سلامتیعلوم پزشکی

عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

بیماری قلبی (Heart disease) علت اصلی مرگ و میر در مردان و زنان است. بیماری عروق کرونر (Coronary artery disease :CAD) شایع‌ترین نوع بیماری قلبی است.

بر اساس مراکز کنترل و بیماری از بیماری (CDC)، سالانه بیش از ۳۷۰۰۰۰ نفر در ایالات متحده بر اثر بیماری CAD جان خود را از دست می‌دهند. شایع‌ترین علت CAD تجمع پلاک در عروق کرونر است.

عوامل زیادی می توانند خطر ابتلا به CAD را افزایش دهند. شما می‌توانید برخی از این عوامل را کنترل کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه کنید.

عوامل خطر CAD چیست؟

عوامل خطر که نمی‌توانید کنترل کنید

مهم است که از عوامل خطری که نمی توانید کنترل کنید آگاه باشید، زیرا ممکن است بتوانید اثرات آنها را کنترل کنید.

سن و جنس

خطر ابتلا به CAD با افزایش سن افزایش می یابد. این به این دلیل است که پلاک در طول زمان ایجاد می شود. بر اساس موسسه ملی قلب، ریه و خون این خطر برای زنان در سن ۵۵ سالگی افزایش می یابد. این خطر برای مردان در ۴۵ سالگی افزایش می یابد.

CAD شایع‌ترین نوع بیماری قلبی در بین مردان و زنان در ایالات متحده است. بر اساس یک بررسی اجمالی در سال ۲۰۱۶، مردان سفید پوست بین ۳۵ تا ۴۴ سال حدود ۶ برابر بیشتر از زنان سفیدپوست در همان گروه سنی در معرض ابتلا به CAD هستند. تفاوت در میان افرادی که سفید پوست نیستند کمتر است.

میزان مرگ و میر در میان زنان پس از یائسگی افزایش می یابد. خطر مرگ ناشی از CAD در یک زن برابر یا بیشتر از همان خطر برای یک مرد در سن ۷۵ سالگی است.

درجاتی از بیماری قلبی عروقی در سطح عضله قلب و عروق کرونر اغلب با بالا رفتن سن افراد رخ می دهد. بر اساس مقاله مروری ۲۰۰۷ این بیماری در بیش از ۸۰ درصد از بزرگسالان بالای ۸۰ سال قابل شناسایی است. 

تغییراتی که با افزایش سن در بدن ایجاد می شود شرایطی را ایجاد می کند که بیماری قلبی را آسان می کند. به عنوان مثال، دیواره عروق صاف به طور طبیعی می تواند سطوح ناهموار با جریان خون غیر طبیعی ایجاد کند که رسوبات پلاک را جذب کرده و باعث سفت شدن شریان ها می شود.

قومیت

در ایالات متحده، بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر برای اکثر قومیت‌ها است. بر اساس CDC، بیماری قلبی پس از سرطان به عنوان عامل مرگ و میر در میان:

  • سرخپوستان آمریکا
  • بومیان آلاسکا
  • آسیایی-آمریکایی ها
  • ساکنان جزایر اقیانوس آرام

خطر ابتلا به بیماری قلبی برای برخی از قومیت ها بیشتر از سایر قومیت ها است. بر اساس گزارش اداره بهداشت و خدمات انسانی وزارت بهداشت ایالات متحده برای اقلیت ها (OMH) در سال ۲۰۱۰، مردان و زنان آفریقایی-آمریکایی در ایالات متحده ۳۰ درصد بیشتر از مردان و زنان سفیدپوست غیر اسپانیایی تبار در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی از جمله CAD هستند.

طبق گزارش OMH، مردان و زنان سفیدپوست غیر اسپانیایی نسبت به سرخپوستان آمریکایی و بومیان آلاسکا به طور قابل توجهی بالاتر از میزان مرگ ناشی از بیماری قلبی هستند. 

افزایش خطر بیماری قلبی در برخی از قومیت ها با افزایش نرخ فشار خون بالا، چاقی و دیابت مرتبط است. اینها عوامل خطر بیماری قلبی هستند.

سابقه خانوادگی

بیماری قلبی ممکن است در خانواده ایجاد شود. طبق اعلام فدراسیون جهانی قلب (World Heart Federation)، اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده به بیماری قلبی مبتلا باشد، خطر بیماری قلبی شما افزایش می یابد. اگر پدر یا برادر شما قبل از سن ۵۵ سالگی بیماری قلبی تشخیص داده شود یا اگر مادر یا خواهر شما قبل از ۶۵ سالگی تشخیص داده شود، خطر شما بیشتر می شود.

علاوه بر این، اگر هر دوی والدین شما قبل از ۵۵ سالگی مشکلات قلبی داشتند، خطر ابتلا به بیماری قلبی را نیز به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. شما همچنین ممکن است در ابتلا به دیابت نوع ۱ یا ۲ یا برخی بیماری ها یا ویژگی های دیگری که خطر ابتلا به CAD را افزایش می دهد، ارث ببرید.

عوامل خطری که می توانید کنترل کنید

بسیاری از عوامل خطر برای CAD قابل کنترل هستند. بر اساس انجمن قلب آمریکا (AHA)، می توانید شش عامل خطر اصلی را تغییر دهید:

سیگار کشیدن

حتی اگر هیچ عامل خطر دیگری نداشته باشید، سیگار کشیدن اول یا دست دوم محصولات تنباکو به خودی خود خطر ابتلا به CAD را افزایش می دهد. اگر عوامل خطر همزمان داشته باشید، خطر CAD شما به طور تصاعدی افزایش می یابد. اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید یا از قرص‌های ضد بارداری خاصی استفاده می کنید، سیگار کشیدن به ویژه خطرناک است.

سطوح غیرطبیعی کلسترول

کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (HDL) عواملی هستند که می توانند خطر جدی برای CAD را نشان دهند. LDL گاهی اوقات به عنوان کلسترول “بد” نامیده می شود. HDL گاهی اوقات به عنوان کلسترول “خوب” نامیده می شود.

سطوح بالای LDL و سطوح پایین HDL خطر تشکیل پلاک در شریان ها را افزایش می دهد. زمانی که یکی از اینها با سطح تری گلیسیرید بالا همراه باشد، خطر بیشتری وجود دارد. 

دستورالعمل های جدیدی برای کلسترول برای بزرگسالان در رابطه با سطوح کلسترول قابل قبول و نرمال توسط کالج قلب و عروق آمریکا و انجمن قلب آمریکا وجود دارد. دستورالعمل های جدید همچنین شامل رویکرد درمانی بعدی در زمانی که سطح کلسترول غیرطبیعی است، می شود. اگر بیماری قلبی یا عوامل خطر بیماری قلبی دارید، درمان در نظر گرفته می‌شود.

پزشک شما می‌تواند سطوح مختلف کلسترول شما را در جریان خون بررسی کند تا ببیند که آیا آنها خیلی بالا یا پایین هستند. اگر هر نوع ناهنجاری سطح کلسترول دارید، پزشک شما می‌تواند به شما در ایجاد یک برنامه درمانی مؤثر کمک کند.

فشار خون بالا

فشار خون اندازه‌گیری فشار روی رگ‌های خونی است، زمانی که خون در آن‌ها جریان دارد و در ارتباط با حرکت قلب در پمپاژ یا استراحت است. با گذشت زمان، فشار خون بالا یا فشار خون بالا می تواند باعث بزرگ شدن عضله قلب و عدم حرکت صحیح آن شود.

به صورت دائم سعی کنید فشار خون خود را زیر ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه حفظ کنید. فشار خون سیستولیک بالاترین عدد است. فشار خون دیاستولیک عدد پایینی است.

مرحله ۱ فشار خون بالا به عنوان فشار خون سیستولیک بیش از ۱۳۰ میلی متر جیوه، فشار خون دیاستولیک بیش از ۸۰ میلی متر جیوه یا هر دو تعریف می شود. اگر فشار خون بالا دارید، AHA توصیه می کند که با برخی تغییرات در سبک زندگی شروع کنید که می تواند به کاهش آن کمک کند:

  • کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و حفظ وزن مناسب.
  • به طور منظم تمرین کن.
  • مقدار الکل مصرفی خود را محدود کنید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  • تنباکو نکشید
  • استرس را به طور سالم مدیریت کنید.

اگر این تغییرات در شیوه زندگی فشار خون بالا را به محدوده توصیه شده کاهش نمی دهد، ممکن است شما و پزشکتان بخواهید درباره داروهایی که می توانند به کاهش فشار خون شما کمک کنند، صحبت کنید.

عدم تحرک بدنی

ورزش به کاهش خطر ابتلا به CAD کمک می کند:

  • کاهش فشار خون
  • افزایش کلسترول HDL
  • قلب شما را تقویت می کند تا کارآمدتر کار کند

ورزش همچنین به شما کمک می کند وزن سالمی داشته باشید و خطر ابتلا به بیماری های دیگر مانند چاقی و دیابت را که ممکن است منجر به CAD شود، کاهش می دهد.

