حواس؛ اندامهای حس: ساختار و گیرندههای پوست، چشم، گوش، بینی، زبان

حواس
شبکیه چشم
درک محرکهای محیطی مثل صدای معلم، بوی گل، رنگ برگ درخت، یا مزه شکر به وسیله حواس امکانپذیر میشود. حواس برای بقای انسان ضروریاند، و ما را قادر میکنند تا به وجود محرکها پی ببریم و با تنظیم مداوم شرایط بدن در پاسخ به تغییرات محیطی، نظم و هماهنگی بدن حفظ شود.
بخش حسی دستگاه عصبی محیطی اطلاعاتی درباره محرکها جمع¬آوری میکند. این اطلاعات به مغز فرستاده میشود. مغز این اطلاعات را پردازش میکند و اگر لازم باشد، پاسخ حرکتی مناسب را ایجاد میکند .
اندامهای حس
سلولهای تمایزیافتهای که گیرندههای حس نام دارند، اثر محرک را دریافت میکنند. اگر محرک به اندازه کافی قوی باشد، فعالیت الکتریکی گیرنده را تغییر میدهد و در این حالت پیام عصبی ایجاد میشود. دستگاه عصبی مرکزی میتواند این پیامها را تفسیر کند. اگرچه گیرندههای حس در سراسر بدن یافت میشوند، اما بیشتر آنها در اندامهای حس، یعنی پوست، چشم، گوش، بینی و زبان متمرکز شدهاند. در جدول ۱ انواع گیرندههای حس را مشاهده میکنید .
جدول ۱- انواع گیرندههای حس در انسان
نوع گیرنده | محرک | مثالی از محل گیرنده |
گیرنده دما | تغییر دمای محیط | پوست |
گیرنده درد | آسیب به بافتها | بیشتر بافتها و اندامها |
گیرنده مکانیکی | حرکت، فشار، کشش و ارتعاش | پوست و گوش |
گیرنده نور | نور | چشم |
گیرنده شیمیایی | مواد شیمیایی | زبان و بینی |
در ادامه با ساختار اندامهای حس و نحوه عمل گیرندههای آنها، آشنا میشویم.
پوست
پوست ما، دارای گیرندههای درد، دما (سرما یا گرما) و گیرندههای مکانیکی (حساس به لمس و فشار) است. هریک از این گیرندهها، دندریتهایی از یک یا چند نورون هستند که اثر محرک را به پیام عصبی تبدیل میکند. همان طور که در شکل ۱ میبینید، اغلب دندریتهای این گیرندهها را پوششی از بافت پیوندی احاطه کرده است.
اگر محرکهای مختلف آن چنان شدید باشند که احتمال آسیب به بافتها را ایجاد کنند، مثل گرما یا سرمای شدید، گیرندههای درد را نیز تحریک میکنند .
شکل ۱- گیرندههای حسی پوست
درد، احساس بسیار مهمی است، زیرا ما را از خطر، جراحت یا بیماری آگاه میکند. بسیاری از پاسخهای محافظت کننده از بدن مثل انعکاسها، پس از تحریک گیرندههای درد شروع به کار میکنند.
گیرندههای دما در پوست، سرما یا گرما را تشخیص میدهند. در درون بدن نیز، گیرندههای دما وجود دارند که به دمای خون حساساند. هیپوتالاموس مغز، مرکز اصلی تنظیم دمای بدن است.
گیرندههای مکانیکی در مقابل محرکهایی چون لمس، فشار و کشش واکنش نشان میدهند. در دیواره برخی از رگهای خونی، گیرندههایی مکانیکی وجود دارند که به فشار خون حساساند. در ماهیچههای اسکلتی نیز، گیرندههای مکانیکی حساس به تغییرات طول ماهیچه قرار دارند که گیرندههای کششی نامیده میشوند و وضعیت قسمتهای مختلف بدن را به دستگاه عصبی مرکزی اطلاع میدهند.
فعالیت
تعیین حساسیت پوست
مواد لازم: مقوای محکم، سنجاق ته گرد، خط کش
روش کار:
۱- از مقوای محکم، چهار نوار به ابعاد ۱× ۳تهیه کنید
۲- در هر نوار دو سنجاق ته گرد فرو ببرید، به طوری که فاصله دو سنجاق در نوارها به ترتیب ۲، ۴، ۸ و ۱۲ میلی متر باشد (طبق شکل زیر) هنگام کار با سنجاق احتیاطهای لازم را به کار ببندید چشمهای یکی از هم کلاسیها را ببندید و به طور تصادفی نوک یک سنجاق و یا نوک دو سنجاق هر نوار را به پشت دست او تماس دهید و هر بار سؤال کنید، تماس چند نقطه را حس میکند (دو نقطه یا یک نقطه)؟ این آزمایش را روی نوک انگشتان، روی بازو، پشت گردن و کف دست با هر چهار نوار مقوایی تکرار کنید و نتایج به دست آمده را در جدولی خلاصه کنید و به پرسشهای زیر پاسخ دهید
۱- بین نقاط مورد آزمایش پوست کدام قسمت در مقابل تماس حساسیت بیشتری دارد؟
۲- آیا میتوانید دلیل این حساسیت بیشتر را توضیح دهید؟
ابزار سادهای که برای تعیین میزان حساسیت پوست به کار میروند.
چشم
بینایی انسان در مقایسه با سایر حواس بسیار کارآمد است. ما به کمک چشمهایمان میتوانیم رنگها را ببینیم، فاصلهها را تشخیص دهیم و جزئیات اشیا و حرکات ظریف را تمیز دهیم. ساختار چشم انسان در شکل ۲- ۳ نشان داده شده است:
شکل ۲- ساختار چشم انسان
شکل ۳- سلولهای گیرنده نور (سلولهای مخروطی و سلولهای استوانهای)
کره چشم سه لایه دارد که از خارج به داخل به ترتیب عبارتاند از: طلبیه، مشیمیه و شبکیه.
صُلبیه: لایهای محکم و سفید رنگ از بافت پیوندی است که کُره چشم را میپوشاند. این پوشش در جلو چشم شفاف است و قرنیه نام دارد. دومین لایه که نازک و رنگدانه دار است، مَشیمیه نام دارد. مشیمیه در جلو چشم بخش رنگین آن یعنی عِنبیه را به وجود میآورد. ماهیچههای موجود در عنبیه باعث تنگ و گشاد شدن سوراخ مردمک که در وسط عنبیه قرار دارد، میشود. این عمل در اثر تحریک اعصاب پاراسمپاتیک و سمپاتیک انجام میشود.
بیشتر بدانید
ابن هیثم که اروپاییان او را الحازن (Alhazan) مینامند، دانشمند مسلمان قرن چهارم هجری است او در کتاب خود «المناظر» برای اولین بار بخشهای چشم را با نامهای صلبیه، زجاجیه و … نام¬گذاری کرد. او همچنین چگونگی دیدن اشیا را توضیح داد تا قبل از آن بر طبق نظر اقلیدس، تصور میکردند که نور از چشم بیننده به اشیا میتابد و باعث دیدن آنها میشود؛ ولی او با دلایل علمی و تجربی برای نخستین بار ثابت کرد که نور پس از تابیدن بر اجسام و بازتاب از آنها وارد عدسی چشم میشود و عدسی، تصویر اشیا را روی پرده شبکیه میاندازد ابن هیثم دریافت که پرده شبکیه از راه عصب بینایی با مغز ارتباط دارد بعدها ابن سینا، ابوریحان بیرونی و دیگران نظر او را پذیرفتند ترجمه کتاب او تا اواخر قرن هفتم هجری قمری، یکی از کتابهای درسی دانشگاههای اروپا بود.
نور با گذشتن از قرنیه به علت انحنای آن هم گرایی پیدا میکند، از سوراخ مردمک عبور و به عدسی برخورد میکند. عدسی، نور را روی شبکیه متمرکز میکند. شبکیه داخلیترین لایه چشم و بسیار نازک و شامل گیرندههای نوری و نورونهاست. گیرندههای نوری شبکیه بر دو نوعاند: سلولهای مخروطی و سلولهای استوانهای که انرژی نورانی را به پیامهای عصبی تبدیل میکنند. مغز میتواند این پیامها را تفسیر کند. سلولهای استوانهای در نور ضعیف و سلولهای مخروطی در تور قوی بیشتر تحریک میشوند. سلولهای مخروطی به ما توانایی دیدن رنگ و جزئیات ظریف اشیا را نیز میدهند و در نتیجه تحریک آنها، تصاویر دقیقی تولید میشود. پیام عصبی که در سلولهای گیرنده نوری ایجاد میشود به وسیله عصب بینایی به مغز فرستاده میشود. جایی را که عصب بینایی از شبکیه خارج میشود نقطه کور گویند. بخش دیگری از شبکیه که لکه زرد نام دارد در امتداد محور نوری کره چشم قرار دارد و در دقت و تیزبینی چشم اهمیت دارد. فضای پشت عدسی چشم را ماده ژلهای و شفافی پر کرده است که زجاجیه نام دارد و باعث حفظ شکل کروی چشم میشود. فضای جلوی عدسی چشم نیز با مایع شفافی به نام زلالیه پر شده است که از مویرگها ترشح میشود و مواد غذایی و اکسیژن را برای عدسی و قرنیه فراهم میکند و مواد دفعی آنها را نیز جمع آوری میکند تا از طریق خون دفع شوند.
تطابق: عدسی چشم به وسیله رشتههایی به ماهیچه مژکی، متصل شده است. هنگام دیدن اشیای نزدیک، با انقباض ماهیچههای مژکی، عدسی کرویتر و قطورتر میشود وقتی به اشیای دور نگاه میکنیم با استراحت این ماهیچهها، قطر عدسی کم میشود و به این ترتیب تصویر در هر حالت روی شبکیه تشکیل میشود (شکل ۴). به مجموعه این اعمال که سبب تشکیل تصویر روی شبکیه میشوند، تطابق می گویند .
شکل ۴- دیدن اشیای دور و نزدیک
فعالیت
چگونه میتوان به وجود نقطه کور پی برد؟
نقطه کور، جایی است که عصب بینایی از درون شبکیه در پشت چشم خارج میشود در این قسمت هیچ گیرنده نوری وجود ندارد به روش زیر میتوانید، وجود نقطه کور چشم خود را امتحان کنید.
۱- کتاب را در یک دست خود بگیرید و آن را مقابل صورت خود بیاورید، طوری که دست شما به حالت مستقیم و افقی قرار گرفته باشد چشم چپ خود را ببندید و با چشم راست به علامت ضربدر خیره شوید
۲- کتاب را به آرامی جلو بیاورید و همچنان به علامت ضربدر نگاه کنید تا شکل دایره ناپدید شود پس از انجام این فعالیت به سؤالات زیر پاسخ دهید:
الف) چه ارتباطی بین ساختار شبکیه و محوشدن علامت دایره روی مقوا وجود دارد؟
ب) چرا نمیتوانید تصاویری را که روی نقطه کور شما افتادهاند، ببینید؟
فعالیت
تشریح چشم
مواد و وسایل لازم: چشم گاو، وسایل تشریح، فرمالین ۵ تا ۱ درصد، دستکش
چشم را به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت در فرمالین بگذارید و قبل از تشریح، آن را چند ساعت در آب قرار دهید
۱- بررسی مشخصات ظاهری چشم: برای تشخیص بالا و پایین چشم، فاصله عصب بینایی تا قرنیه را در نظر بگیرید سطحی که در آن فاصله عصب تا روی قرنیه بیشتر است بالای چشم و سطح دیگر پایین آن است
برای تشخیص چپ یا راست بودن چشم، چشم را طوری در دست بگیرد که سطح بالایی آن روبه بالا باشد در این حالت قرینه شکل تخم مرغی دارد؛ به طوری که بخش پهنتر آن همیشه به سمت بینی و بخش باریکتر آن به سمت گوش قرار دارد (شکل ۱) همچنین عصب بینایی پس از خروج از چشم به سمت مخالف خود خم میشود و در نتیجه کیاسمای بینایی تشکیل میشود
اکنون بافتهای چربی بین عضلات و کره چشم را جدا و انواع عضلات آن را مشاهده کنید برای مشاهده دقیق ماهیچهها میتوانید از مولاژ چشم نیز استفاده کنید
۲- تشریح: پس از مشاهده ماهیچههای چشم و عصب بینایی، ماهیچهها را با قیچی ببرید
چشم را روی تشتک تشریح قرار دهید با اسکالپل تیزیا تیغ، صلبیه را در فاصله یک سانتی متری از قرینه سوراخ کنید و با قیچی دور تا دور قرنیه را در این فاصله برش دهید دقت کنید قیچی را خیلی درون کره چشم نبرید تا زجاجیه آسیب نبیند (شکل ۲)
پس از برش میتوانید لایههای مختلف تشکیل دهنده چشم، نقطه کور و موقعیت لکه زرد را تشخیص دهید (شکل ۳)
به طرز قرار گرفتن عدسی، محدب الطرفین بودن و تفاوت دو سطح آن توجه کنید در کنار عدسی، اجسام مژگانی، شامل عضلات و تارهای آویزی دیده میشوند که عدسی را احاطه کردهاند (شکل ۴)
عدسی را به آرامی بردارید و مایع زلالیه را مشاهده کنید مایع زلالیه در این حالت کاملاً شفاف نیست، زیرا مقداری از دانههای سیاه ملانین جدا شده از بخشهای دیگر در آن رها شدهاند
اجسام مژگانی به صورت یک دایره مخطط در اطراف محل استقرار عدسی قرار دارند در داخل این دایره عنبیه قرار دارد که نازکتر و شامل ماهیچههای صاف حلقوی (تنگ کننده مرد مکه) و شعاعی (گشاد کننده مردمک) است سوراخ وسط عنبیه، مردمک است اجسام مژگانی و عنبیه باهم به لایههای چشم در جلو متصلاند و به شکل یک حلقه به آسانی جدا میشوند پس از آن قرنیه در جلو به صورت شفاف و برآمده دیده میشود (شکل ۴)
۳- پس از انجام تشریح به سؤالات زیر پاسخ دهید:
الف) مشخصات هریک از پردههای چشم را بیان کنید
ب) زجاجیه و زلالیه را با یکدیگر مقایسه کنید
۴- از فعالیت خود گزارش تهیه کنید و به معلمتان ارائه دهید
عکسها از ابوالفضل یاسائی، دبیر زیست شناسی سنندج، استان کردستان
بیماریهای چشم: با افزایش سن، ممکن است عدسی چشم سفت و انعطاف آن کمتر شود و قدرت تطابق آن کاهش یابد. این بیماری پیر چشمی نام دارد و با عینکهای مخصوص درمان میشود .
همچنین ممکن است با افزایش سن، عدسی کدر شود و به تدریج بینایی کاهش یابد. این بیماری آب مروارید نام دارد. عدسی کدر شده را با جراحی خارج میکنند و به جای آن یک عدسی مصنوعی قرار میدهند، یا به کمک عینک، قدرت بینایی بیمار را تا حدود زیادی به حالت اولیه باز میگردانند . و قطر کره چشم یکی از عواملی است که تعیین میکند که شعاعهای نور در کجا یکدیگر را قطع کنند و تصویر اجسام را به وجود آورند. اگر کره چشم بیش از اندازه بزرگ باشد، تصویر اشیای دور، در جلو شبکیه تشکیل میشود. در این حالت فرد نمیتواند اشیای دور را واضح ببیند و به نزدیک بینی مبتلاست. به شکل ۵ نگاه کنید و بگویید چشم نزدیک بین به وسیله چه نوع عدسیای اصلاح میشود؟
در حالتی که کره چشم بیش از حد کوچک باشد، تصویر اشیای نزدیک در پشت شبکیه تشکیل میشود و فرد به دوربینی مبتلاست. با توجه به شکل ۵ بگویید این بیماری به وسیله چه نوع عدسیای اصلاح میشود؟
دوربینی و نزدیک بینی ممکن است به علت اختلال در کار عدسی نیز ایجاد شوند.
اگر سطح عدسی و یا قرنیه کاملاً کروی و صاف نباشد، پرتوهای نور به طور نامنظم به همدیگر میرسند، روی یک نقطه شبکیه متمرکز نمیشوند و تصویر واضحی را به وجود نمیآورند. در این حالت می گوییم فرد به آستیگماتیسم مبتلاست و باید از عینکی استفاده کند که عدسی آن، عدم یکنواختی انحنای قرنیه یا عدسی چشم را جبران کند .
شکل ۵- عیوب انکساری چشم و راههای اصلاح آنها الف) نزدیک بینی و ب) دوربینی
بیشتر بدانید
زیستن در تاریکی
چشمان خود را ببندید و یک دقیقه آنها را بسته نگه دارید در این حالت یکی از مهمترین حواس شما از کار باز میایستد، حسی که دانایی و توانایی ما بسیار به آن وابسته است در لحظاتی که چشمان خود را بسته نگه داشتهاید، سعی کنید دنیای افراد نابینا را به تصور آورید
نابینایان، از این حس محروماند، اما بسیاری از آنان کارهای خود را به خوبی انجام میدهند یکی از دلایل این امر آن است که آنان از حواس شنوایی و لامسه خود، بهتر استفاده میکنند این دو حس به ویژه در افراد نابینا بیش از افراد بینا تقویت میشوند
در حالی که چشمان خود را بسته نگه داشتهاید، سعی کنید چیزی را لمس کنید و با لمس کردن به ویژگیهای آن پی ببرید لامسه، به ویژه به وسیله نوک انگشتان در افراد نابینا بسیار حساس است آنان با همین توانایی، میتوانند حروف بریل را بخوانند حروف بریل نوعی الفبای برجسته است که در آن هر حرف از شش نقطه تشکیل شده است.
گوش
در گوشهای شما امواج صوتی به پیام عصبی تبدیل و به مغز ارسال میشوند. علاوه بر آن بخشهایی از گوش در حفظ تعادل نقش دارند. شکل ۶ ساختار گوش انسان را نشان میدهد:
شکل ۶- ساختار گوش انسان
چنان که در شکل مشخص است، گوش از سه بخش بیرونی، میانی و درونی تشکیل شده است. گوش بیرونی شامل لاله گوش و مجرای گوش است که کار جمعآوری صداها و انتقال آنها را به گوش میانی انجام میدهند. درون مجرای گوش موهای ظریفی وجود دارد که هوا را تصفیه میکنند. همچنین غدههای عرق تغییر شکل یافته درون مجرا، مادۂ موم مانندی ترشح میکنند که از ورود مواد خارجی به گوش، جلوگیری میکند. بخش انتهایی مجرا و نیز گوش میانی و درونی توسط استخوان گیجگاهی محافظت میشوند.
شیپور استاش هوا را بین گوش میانی و حلق انتقال میدهد تا فشار آن در دو طرف پرده صماخ یکسان و پرده صماخ به درستی مرتعش شود (شکل ۶). امواج صوتی به پرده صماخ که در انتهای مجرای گوش قرار دارد، برخورد میکنند و آن را به ارتعاش در میآورند. در پشت پرده صماخ، سه استخوان کوچک گوش میانی به نامهای چکشی، سندانی و رکابی قرار دارند که ارتعاشات را به مایعی که محفظه داخل گوش درونی را پر کرده است، منتقل میکنند. بخشی از محفظه گوش درونی حلزون گوش نام دارد، زیرا مثل صدف حلزون پیچ خورده است و در آن نوعی گیرنده مکانیکی، به نام سلولهای مژک-دار، قرار دارند. ارتعاش مایع در نهایت باعث تحریک سلولهای مژک¬دار میشود. این تحریک به صورت پیام عصبی از طریق عصب شنوایی به مغز میرود (شکل ۷).
شکل ۷- حلزون گوش
حفظ تعادل: گوش علاوه بر شنیدن به حفظ تعادل بدن نیز کمک میکند. یک بار دیگر به شکل ۶ نگاه کنید. در بخش دیگر گوش درونی، سه مجرای نیم دایرهای وجود دارند که بر یکدیگر عمودند و درون آنها پر از مایع است. در این مجراها سلولهای مژکداری وجود دارد که در اثر تغییر موقعیت سر تحریک میشوند. وقتی که شخص جابه جا میشود، مایع درون این مجراهای نیمدایره به حرکت در میآید و درپی آن مژکهای سلولهای مژکدار خم میشوند و به دنبال آن پیام عصبی تولید و به مغز ارسال میشود (شکل ۸). به این ترتیب، مغز میتواند جهت و موقعیت سر را تعیین کند. چون گوش اندام حس شنوایی و نیز تعادلی است، بنابراین عصبی که از گوش به مغز میرود، از دو جزء تشکیل شده است: بخش شنوایی و بخش تعادلی.
شکل ۸- ساختار درونی مجراهای نیم دایره
بیشتر بدانید
بالا یا پایین؟
در فضا به سبب حذف اثر گرانش بر بدن، بالا و پایینی که در زمین میشناسیم، وجود ندارد نیروی گرانش زمین بر درک ما از موقعیت قرارگیری بدن مؤثر است اثر نیروی گرانش همراه با اطلاعاتی که مغز از اندامهایی مانند چشم، گوش و پوست دریافت میکند، بر شناخت ما از جهت و موقعیت تأثیر دارد بنابراین نبودن گرانش در فضا، فضانوردان را تا مدتی با مشکل در یک موقعیت بدن و اندامها مواجه میکند.
زبان
روی زبان و بخشهای دیگر دهان جوانههای چشایی وجود دارند. هر جوانه چشایی چندین سلول گیرند، چشایی دارد (شکل ۹).
شکل ۹- ساختار زبان
سلولهای گیرنده چشایی، گیرندههای شیمیاییاند و چهار مزه اصلی یعنی شیرینی، ترشی، تلخی و شوری را تشخیص میدهند. نوک زبان به مزه شیرین، کنارههای آن به شوری و ترشی و عقب آن نسبت به تلخی، بیشترین حساسیت را نشان میدهند. با حل شدن مولکولهای غذا در بزاق، این مولکولها به پروتئینهای غشای سلولهای گیرنده متصل میشوند، در نتیجه در این سلولها، پیام عصبی تولید و به مغز فرستاده میشود.
فعالیت
تعیین مناطق چشایی زبان
مواد لازم: میله شیشهای، سرکه (یا اسید استیک یک درصد)، نمک، شکر، آسپیرین، بشر کوچک (چهار عدد)، کاغذ و خودکار
روش کار: ابتدا محلولترش مزه را با استفاده از یک قسمت سرکه و دو قسمت آب یا محلول یک درصد اسید استیک، تهیه کنید چشم دوستتان را ببندید و با آغشته کردن نوک یک میله شیشهای استریل، محلول را روی مناطق مختلف زبان (نوک، کنارهها، مرکز و عقب) دوستتان بچکانید در این حالت دوستان با حرکت سر، احساس مزه یا عدم آن را اعلام میکند برای تعیین مناطقی که نسبت به مزه شوری حساساند، از محلول ده درصد نمک طعام استفاده کنید با حل کردن آسپیرین در آب، مزه تلخ درست کنید و محلول پنج درصد شکر را به عنوان مزه شیرین به کار برید پس از هر آزمایش میله شیشهای را بشویید و دوباره از آن استفاده کنید
۱- شکلی از مناطق مختلف احساس مزهها رسم کنید آیا مناطق احساس مزهها، همانهایی هستند که در شکل کتاب دیدهاید؟
۲- چرا پس از هر آزمایش، باید میله شیشهای را بشوییم؟
بینی
گیرندههای شیمیایی که بوها را تشخیص میدهند، گیرندههای بویایی نام دارند و در سقف حفره بینی قرار دارند. ترکیبات شیمیایی موجود در هوا، گیرندههای بویایی را تحریک میکنند. این سلولها پس از تحریک شدن پیام عصبی را تولید و به مغز ارسال میکنند (شکل ۱۰). حس بویایی بر درک مزه غذا تأثیر دارد. مثلاً وقتی به سختی سرما خوردهایم و دچار گرفتگی بینی شدهایم، به نظر میآید که غذاها اغلب بی مزهاند.
شکل ۱۰- گیرندههای بویایی در بینی
خودآزمایی
۱- وقایعی را که پس از ورود نور به چشم رخ میدهد، توضیح دهید
۲- چگونه امواج صوتی درون گوش منتقل میشوند؟
۳- بیماری کوررنگی بیماریای است که شخص نمیتواند برخی از رنگها را به درستی تشخیص دهد، با توجه به آنچه در مورد گیرندههای نوری آموختهاید، توضیح دهید در این اشخاص چه نقصی ممکن است وجود داشته باشد؟
پردازش اطلاعات حسی
مراکز پردازش اطلاعاتی که از اندامهای حس میآیند، در مناطق خاصی از مخ قرار گرفتهاند. چنان که در شکل ۱۱ نشان داده شده است، شیارهای عمیق هر یک از نیمکرههای من را به چهار ناحیه یا لوب تقسیم کرده است: لوب پس سری، لوب اهیانه، لوب گیجگاهی و لوب پیشانی.
پردازش اطلاعات بینایی در لوب پس سری انجام میشود که در عقب جمجمه قرار دارد و پردازش اطلاعات شنوایی در لوب گیجگاهی انجام میشود.
شکل ۱۱- لوبهای مغز انسان الف) از نیم رخ و ب) از بالا
فعالیت
۱- در مورد نحوه عمل داروهای بیهوشی متداول تحقیق و در مورد یکی از این داروها گزارشی تهیه کنید که شامل اثر دارو بر مغز، تأثیر وزن بدن بر مقدار مصرف آن و اثر گذشت زمان بر عمل دارو، باشد این گزارش را به کلاس ارائه دهید
۲- اپتومتریستها (بینایی سنجها)، متخصصینی هستند که در تشخیص عینک یا لنز مناسب برای افرادی که مشکل بینایی دارند، فعالیت میکنند در مورد این شغل، محدوده عمل آن و میزان تحصیلات لازم برای این شغل، گزارشی تهیه کنید و به کلاس ارائه دهید.