امتحانات نهاییتعلیمات دینی

سوالات امتحان نهایی تعلیمات دینی ویژه اقلیت زرتشتی نوبت خرداد ۱۴۰۱

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]

باسمه‌ تعالی

سؤالات امتحان نهایی درس: تعلیمات دینی (۳) (زرتشتی)

کلیه رشته‌ها

ساعت شروع: ۸ صبح

پایه دوازدهم دوره دوم متوسطه

تاریخ امتحان: ۱۴۰۱/۰۳/۰۱

مدت امتحان: ۹۰ دقیقه

تعداد صفحه: ۱

دانش‌آموزان روزانه، بزرگسال و داوطلبان آزاد سراسر کشور در نوبت خردادماه سال ۱۴۰۱

مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی

۱- نقش شرایط بیرونی در زندگی انسان چیست؟ (۱)

تأثیر شرایط بیرونی و عوامل محیطی در شخصیت انسان نسبت معکوس با آگاهی‌های انسان دارد، انسان‌های ناآگاه خواه ناخواه چنان هستند که جامعه می‌خواهد اما در صورتی که انسان‌های آگاه چنان هستند که خود می‌خواهند و می‌توان گفت انسان‌های ناآگاه را جامعه می‌سازد و انسان‌های آگاه جامعه را می‌سازند.

۲- انسان‌شناسی الهی انسان را چگونه تصویر می‌کند؟ (۱)

در جهان‌بینی الهی انسان موجودی است که علاوه بر جنبه مادی و پیکر جسمانی، پرتوی از نور خدایی در وجود خود دارد و بهره‌ای از عالم معنا برده است، این بعد الهی است که جنبه اصیل شخصیت او را شکل داده و انسانیت او به خاطر دارا بودن این بعد الهی است.

۳- والاترین سعادت در جهان آخرت چیست؟ (۱)

انسان به سرمنزل ابدی و به مطلوب حقیقی و گمگشته درونی خویش که همانا ملاقات پروردگار است نائل می‌شود و با برخورداری از جلوه‌ای نامحدود رحمت الهی برای همیشه به خواسته واقعی خود دست می‌یابد و هر دم جلوه تازه‌تری از رحمت و عنایت خداوندی را مشاهده می‌کند.

۴- در بینش الهی ارزشمندی ایمان به عمل است یا عمل به ایمان؟ (۱/۵)

در بینش الهی ارزش و اعتبار عمل وابسته به ایمان است و نه برعکس. هر عملی هر قدر هم که در ظاهر نیک و شایسته دیده شود، اگر از ایمانی خالص سرچشمه نگیرد و به خاطر چیزی جز رضای خدا صورت پذیرد، ارزنده نیست، عمل در واقع وقتی صالح و شایسته است که متکی بر ایمان خالص باشد.

۵- اختلاف اساسی بین دو نظریه مادی و الهی در مورد شکست و پیروزی کدام است؟ (۱/۵)

اختلاف مهمی که بین این دو نظریه در این زمینه وجود دارد این است که در منطق دین الهی هر عمل خیری را که شخص تصمیم به انجامش می‌گیرد و تمام توان خود را در انجام آن به کار می‌برد شاید به علت وجود موانعی به مطلوب ظاهری خود نرسد، اما در واقع به نتیجه اصلی که همانا انجام وظیفه و تحصیل رضای حق است نائل آمده و هیچ مانع خارجی او را از رسیدن به این هدف معنوی باز نمی‌دارد، اما در منطق مادی که شخص رسیدن به هدف ظاهری را مقصد واقعی خویش می‌داند و چه بسا به علت وجود موانعی در عالم خارج از رسیدن به آن ناتوان گردد و به هدف نهایی نرسد.

۶- رویاهای راستین چگونه غیر مادی بودن روح را ثابت می‌کنند؟ (۲)

در بعضی از این خواب‌ها نه تنها انسان مرزهای زمان را در هم می‌نوردد و از آینده‌های دور باخبر می‌شود، بلکه حتی گاهی مرزهای مکان را نیز در هم می‌شکند و مکان‌هایی را در عالم خواب مشاهده می‌نماید که قبلاً کوچک‌ترین اطلاعی از آن‌ها نداشته است، ماده محدود در حصار زمان و مکان است و هرگز نمی‌تواند، خارج از زندان زمان و مکان حرکت کند و به کشف حقیقتی نائل آید، لذا می‌توان یقین داشت که این قبیل آگاهی‌ها هرگز از مجرای دستگاه‌های مادی بدن به دست نیامده و به طور قطع از جانب نیروی دیگری است که محدودیت‌های ماده در او راه ندارد، طبیعی است، چیزی که فاقد محدودیت‌های ماده باشد، نمی‌تواند امری مادی باشد، بلکه قطعاً امری است غیرمادی.

۷- مفهوم آزمایش انسان در این دنیا چیست و چه هدفی دارد؟ (۲)

پیامبران آزمایش انسان را از سنت‌های الهی شمرده و کسی را از این آزمایش معاف ندانسته‌اند، آزمایش خداوندی وسیله‌ای است برای شکوفایی استعدادهای نهفته انسان و پرورش بعد ملکوتی وجود او، آنان که در زندگی این جهانی خود با تحمل انواع مشکلات و رنج‌ها از این آزمایش‌های خدایی رو سفید و پیروز بیرون می‌آیند به بارگاه خداوند راه می‌یابند و به سعادت جاودانی نائل می‌شوند.

۸- بالاترین عذاب در جهان آخرت چیست؟ (۱)

دوری از رحمت حق، زیرا آنان که با کفر و عناد انواع ستم‌ها و ناپاکی‌ها راه نزدیکی به خدا را بر روی خود بسته‌اند در روز جزا از رحمت خداوند بهره‌ای ندارند و همین دوری از رحمت حق آنان را در عذاب دردناک فرو می‌برد.

۹- عوامل گوناگونی که سبب ترس از مرگ می‌شوند، چیست؟ (۱)

اعتقاد به این‌که مرگ پایان زندگی است، دل درگرو علایق دنیوی و جاه‌طلبی و لذات و شهوات و نیز زیر پا گذاشتن ارزش‌های انسان در راه رسیدن به آن‌ها و قرار دادن هدف در این دنیا.

۱۰- بعد از پذیرفتن اصل نبوت، چرا اعتقاد به معاد بدیهی بوده و کورکورانه نیست؟ (۱)

زیرا هنگامی می‌توانیم آن‌را کورکورانه بدانیم که اعتماد ما به پیامبران نیز مبتنی بر هیچ دلیل و منطقی نباشد، در صورتی که دلایل گوناگون عقلی و عملی رسالت آن‌ها را تأیید می‌کند و بر هیچ خرد حقیقت‌جویی کوچک‌ترین تردیدی در صحت دعوی آن‌ها باقی نمی‌گذارد.

۱۱- چرا سرمنزل نهایی انسان نمی‌تواند در این دنیا باشد؟ (۱/۵)

زیرا از خداوند حکیم کار عبث و بیهوده سر نمی‌زند و مطابق اصل هدایت عمومی جهان و حیات انسانی را نیز به طور قطع هدف و مقصدی است که منظور از آفرینش رسیدن به چنان سرمنزلی است؛ انسان نه برای این دنیای گذرا بلکه برای عالمی پایدار خلق شده و این جهان برای او گذرگاهی بیش نیست.

۱۲- رابطه «خودفراموشی» با «خدافراموشی» را شرح دهید؟ (۱/۵)

فراموش کردن خداوند نخستین نتیجه‌ای که دارد، فراموشی خویشتن است. آدمی خود حقیقی خویش را گم می‌کند و نسبت به آن بیگانه می‌شود. اصیل‌ترین جنبه شخصیت انسانی که انسانیت انسان وابسته به آن است، رابطه‌ای است که او را به عالم الهی متصل می‌کند. واضح است که اگر یک طرف این رابطه نادیده گرفته شود، رابطه‌ای بر جای نخواهد ماند. بدین سبب است که می‌گوییم بدون خدایابی، خودیابی واقعی امکان‌پذیر نیست.

۱۳- چرا اعتقاد به اصل معاد لازمه جهان‌بینی الهی است؟ (۲)

اعتقاد به اصل معاد، تحولی عظیم در فکر و روح انسان ایجاد می‌کند، دامنه اندیشه او را از سطح ظواهر فراتر برده تا به سرحد ابدیت و بی‌نهایت می‌گستراند، او را با ارزش‌های متعالی و معیارهای برتری که به زندگی انسان معنا و قداست می‌بخشد، آشنا می‌گرداند و به یک‌باره تصویر حیات را در نظر او دگرگون ساخته و با واقعیتی بس با عظمت مأنوس می‌گرداند.

۱۴- پیوستگی اندیشه، عمل و اخلاق را بیان نمایید؟ (۲)

نوعی هماهنگی و پیوستگی میان معتقدات انسان و روحیات و اعمال او وجود دارد که هرگز نمی‌توان آن‌ها را از همدیگر جدا ساخت، تعالیم آسمانی با دقت هر چه تمام‌تر این هماهنگی را ایجاد نموده و شخصیت انسان را بر پایه ایمان به خدا قوام می‌بخشد، بهترین معیار برای تشخیص و ارزیابی ایمان خود و دیگران، اعمال و کردار و خصوصیات روحی و اخلاقی است؛ در این صورت است که ادعا از واقعیت جدا می‌شود و مؤمنین واقعی از منافقین و فریبکاران تمیز داده می‌شوند.

جمع نمره: ۲۰

«موفق باشید» 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا