فصل حواس؛ آزمون های آنلاین فصل دوم زیست شناسی یازدهم

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
فصل حواس
تصویر مژکهای یاخته گیرندۀ شنوایی با میکروسکوپ الکترونی
اکنون که این متن را میخوانید، چشمهای شما، پیامهای بینایی را به مغز ارسال میکنند. وقتی به صفحه کتاب دست میزنید، اطلاعاتی از پوست به دستگاه عصبی مرکزی میرسد. در این حالت، دستگاه عصبی از وضعیت نشستن شما و میزان اکسیژن خون شما نیز آگاه است.
بدن چگونه اطلاعات گوناگون را دریافت میکند و به آنها پاسخ میدهد؟ چرا گاهی تماس ساعت یا عینک با پوست خود را احساس نمیکنیم؟ چرا فردی که تحت عمل جراحی قرار دارد، دردی احساس نمیکند؟ چرا برخی جانوران میتوانند اطلاعاتی را دریافت کنند که ما بدون استفاده از ابزار مناسب، نمیتوانیم آنها را درک کنیم؟
گفتار ۱: گیرندههای حسی
گیرنده حسی، یاخته یا بخشی از آن است که اثر محرک را دریافت میکند و اثر محرک در آن به پیام عصبی تبدیل میشود. صدا، فشار، اکسیژن، گرما و نور نمونههایی از این محرکها هستند که هر کدام گیرنده ویژه ای را در بدن تحریک میکنند. گیرندههای حسی انسان گوناگون اند؛ ولی میتوان آنها را براساس نوع محرک، در پنج دسته کلی طبقه بندی کرد: گیرندههای مکانیکی، شیمیایی، دمایی، نوری و درد. در ادامه درس با این گیرندهها آشنا میشوید.
کار گیرندههای حسی
گیرنده چگونه اثر محرک را دریافت و به پیام عصبی تبدیل میکند؟ در فصل قبل با چگونگی ایجاد پیام عصبی در یاختههای عصبی آشنا شدید. عوامل گوناگونی مانند تغییر شکل در اثر فشار، مواد شیمیایی و تغییر دما، نفوذپذیری غشای گیرنده به یونها و در نتیجه پتانسیل غشای آن را تغییر میدهند.
شکل ۱، یک گیرنده فشار پوست را نشان میدهد. این گیرنده انتهای دارینه یک نورون حسی است که درون پوششی چند لایه و انعطاف پذیر از نوع بافت پیوندی قرار دارد. فشرده شدن این پوشش، رشته دارینه را تحت فشار قرار میدهد و در آن تغییر شکل ایجاد میکند. در نتیجه کانالهای پونی غشای گیرنده، باز و پتانسیل الکتریکی غشا تغییر میکند. به این ترتیب در دارینه، پیام عصبی ایجاد و به دستگاه عصبی مرکزی ارسال میشود.
شکل ۱ـ ایجاد پیام عصبی به وسیلۀ گیرندۀ فشار.
الف) ساختار گیرنده،
ب) واردآمدن تحریک (فشار)
پ) تبدیل اثر محرک به پیام عصبی (هدایت پیام عصبی)
.
.
.
گفتار ۲: حواس ویژه
گیرندههای حواس ویژه شامل گیرندههای حس بینایی، شنوایی، تعادل، بویایی و چشاییاند که در اندامهای حسّی قرار دارند. این گیرندهها در کدام بخش هریک از این اندامها قرار دارند؟
بینایی
بیشتر اطلاعات محیط پیرامون را از راه دیدن و به کمک اندام حس بینایی، یعنی چشم دریافت میکنیم. کره چشم در حفره استخوانی کاسه چشم قرار دارد. ماهیچههایی که به کره چشم متصلاند، آن را حرکت میدهند. این ماهیچهها را در فعالیت تشریح چشم میتوانید ببینید. پلکها، مژهها، بافت چربی روی کره چشم و اشک از چشم حفاظت میکنند. در شکل ۴ ساختار کره چشم را میبینید.
شکل ۴- الف) بخشهای تشکیل دهنده کره چشم چپ از بالا ب) عدسی چشم از روبه رو
میدانید نوری را که از اجسام بازتاب پیدا میکند، گیرندههای نوری شبکیه دریافت میکنند. نور برای رسیدن به این یاختهها از چه مسیری عبور میکند؟
ساختار کره چشم: خارجیترین لایه کره چشم از صُلبیّه و قرنیه تشکیل شده است. صلبیّه پردهای سفید رنگ، محکم و قرنیه پرده شفاف جلوی چشم است. لایه میانی چشم شامل مَشیمیّه، جسم مژگانی و عنبیّه است. مشیمیّه لایهای رنگدانهدار و پر از مویرگهای خونی است.
جسم مژگانی، حلقهای بین مشیمیّه و عنبیّه و شامل ماهیچههای مژگانی است. عنبیّه بخش رنگین چشم در پشت قرنیه است که در وسط آن، سوراخ مردمک قرار دارد. دو گروه ماهیچه صاف عنبیّه، مردمک را (در نور زیاد) تنگ و (در نور کم) گشاد میکنند. ماهیچههای تنگ کننده را اعصاب پادهم حس و ماهیچههای گشادکننده را اعصاب هم حس عصبدهی میکنند.
