زیست‌شناسی

جانورشناسی؛ گونه‌های مفید و زیان آور در کشاورزی و دامپروری

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]

 هدف‌های رفتاری: پس از پایان این مبحث با عنوان «گونه‌های مفید و زیان آور در کشاورزی و دامپروری» از فراگیر انتظار می‌رود که:

 گونه‌های مفید را توضیح دهد.

 نقش گونه‌های مفید را در طبیعت بیان کند.


پیشگفتار

با افزایش جمعیت بشر، بیش از پیش باید به فکر تأمین مواد غذایی بود. یکی از راه‌های تأمین غذا، مبارزه با آفات، است. سالانه، میلیون‌ها تن مواد غذایی گوناگون، توسط آفات از بین می‌رود. برای مبارزه با آفات، با توجه به اثرات سموم دفع آفات و آلودگی محیط زیست، دانشمندان متوجه نقش کنترل‌کننده جانوران شده‌اند که تحت عنوان مبارزه بیولوژیکی از آن یاد می‌کنند. راه دیگر تأمین غذا کمک به گرده افشانی گیاهان است. برای گرده افشانی و نیز برای مبارزه بیولوژیکی، حشرات نقش مهمی‌دارند. سایر گونه‌های جانوری و نیز آغازیان در کنترل بیولوژیک مؤثرند. اینک به شرح گونه‌های مفید و نقش آنها می‌پردازیم.

الف) گونه‌های مفید

زنبور عسل

این حشره، از جنبه‌های گوناگون، در کشاورزی نقش دارد. مهم ترین نقش آن، به خصوص در کشورهای صنعتی و پیشرفته، کمک به گرده افشانی است ولی در کشورهای جهان سوم از جمله کشور ما، از زنبور فقط برای تولید عسل و سایر فرآورده‌های آن استفاده می‌کنند.

علت مزیت زنبور عسل بر سایر گرده افشان‌ها به دلایل زیر است:

١- جمعیت زنبور عسل، نسبت به سایر گونه‌ها، زیادتر است.

۲- شعاع پرواز زنبور عسل، بیشتر است.

٣- وفاداری و پایبندی زنبور، نسبت به یک گونه گیاهی، بیش از سایر گرده افشان هاست.

۴- تأثیر سموم حشره کش روی زنبور عسل کمتر است؛ یا به عبارت دیگر بر اثر تکثیر فراوان و قدرت تولید مثل زیادتر، در صورت مسموم شدن، زودتر از سایر گونه‌ها، جایگزین می‌شود.

۵- اطلاعات انسان از زنبور عسل زیادتر است.

۶- زنبور عسل علاوه بر گرده افشانی، از نظر تولید فرآورده‌های دیگر، نظیر عسل، موم، زهر و… نیز مورد توجه است.

۷- زنبور عسل را در هر شرایط آب و هوایی، بجز مناطق کویری می‌توان نگهداری کرد.

۸- کلنی‌های زنبور عسل را براحتی می‌توان جابه جا کرد.

زنبور عسل علاوه بر گرده افشانی گیاهان زراعی و محصولات صنعتی، در تکثیر مراتع و بوته‌های تثبیت‌کننده خاک نیز مؤثر است؛ به طوری که عدم توجه به‌این حشره مفید، می‌تواند محیط زیست را به کلی دگرگون کند و از زمین‌های سرسبز و خرم، بیابانی خشک و بی‌حاصل به بار آورد. برای اینکه اکثر گیاهان مرتعی عمر کوتاه دارند (یکساله) و به خصوص گونه‌هایی که تکثیر جنسی می‌شوند باید عمل لقاح در آنها صورت گیرد تا بذر و دانه به وجود آید و در سال یا فصل بعد، گیاهان جدید به وجود آید. به غیر از زنبور عسل برخی از گونه‌های وحشی دیگر مانند زنبور قلیایی، زنبور برگ یونجه و زنبور مخملی را می‌توان به عنوان زنبوران مفید نام برد.

کرم ابریشم

دومین گروه از حشرات مفید در کشاورزی است. از قدیم الایام، بشر به پرورش کرم ابریشم اشتغال داشته است. نخستین بار پرورش کرم ابریشم در چین مرسوم شد و پرورش آن جزء اسرار محسوب می‌شد و برای افرادی که‌این اسرار و رموز را افشاء می‌کردند مجازاتهای سختی در نظر گرفته میشد. جاده ابریشم، به طول ۱۱ هزار کیلومتر چین را از طریق کاشمر، سمرقند، ترکمنستان، ایران و ترکیه به اروپا وصل می‌کند و محصول ابریشم چین از طریق این راه برای فروش به بازارهای اروپا ارسال می‌شده است. این ها، بیان‌کننده اهمیت کرم ابریشم و صنعت نوغانداری است. ابریشم، ۳ کاربرد فراوانی دارد و علی رغم پیشرفتی که در تکنولوژی الیاف مصنوعی نصیب بشر شده است هنوز جایگزین برای ابریشم طبیعی به وجود نیامده است. قالی‌های ابریشمی و پارچه‌های حریر از قیمت بسیار بالایی در بازارهای جهانی برخوردارند. حال، به اختصار، زندگی کرم ابریشم را بیان می‌کنیم.

و کرم ابریشم از خانواده لپیدوپترا (lepidoptera) و از نظر جانورشناسی بومبیکس موری (Bombix – mori) نامیده می‌شود. دگردیسی کرم ابریشم کامل و لارو از برگ توت تغذیه می‌کند. کرم ابریشم انواع گوناگون دارد که از نظر مبدأ به نژادهای چینی، ژاپنی، اروپایی و… و از نظر نسل به یک نسلی، دونسلی و چند نسلی و از نظر خواب به سه خوابه، چهار خوابه و پنج خوابه تقسیم می‌شوند.

کفشدوزک‌ها

این تیره، گونه‌های متعددی دارند. برخی جزو آفات نباتی محسوب می‌شوند، نظیر کفشدوزک خربزه و گونه‌هایی نیز وجود دارند که آفات نباتی و کنه‌ها را از بین می‌برند و در مبارزات بیولوژیک اهمیت دارند.

تیره کفشدوزک‌ها به سه زیر تیره تقسیم می‌شوند که در زیر تیره اهمیت اقتصادی دارند و یک زیر تیره نادر و کمیاب و فاقد اهمیت است.

زیر تیره Coccinelinae از نظر کشاورزی حایز اهمیت است و ۵/۶ گونه‌های آن گوشت خوارند که در از بین بردن آفات و پارازیته کردن آنها نقش مهم دارند. کفشدوزک‌های شکارچی برخی مونوفاژ یا تک خوارند و عده‌ای پلی فاژ یا چند خوارند. از گونه‌های تک خوار، می‌توان Rodalia – Cardinalis را نام برد که از شپشک استرالیایی تغذیه می‌کند. این شپشک از آفت‌های مهم مرکبات محسوب می‌شود و خسارات زیادی به بار می‌آورد. کفشدوزک‌ها در کنترل این آفت نقش زیادی دارند.

از کفشدوزک‌های پلی فاژ یا چند خوار، می‌توان کفشدوزک ۷ نقطه‌ای و ۱۱ نقطه‌ای را نام برد که در کنترل شته‌ها مؤثرند.

سایر گونه‌ها

گونه‌های مختلف حشرات که به عنوان پارازیت در کنترل آفات نفش دارند بسیار زیاد و غیر قابل شمارش است و روز به روز بیشتر شناخته می‌شوند. نه تنها حشرات بلکه عنکبوتیان، کرم ها، مهره داران و تک یاخته‌ای‌ها نیز در کنترل بیولوژیک نقش دارند که به آنها به طور خلاصه اشاره می‌شود.

سنجاقک‌ها: قطعات دهانی خرد‌کننده دارند صیادند و اغلب در حین پرواز به کمک پاها حشرات را صید می‌کنند.

راسته مورچه گیر (نورو پترا): دارای قطعات دهانی خرد‌کننده یا مکنده هستند. آبشش‌های شکمی‌دارند. گوشت خوارند و از حشرات و کنه‌ها تغذیه می‌کنند.

صدپایان: برخی چشم مرکب دارند و عده‌ای فاقد چشم مرگب هستند. اغلب صیادند. روزها استراحت می‌کنند و شب‌ها به شکار حلزون‌ها و سایر حشرات می‌روند.

عقرب ها: در کنترل ملخ‌ها بخصوص ملخ مراکشی مؤثرند.

