فصل گردش مواد در بدن؛ آزمونهای آنلاین فصل پنجم زیستشناسی دهم

آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
گردش مواد
دومین عمل موفقیتآمیز پیوند قلب مصنوعی در ایران در سال ۱۳۹۴ در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران روی مردی ۵۹ ساله انجام شد که سه بار سکته کرده و برون ده قلبی او به ۱۰ درصد رسیده بود.
فشار خون و چگونگی اندازه گیری آن در بیشتر خانوادهها مطرح است. شاید شما هم این جملات را شنیده باشید: شخصی پس از مراجعه برای رگنگاری (آنژیوگرافی)، متوجه شده است که چند تا از رگهای اکلیلی (کرونر) قلبش گرفته است و باید عمل کند. رفتم آزمایش خون دادم چربی خونم بالاست. خونبهر (هماتوکریت) من طبیعی است.
منظور از رگنگاری، رگهای اکلیلی، قلب مصنوعی، برونده قلب و… چیست؟ آیا همه جانداران گردش مواد دارند؟ گردش مواد در انسان با بقیه مهرهداران چه تفاوتی دارد؟ در این فصل با آشنایی بیشتر با دستگاه گردش مواد در انسان و بعضی از جانوران، پاسخ بسیاری از پرسشها را خواهید یافت.
گفتار ۱: قلب
در سالهای گذشته آموختید که دستگاه گردش مواد در انسان، از قلب، رگها و خون تشکیل شده است. در شکل ۱، بخشهای قلب و رگهای متصل به آن را میبینید.
با گردش خون عمومیو ششی آشنا هستید، با توجه به شکل ۲، مسیر هر کدام را در بدن مشخص، و هدف دو نوع گردش خون را با هم مقایسه کنید.
اکلیلی (Coronary / کرونر)
کلمه کرونر به معنای تاجی است و به رگهای غذادهنده قلب گفته میشود کلمه اکلیلی نیز به همین معنی است و در آن از کلمه اکلیل به معنای تاج و پسوند (ی) استفاده شده است.
شکل ۱- قلب و رگهای متصل به آن
شکل ۲- گردش خون عمومی و ششی
با توجه به آنچه قبلاً آموختید، در گروههای درسی خود در مورد پرسشهای زیر با همدیگر گفتوگو کنید و پاسخ مناسبی برای آنها بیابید:
– هر دهلیز خون را از کجا دریافت میکند؟
– هر بطن خون را به کجا میفرستد؟
– خون طرف چپ و راست قلب، با هم چه تفاوتهایی دارد؟
– چرا ضخامت دیواره بطنهای چپ و راست با هم متفاوت است؟
تأمین اکسیژن و مواد مغذی قلب
خونی که از درون قلب عبور میکند، نمیتواند نیازهای تنفسی و غذایی قلب را برطرف کند. به همین دلیل ماهیچه قلب با رگهای ویژه ای به نام سرخرگهای اکلیلی (کرونری) که از آئورت منشعب شدهاند، تغذیه میشود. این رگها پس از رفع نیاز یاختههای قلبی، با هم یکی میشوند و به صورت سیاهرگ اکلیلی به دهلیز راست متصل میشوند، بسته شدن این سرخرگها توسط لخته یا سخت شدن دیواره آنها (تصلب شرایین)، ممکن است باعث سکته قلبی شود؛ چون در این حالت به بخشی از ماهیچه قلب، اکسیژن نمیرسد و یاختههای آن میمیرند.
شکل ۳- رگهای اکلیلی قلب
دریچههای قلب
وجود دریچهها در هر بخشی از دستگاه گردش مواد باعث یکطرفه شدن جریان خون در آن قسمت میشود. در ساختار دریچهها، بافت ماهیچهای به کار نرفته بلکه همان بافت پوششی است که چین خورده است و دریچهها را میسازد؛ وجود بافت پیوندی در این دریچهها به استحکام آنها کمک میکند. ساختار خاص دریچهها و تفاوت فشار در دو طرف آنها، باعث باز یا بسته شدن دریچهها میشود.
بین دهلیز و بطن دریچهای هست که در هنگام انقباض بطن؛ از بازگشت خون به دهلیز، جلوگیری میکند. دریچه بین دهلیز و بطن چپ را دریچه دولختی می¬گویند؛ زیرا از دو قطعه آویخته تشکیل شده است. بین دهلیز و بطن راست، دریچه سهلختی قرار دارد. در ابتدای سرخرگهای خروجی از بطنها، دریچههای سینی قرار دارند که از بازگشت خون به بطنها جلوگیری میکنند.
شکل ۴- دریچههای قلب
پژواک نگاری قلب
(اکوکاردیوگرافی)
با استفاده از پژواک نگاری قلب میتوان نمایی از دیوارههای قلبی، دریچهها و ابتدای سرخرگهای بزرگ را به دست آورد.
در این روش، از امواج صوتی ساده استفاده میشود و هیچ گونه پرتو یا موج خطرناکی به فرد انتقال پیدا نمیکند. در نوع ساده پژواکنگاری از زوایای مختلف قلب، تصویری ساده تهیه میشود. در پژواک نگاری دوبعدی تصویر با جزئیات بیشتری مشخص میشود و برای اندازه گیری اندازه قلب، اجزا و میزان کارایی آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
پژواکنگاری دوپلر برای اندازهگیری سرعت جریان خون در داخل قلب و رگهای بزرگ، تصاویر رنگی (قرمز و آبی) ایجاد میکند که شاید بهترین و دقیقترین روش در ارزیابی ناهنجاریهای مادرزادی قلبی و اشکالات دریچه ای باشد.
صداهای قلب
اگر گوش خود را به سمت چپ قفسه سینه کسی بچسبانید یا گوشی پزشکی را روی قفسۀ سینۀ خود یا شخصی دیگر قرار دهید، صداهای قلب را میشنوید.
صدای اول (پووم) قوی، گنگ و طولانیتر است و به بسته شدن دریچههای دولختی و سهلختی هنگام شروع انقباض بطنها مربوط است. صدای دوم (تاک) واضح و کوتاهتر و مربوط به بسته شدن دریچههای سینی ابتدای سرخرگها است که با شروع استراحت بطن، همراه است و زمانی شنیده میشود که خون وارد شده به سرخرگهای آئورت و ششی، قصد برگشت به بطنها را دارد و با بسته شدن دریچههای سینی جلوی آن گرفته میشود. متخصصان با گوش دادن دقیق به صداهای قلب و نظم آنها، از سالم بودن قلب آگاه میشوند. در برخی بیماریها به ویژه اختلال در ساختار دریچهها، بزرگ شدن قلب یا نقایص مادرزادی مثل کامل نشدن دیواره میانی حفرههای قلب، ممکن است صداهای غیرعادی شنیده شود.
.
.
.
گفتار ۲: رگها
در دستگاه گردش خون، سه نوع رگ در شبکهای مرتبط بههم وجود دارد. این شبکه، که از قلب شروع میشود و پس از عبور از بافتها به قلب باز میگردد، از سرخرگها، مویرگها و سیاهرگها تشکیل شده است. ساختار هر یک از این رگها متناسب با کاری است که انجام میدهد. دیواره همه سرخرگها و سیاهرگها از سه لایه اصلی تشکیل شده است، لایه داخلی آنها بافت پوششی سنگفرشی است که در زیر آن، غشای پایه قرار گرفته است. لایه میانی آن، ماهیچهای صاف است که همراه این لایه رشتههای کشسان (الاستیک) زیادی وجود دارد. آخرین لایه، بافت پیوندی است که لایه خارجی آنها را میسازد.
شکل ۱۰- مقایسه انواع رگهای خونی و ساختار آنها
اگرچه ساختار پایهای سرخرگها با سیاهرگها شباهت دارد، ضخامت لایه ماهیچهای و پیوندی در سرخرگها بیشتر است تا بتوانند فشار زیاد وارد شده از سوی قلب را تحمل و هدایت کنند. به همین دلیل سرخرگها در برش عرضی، بیشتر گرد دیده میشوند، در حالی که سیاهرگهای هم اندازه آنها، دیوارهای نازکتر دارند و حفره داخل آنها گستردهتر و بیشتر است. در عین حال، بسیاری از سیاهرگها دریچههایی دارند که جهت حرکت خون را یکطرفه میکنند.
مویرگها فقط یک لایه بافت پوششی همراه با غشای پایه دارند. این ساختار با وظیفه آنها که تبادل مواد بین خون و مایع میان بافتی است، هماهنگی دارد. در دیواره مویرگها لایه ماهیچهای نیست ولی در ابتدای بعضی از آنها حلقهای ماهیچهای هست که میزان جریان خون در آنها را تنظیم میکند و به آن بنداره مویرگی گویند. اگرچه تنظیم اصلی جریان خون در مویرگها بر اساس نیاز بافت به اکسیژن و مواد مغذی با تنگ و گشاد شدن سرخرگهای کوچک انجام میشود که قبل از مویرگها قرار دارند.
شکل ۱۱- ساختار مویرگ و بنداره مویرگی
سرخرگها
همانطور که میدانید سرخرگها خون را از قلب خارج می.کنند و به بافتهای بدن میرسانند. علاوه بر این باعث حفظ پیوستگی جریان خون و هدایت آن در این رگها میشوند. دیواره سرخرگ قدرت کشسانی زیادی دارد. وقتی بطن منقبض میشود، ناگهان مقدار زیادی خون از آن به درون سرخرگ پمپ میشود. سرخرگها در این حالت گشاد میشوند تا خون رانده شده از بطن را در خود جای دهند. در هنگام استراحت بطن یعنی وقتی که دیگر خونی از قلب خارج نمیشود، دیواره کشسان سرخرگها به حالت اولیه بازمیگردد و خون را با فشار به جلو میراند. این فشار باعث هدایت خون در رگها و پیوستگی جریان خون در هنگام استراحت قلب میشود. تغییر حجم سرخرگ، به دنبال هر انقباض بطن، به صورت موجی در طول سرخرگها پیش میرود و به صورت نبض احساس میشود.
در سرخرگهای کوچکتر، میزان رشتههای کشسان، کمتر و میزان ماهیچههای صاف، بیشتر است. این ساختار باعث میشود با ورود خون، قطر این رگها تغییر زیادی نکند و در برابر جریان خون مقاومت کنند. میزان این مقاومت در زمان انقباض ماهیچه صاف دیواره، بیشتر و در هنگام استراحت، کمتر میشود. کم و زیاد شدن این مقاومت، میزان ورود خون به مویرگها را تنظیم میکند.
فشار خون: بیشتر سرخرگهای بدن در قسمتهای عمقی هر اندام قرار گرفتهاند، در حالی که سیاهرگها بیشتر در سطح قرار دارند. به نظر شمامزیت آن چیست؟
میدانید فشار خون، نیرویی است که از سوی خون بر دیواره رگ وارد میشود و ناشی از انقباض دیواره بطنها یا سرخرگها است. اگر سرخرگی در بدن بریده شود، خون با سرعت زیاد از آن بیرون خواهد ریخت و بسیار خطرناک است. این خونریزی، ناشی از فشار خون زیاد درون سرخرگ است. چنین فشاری برای کار طبیعی دستگاه گردش خون لازم است.
.
.
.
گفتار ۳: خون
خون، نوعی بافت پیوندی است که به طور منظم و یک طرفه در رگهای خونی جریان دارد و دارای دو بخش است: خوناب که حالت مایع دارد و بخش یاخته ای که گویچههای قرمز، گویچههای سفید و گردهها (پلاکت) را شامل میشود.
اگر مقداری از خون را گریزانه (سانتریفیوژ) کنیم، دو بخش خون از هم جدا میشود و میتوان درصد هرکدام را مشخص کرد. معمولاً در فرد سالم و بالغ ۵۵ درصد حجم خون را خوناب و ۴۵ درصد را یاختههای خونی تشکیل میدهند.
شکل ۱۶- بخشهای خون پس از گریزانه
به درصد حجمییاختههای خونی، خون بهر (هماتوکریت) گویند. افزایش آن تا ۵۰ درصد مشکلی ایجاد نمیکند ولی بیش از آن باعث افزایش غلظت خون میشود و خطرناک است. از وظایف خون، انتقال مواد غذایی، اکسیژن، کربن دی اکسید، هورمونها و مواد دیگر است و از همین طریق ارتباط شیمیایی بین یاختههای بدن را امکان پذیر میسازد و به تنظیم دمای بدن و یکسان کردن دما در نواحی مختلف بدن کمک میکند. همچنین در ایمنی و دفاع در برابر عوامل خارجی نقش اساسی دارد و در هنگام خون ریزی، به کمک عواملی، از هدر رفتن خون جلوگیری میکند.
بیش از ۹۰ درصد خوناب، آب است که در آن پروتئینها، مواد غذایی، یونها و مواد دفعی حل شده اند. پروتئینهای خوناب نقشهای گوناگونی دارند از جمله حفظ فشار اسمزی خون، انتقال مواد، تنظیم pH، انعقاد خون و ایمنی بدن. آلبومین، در حفظ فشار اسمزی خون و انتقال بعضی از داروها مثل پنی سیلین نقش دارد. فیبرینوژن، در انعقاد خون و گلوبولینها در ایمنی و مبارزه با عوامل بیماری زا اهمیت دارند. همچنین انواع گلوبولینها و هموگلوبین با جذب و انتقال یونها میتوانند در تنطیم pH خون مؤثر واقع شوند.
وجود یونهای پتاسیم و سدیم در خوناب، اهمیت زیادی دارد چون در فعالیت یاختههای بدن نقش کلیدی دارند. مواد غذایی خوناب شامل کربوهیدراتها و آمینواسیدها است. اوره، کربن دی اکسید و لاکتیک اسید نیز از جمله مواد دفعی آن هستند.
بخش دوم خون شامل گویچههای قرمز، گویچههای سفید و گردهها هستند که دو گروه اول، یاختههای خونی و گردهها، قطعاتی از یاخته هستند. در یک فرد بالغ، تولید یاختههای خونی و گردهها در مغز قرمز استخوان انجام میشود. در مغز استخوان یاختههای بنیادی وجود دارند که با تقسیمات خود، این بخش خون را تولید میکنند.
شکل ۱۷- تولید بخش یاختهای و گِردهها توسط یاختههای بنیادی مغز استخوان
البته در دوران جنینی، یاختههای خونی در اندامهای دیگری مثل کبد و طحال نیز ساخته میشود. یاختههای بنیادی مغز استخوان، یاختههایی هستند که توانایی تقسیم و تولید چندین نوع یاخته را دارند. ابتدا این یاختهها تقسیم میشوند و دو نوع یاخته را ایجاد میکنند: یاختههای بنیادی لنفوئیدی که در جهت تولید لنفوسیتها عمل میکنند و یاختههای بنیادی میلوئیدی که منشأ بقیه یاختههای خونی هستند.
یاختههای خونی قرمز
در انسان بیش از ۹۹ درصد یاختههای خونی را گویچههای قرمز تشکیل میدهند که به خون، ظاهری قرمزرنگ میدهند. این یاختههای کروی که از دو طرف، حالت فرو رفته دارند، در هنگام تشکیل در مغز استخوان، هسته خود را از دست میدهند و میان یاخته آنها از هموگلوبین پر میشود.
نقش اصلی گویچههای قرمز، انتقال گازهای تنفسی است. متوسط عمر گویچههای قرمز ۱۲۰ روز است. تقریباً یک درصد از گویچههای قرمز، روزانه تخریب میشود و باید جایگزین شود تخریب یاختههای خونی آسیب دیده و مرده در طحال و کبد انجام میشود. آهن آزاد شده در این فرایند یا در کبد ذخیره میشود و یا همراه خون به مغز استخوان میرود و در ساخت دوباره گویچههای قرمز مورد استفاده قرار میگیرد.
شکل ۱۸- یاختههای خونی قرمز
– به نظر شما چرا در انسان و بسیاری از پستانداران، گویچههای قرمز، هسته و بیشتر اندامکهای خود
را از دست میدهند؟
– چرا غشای گویچههای قرمز در دو طرف، حالت فرورفته دارد؟
– محصور بودن هموگلوبین در غشای گویچههای قرمز چه اهمیتی دارد؟
کاهش تعداد گویچههای قرمز و نیز کاهش مقدار هموگلوبین را آنمى یا کم خونی میگویند. ضعف و خستگی زودرس و پریدگی رنگ، ممکن است از نشانههای کم خونی باشد. ولی تشخیص آن با آزمایش خون و تعیین میزان هموگلوبین انجام میشود. استفاده از گوشت، جگر و سبزیجات تیره تازه برای جلوگیری از آن توصیه میشود.
برای ساخته شدن گویچههای قرمز در مغز استخوان، علاوه بر وجود آهن، فولیک اسید و ویتامین B12 نیز لازم است. آهن به صورت گروه هم به پروتئین گلوبین میچسبد و هموگلوبین را میسازد (شکل ۱۲، دستگاه تنفس). فولیک اسید، نوعی ویتامین از خانواده B است که برای تقسیم طبیعی یاخته ای لازم است. کمبود آن باعث میشود یاختهها به ویژه در مغز استخوان، تکثیر نشوند و تعداد گویچههای قرمز کاهش یابد. سبزیجات با برگ سبز تیره، حبوبات، گوشت قرمز و جگر از منابع آهن و فولیک اسیدند. کارکرد صحیح فولیک اسید به وجود ویتامین B12 وابسته است. این ویتامین فقط در غذاهای جانوری وجود دارد. البته در روده بزرگ مقداری ویتامین B تولید میشود.
تنظیم تولید گویچههای قرمز: اگرچه تولید گویچههای قرمز به وجود آهن، فولیک اسید و ویتامین B12 وابسته است؛ در بدن ما تنظیم میزان گویچههای قرمز، به ترشح هورمونی به نام اریتروپویتین بستگی دارد. این هورمون توسط گروه ویژه ای از یاختههای کلیه و کبد به درون خون ترشح میشود و روی مغز استخوان اثر میکند تا سرعت تولید گویچههای قرمز را زیاد کند. این هورمون به طور طبیعی به مقدار کم ترشح میشود تا کاهش معمولی تعداد گویچههای قرمز را جبران کند. اما هنگام کاهش مقدار اکسیژن خون، این هورمون به طور معنی داری افزایش مییابد که این حالت در کم خونی، بیماریهای تنفسی و قلبی، ورزشهای طولانی یا قرار گرفتن در ارتفاعات، ممکن است رخ دهد.
فعالیت
شاید برگههای جواب آزمایش خون را دیده باشید. در این برگهها اطلاعات زیادی در مورد یاختهها و ترکیبات خون وجود دارد. یکی از این برگهها را بررسی کنید و با توجه به آن، به سؤالات زیر پاسخ دهید:
۱- تعداد طبیعی هریک از یاختههای خونی (WBC و RBC) و گردهها (PLT) را در واحد اندازه گیری میکرولیتر مشخص کنید.
۲- میزان انواع چربیهایی را که در آزمایش خون سنجیده میشود؛ مشخص کنید.
۳- گفتیم که روزانه تقریباً یک درصد گویچههای قرمز تخریب میشود. با توجه به تعداد RBC اگر حجم کل خون ما پنج لیتر باشد، روزانه چه تعداد از این یاختهها تخریب میشوند و باید جایگزین شوند؟
یاختههای خونی سفید
یاختههای خونی، که ضمن گردش در خون، در بافتهای مختلف بدن نیز پراکنده میشوند، گویچههای سفید هستند. نقش اصلی آنها، دفاع از بدن در برابر عوامل خارجی است. این یاختهها هسته دارند. انواع و ویژگیهای آنها را در شکل ۲۲ مشاهده میکنید.
.
.
.
گفتار ۴: تنوع گردش مواد در جانداران
در تک یاختگان به دلیل اندازه کوچک، نسبت سطح به حجم زیاد است و تبادل گاز، تغذیه و دفع بین محیط و یاخته از سطح آن انجام میشود. در جانداران پریاخته ای به دلیل زیاد بودن تعداد یاختهها، همه یاختهها با محیط بیرون ارتباط ندارند و لازم است در آنها دستگاه گردش موادی به وجود آید تا یاختهها نیازهای غذایی و دفع مواد زائد خود را با کمک آن برطرف کنند.
دستگاههای گردش مواد در جانوران مختلف به صورتهای زیر است:
سامانه گردش آب: برخی از بی مهرگان سامانه انتقال ویژه ای دارند؛ به عنوان مثال در اسفنجها به جای گردش درونی مایعات، آب از محیط بیرون از طریق سوراخهای دیواره به حفره یا حفرههایی وارد، و پس از آن از سوراخ یا سوراخهای بزرگ تری خارج میشود. عامل حرکت آب، یاختههای یقه دار هستند که تاژک دارند.
شکل ۲۱- گردش آب در بدن نوعی اسفنج
شکل ۲۲- شکل نوعی اسفنج
حفره گوارشی: در مرجانیان مثل هیدر آب شیرین، کیسه گوارشی پر از مایعات علاوه بر گوارش، وظیفه گردش مواد را نیز بر عهده دارد. در عروس دریایی، این سامانه انشعابهای متعددی دارد که به گردش مواد در چتر و بازوهای جانور کمک میکند. در کرمهای پهن آزادزی مثل پلاناریا، انشعابات آن به تمام نواحی بدن نفوذ میکند به طوری که فاصله انتشار مواد تا یاختهها بسیار کوتاه است. در این جانوران حرکات بدن به جابه جایی مواد کمک میکند.
با شکل گیری لوله گوارش که از دهان، شروع و به مخرج منتهی میشود در فاصله بین بخش خارجی این دستگاه و دیواره داخلی بدن، فضایی شکل میگیرد که سلوم یا حفره عمومیبدن نامیده میشود.
در بی مهرگانی مثل کرمهای لوله ای، حفره عمومیبدن با مایعی پر میشود که از آن برای انتقال مواد استفاده میشود.
در جانوران پیچیده تر، دستگاه اختصاصی برای گردش مواد شکل میگیرد که در آن مایعی برای جابه جایی مواد وجود دارد. در جانوران، دو نوع سامانه گردش مواد مشاهده میشود.
سامانه گردش خون باز: در سامانه باز، قلب مایعی به نام همولنف را به حفرههای بدن پمپ میکند. همولنف نقشهای خون، لنف و آب میان بافتی را بر عهده دارد. این جانوران مویرگ ندارند و همولنف مستقیماً به فضای بین یاختههای بدن وارد میشود و در مجاورت آنها جریان مییابد. بندپایان و بیشتر نرم تنان سامانه گردشی باز دارند.
سامانه گردش خون بسته: ساده ترین سامانه گردش خون بسته در کرمهای حلقوی، نظیر کرم خاکی وجود دارد. رگهای خونی در آنها به صورت شبکه ای از سرخرگ، مویرگ و سیاهرگ است. مویرگها در کنار یاختهها و با کمک آب میان بافتی، تبادل مواد غذایی، دفعی و گازها را انجام میدهند.
گردش خون باز در حشره قلب لوله ای، همولنف را از طریق رگها به درون حفرههایی (سینوسها) پمپ میکند. تبادل مواد بین یاختهها و همولنف انجام شده و همولنف از طریق منافذ دریچه دار به قلب برمیگردد دریچههای منافذ در هنگام انقباض قلب، بسته هستند.
ساده ترین گردش خون بسته در کرم خاکی – رگ پشتی به صورت قلب اصلی عمل میکند و خون را به جلو میراند. در قسمت جلویی بدن ۵ جفت کمان رگی در اطراف لوله گوارش به صورت قلب کمکی عمل میکنند و خون را به سمت پایین و سپس به عقب میرانند، مویرگها در همه قسمتهای بدن، بین رگ پشتی و شکمیوجود دارند.
تمام مهره داران، سامانه گردشی بسته دارند. گردش خون در مهره داران به صورت ساده و یا مضاعف است. در گردش ساده مثل ماهی و نوزاد دوزیستان، خون، ضمن یک بار گردش در بدن، یک بار از قلب دو حفره ای آن عبور میکند. مزیت این سیستم، انتقال یکباره خون اکسیژن دار به تمام مویرگهای اندامهاست.
.
.
.
کتاب زیستشناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید:
در ادامه شرکت کنید: