بیماری‌های مغز و اعصابدمانس

دمانس عروقی یا واسکولار چیست؟

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

دمانس عروقی یا واسکولار چیست؟

دمانس عروقیدمانس واسکولار یا عروقی ایجاد علائم دمانس (فراموشی) عمدتا بدلیل درگیر شدن عروق کوچک مغزی (small vessels disease) و در نتیجه ایجاد آسیب در بافت های مغزی که توسط این عروق ریز تغذیه می شوند باعث ایجاد این نوع فراموشی می شود که دومین علت ایجاد فراموشی بعد از آلزایمر است، تحت عنوان دمانس عروقی یا واسکولار. علائم دمانس عروقی یا واسکولار ممکن است به طور ناگهانی یا در یک دوره زمانی ظاهر شود. این عارضه موجب بروز مشکلاتی در توانمندی‌های ذهنی و نارسایی‌های دیگر می‌شود. همچنین این بیماری با گذشت زمان تشدید می‌شود اگر چه فرآیند درمان می‌تواند به کند شدن روند آن کمک کند.

دمانس عروقی چیست؟

دمانس عروقی مشکلات مربوط حافظه، تفکر، تصمیم گیری، قضاوت و تمام فرآیندهای فکری ناشی از آسیب مغزی است که در اثر اختلال در خونرسانی مغزی ایجاد خواهد شد. این امکان وجود دارد که بعد از سکته مغزی فرد به دمانس عروقی مبتلا شود. سکته مغزی همیشه موجب زوال عقل عروقی نخواهد شد. گاهی تاثیر سکته مغزی بر روی تفکر و استدلال بیمار وابسته به شدت و محل آسیب است. دمانس عروقی می تواند ناشی از آسیب به رگ های خونی باشد که گردش و خونرسانی را مختل می کند نیز باشد.

علائم دمانس عروقی

علائم اختلال حافظه و فراموشی، اختلال در تصمیم گیری، اختلال در قضاوت، اختلال در تکلم، اختلال در بلع، پرخاشگری، ناتوانی در تصمیم گیری، هذیان، و غیره می باشد. معمولا این نوع دمانس بعد از رخ دادن سکته های مغزی ایجاد می شود و در معاینه عصبی شواهدی از وجود اختلال در سیستم عصبی یافت می شود.

علل دمانس عروقی

به طور کلی آسیب به رگ های خونی مغز می تواند خطر سکته مغزی و زوال عقل عروق را افزایش دهد.

افزایش سن: با افزایش سن زوال عروقی افزایش می یابد. این اختلال تا قبل از ۶۵ سالگی به ندرت اتفاق میفتد و بعد از ۹۰ سالگی احتمال آن افزایش پیدا خواهد کرد.

دیابت: سطح بالای گلوکز موجب آسیب به رگ های خونی در بدن خواهد شد.

کلسترول بالا: کلسترول بالا نیز به علت افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی کم می تواند خطر ابتلا به زوال عقلی را افزایش دهد.

فشار خون بالا: فشار خون بالا نیز فشارهای زیادی را بر روی رگ های خونی در همه جای بدن به وجود خواهد آورد. و خطر بروز مشکلات عروقی را افزایش خواهد داد.

آترواسکلروز: پیری غیرطبیعی در رگ های خونی زمانی اتفاق می افتد که رسوبات کلسترول و لخته های خونی موجب مسدود شدن رگ های خونی شود. این عارضه با کاهش جریان خون در مغز می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد.

سابقه ابتلا به سکته مغزی و قلبی: افرادی که دچار حملات قلبی هستند در معرض گرفتگی در رگ های خونی خواهند. آسیب مغزی که در اثر سکته مغزی ایجاد می شود می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد.

فیبریلاسیون دهلیزی: این مورد با خطر تشکیل لخته های خون و اختلال در خونرسانی در قلب به وجود می آید که خطر ابتلا به سکته مغزی را نیز افزایش می دهد.

استعمال دخانیات: استعمال دخانیات به رگ های خونی آسیب می رساند و موجب زوال عقلی خواهد شد.

چاقی و افزایش وزن: داشتن اضافه وزن و چاقی برای بیماری های عروقی خطرناک بوده و احتمال ابتلا به زوال عقلی را افزایش خواهد داد.

وجود فشار خون بالا، دیابت، چربی بالا و بیماری های قلبی از مهم ترین علل ایجاد کنند این نوع دمانس اند.

چه کسانی در معرض دمانس عروقی هستند؟

دمانس عروقیافراد بالای ۶۵ سال، مصرف کنندگان سیگار و افرادی که رژیم غذایی سالم را رعایت نمی‌کنند بیشتر در معرض ابتلا به دمانس هستند.

تشخیص دمانس

تشخیص دمانس‌عروقی با معاینه دقیق دستگاه، تست های بررسی وضعیت ذهنی مانند MMST، انجام ام آر آی، آزمایشات تکمیلی و بررسی عروق مغزی و بررسی ریسک فاکتورهای عروقی ایجاد کننده سکته مغزی و نیز بررسی قلب و عروق بیمار داده می شود.

درمان دمانس مغزی

شاید درمان ریسک فاکتورهای عروقی، مانند درمان فشار خون، دیابت، چربی بالا و بیماری های قلبی است، بعضا شروع داروهایی جهت پیشگیری از سکته مغزی مثل آنتی کواگولان ها، شروع داروهایی جهت کند کردن سیر پیشرفت دمانس و نیز انجام انجام ورزش، کارهای فکری و اصلاح رژیم غذایی و گاها مصرف آنتی اکسیدان ها و رفع مشکلات عروقی است.

پیشگیری دمانس عروقی

سلامت رگ ها با سلامت قلب رابطه مستقیم دارد.

از استعمال دخانیات خودداری کنید. سیگار و دخانیات سلامت رگ های خونی را به خطر می اندازد.

کنترل فشار خون: نگه داشتن فشار خون در حد نرمال می تواند موجب جلوگیری از دمانس عروقی شود.

کنترل کلسترول: یک رژیم غذایی سالم، کم چربی و مصرف داروهای کاهش دهنده کلسترول می تواند خطر سکته های قلبی و حملات قلبی را که منجر به زوال عروقی می شود را تا حد زیادی کاهش دهد.

کنترل دیابت:  با رژیم غذایی مناسب و ورزش می توانید دیابت خود را کنترل کنید.

فعالیت های بدنی: ورزش منظم در پیشگیری از دمانس عروقی تاثیر بسزایی دارد.

[/vc_column_text][vc_column_text]
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...! خدایــــــــــا! نام و آوازه مــــــرا چنان در حافظــه‌ها تثبیت کن که آلزایمـــــــــر نیز تــوان به یغمـا بـردن آن را نـداشتــــــه باشـد...! خدایـــــــــا! محبّـت مــرا در دل‌های بندگانت بینداز ... خدایــــــا! مــــرا دوســــت بــــدار و محبوبــم گـــردان...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا