تغییر سبک زندگی مردم به خاطر کرونا

تغییر سبک زندگی مردم به خاطر کرونا
سبک زندگی در روزگار کرونا
ایرنا: شیوع ویروس کرونا در ووهان چین و به دنبال آن جهانی شدن این بیماری سبب شد تا بسیاری از سبک های انسانی در کره خاکی دارای شباهت یکسانی شود که غفلت از این الگوی واحد جهانی، جاده را بر همه گیری کرونا صاف خواهد کرد.
کرونا بسیاری از عادات و آداب و رسوم را در سطح جهان و ایران تحت تاثیر خود قرار داد و درواقع سبک جدیدی از زندگی را به وجود آورد که اگر این سبک جدید رعایت نشود،کرونا قانون خود را اعمال خواهد کرد و با هیچ کس تعارف ندارد، اما گاهی افراد و اقشار برحسب عادات مسیر نفوذ این ویروس خطرناک را هموار و شیوع آنرا فراگیر می کنند.
با اینکه شیوع کرونا در ووهان چین و سرعت انتشار آن را زنگ خطر جهانی را به صدا درآورداما بیشتر انسان ها ،آن را مرگ همسایه دانستند و تصوری درباره جهانی شدن این ویروس نداشتند تا اینکه در کمتر از ۲ ماه کل کره خاکی را در نوردید و در بسیاری از مکانها لانه کرد، ویروسی که هنوز به خوبی شناخته نشده و گاهی هم رنگ و بو عوض می کند. زمین و آسمان (صندلی، مسافر و بار هواپیماها) و دریا (کشتی ها) در حیطه این عنصر نامطلوب قرار گرفته و گاهی از انسان به انسان و گاهی از طریق لمس کالا و اجناس، سطوح مختلف و البسه به هدف های جدید دست می یابد.
کرونا درست در زمانی آمد که جهان فناوری های نوین را تجربه میکرد و بسیاری از دروازه های علوم درنوردیده شد و با اینکه علم بشری سر از آسمان و کرات مافوق زمین درآورده و بخش زیادی از اسرار و شگفتی های طبیعت را شناخته با این حال چشم انداز دقیقی برای پایان دادن به عمراین ویروس وجود ندارد.
در این حال شیوع ویروس کرونا درایران و جهان به ما آموخت که باید با تغییر سبک زندگی، سلامت جسمی و روانی جامعه تضمین شود لذا ترویج فرهنگ زندگی به سبک کرونا باید به شیوههای مختلف به مردم آموزش داده شود که این موضوع مهم درمرحله اول نیاز به پذیرش این تغییر از سوی مردم دارد.
آموزش، تغییر رفتاری و تفکری دربین افراد جامعه برای عبور از پیامدهای منفی کرونا که تا کنون خسارت های جسمی، روحی و اقتصادی سنگینی را درجهان و ایران به همراه داشته، ضرورتی انکارناپذیراست. برای رهایی از اپیدمی این بیماری باید راههای پیشگیرانه را تداوم بخشید و مفاد پروتکل ها را به درستی رعایت کرد.
شیوع ویروس کرونا به مردم نشان داد که ممکن است جامعه در هر لحظه با خطرات جدی مواجه شود که وضعیت اضطراری می تواند درسبک زندگی، هنجارها، اعتقادات و آداب و رسوم تاثیرگذار باشد که نمونه بارز این تغییر را ما درآیین باستانی نوروز، ماه مبارک رمضان و نماز جماعت درمساجد و مصلی ها را شاهد بودیم و هستیم.
این بیماری به ما یاد داد که در زندگی فردی و اجتماعی با احتیاط قدم برداریم و تنها راه انتخابی ما در مقابله با بحران کرونا گسترش فرهنگ توجه به خود مراقبتی و رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری هوشمند است.
عادی شدن وضعیت عمومی در جامعه از جمله ساعات حضور کارکنان در ادارات، بازگشایی اصناف و مدارس به معنای این نیست که دامنه خطر ابتلا به بیماری کرونا در بین افراد کمتر شده است بلکه به ما یادآوری می کند که باید زندگی را با هوشیاری در مقابل این بحران ادامه دهیم.
تاکید فعالان حوزه بهداشت و درمان و تعلیم و تربیت بر این است که مبارزه با ویروس کرونا همچنان ادامه دارد و مردم باید با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و نکات بهداشتی از موجهای سنگین این بیماری که بحران زاست، جلوگیری کنند.
کارشناسان حوزه سلامت همواره به شهرونان توصیه میکنند که در صورت خروج از منزل ماسک بزنند و نکات بهداشتی و فاصلهگذاری را رعایت کنند.
یکی از دغدغههای مهم این روزهای استان البرز را شیوع موج این بیماری و سوق دادن شهروندان به تغییر سبک زندگی در مبارزه با ویروس کرونا تشکیل می دهد.
نه گفتن به کرونا با تغییر روشهای زندگی
مدیرکل آموزش و پرورش البرز با اشاره به اینکه ویروس کرونا چند ماهی است که مهمان زندگی فردی و اجتماعی ما شده، اظهار داشت: سایه سنگین این بیماری در تمام حوزه ها به خصوص در بهداشت و درمان و تعلیم و تربیت شاهد هستیم که چگونه مدافعان این دوبخش در مبارزه با کرونا درصحنه خدمت و آموزش نقش آفرینی می کنند.
سالار قاسمی خاطرنشان کرد: رعایت فاصله اجتماعی محدودیتهایی را برای انسان به همراه آورده و زندگی حتی در کنار عزیزان را از بیم مبتلا شدن به بیماری کرونا سخت کرده است.
وی بیان داشت: در پی شیوع بیماری کرونا سبک جدیدی را در زندگی طی چند ماه گذشته همانند زندگی بدون مسافرت، خرید کردن، مهمانی و دورهمی ها را تجربه کریم و چندین روز در خانه ما ندیم اما امروز که موج شیوع این بیماری آغاز شده نیاز به آموختن تغییرسبک زندگی کرونایی در سطح گستردهتر همراه با رعایت کردن نکات بهداشتی داریم.
وی تصریح کرد: سبک زندگی کرونایی که به انسان تحمیل شده توانست تغییر زیست نظام بهداشتی را به عنوان بزرگترین چالش بین المللی بشر را درجهان رقم بزند.
وی با بیان اینکه استرس ناشی از کرونا را میتوان با تغییرسبک زندگی کاهش داد، اضافه کرد: ویروس منحوس کرونا ناخواسته ما را وارد یک سبک جدید از زندگی کرده است که لازمه مقابله با این بیماری را آموزش و همراهی مردم در رعایت نکات بهداشتی تشکیل می دهد.
قاسمی عنوان کرد: کاهش آسیب ها در زندگی کرونایی نیاز به یک تغییر کاملا محسوس در زندگی فردی و اجتماعی دارد که باید به آن اهمیت داده شود. برای مبارزه با کرونا مدتی در خانه ماندیم اما امروزه برای پیشگیری از شیوع بیماری چاره ای جز تغییر سبک زندگی نداریم.
مدیرکل آموزش و پرورش البرز ادامه داد: استرس ناشی از کرونا را میتوان با رعایت اصولی چون توجه به بهداشت فردی و اجتماعی، پرهیز از افکار منفی در خصوص کرونا، پیاده روی در مکان های خلوت، گفتوگو با افراد مثبت اندیش، کنترل هیجانات و تقویت روحیه نشاط و شادی درخود کاهش داد.
وی به تغییر در سبک زندگی و مدیریت اقتصادی گریزناپذیر کرونا نیز پرداخت و گفت: کرونا در کنار تاثیرات منفی زیاد خود آثار مثبتی داشت و ضرورت ایجاد تغییر در روشها و سبکهای تولید، مدیریت اقتصادی و تعاملات اجتماعی و بینالمللی را برای ما یادآوری کرد.
قاسمی افزود: در شرایط کرونایی برخی تجربه های مثبت به دست آوردیم مثلا برخی کارها را می شود با دورکاری انجام داد یا برخی کارها را با توجه به فناوری انجام داد مانند برگزاری کلاسهای درس از طریق فضای مجازی یا روی آوردن به خرید اینترنتی.
وی خاطرنشان کرد: باید تغییر درزندگی کردن را بپذیریم تا حد مرزبین رعایت بهداشت، فعالیت های اجتماعی واقتصادی به درستی تبیین شود و هم بهداشت جامعه و هم اقتصاد آن در نظر گرفته شود دوم اینکه باید حاکمیت و برنامهریزان اقتصادی از این فرصت استفاده کرده و مشاغل را به سمت سازگاری با شرایط مدرن و جدید پیش ببرند.
مدیرکل آموزش و پرورش البرز با بیان اینکه تا کنون کرونا برسبک زندگی مردم درابعاد مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، آموزشی، زیست محیطی، روانی و مذهبی و فقهی اثرات بسیاری داشته است، عنوان کرد: کرونا بسیاری ازارتباطات خویشاوندی مانند صله رحم را به شدت تحت تأثیر قرارداد و تغییراتی درنوع ازدواج، تغییر درالگوی مصرف، تعطیلی مدارس دانشگاهها و تغییرات اساسی در نوع حضور دراجتماع ایجاد کرده است.
وی تقویت روحیه همدردی، وفاق و رعایت بهداشت درهنگام خرید، آشپزی، کاهش و مصرف معقول در پوشاک، استفاده ازاوقات فراغت درخانه با مطالعه و ورزش را از جمله پیامدهای مثبت شیوع کرونا برشمرد که برای نهادینه کردن این تغییرات نیاز به تداوم یافتن سبک زندگی کرونایی دراین روزهای حساس داریم.
قاسمی ادامه داد: با فراگیر شدن کرونا همه چیز ازپای رایانه، تلفنهای هوشمند و تبلتها، در دسترس بود.
وی تاکید کرد: بیشترین تغییر سبک زندگی کرونا در بحث مدارس بوده و کلاسهای آموزش آنلاین خیلی سریع دایر شد و نگاه ها به سمت نظام جدیدی درفرآیند آموزش سوق داده شد.
ارتقاء سلامت با تغییر سبک زندگی
پزشک البرزی گفت: امروزه ارتقاء سلامت پسا کرونایی به یک دغدغه عمومی تبدیل شده زیرا برای حفظ و پیشگیری ازشیوع بیماری کرونا چاره ای جز تغییر سبک زندگی نداریم.
دکترمحمد رضا اسپرورین اظهار داشت: باید آموزش سبک زندگی و راههای پیشگیری ازکرونا با تاکید بردرخانه ماندن و رعایت پروتکلهای بهداشتی مورد توجه قرارگیرد. شیوع ویروس کرونا را باید تلنگری دانست که ضرورت توجه هرچه بیشتر به مقولههای آموزش، خودمراقبتی، رعایت بهداشت و پیشگیری را تاکید میکند. وی با اشاره به اینکه استفاده ازتکنولوژیهای ارتباطی برای پر کردن فاصله اجتماعی همزمان با شیوع کرونا از شاخصترین ویژگیهای فرهنگی سبک زندگی پساکرونایی است، خاطرنشان کرد: آنچه در این روزها میگذرد نشان از تسلیم بشر در برابر سبک زندگی جدیدی است. عادت کردن به این تغییر زندگی میتواند یکی از تعیینکننده ترین مشخصه فرهنگی سبک زندگی پساکرونایی باشد که این مهم نیازبه توانمندسازی جامعه در راستای بهبود و افزایش کیفیت زندگی در این دوران دارد. گروه هایی باید برای فرهنگ سازی، آگاهی و امیدبخشی در جامعه فعالیت کنند.
دکتر اسپرورین اضافه کرد: با شروع مقابله با بیماریها، افزایش اقدامات بهداشتی پیشگیرانه وافزایش ۳۰ درصدی میزان مصرف آب از مهمترین این تغییرات درسبک زندگی ایرانیها است.
وی از دیگر تحولات در زندگی روزمره میتوان به اپلیکیشنهای راهنمای مقابله با کرونا در کنار برنامههای مربوط به روشهای تغذیه، سبک زندگی، سلامت و درمان با افزایش ۱۰۰ درصدی از نظر نصب و استفاده اشاره کرد. کاهش ترددهای روزانه و مسافرتهای بین استانی و بینشهری که در ماههای گذشته شاهد آن بودیم از جمله تحولات تغییراتی در زندگی ایرانیان است. طرح فاصله گذاری هوشمند که در حال اجرا است از جمله تغییرات سبک زندگی در شرایط حساس کرونایی است که نیاز به همراهی همه جانبه مردم دارد تا بتوان این بیماری را کنترل و مهارکرد.
وی با بیان اینکه در این میان فردی که هوش اجتماعی بالایی داشته باشد خود را با پذیرش شرایط تغییر به سرعت وقف میدهد، افزود: در شرایط شیوع ویروس کرونا، حفظ سلامت روح مانند سلامت جسم اهمیت زیادی دارد.
اسپرورین ادامه داد: در کنار درس گرفتن از مشکلات بزرگی چون معضل کرونا باید الگوهای زندگی خود را تغییر داده و دست به بازنگری در زندگی فردی و اجتماعی بزنیم. وی تاکید کرد: فرهنگیان در ترویج تغییر سبک زندگی کرونایی مسوولیت خطیری در فضای مجازی برای دانش آموزان و اولیا دارند.
شیوع ویروس کرونا که از ووهان چین آغاز شد تاکنون بیش از هفت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در جهان را مبتلا کرده که شمار زیادی جهان باخته اند.
۸ تغییر در سبک زندگی به خاطر کرونا
دنیاگیری ویروس کرونا بهطور غیرمنتظرهای سلامت و اقتصاد جوامع مختلف دنیا را به خطر انداخت و موجب اختلال بسیاری در زندگی روزمرهمان شد. زندگی زیر سایه تهدید ویروس کرونا بهگونهای که خودمان هم باورمان نمیشود، تغییر کرد و به نظر میآید برخی از این تغییرات برای همیشه باقی خواهند ماند.
خبرآنلاین: اثرات قرنطینه و کمکاریهای طولانی به دلیل خطرات کرونا، تا مدتها حتی پس از تمام شدن این خطر باقی خواهند ماند. در نتیجه ما انسانها برای ادامه بقا باید با شرایط جدید سازگار میشدیم. این سازگاری در بیشتر جنبههای زندگیمان در این ۸ یا ۹ ماه شیوع کرونا رخ داده است که احتمالا برای همیشه باقی میمانند.
۱. دورکاری
شیوع کرونا باعث شد که بهطور کاملا ناگهانی دهها میلیون نفر در سراسر دنیا خانهنشین شوند و وظایف کاری خود را از طریق اینترنت انجام دهند. این تجربه به مذاق خیلیها خوش آمد. ۴۲درصد از افراد شرکتکننده در یک نظرسنجی، از دورکاری و شرایط تازه خود بسیار راضی بودند و ۷۸درصد از این افراد میگفتند که کاراییشان در خانه بیش از محل کار است.
دورکاری باعث میشود که افراد خانواده بیشتر در کنار هم باشند و از شر رفتوآمدهای خستهکننده خانه تا محل کار هم راحت شوند. بسیاری از این افراد میخواهند در صورت امکان این روش کار را برای همیشه ادامه دهند. حتی برخی از شرکتها قصد دارند ۵ درصد از کارکنان خود را به دورکاری بفرستند.