عدسی چشم همگرا، انعطافپذیر و با رشتههایی به نام تارهای آویزی به جسم مژگانی متصل است (شکل ۴-ب). مایعی شفاف به نام زلالیه فضای جلوی عدسی چشم را پر کرده است که از مویرگها ترشح میشود. زلالیه موادغذایی و اکسیژن را برای عدسی و قرنیه فراهم و مواد دفعی آنها را جمعآوری میکند و به خون میدهد. مادهای ژلهای و شفاف به نام زجاجیه در فضای پشت عدسی قرار دارد که شکل کروی چشم را حفظ میکند.
شبکیه داخلیترین لایه چشم است که گیرندههای نوری، یعنی یاختههای مخروطی و استوانهای و نیز یاختههای عصبی در آن قرار دارند (شکل ۵ – الف). آسه یاختههای عصبی، عصب بینایی را تشکیل میدهند که پیامهای بینایی را به مغز میبرد. محل خروج عصب بینایی از شبکیه، نقطه کور نام دارد. درون گیرندههای نوری مادۀ حساس به نور وجود دارد (شکل ۵- ب).
.
.
.
گفتار ۳: گیرندههای حسی جانوران
گیرندههای حسی انسان میتوانند محرکهای گوناگون محیط را دریافت کنند. اما محرکهایی مانند پرتوهای فرابنفش نیز وجود دارد که انسان به کمک دستگاههای ویژهای میتواند آنها را دریافت کند؛ در حالی که برخی جانوران گیرندههای دریافت کننده آنها را دارند. در ادامه به برخی گیرندههای حسی در جانوران میپردازیم.
گیرندههای مکانیکی خط جانبی: در دو سوی بدن ماهیها ساختاری به نام خط جانبی وجود دارد. این ساختار، کانالی در زیر پوست جانور است که از راه سوراخهایی با محیط بیرون ارتباط دارد. درون کانال، یاختههای مژک داری قرار دارند که به ارتعاش آب حساساند. مژکهای این یاختهها در مادهای ژلاتینی قرار دارند. جریان آب در کانال، ماده ژلاتینی را به حرکت در میآورد. حرکت ماده ژلاتینی، یاختههای گیرنده را تحریک میکند و ماهی به کمک خط جانبی از وجود اجسام و جانوران دیگر (شکار و شکارچی) در پیرامون خود آگاه میشود (شکل ۱۵).
شکل ۱۵- ساختار خط جانبی در ماهی
گیرندههای شیمیایی در پا:
در مگس، گیرندههای شیمیایی در موهای حسی روی پاهای آن قرار دارند. مگسها به کمک این گیرندهها انواع مولکولها را تشخیص میدهند (شکل ۱۶).
شکل ۱۶- گیرنده شیمیایی در مگس
.
.
.
آزمونهای آنلاین زیستشناسی ۲
فصل ۱- تنظیم عصبی
گفتار ۱. یاختههای بافت عصبی
گفتار ۲. ساختار دستگاه عصبی
فصل ۲- حواس
گفتار ۱. گیرندههای حسی
گفتار ۲. حواس ویژه
گفتار ۳. گیرندههای حسی جانوران
فصل ۳- دستگاه حرکتی
گفتار ۱. استخوانها و اسکلت
گفتار ۲. ماهیچه و حرکت
فصل ۴- تنظیم شیمیایی
گفتار ۱. ارتباط شیمیایی
گفتار ۲. غدههای درونریز
فصل ۵- ایمنی
گفتار ۱. نخستین خط دفاعی: ورود ممنوع
گفتار ۲. دومین خط دفاعی: واکنشهای عمومی اما سریع
گفتار ۳. سومین خط دفاعی: دفاع اختصاصی
فصل ۶- تقسیم یاخته
گفتار ۱. فامتن (کروموزوم)
گفتار ۲. رِشتِمان (میتوز)
گفتار ۳. کاستمان (میوز) و تولیدمثل جنسی
فصل ۷- تولیدمثل
گفتار ۱. دستگاه تولیدمثل در مرد
گفتار ۲. دستگاه تولیدمثل در زن
گفتار ۳. رشد و نمو جنین
گفتار ۴. تولیدمثل در جانوران
فصل ۸- تولیدمثل نهاندانگان
گفتار ۱. تولیدمثل غیرجنسی
گفتار ۲. تولیدمثل جنسی
گفتار ۳. از یاخته تخم تا گیاه
فصل ۹- پاسخ گیاهان به محرکها
گفتار ۱. تنظیمکنندههای رشد در گیاهان
گفتار ۲. پاسخ به محیط
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
سلام. چطور سوالات متن و تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی یازدهم
سنجـش حافظه زیست یازدهم رو تهیه کنم تمام مباحث کتاب
سلام و عرض ادب. خیلی دوست داشتیم این ایده عالی را تکمیل کنم اما پس از کسب رتبه یک در دکتری علوم اعصاب مشغول تحصیل شدم و دیگر فرصت تکمیل را نیافتم و متاسفانه همراهی نیز برای تکمیل نیافتم. خوش و خرم باشید.