اضافه وزن یا چاق بودن

اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به CAD را به طور چشمگیری افزایش می دهد. حمل بیش از حد وزن اغلب با فشار خون بالا یا دیابت همراه است. ارتباط مستقیمی با رژیم غذایی نامناسب و عادات فعالیت بدنی دارد.

اضافه وزن یا چاق بودن معمولا بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) تعریف می شود. BMI شما، معیاری از وزن تا قد، باید بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ باقی بماند. BMI 25 یا بیشتر، به خصوص اگر وزن اضافی در ناحیه میانی بدن خود دارید، خطر ابتلا به CAD را افزایش می دهد.

با توجه به دستورالعمل از AHA، دور کمر خانم ها باید کمتر از ۳۵ اینچ باشد. دور کمر مردان باید کمتر از ۴۰ اینچ باشد.

BMI شما همیشه یک شاخص کامل نیست، اما می تواند مفید باشد. می توانید از یک ابزار BMI آنلاین استفاده کنید یا با پزشک خود در مورد اینکه چگونه وزن و سلامت کلی شما ممکن است بر خطر ابتلا به CAD تأثیر بگذارد صحبت کنید.

دیابت شیرین

دیابت وضعیتی است که در آن بدن شما نمی تواند به درستی از انسولین استفاده کند یا انسولین کافی تولید نمی کند. این منجر به وجود گلوکز بیش از حد در جریان خون شما می شود. سایر عوامل خطر برای CAD اغلب با دیابت نوع ۲ همراه هستند ، از جمله چاقی و کلسترول بالا. 

گلوکز خون ناشتا شما باید کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. هموگلوبین A1c (HbA1c) شما باید کمتر از ۵.۷ درصد باشد. HbA1C اندازه گیری میانگین کنترل قند خون شما در دو تا سه ماه قبل است. اگر قند خون یا HbA1c شما بیش از این مقادیر باشد، خطر ابتلا به دیابت شیرین بیشتر است یا ممکن است قبلاً دیابت داشته باشید. این خطر ابتلا به CAD را افزایش می دهد.

اگر دیابت دارید، با پزشک خود صحبت کنید و دستورالعمل های او را برای کنترل قند خون دنبال کنید.

عوامل خطر کمک کننده

برخی رفتارها همچنین می توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند، حتی اگر به عنوان عوامل خطر سنتی طبقه بندی نشوند. به عنوان مثال، استفاده مکرر از برخی داروهای قانونی و غیرقانونی می تواند منجر به فشار خون بالا و افزایش خطر نارسایی قلبی، حمله قلبی یا سکته شود. استفاده از کوکائین و آمفتامین ها خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.

مصرف زیاد الکل نیز خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. اگر زیاد مشروبات الکلی می‌نوشید یا از مواد مخدر استفاده می‌کنید، با پزشک یا ارائه‌دهنده سلامت روان در مورد برنامه‌های درمان یا سم‌زدایی صحبت کنید تا از عوارض بالقوه خطرناک سلامتی جلوگیری کنید. 

چگونه خطر ابتلا به CAD را کاهش دهیم

اولین قدم این است که عوامل خطر خود را بشناسید. حتی اگر کنترلی روی برخی از آنها ندارید – مانند سن و عوامل ژنتیکی – هنوز هم خوب است در مورد آنها بدانید. سپس می توانید آنها را با پزشک خود در میان بگذارید و اثرات آنها را بررسی کنید.

شما می توانید عوامل دیگر را تغییر دهید. در اینجا چند نکته وجود دارد:

  • از پزشک خود بخواهید فشار خون و سطح کلسترول شما را کنترل کند. اگر آنها خارج از سطوح توصیه شده هستند، از پزشک خود بخواهید که در مورد اینکه چگونه می توانید به کاهش آنها کمک کنید، پیشنهاداتی ارائه دهد.
  • اگر محصولات تنباکو مصرف می کنید، برای ترک آن برنامه ریزی کنید.
  • اگر اضافه وزن دارید، یک برنامه کاهش وزن را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • اگر دیابت دارید، از پزشک خود برای ایجاد برنامه ای برای کنترل سطح گلوکز خون خود کمک بخواهید.

مدیریت عوامل خطر CAD می تواند به شما کمک کند زندگی سالم و فعالی داشته باشید. 

منابع

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا