین زیستشناسی ۲
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومی اما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید: