دانستنی های پرتقال
کاشت درخت پرتقال
آرگا: پرتقال از دسته مرکباتی است که بایستی در روند کاشت و پرورش آن دقت فراوانی داشت و در این مقاله سعی داریم به بیان چگونگی کاشت درخت پرتقال بپردازیم با ما همراه باشید.
همانطور که می دانید پرتقال از دسته میوه های پرطرفدار و خوشمزه است و به همین خاطر مورد کشت در تمامی مناطق جهان قرار گرفته، هستند افرادی که این میوه خوشمزه را در محیط خانه یا گلخانه پرورش می دهند. البته توجه داشته باشید که بهترین راه برای داشتن یک درخت پربار پرتقال این است که نهال و یا درخت جوان آن را خریداری نمایید و در آینده از میل کردن میوه های خوشمزه آن نهایت لذت را ببرید.
آشنایی با چگونگی کاشت درخت پرتقال:
پرتقال که از دسته میوه های همیشه سبز و چرم مانند است امروزه در اغلب نقاط جهان مورد کشت قرار گرفته و مورد استفاده عموم قرار گرفته است. توجه داشته باشید که این درخت زیبا می تواند تا ارتفاع ۱۰ متری رشد کند و همچنین دارای گل های سفید رنگی است. در واقع می توان گفت که این میوه از دسته درختان مرکبات محسوب می شود و بایستی در روند کاشت و پرورش آن نهایت دقت را داشته باشید. بهتر است بدانید که میوه پرتقال و سایر مرکبات در مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب هستند مانند شمال کشور به خوبی رشد خواهند کرد ولی توجه داشته باشید که این گیاه از آب زیاد تنفر دارد و در مقابل نیز در برابر خشکی تحمل ندارد و خیلی زود از بین خواهد رفت به همین خاطر توصیه می شود که خاک این درخت را همواره مرطوب نگه دارید و در فصولی به جز فصل تابستان می توانید اقدام به کاشت آن بکنید.
روش های مختلف کشت درخت پرتقال:
بهتر است بدانید که کاشت درخت پرتقال از طریق روش های مختلفی قابل انجام است مانند کاشت هسته پرتقال، قلمه زدن و خرید نهال پرتقال که در هر یک از این موارد کیفیت نهال نقش تاثیر گذاری را در رشد و کیفیت محصول خواهد داشت و توجه داشته باشید که بهترین روش برای کاشت پرتقال قلمه زنی می باشد. زیرا درختانی که با دانه شروع به رشد می کنند دارای عمر کوتاهی خواهند بود و مادام در معرض بیماری آفات قرار می گیرند.
کاشت نهال پرتقال:
در روش استفاده از نهال برای کاشت پرتقال بایستی گودالی به عمق ۷۰ سانتی متر حفر کنید و سپس ترکیبی از پیت ماس، بیل برگ و کود دامی را با یکدیگر ترکیب نمایید و گودال را پر از خاکی که درست کردید بکنید. حالا بایستی نهال را در مرکز گودال قرار دهید و دور تا دور آن را پر از خاک بکنید. توجه داشته باشید که نباید این میوه را در مناطقی که دارای باران فراوان است داخل زمین بکارید زیرا با این کار آب زیادی دور ریشه جمع خواهد شد و ریشه گیاه به تدریج فاسد خواهد شد و توصیه می شود که گیاه بر روی زمین بکارید.
روش قلمه زنی پرتقال:
بهتر است بدانید که در روش قلمه زنی که معمولا برای رشد بهتر درخت انجام می شود. از روش قلمه زدن یک شاخه جوان و ساقه زیر زمینی پربار پرتقال استفاده می کنند. توجه داشته باشید که رشد این گیاه از نهالی که قلمه زده شده نسبت به دانه بیشتر خواهد بود.
کاشت هسته پرتقال:
توجه داشته باشید که هسته پرتقال معمولا بسته به شرایط و دمای میحط طول خواهد کشید تا سبز شود و در نهایت جوانه بزند. بهتر است بدانید که برای کاشت هسته پرتقال به وسایلی که در ادامه بیان کرده ایم نیاز دارید:
برای انجام این روش بایستی هسته پرتقال ها را جمع آوری کنید و به مدت ۲۴ ساعت آن ها را درون آب بخیسانید. توصیه می شود که از هسته هایی که وارد دهان شده اند استفاده نکنید زیرا بزاق دهان باعث از بین رفتن قوه نامیه دانه ها خواهد شد.
پس از گذشت مدت زمان ۲ الی ۳ روز پوسته های رویی هسته ها را جدا نمایید و البته مراقب باشید که به قسمت نرم و گوشتی هسته آسیبی وارد نشود. سپس دانه های پوست گرفته شده را در یک ردیف داخل دستمال قرار دهید و دستمال را چند لایه تا بزنید. توصیه می شود که در طول این مدت دستمال حاوی دانه را مرطوب نگه دارید.
سپس می توانید دانه ها را مستقیما داخل گلدان های کوچک بکارید و یا آن ها را درون سینی های حاوی خاکبرگ با فاصله ۷ الی ۱۰ سانتی متری بکارید.
اکنون لازم است تا بر روی گلدان ها یک پلاستیک شفاف بکشید تا شرایط گلخانه برای دانه ها ایجاد شود و نیاز رطوبتی آن ها تامین گردد.
سپس گلدان را در محیطی که نور غیر مستقیم آفتاب بدان بتابد قرار دهید و دمای اتاق را بین ۲۱ الی ۲۴ درجه سانتی گراد تنظیم نمایید. توجه داشته باشید که در طول مدت جوانه زنی دانه ها بایستی رطوبت خاک و محیط حفظ شود و برای تهویه هوا بر روی پلاستیک چند سوراخ ایجاد کنید.
توصیه می شود که دانه ها پس از مدتی بررسی نمایید و در صورت کمبود رطوبت آن را آبیاری کنید. بهتر است بدانید که دانه های پرتقال پس از گذشت ۳ الی ۶ هفته ظاهر خواهند شد.
پس از گذشت این مدت دانه ها جوانه می زنند و برگ های کوچکی نمایان می شوند که در این زمان بایستی پوشش نایلونی بر روی گلدان را بردارید و سپس جوانه ها را به یک گلدان ۱۵ سانتی متری با خاک گلدان مناسب منتقل نمایید.
حالا لازم است تا میزان نوردهی برای گیاهتان را افزایش دهید به گونه ای که گیاه در طول روز ۴ ساعت نور دریافت نماید.
شرایط لازم برای کاشت و پرورش درخت پرتقال:
همانطور که متوجه شدید پرتقال نیز از دسته مرکبات محسوب می شود و اغلب مرکبات نیز در مناطق مرطوب از جمله شمال کشور رشد می کنند و برای پرورش و کشت آن ها بایستی به نکاتی که در ادامه بیان کرده ایم توجه داشته باشید.
خاک:
توجه داشته باشید که خاک های سبک، شنی و رسی برای کاشت درخت پرتقال بسیار مناسب می باشد و یکی از مهم ترین اصولی که در روند پرورش پرتقال بایستی انجام دهید انتخاب یک خاک خوب است. توجه داشته باشید که بذرهای پرتقال از خاک هایی که مقدار فراوانی آب در خود نگه می دارند خوششان نمی آید و رشد خوبی نخواهند داشت.
دما و نور:
توجه داشته باشید که بهترین دما برای رشد درخت پرتقال بین ۲۵ الی ۲۸ درجه سانتی گراد می باشد که شما با فراهم کردن این بازه دمایی برای درخت خود می توانید از وجود آن در محیط اطراف خود نهایت لذت را ببرید. همچنین در مورد نور مورد نیاز نهال پرتقال به این نکته توجه داشته باشید که این میوه به نور فراوان نیاز دارد و به همین خاطر بایستی آن را در فضایی بکارید که در طول روز مقدار زیادی بدان بتابد.
کوددهی:
توجه داشته باشید که برای تهیه و تولید یک محصول خوب و با کیفیت بایستی از ۵۰۰ الی ۱ کیلوگرم کود نیتروژنه برای هر درخت پرتقال استفاده کنید و همچنین به این نکته دقت کنید که کود بایستی دارای پتاسیم و فسفر لازم باشد.
آبیاری:
بهتر است بدانید که با توجه به انواع مختلف درخت پرتقال نیاز آن ها به آبیاری با توجه به آب و هوا و بارش سالانه متفاوت خواهد بود. همچنین این درخت در فصل بهار نیازمند آبیاری منظم و با دقت است تا از پژمردگی آن جلوگیری شود و توجه داشته باشید که در فصل پاییز نبایستی درخت خود را به هیچ عنوان آبیاری نمایید.
چگونگی هرس کردن درخت پرتقال:
بهتر است بدانید که انجام هرس درختان در واقع برای شکل دادن و تزئین درخت انجام نمی شوند و برای رشد بهتر گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. برای انجام هرس درخت پرتقال بایستی تمامی شاخه هایی را که حدود ۵۰ سانتی متر از زمین دور شده اند و همچنین شاخه هایی را که آسیب دیده و مرده هستند را جدا نمایید. توجه داشته باشید برای اینکه گیاهان شما بتوانند رشد بهتری داشته باشند بایستی در مناسب ترین زمان ممکن عمل هرس آن را انجام دهید.
آفات و بیماری های درخت پرتقال:
توجه داشته باشید که آفات و بیماری های فراوانی مرکبات را تهدید می کنند و به همین منظور بایستی به موقع آن را سم پاشی نمایید. بهتر است بدانید که روند سم پاشی این درخت هر ساله تا مهر ماه در هر ۱۵ روز یک مرتبه انجام می گیرد.