۲. مراجعه به پزشک
در یک نظرسنجی یک سال پیش از شیوع ویروس کرونا، مشخص شده بود که تنها ۴ درصد از بیماران و پزشکان بهصورت مجازی با هم در ارتباط هستند و بیماران با استفاده از اینترنت، از راه دور ویزیت میشوند. اما این موضوع اکنون تغییر کرده است. خدمات پزشکی از راه دور، بسیار بیشتر شده است و مردم به دلیل پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، با استفاده از فضای مجازی با پزشک مورد نظر خود تماس گرفته و ویزیت میشوند.
۳. خرید از فروشگاه
جای تعجبی نیست که خرید اینترنتی از فروشگاهها در دوران کرونا و قرنطینه بهشدت افزایش یابد. در روزهای اولیه شیوع کرونا، ۵۵درصد از خریدهای فروشگاهی به صورت آنلاین انجام شد که ۱۶درصد بیشتر از مدت مشابه در سال گذشته بوده است. همچنین دانلود نرمافزارهایی که در خرید آنلاین به مشتریان کمک میکنند، سه تا چهار برابر از گذشته شده است.
در یک نظرسنجی مردم گفتند که این روش خرید برای آنها بسیار بهتر است و به این روند ادامه خواهند داد.
۴. در تماس بودن
در روزهای قرنطینه، شبکههای اجتماعی خیلی پرکاربرد شدند. مردم نمیتوانستند به دیدن خانواده یا دوستانشان بروند و بسیاری از آنها با استفاده از شبکههای مجازی با یکدیگر در تماس بودند. در حقیقت دنیاگیری ویروس کرونا موجب توسعه بیشتر زندگی اجتماعی آنلاین شد.
البته قرار نیست در آینده پس از پایان اپیدمی ویروس کرونا، مردم باز هم در خانه بمانند و فقط اینترنتی با یکدیگر در تماس باشند. آنها سرانجام روزی مهمانی گرفته و از بودن در کنار دوستان و خانوادهشان لذت میبرند. اما چیزی که این میان باقی میماند، توجه بسیار به فضای مجازی، حتی از سوی بزرگسالان مسن مانند پدر و مادران سالمند است. آنها در این دوران قرنطینه چگونگی استفاده از شبکههای اجتماعی را یاد گرفتند و مسلما در آینده هم از آن استفاده خواهند کرد.
۵. پوشیدن ماسک صورت
یکی از روشهای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، استفاده از ماسک است. مردم بیشتر کشورها ملزم به رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی از جمله، پوشیدن ماسک شدهاند. متخصصان میگویند، این ماسکها صرفا ابزارهای مراقبت فردی نیستند، آنها مناسب مراقبت از تمام افراد یک جامعه هستند.
ویروس کرونا، تغییر عظیمی در پوشیدن ماسک بهوجود آورده است. در گذشته مردم احساس خوبی درباره پوشیدن ماسک نداشتند و افراد کمی به دلایل مختلف، مانند آلودگی هوا، از ماسک استفاده میکردند.
اکنون انتظار میرود که حتی با تمام شدن فاجعه کرونا، مردم با شروع فصل سرماخوردگی و آنفلوآنزاها بهراحتی از ماسک استفاده کنند. بنابراین در آینده اگر به دلیلی مجبور به زدن ماسک باشید، دیگر احساس عجیب بودن نمیکنید و این کار هم از نظر اطرافیانتان هم غیرمعمول نخواهد بود.
۶. هواپیماهای تمیز
بیشتر خطوط هوایی به دلیل مشکلات اقتصادی، برای تمیز کردن هواپیماها، وقت و هزینه کمتری صرف میکردند. آنها معمولا هر ۱۸ ماه یکبار هواپیماها را کاملا تمیز و ضدعفونی میکردند. اما اکنون خطوط هوایی برای اینکه مسافران را متقاعد کنند که فضاهای بسته هواپیما مکانی امن هستند و آنها را به بیماری کرونا مبتلا نمیکنند، مجبور به تمیز و ضدعفونی مرتب هواپیما شدهاند و انتظار میرود که این رویه حتی پس از کرونا هم باقی بماند.
۷. شستشوی دستها
این روزها بهلطف ویروس کرونا همه ما یاد گرفتیم که شستشوی صحیح دستها چگونه است و البته چقدر هم باید برای آن زمان صرف کنیم. در یک نظرسنجی در آمریکا مشخص شده که شستن دستها با روش درست و اصولی آن به یک عادت در مردم تبدیل شده است و کارشناسان معتقدند که این عادت فراموش نخواهد شد. خوشبختانه از این به بعد مردم حتی پس از رهایی از ویروس کرونا، همچنان به بهداشت دستهای خود اهمیت خواهند داد.
همچنین ضدعفونیکنندههای الکلی دست که این روزها به یکی از پرمصرفترین کالاها تبدیل شده است، محبوبیت خود را همچنان حفظ خواهد کرد.
۸. تحصیل
بیش از ۷۲ درصد از جمعیت دانشآموزی دنیا تحت تاثیر پیامدهای ویروس کرونا قرار گرفتند. بیشتر مدارس و دانشگاهها تعطیل شدند. بیشتر کلاسها و امتحانات حضوری لغو شدند و دسترسی دانشجویان به کتابخانه غیرممکن شد. یکشبه بیشتر والدین مجبور به آموزش کودکان خود در خانه شدند.
بنا به گفته مدیر موسسه آموزشی ناتینگهام در بریتانیا، ما خیلی ناگهانی وارد یک دوره آزمایشی تحصیل کودکان در خانه و همچنین بهصورت آنلاین شدیم. مسلما دیدن نتیجه این روش آموزش در خانه و به صورت اینترنتی جالب خواهد بود.
از طرفی کارشناسان آموزش و پرورش در این مدت که مجبور به آموزش کودکان به صورت آنلاین بودند میگویند، روش آموزش آنلاین برای دانشآموزان کوچک موفقیتآمیز نیست و موفقیت آنها وابسته به مقدار وقتی است که والدینشان در خانه برای آنها میگذارند. اما این روش آموزش برای دانشجویان مشکل خاصی ایجاد نکرده است و آنها توانستهاند از وقت آموزشیشان موثرتر استفاده کنند.
حتی در این مدت بسیاری از سیستمهای دانشگاهی، تعداد زیادی دانشجو از سراسر دنیا پذیرفتهاند که قرار است بهصورت آنلاین تحصیل خود را آغاز کنند.
اتفاق دیگری که در مدت قرنطینه رخ داد، سرویسدهی اکثر کتابخانههای دنیا به علاقهمندان سراسر جهان بهصورت اینترنتی بود. اتفاقی که میتواند پایدار و طولانیمدت باشد. البته در گذشته تعدادی از کتابخانهها سرویسدهی آنلاین داشتند اما انتظار میرود که از این به بعد بیشتر کتابخانهها، بهویژه کتابخانههای وابسته به دانشگاهها چنین خدماتی ارائه دهند.
ویروس کرونا سرانجام از زندگی ما دست برمیدارد اما تغییراتی که از خود بهجای گذاشته است، تا مدتها یا همیشه با ما خواهند ماند.
سپاس بیکران بابت این مطلب🌹🌺
چیکار میشه کرد باید خودمونو وفق بدیم
تغییرات زیادی بوجود اومد
عالیه خسته نباشید مقاله ی مفیدی بود
کاشکی کرونا تمام شود
به خاطر کرونا همه چی تغییر کرد😕
واقعا تغییرات زیادی داشتیم
درسته کرونا خیلی چیزارو تغییر داد مطلب خیلی خوبی بود.