تاثیر مصرف نمک بر بیماری های روماتیسمی
اگر به بیماری های التهاب مفاصل مبتلا هستید توصیه می کنیم مصرف نمک را به دقت کنترل کرده و آن را کاهش دهید. نمک و سدیم موجود در آن در تحریک بیماری های روماتیسمی و افزایش درد و التهاب مفاصل موثرند.
همانطور که می دانید مصرف سدیم اضافی موجود در غذاهای فراوری شده و غذاهای رستورانی باعث پف کردن پوست، افزایش خطر فشار خون بالا و بالا رفتن وزن می شود. اما علاوه بر این، رژیم غذایی پر نمک، سلامتی استخوان ها و مفاصل را نیز به خطر انداخته و ممکن است منجر به تحریک پاسخ های سیستم ایمنی شود، خصوصا اگر فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد این امکان بالاتر می رود.
با اینکه ما برای کارکرد صحیح بدن نیاز به سدیم داریم اما طبق تحقیقات انجام شده، هر ایرانی در سال ۶ کیلوگرم نمک مصرف می کند و این درحالی است که متوسط مصرف نمک در جهان سه کیلوگرم است، یعنی دوبرابر متوسط جهانی در ایران نمک مصرف می شود.
در اینجا به ۴ عارضه ناشی از مصرف زیاد نمک اشاره می کنیم:
۱. نمک ذخایر استخوانی را کاهش می دهد
همچنین ۵۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال کشور نیز مبتلا به پوکی استخوان هستند.. کمبود کلسیم منجر به ضعف استخوان ها خواهد شد.
افراد مبتلا به برخی از بیماری ها مثل بیماری های سیستم ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید و اسپوندیلیت آنکیلوزانت باید بسیار مراقب کاهش ذخایر استخوانی خود باشند، زیرا آنها در حال حاضر نیز در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند. با اطمینان از غنی بودن رژیم غذایی خود از کلسیم، منیزیم، روی، مس و ویتامین های A و C خطر کاهش ذخایر استخوانی را در خود کاهش دهید.
۲. مصرف نمک می تواند محرکی برای آغاز یک بیماری خود ایمنی باشد
رژیم پر نمک موجب بالا رفتن سطح نوع خاصی از سلول های ایمنی می شود که با بیماری های خود ایمنی مرتبطند. مطالعات منتشر شده در مجله Nature نشان می دهد نمک اضافی موجب تسریع آغاز و پیشرفت بیماری های خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید و ام اس در افرادی می شود که به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماریها هستند. با وجود اینکه پژوهشگران می گویند برای محرک دانستن نمک در بیماری های خود ایمنی، نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد، اما خوردن سدیمِ کمتر از تمام جهات برای سلامتی شما بهتر خواهد بود، مثلا موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی خواهد شد.
۳. ممکن است فرد را در معرض شکستگی استخوان قرار دهد
مصرف نمک با فشار خون بالا و سکته مغزی مرتبط است. اما می تواند خطر شکستگی را نیز بالا ببرد. مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ مشخص کرد زنانی که رژیم غذایی پر نمکی داشتند چهار برابر بیشتر از آنهایی که نمک کمتری مصرف کردند در دوره پس از یائسگی دچار شکستگی استخوان شده اند.
برای کمک به کاهش احتمال شکستگی استخوان، عادات غذایی خود را تصحیح کنید و محدویت هایتان را بشناسید. مطابق با اطلاعات انجمن دارو این به آن معنی است که بسیاری از آمریکایی ها می بایست روزانه کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنند و مراقب نمک های پنهان در مواد غذایی نیز باشند. در رژیم غذایی یک امریکایی بیش از ۷۵ درصد سدیم از غذا های فرآوری شده و رستورانی دریافت می شود.
همچنین این انجمن می گوید شما می توانید سلامت استخوان ها را با مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم تقویت کنید. غذا های غنی از کلسیم و ویتامین D مانند شیر، ماست و پنیر کم چرب و بدون چربی، ماهی ساردین، سبزی های سبز برگ، بروکلی، بامیه، ماهی سالمون و تون و غلات صبحانه غنی شده می باشند.
۴. درد مفاصل را وخیم تر می کند
التهاب یک فرایند پیچیده در بدن است که ممکن است توسط محرک هایی مثل باکتری، جراحت، یا بیماری های مزمن مثل آرتریت روماتوئید و پسوریازیس ایجاد شود که در آنها سیستم ایمنی به بافت سالم بدن حمله می کند. در مبتلایان به آرتریت روماتوئید التهابات منجر به دردناک شدن، تورم و سفتی مفاصل می شوند.
رژیم غذایی کم سدیم تاثیر ضد التهابی داشته و به کاهش درد و التهاب برخی مبتلایان به آرتریت کمک می کند. با این وجود هیچ شواهد قطعی برای اثبات این ارتباط وجود ندارد. فردی که از یک رژیم غذایی کم نمک مثل رژیم مدیترانه ای پیروی می کند، با اجتناب از کربوهیدرات های فرآوری شده که دارای نمک فراوان هستند و با خوردن مقدار زیادی اسید چرب امگا ۳ (موجود در سالمون، ساردین، تخم کتان و گردو) در کاهش سفتی و التهاب مفاصل موفق تر خواهد بود. نقش امگا۳ در کاهش درد مفاصل در مبتلایان به آرتریت روماتوئید ثابت شده است.
در کاهش نمک مصرفیِ مبتلایان به آرتریت، مزایای دیگری نیز هست. برخی از داروهای آرتریت روماتوئید مثل کورتیکواستروئیدها، باعث احتباس سدیم می شوند. این مسئله فشار خون را افزایش می دهد.