پرندگان: گنجشک، سار، کلاغ، جغد و سایر پرندگان در کنترل کرم‌ها و سوسک ها، انواع سن، جوندگان و… نقش مهمی‌دارند.

تک یاخته‌ای ها: باکتری ها، قارچها و ویروس‌ها در حشرات و کنه‌ها ایجاد بیماری می‌کنند و باعث از بین رفتن آنها می‌شوند.

ب) جانوران زیان آور

جانورانی هستند که دارای زیان‌های اقتصادی و بهداشتی فراوان و مؤثر در جامعه می‌باشند.

١- کنه‌های دامی زیان‌های قابل ملاحظه به اقتصاد دامپروری وارد می‌سازند. کنه‌های نباتی با تراکم زیاد روی برگ و سایر اندام‌های گیاهان اعم از درختان و نباتات زراعی با قدرت تخریبی زیاد، گیاه را تهدید به نابودی می‌نمایند.

۲- سن گندم (Eurygaster – integriceps) با تغذیه از شیره نباتی و تزریق بزاق سمی خود به‌اندام‌ها و بافت‌های گیاه میزبان، هر ساله نیمی از محصول گندم و جو را در ایران به نابودی می‌کشند.

مملکت می‌باید با وارد کردن گندم و صدور ارز فراوان کمبود غله را جهت تغذیه مردم جبران کند.

لذا این حشره به عنوان اولین عامل زیان آور همیشه مورد توجه است.

۳- سر خرطومی یونجه (Hypera pastica) سخت بالپوشی است که با حمله به زراعت یونجه زیان جبران ناپذیری اقتصادی وارد می‌سازد. به لحاظ اهمیت یونجه در تغذیه دام و اینکه سرشار از مواد غذایی لازم برای دام است. می‌بایست کشور ما بر جبران این خسارت هرساله مبالغ هنگفتی ارز جهت خرید علوفه و تأمین غذای دام‌ها پرداخت نماید. لذا این آفت به عنوان دومین جانور اقتصادی مطرح است.

۴- کرم ساقه خوار برنج (Chilo suppressalis) پروانه‌ایست که هر ساله یک میلیون تن برنج ما را نابود می‌کند. جبران خسارت برابر است با صدور ارز و خرید برنج، لذا به عنوان سومین حشره اقتصادی مورد نظر است.

۵- ملخ‌های مهاجر و بومی با تغذیه مداوم خود از گیاهان مختلف حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد محصولات کشاورزی را نابود می‌کنند.

۶- گروهی از حشرات، به عنوان آفات انباری با تغذیه خود ارزش مواد انباری را در سطوح زیاد کاهش می‌دهند. انواع غلات و حبوبات و فرش و قالی و پارچه (کتاب و اشیاء گران قیمت) به وسیله‌این آفات از بین می‌روند.

۷- کرم‌های ذرت، با حمله به انواع ذرت و کاهش محصول مورد تغذیه دام‌ها نقش مهمی‌دارند.

۸- موش‌ها و جوندگانی در انبارها و مزارع و باغات زبان فراوان وارد می‌سازند. موش مهاجر و موش هندی و موش آبی و موش کلا هو موش شکول و موش خانگی با تغذیه از محصولات و نیز زیان به آبیاری و اتلاف آب و همچنین در انتقال بیماریهای گوناگون به بدن انسان و دام، در سطح وسیع و با جمعیت و زاد و ولد فراوان نقش اقتصادی و بهداشتی مهمی‌را بازی می‌کنند.

۹- گروهی از سوسری‌ها از خانواده بلاتیدها (Blattidae) بنام سوسری شرقی و سوسری آلمانی و آمریکایی در منازل و انبارها مزاحمت زیادی فراهم کرده و در انتقال بیماری‌های دام و انسان نقش دارند.

برای مبارزه و کنترل آفات مذکور هر ساله مبلغ هنگفتی از کشورهای بیگانه سم خریداری شده و در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند و کشاورزان بدون حساب این سموم را در طبیعت و محیط زیست انسان و دام پراکنده و پخش کرده و آفات مزبور هر روز مقاوم‌تر گردید و اثرات این سموم تا مسموم شدن محصولات کشاورزی و نابود شدن پرندگان و پستانداران و حشرات مفید مانند زنبور عسل و غیره و نیز وارد شدن سم توسط غذا به بدن انسان کاملا ادامه داشته و قابل لمس است.

وظیفه انسان حفظ بافت اکولوژیک موجودات زنده، به خصوص جانوران است. کاوش و فعالیت برای نابود کردن گونه‌ای از جانوران سبب می‌شود که زنجیر تعادل موجودات زنده در یک ثانیه گسسته شود و به تدریج آسیب زیادی به سایر جانوران وارد شود و ضررهای طاقت فرسایی به انسان وارد گردد. تنها انسان می‌بایست درصدد کم کردن جمعیت گونه‌های زیان آور برآید، نه نابودی کامل آنها. 


کلیک کنید تا «فهرست منابع و مأخذ» نمایش داده شود

١- میرکریمی، اسد الله – حشره شناسی کشاورزی، چاپ دانشگاه تهران، ۱۳۷۱

۲- اسفندیاری، نوید – ستاری، ماندانا – انگل شناسی پزشکی، انتشارات جهاد دانشگاهی، ۱۳۷۱.

۳- اسلامی، علی – کرم شناسی دامپزشکی (ترماتودا) جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۶۸.

۴- اسلامی، علی – کرم شناسی دامپزشکی (ستودا) جلد دوم، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۷۰.

۵- اعتمادی، اسماعیل – اصول نوغانداری، شرکت سهامی‌پرورش کرم ابریشم ایران.

۶- امین، ابوالقاسم – شکوهی، نژاد – زیست شناسی جانوری، انتشارات امیرکبیر.

۷- حبیبی، طلعت – وراعی، محمد مهدی جانورشناسی عمومی، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۶۱.

۸- حائری روحانی، علی – ابراهیم زاده، حسن – سپهری، حوری – مقدم، فاطمه – منتصر کوهستانی، شیده – خاوری خراسانی، هوشنگ – کولیانس، گریگور – ملک زاده، فریدون – شهامت، منوچهر – فرمند، هوشنگ – زیست شناسی عمومی، مرکز نشر دانشگاهی، ۱۳۶۳

۹- دلیلی، غلامحسین – مسأله آفت کش ها، انتشارات دانشگاه رازی، ۱۳۵۸

۱۰- رفیعی، عزیز – راک، همایون – انگل شناسی بندپایان، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۶۴.

۱۱- عبادی، رحیم – احمدی، علی اصغر – پرورش زنبور عسل، چاپخانه راه نجات اصفهان، ۱۳۶۹.

۱۲- غروی، حمیده – دانش فر، حسین – دانش زیست شناسی (ترجمه)، انتشارات مدرسه

۱۳- کهنه شهری، مجید – بهار صفت، منوچهر – بیماری‌های ماهی، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۴۸

۱۴- وثوقی، غلامحسین – احمدی، غلامرضا – ماهی و ماهیگیری (ترجمه)، مرکز نشر دانشگاهی

۱۵- وجدانی، صمد – کفشدوزک‌های سودمند و زیان آور ایران، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۴۳

۱۶- کتاب‌های درسی زیست شناسی، آموزش و پرورش

۱۷- کتاب‌های درسی دامداری هنرستانهای کشاورزی: آموزش و پرورش

۱۸- نشریات جهاد سازندگی در رابطه با حشرات مفید ایران

۱۹- بررسی خصوصیات کرم ابریشم (۳)، وزارت کشاورزی، معاونت امور واحدهای تولیدی

۲۰. Storer. T.I., Usinger, R. L., Nybakken, J. W., Stebbins, R.C., Elements of Zoology Four Th ed. 1983 Mc Graw-Hill International Book Company.


خودآزمایی

١- حشرات چه نقش‌های مثبتی در طبیعت دارند؟ توضیح دهید.

۲- به چه دلایلی زنبور عسل بر سایر گونه‌های گرده افشان مزیت دارد؟ (۴ مورد)

٣- کرم ابریشم را براساس چه معیارهایی تقسیم‌بندی می‌کنند؟

۴- برای موفقیت در امر مبارزه بیولوژیکی چه اقداماتی می‌توان انجام داد؟

۵- کدام کفشدوزک در کنترل شته مؤثر است؟

۶- سن گندم چه زیان‌هایی به کشاورزی می‌رساند؟


» فایل word این مبحث

تهیهٔ فایل


آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا